Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání Workshop W 3 8. 12. 2011 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Česká republika KRAJE Klikni na správný kraj.
Advertisements

Počet a věková struktura uchazečů v České republice o volná pracovní místa k 31.3./ PhDr. Vendula Raymová Jednatelka společnosti Bohemia EU Planners,
VSTUPNÍ ANALÝZY A PRŮZKUM CÍLOVÝCH SKUPIN 1 Projekt HC 198/10 Sledování krátkodobých trendů v poptávce po pracovní síle.
Další profesní vzdělávání, realizované prostřednictvím úřadu práce
Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání Workshop W2d Praha, Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Vstup absolventů středních škol na trh práce
Ing. Blanka Doležalová, ITP Analýza vlivu automobilového průmyslu na zaměstnanost v PK.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
2. WORSKHOP „Výměna zkušeností a řešení společných problémů v oblasti dalšího profesního vzdělávání“ Karlovy Vary TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
Projekt: „Výměna zkušeností a řešení společných problémů v oblasti dalšího profesního vzdělávání“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání Workshop W2a Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání Workshop W2b Bořetice, Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání Workshop W2c Praha, Tento projekt je spolufinancován Evropským.
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
Systémový přístup k předvídání kvalifikačních potřeb Ing. Věra Czesaná, CSc. Národní observatoř zaměstnanosti.
Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně
ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH DĚTÍ NA 1. STUPNI ZŠ
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB.
Monitorování dalšího vzdělávání – Základ pro koncepční rozhodování Mgr. Hana Žáčková Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a.
Monitoring dalšího vzdělávání
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Představení projektu CZ.1.04/3.1.03/ Individuální vzdělávání poskytovatelů sociálních služeb v oblasti zavádění standardů kvality, strategického.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu Ing. Petra Semeráková, manažerka projektu.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji - Klíčové aktivity projektu a jeho úloha v rámci současného vzdělávacího systému ČR přednáší.
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu - rekapitulace dosavadní činnosti aktivity.
Ruská federace x WTO a OECD
Pomozme lidem učit se a uplatnit se PLUUS (OP RLZ 3.2) ( RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. PaedDr. Jiří Mezuláník, CSc. Vysoká.
ÚSPĚŠNÉ PROJEKTY realizované v Grantovém schématu Podpora místní infrastruktury pro cestovní ruch v Moravskoslezském kraji vedené ve Společném regionálním.
SEKTOROVÉ DOHODY význam, příprava, realizace. Co je Sektorová dohoda?  Unikátní nástroj umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů v ČR prostřednictvím.
Budoucnost profesí Budoucnost profesí – pohled za obzor Ing. Jiří Braňka Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání.
Webový portál Budoucnost profesí Ing. Marta Salavová Mgr. Hana Žáčková Národní observatoř zaměstnanosti.
REGIONÁLNÍ INFORMAČNÍ SYSTÉM O UPLATNITELNOSTI ABSOLVENTŮ NA TRHU PRÁCE TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKOU UNIÍ A ČESKOU REPUBLIKOU.
Kongresové dny 2010 Praha Národní vzdělávací fond, o.p.s. Středisko podpory poradenských služeb Ing. Zuzana Freibergová
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ AKTIVITA JE SPOLUFINANCOVÁNA EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Dosavadní zkušenosti s obdobnými.
PREZENTACE PRO ITP Ing. Miloslav ILEČEK, ITP pracoviště Jihlava , Velké Karlovice Institut Trhu Práce.
Česká republika: poloha, historický vývoj a obyvatelstvo a sídla
Regionální individuální projekt „Program aktivizace a podpory uchazečů a zájemců o zaměstnání se zdravotním omezením v Královéhradeckém kraji“
/v Pardubickém kraji/ Iva Svobodová, ITP PÚP v Pardubicích
Prezentace ITP ÚP Ústeckého kraje pro konferenci ITP ve Velkých Karlovicích Úřad práce v Chomutově – metodiky realizace postupových kroků v oblasti poradenství.
RUD – rozpočtové určení daní přílohy zákona č. 243/2000 Sb,
Podpora zaměstnanosti v Jihočeském kraji
Název krajePodíl kraje v %Podíl obce v % Praha14,39,0 Jihočeský2,85,6 Jihomoravský5,713,5 Karlovarský4,25,1 Královéhradecký10,37,6 Liberecký11,59,3.
( vzdělanostní struktura obyvatel )
Na průzkumu se podílely: Krajský úřad Jihomoravského kraje Úřad práce České republiky - krajská pobočka v Brně.
Analýza volných pracovních míst a sil Nabídka pracovních sil pro nedostatkové profese v Rakousku.
Potřeby trhu práce a vzdělávací programy škol z pohledu úřadu práce Jihlava
Systém dílčích kvalifikací - cesta k výučnímu listu Střední odborná škola a Střední odborné učiliště technické, Třemošnice, Sportovní 322.
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k Zpracovatel: Centrum pro regionální rozvoj Geografický ústav Přírodovědecká fakulta Masarykova.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Informace pro členy oborových skupin Analýzy a informace vytvářené v NÚV k přechodu a uplatnění absolventů škol na trhu práce Ing. Jiří Vojtěch vedoucí.
Aktualizace Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje (SRK) Jednání pracovní skupiny č. 2 Návrh nové struktury specifických strategických cílů
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
KONFERENCE PROJEKTŮ ZAMĚSTNANOSTI KARLOVARSKÉHO KRAJE.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k
Seminář pro zaměstnavatele Ing. Jana Váňová, NVF
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Aktuální stav dalšího vzdělávání a vize do budoucna
RNDr. Vladimír Krajčík Ph.D.
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Změny na trhu práce?.
„Koncept“ – Koncepce dalšího vzdělávání
Vyjmenuj tři kraje ČR podle velikosti VY_32_INOVACE_03
Transkript prezentace:

Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání Workshop W Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

1.Informační produkt pro vzdělavatele (P3); 2.Informační produkt pro poradenství v DV (P4); 3.Společný informační produkt pro obě tyto cílové skupiny (P5)

1.Pracovní setkání a elektronické konzultace výstupů se zástupci cílové skupiny (analýza potřeb) 2.Analýza zahraničních přístupů k zpracování obdobných produktů: 3.Analýza dostupných dat a informačních vstupů pro zpracování informačních produktů 4.Výstupy Aktivity „Monitoring dalšího vzdělávání“, zpracovávané NVF v projektu Koncept

1.Informační produkt pro vzdělavatele (P3); „Regionální analytický produkt“, pilotován v Libereckém kraji 2.Informační produkt pro poradenství v DV (P4); „Informační podpora pro výběr směru rekvalifikace/rozšíření kvalifikace“, pilotován na profesích v textilní výrobě 3.Společný informační produkt pro obě tyto cílové skupiny (P5) „Analýza trendů v zaměstnanosti a v DV“

 Každý informační produkt má dvě části  1. část: metodika tvorby produktu („manuál“)  Účel, struktura a vnitřní logika informačního produktu  Způsob konstrukce jednotlivých ukazatelů  Odkazy na zdroje dat  Návod na interpretaci výstupů  Doporučení pro aktualizace  2. část: pilotní ověření  Příklady zpracování informačního produktu,  Ukázka práce s daty, interpretace výstupů

Požadavky cílových skupin Dostupné zdroje na zpracování Dostupná data Ideál, nebo kompromis, který nevyhoví nikomu? Datové zdroje o trhu práce a DV často málo podrobné a spolehlivé Požadavek na vysokou podrobnost profesní, regionální i odvětvovou Nejlepším zdrojem jsou primární šetření (hloubkové rozhovory, dotazníková šetření) = drahé, obtížná udržitelnost

1.P3 – Produkt pro vzdělavatele  Pracovní verze hotova k  Hledají se možnosti využití podrobných dat o rekvalifikacích z evidence ÚP a z monitoringu DV  Metodika a finální verze produktu v 1Q P4 – Produkt pro poradce  Pracovní verze hotova k  Metodika a finální verze produktu v 1Q P5 – Společný produkt  Pracovní verze bude hotova k  Struktura a rozsah se ještě dolaďuje  Hledají se možnosti využití podrobných dat z monitoringu DV  Metodika a finální verze produktu v 1Q.2012

KONCEPCE INFORMAČNÍHO PRODUKTU:  Analýza vývoje trhu práce a jeho největších nerovnováh v regionech ČR  Vzhledem k malé mobilitě na českém trhu práce potřebují vzdělavatelé regionálně a lokálně zaměřené informace  Důraz na aktuální situaci, pro vzdělavatele je současnost důležitější, než budoucnost  Největší nerovnováhy trhu práce = priority a příležitosti rozvoje DV Dosavadní vývoj trhu práce v kraji Rovnováha na trhu práce: nabídka a poptávka Výhled budoucího vývoje Shrnutí: klíčové problémy trhu práce Zaměření a priority dalšího vzdělávání v kraji

TRH PRÁCE  Jaké jsou hlavní změny trhu práce v kraji?  Které profese jsou na vzestupu, které ztrácejí uplatnitelnost?  Kde jsou největší nerovnováhy mezi nabídkou a poptávkou po práci  Jak se daří klíčovým odvětvím v kraji?  Co se dá usuzovat o budoucím vývoji trhu práce? VZDĚLÁVÁNÍ  Dostupnost absolventů škol  Vzdělávací obory a jejich kapacita dnes a v budoucnu  Zaměření kurzů DV a účast profesních skupin na DV  Poptávka po rekvalifikacích SYNTÉZA  Vliv zhoršování věkové struktury pracovníků  Nerovnováhy trhu práce vs. zaměření DV  Příležitosti a hrozby

Účast na dalším vzdělávání pro profesní skupiny

Dosavadní a budoucí vývoj počtu absolventů učebních oborů s výučním listem

Struktura kurzů DV (profesně- specifické = přiřaditelné konkrétní profesi)

