Nařízení EP a Rady (EU) č

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VYBRANÉ KOMPETENCE CELNÍCH ORGÁNŮ V OBLASTI CHEMICKÝCH LÁTEK A SMĚSÍ
Advertisements

Odbor potravinářské výroby a legislativy Úřad pro potraviny - MZe
Výživa II – alpské lyžování
B.Procházka Poděbrady 16. –
Nová směrnice o energetické účinnosti
VÝŽIVA – základní složky potravy
TUKY (LIPIDY).
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 2042/2003 ze dne 20. listopadu 2003.
Info k nové směrnici EuP o osvětlení domácností Havells Sylvania Březen 2009.
Zásady výživy sportovce
Tuky v dětském jídelníčku
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
stravovací režim školáků
VÝŽIVOVÁ HODNOTA POTRAVY 6. ROČNÍK
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
B Í L K O V I N Y a jejich denní doporučené dávky
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Legislativní předpisy, přístup ke kontrole
Také si myslíte, že to děláte správně?
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Výživové a zdravotní značení (tvrzení)
Označování potravin (Nařízení EP a Rady (EU) č.1169/2011)
Tuky – složení, značení, hodnocení, výživová doporučení
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
OZNAČOVÁNÍ POTRAVIN Ing. Zuzana Nováková.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potraviny – zdroje energie
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Výživa.
Způsoby vyjadřování složení směsí
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
MultiVita pomáhá s chutí růst Ing. Radka Šimánková Manažerka značky Rama.
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Potraviny pro zvláštní výživu
Označování potravin Ing. Jiří Koudelka.
NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č. 1169/2011
Zdravé stravování KC3.
Regionální potravina a novinky v legislativě
Nejčastější závady v označování
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
9/20/20161 Jak správně používat výživová tvrzení na potravinách ? Seminář ČASP a PK ČR Praha, 15. září 2010 Mgr. Markéta Chýlková.
Implikace novely zák. č. 110/1997 Sb., z pohledu transpozice EU předpisů v kontextu budoucího PRV Nařízení (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin Workshop – ČASP, PK – Ing.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
TUKY (LIPIDY).
NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č. 1169/2011
Sůl moc nebo málo ?.
Úvod do výživy Kateřina Čamková
Tuky jsou vydatným zdrojem energie (1 g tuku = 38 kJ),
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
KVALITNÍ POTRAVINY PRO ČESKÉ ZÁKAZNÍKY! OTAZNÍKY PŘETRVÁVAJÍ
Vratislav Janda ředitel pro korporátní záležitosti Nestlé ČR
PESTROST STRAVY.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
KVALITNÍ POTRAVINY PRO ČESKÉ ZÁKAZNÍKY! OTAZNÍKY PŘETRVÁVAJÍ
5-denní jídelníček.
Potravinářský sektor z pohledu českého spotřebitele
Výživa.
Maso a masné výrobky Dodatky.
Transkript prezentace:

Nařízení EP a Rady (EU) č Nařízení EP a Rady (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům návrh ze dne 30. ledna 2008 EP – 2. čtení skončilo přijetím návrhu – 07/2011 Rada – formální přijetí 29. září 2011 Úřední věstník EU – 22. listopadu 2011 vstup v platnost – 20. dnem po vyhlášení v Úředním věstníku EU použitelnost od 13. prosince 2014, resp. 2016 celkem 7 kapitol, 55 článků, 15 příloh nařízení se vztahuje na balené a nebalené potraviny a potraviny určené do zařízení společného stravování

Smysl nařízení č. 1169/2011 zkombinovat dva základní předpisy týkající se označování snaha řešit nutriční značení čitelnost (kvalita, velikost písma) značení alergenů značení země původu

Čitelnost největší plocha = hlavní zorné pole etikety větší než 80 cm2 všechny povinné údaje velikost písma 1,2 mm menší než 80 cm2 velikost písma 0,9 mm menší než 25 cm2 výjimka z nutričního značení menší než 10 cm2 povinnost uvádět pouze: název potraviny, alergeny, čisté množství, DMT/DP

Značení alergenů nařízení specifikuje alergeny požadavkům nařízení lze nejlépe vyhovět uvedením informace o alergenech tučným písmem event. je možné použít tučné podtržené zvýraznění nemělo by být použito zvýraznění: odkazy s hvězdičkou * barevné odlišení odlišným fontem kurzívou

Značení země původu platí pro: hovězí maso, ovoce, zeleninu, olivový olej, víno, vejce, dovážená kuřata, med a chmel EK vypracuje do 13.12.2014 zprávy pro další komodity

Nutriční informace povinné dobrovolně uváděné dobrovolně zopakované „big 7“ (E, T, SAFA, S, C, B, sůl) na 100 g / 100 ml (dobrovolně na porci, ale musí být kvantifikován jejich počet) formou tabulky (pouze při nedostatku místa lineárně) dobrovolně uváděné MUFA, PUFA, polyoly, škroby, vláknina, vitaminy, minerální látky na 100 g / 100 ml, dobrovolně na porci a v tabulce (nebo lineární formou) dobrovolně zopakované pouze E (vyjádřena vždy na 100 g / 100 ml, dobrovolně na porci) E + T, SAFA, C, sůl (E vždy na 100 g / 100 ml, dobrovolně na porci, ostatní mohou být jen na porci) není povoleno cholesterol, TFA

povinné Výživové údaje na 100 g / 100 ml na porci % ref. hodnot příjmu (GDA*) Energetická hodnota kJ / kcal % Tuky g z toho Nasycené mastné kyseliny Mononenasycené mastné kyseliny g1 Polynenasycené mastné kyseliny Sacharidy Cukry Polyalkoholy Škroby Vláknina Bílkoviny Sůl % ref. hodnot příjmu (DDD) Vitaminy a min. látky Obsah + % nepovinné * Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby (8 400 kJ / 2 000 kcal) 1 U dobrovolně uváděných nutrientů je hodnota na 100 g povinná, pokud jsou tyto údaje uvedeny

PORCE nutriční údaj na porci / jednotku spotřeby je dobrovolný požadavky na porci /jednotku spotřeby: musí být pro spotřebitele jednoduše rozpoznatelná (př. 1 krajíček, ½ balení, každá tyčinka apod.) musí být na obalu kvantifikována (př. 1 porce = 1 krajíček) musí být uvedeno, kolik porcí /jednotek spotřeby balení obsahuje (př. 1 balení obsahuje 3 porce) doporučení: porce by měly být komunikovány konzistentně napříč značkami a sektory vizuální měřítko a ikony můžou spotřebiteli pomoci

Kategorie porcí Balení o jedné porci Balení o více porcích (rozeznatelné jednotky spotřeby) Balení o více porcích (ostatní) Doporučené porce jsou stanoveny tak, že berou v úvahu několik faktorů: stravovací zvyklosti v EU výživová doporučení nebo existující (mezi)národní doporučená množství požadavky stávající legislativy historické používání dané potraviny výrobní omezení u potravin, kde je obtížné velikost porce určit, by měly být vytvořeny tak, aby umožnily srovnání mezi podobnými potravinami v rámci jedné kategorie (př. nápoje, margaríny, snídaňové cereálie apod.) FoodDrinkEurope pracuje na „best practise“ k velikosti porcí a doporučuje sektorům, aby se k této snaze připojily.

GDA GDA = Guideline Daily Amounts = denní doporučené množství uvedla v roce 2006 Konfederace potravinářského a nápojového průmyslu EU (FoodDrinkEurope, dříve CIAA) jednoduchost přehlednost jednotnost vzájemná porovnatelnost

Definice GDA procenty vyjádřený podíl doporučeného denního množství typických nutrientů (E, T, SAFA, C, soli) obsažený v přesně definovaném množství výrobku legislativa EU poprvé jednoznačně a oficiálně připustila použití GDA GDA může dobrovolně aplikovat jakýkoli potravinářský podnik za podmínek stanovených v nařízení GDA obvykle vyjádřena na porci

Co bylo – je ? Přední strana obalu Zadní strana obalu buď jen energie nebo energie, cukry, tuky, SAFA, sodík (nikoliv selektivně) Zadní strana obalu hodnoty na porci a GDA jako součást tabulky (jako „big 8“)

Co bude ? Přesná pravidla pro způsob uvádění GDA pouze pro určitý počet hodnot na přední straně povinnou velikostí písma v blízkosti GDA musí být vždy uvedeno: „Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby (8.400 kJ / 2.000 kcal).“

Jak to bude vypadat? GDA mohou být uváděna pouze : na zadní straně obalu v nutriční tabulce pro 7 povinně uváděných nutrientů („big 7“) nebo na přední straně v případě opakování buď jen E nebo E, T, SAFA, C, sůl Při opakování E na přední straně musí být E vyjádřena vždy na 100 ml/100 g, dobrovolně %, ostatní lze jen na porci.

Výpočet referenčních hodnot příjmu pro průměrného dospělého Energetická hodnota nebo název živiny Referenční hodnota příjmu Energetická hodnota 8 400 kJ / 2 000 kcal Tuky celkem 70 g Nasycené mastné kyseliny 20 g Sacharidy 260 g Cukry 90 g Bílkoviny 50 g Sůl 6 g

Výpočet GDA GDA = výrobcem zjištěná hodnota / GDA dle FoodDrinkEurope * 100 příklad: 1 porce výrobku (30 g) obsahuje 8,8 g tuku GDA = hodnota tuku / GDA dle CIAA * 100 = 8,8 / 70 * 100 = 12,57 % = 13 % (zaokrouhleno k nejbližšímu celému číslu)

GDA GDA pro specifické skupiny populace GDA pro děti (4 – 8 let) může přijmou EK pokud nebudou přijaty EK, mohou přijmout členské státy GDA pro děti (4 – 8 let) FoodDrinkEurope vypracovala podklady jejich hodnocení provede EFSA některé odráží maximální příjem (T, SAFA, sůl) jiné průměrný nebo optimální příjem (B, S, vláknina, Ø E) Energie 1 700 kJ Bílkoviny 22 g Sacharidy 230 g (55 % E) Cukry 85 g (20 % E) Tuky 60 g (30 % E) NMK 20 g (10 % E) Vláknina 15 g Sůl 1,4 g

Model GDA – pouze energetická hodnota

Model GDA – energetická hodnota + ostatní povolené nutrienty

Děkuji za pozornost Iva Caklová E-mail: caklova@foodnet.cz Telefon: +420 296 411 192 Mobil: +420 733 532 460