KONCEPCE INFORMAČNÍHO PRODUKTU:  Poskytnout informace o profesních skupinách, ohrožených nízkou uplatnitelností na trhu práce  Identifikace vhodných směrů rekvalifikace a zvýšení kvalifikace pro pracovníky v těchto profesních skupinách Analýza profesních skupin na trhu práce, výběr priorit pro zpracování produktu Stanovení převažujícího oboru a stupně vzdělání pro vybranou profesní skupinu Zpracování vývoje celkové, odvětvové a regionální zaměstnanosti, analýza klíčových problémů Stanovení profesních skupin, kde se v rostoucí míře uplatňují osoby s daným oborem a stupněm vzdělání V rámci takto vymezených profesních skupin vybrat ty nejvíce perspektivní a dobře placené

Co by mělo ovlivnit volbu rekvalifikace nebo směru zvýšení kvalifikace? Úroveň a směr dosaženého vzdělání Dosavadní pracovní zkušenosti Osobnostní předpoklady a zdravotní stav Vlastní představy o profesním růstu Situace na trhu práce a perspektivy vzdělávacích oborů a profesí

Výběr toho nejzajímavějšího z dostupných dat o trhu práce:

Cesty trhem práce: obor textilní výroba, výuční list 2003

Cesty trhem práce: obor textilní výroba, výuční list 2003

Profesní skupina Počet osob na trhu práce Celkový počet VPM na trhu Uchazeči/VPM Šance na budoucí uplatnění Průměrná mzda Montážní dělníci montující elektronická zařízení ,7PRŮMĚRNÉ16682 Obsluha šicích a vyšívacích strojů ,6PRŮMĚRNÉ16923 Obchodní zástupci ,0VELMI DOBRÉ32737 Montážní dělníci montující výrobky z kovů, plastů ,6PRŮMĚRNÉ16351 Švadleny, vyšívači ,0ŠPATNÉ12701 Montážní dělníci montující mechanická zařízení ,3PRŮMĚRNÉ20359 Kuchaři ,6PRŮMĚRNÉ14301 Číšníci, servírky ,3PRŮMĚRNÉ15050 Pečovatelé v zařízení sociální péče ,3VÝBORNÉ14445 Prodavači v obchodech ,1PRŮMĚRNÉ14231 Dámští a pánští krejčí a kloboučníci ,0ŠPATNÉ13353

Co by mělo ovlivnit volbu rekvalifikace nebo směru zvýšení kvalifikace? Úroveň a směr dosaženého vzdělání Dosavadní pracovní zkušenosti Osobnostní předpoklady a zdravotní stav Vlastní představy o profesním růstu Situace na trhu práce a perspektivy vzdělávacích oborů a profesí

KONCEPCE INFORMAČNÍHO PRODUKTU:  Širší pojetí  Komplementarita k ostatním produktům ČÁSTI INFORMAČNÍHO PRODUKTU: Kapitola I: Základní trendy, současná situace a výhled trhu práce  Celkové trendy v zaměstnanosti a DV  Zaměstnanost a účast na DV z hlediska vzdělanostní, profesní a odvětvové struktury, včetně předpokládaného vývoje  Podrobnější pohled na profesní skupiny Kapitola II: Regionální komparace  Celkové trendy v zaměstnanosti a DV  Zaměstnanost z hlediska vzdělanostní, profesní a odvětvové struktury  Nerovnováhy regionálních trhů práce

Změna Podíl 2005Podíl 2011 CZ010 Hlavní město Praha % 23%21% CZ080 Moravskoslezský kraj % 9%13% CZ020 Středočeský kraj % 7%8% CZ042 Ústecký kraj % 6%8% CZ032 Plzeňský kraj % 5%7% CZ072 Zlínský kraj % 5%6% CZ064 Jihomoravský kraj % 13%6% CZ052 Královéhradecký kraj % 7%5% CZ031 Jihočeský kraj % 5% CZ063 Vysočina % 6%5% CZ053 Pardubický kraj % 5% CZ071 Olomoucký kraj % 5%4% CZ051 Liberecký kraj % 3%4% CZ041 Karlovarský kraj % 2%3% Celkem %100% Porovnání krajů: Účast na DV

 V rámci KONCEPTU: metodiky, pilotní ověření  Pilotní ověření: jen omezený rozsah  Nutné hledat zdroj financování pro aktualizace a rozšíření nabídky aplikací (počet, pokryté profese, regiony) informačních produktů a jejich sdílení  V rámci KONCEPTU: metodiky, pilotní ověření  Pilotní ověření: jen omezený rozsah  Nutné hledat zdroj financování pro aktualizace a rozšíření nabídky aplikací (počet, pokryté profese, regiony) informačních produktů a jejich sdílení

 Struktura informačních produktů  Kdo má být tvůrce produktů?  Požadavky cílových skupin  Dostupnost a sdílení dat  Nákladnost produktů a zdroj financování  Aktualizace a rozsah  Distribuce informačních produktů

Děkujeme Vám za pozornost a Vaše názory Ing. Martin Bakule, PhD. Ing. Jiří Braňka Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání