INTERNET PRO NEVIDOMÉ A SLABOZRAKÉ Služby veřejných knihoven zdravotně postiženým uživatelům PhDr. Ivana Štrossová Hradec Králové 26.března 2001.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Centrum podpory studentů se specifickými potřebami na UP v Olomouci
Advertisements

Přístupnost informací na webech Prezentace na seminář Parádní web Michal Rada, MVČR.
ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
Olga Václavová, knihovna ETF
CELOSTÁTNÍ VEŘEJNÁ SBÍRKA NA PODPORU NEVIDOMÝCH
Veřejné informační služby poskytované prostřednictvím Internetu Městskou knihovnou v Ústí nad Orlicí n okres Ústí nad Orlicí - MěK Ústí nad Orlicí s reg.
Informační vzdělávání uživatelů Co je nového?. Vznik sekce IVU při SDRUKu Přehled aktivit Přehled aktivit Odborné semináře Brno – duben 2010 Brno – duben.
Počítačové kurzy v rámci projektu TyfloEmployAbility Mgr. Radek Pavlíček, TyfloCentrum Brno, o. p. s.
ČINNOST DĚTSKÝCH KNIHOVEN VE VSETÍNĚ
Zkvalitnění elektronických služeb Univerzitní knihovny ZČU PhDr.Miloslava Faitová Tematický okruh: E/a.
Integrace a podpora studentů se specifickými vzdělávacími potřebami na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/
Projekt Inkluze – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost registrační číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/ Závěrečná konference 16.
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
Pět let existence Zvukové knihovny v KPBO Knihovna Petra Bezruče v Opavě.
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
Seznam.gov.cz Seznam fyzických osob, podnikajících fyzických osob, právnických osob a orgánů veřejné moci, které mají zřízenu a zpřístupněnu datovou schránku.
IVIG Praha, Odborná pomoc veřejných knihoven informačním a studijním centrům škol.
Metody zpracování informací - 2 Základní vymezení témat přednášek: Informační služby Informační střediska Knihovny Uživatelé a čtenáři Informace.
Osoby se specifickými potřebami - (znevýhodnění) uživatelé - inspirace
1. 2 Obsah Nabídka služeb Číselné údaje Oddělení pro dospělé Studovna Hudební oddělení Oddělení pro děti a mládež Městské informační centrum Knihkupectví,
Problematika oddělení pro dospělé čtenáře” v rámci projektu „Blíže k sobě i knihám – místo knihoven ve sjednocené Evropě Knihovna Petra Bezruče v Opavě.
Nepřizpůsobiví uživatelé knihoven. Seminář pro pracovníky služeb knihoven. Středočeská vědecká knihovna v Kladně Metodické vyjádření Ministerstva.
Jindřichův Hradec, Školní a veřejné knihovny – spolupráce v regionu Konkurence? Ne! Spolupráce …
REGIONÁLNÍ FUNKCE KNIHOVEN Pomoc nebo omezení ? Definice RF knihovny Funkce, v jejichž rámci krajská knihovna a další pověřené knihovny, poskytují základním.
Jaký byl Březen měsíc internetu 2005? 20. dubna 2005 Vít Richter Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Národní knihovna ČR Tel: ,
Internetizace knihoven a SROP Roman Giebisch Vědecká knihovna v Olomouci.
Výsledky činnosti neprofesionálních knihoven okresu Brno-venkov 2009 Modřice M. Kubíková.
Metody zpracování informací - 2
Podpora informačního vzdělávání na ČZU v Praze: výsledky grantu PhDr. Hana Landová SIC ČZU v Praze IVIG 2005, Praha, 22.září.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Vyhodnocení ankety „Kde a jak hledáte odborné informace?“
I sss I nternet, elektronické informační zdroje a s lužby pro o s oby se s pecifickými potřebami v knihovnách Zlata Houšková, Jana Vejsadová Internet ve.
Integrace a podpora studentů se specifickými vzdělávacími potřebami na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/
Informační a poradenské centrum v Havlíčkově Brodě a spolupráce s veřejnými knihovnami Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života.
Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Společné zařízení Centra pro otázky životního prostředí UK, Fakulty humanitních studií UK, Fakulty sociálních.
Semafor služeb NK v bříšku chobotnice letenské.
Výsledky ankety Univerzitní knihovny ZČU Jak hodnotíte služby Univerzitní knihovny ZČU?
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Bc. Helena Selucká, Bc. Zdena Rousková SKIP Sekce služeb osobám se specifickými potřebami
Marketingová strategie veřejné a univerzitní knihovny
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Co by měla splňovat pověřená knihovna Brno
Činnost komise IVIG v roce 2003 CPVŠ 2003, Hradec Králové, Ludmila Tichá
Fungující knihovna v obci přepych nebo výhoda ?. Knihovna poskytuje veřejné služby v oblasti : kultury celoživotního vzdělávání informací.
Název projektu Tvorba a realizace kurzů v rámci celoživotního vzdělávání rozšiřujících kvalifikaci v oblasti speciální pedagogiky Tento projekt je spolufinancován.
ZMĚNY VE FINANCOVÁNÍ PODPŮRNÝCH SLUŽEB PRO STUDENTY SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Kancelář pro studenty se speciálními potřebami IPC RUK Univerzita Karlova.
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
Projekt ERNIE Moravská zemská knihovna Mgr. Jan Lidmila.
Šablony  Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání  Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy  Výzva č. 02_16_022 Podpora škol formou projektů.
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
Prezentaci vytvořila : Veronika Jusková Nikola Chylková Alena Bujnochová Martin Kašpárek 1b.
Středisko handicapovaných studentů na VŠE V roce 2015.
ODBOR SLUŽEB Seminář pro vedoucí pracovníky infrastrukturních útvarů NK ČR 13. ledna 2016.
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
Humanitární aplikace informatiky Jaromír Plhák. Organizace hodin Jedno vybrané téma. Obecné informace k danému tématu studenti představí vlastní.
SLUŽBY KRAJSKÉ VĚDECKÉ KNIHOVNY V LIBERCI z hlediska technického vybavení Dana Petrýdesová.
Bezbariérová Knihovna města Hradce Králové
Základní škola a Praktická škola, Jičín
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Knihovnická procházka Prahou Petra Ambrušová a Ivana Šnoblová K1
BEZBARIÉROVÉ KNIHOVNY
Institucionální plán Zařazení projektu: 2 – Diverzifikace a dostupnost Zajištění poradenských služeb a služeb pro podporu rovných příležitostí.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Problematika řešení potřeb zrakově postižených při mimořádných událostech zdolávaných hasičským záchranným sborem Kroměříž 2013 nstržm. Jaroslav Gondko.
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Konference „od kolébky po aktivní stáří“ úvodní slovo RNDr
Využití asistivních technologií v procesu vzdělávání
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

INTERNET PRO NEVIDOMÉ A SLABOZRAKÉ Služby veřejných knihoven zdravotně postiženým uživatelům PhDr. Ivana Štrossová Hradec Králové 26.března 2001

Mluvící “OPAC” pro nevidomé a zrakově postižené zpřístupnila knihovna v britském Islingtonu. Získala tak prvenství v Británii a pravděpodobně i v Evropě. Časopis Čtenář, 1998

Hlavní problémy knihoven při realizaci nových služeb •technické problémy •personální problémy –další vzdělávání pracovníků (semináře, specializované kursy) •finanční problémy –grantový program Ministerstva kultury ČR Knihovna 21.století –Nadace Open Society Fund

Veřejné knihovny a handicapovaní klienti - 1 •knihovnické a informační služby –pro tělesně postižené •donáška knih •bezbariérové přístupy –pro mentálně postižené a duševně nemocné •biblioterapie •elektronické informace a Internet

Veřejné knihovny a handicapovaní klienti - 2 •knihovnické a informační služby –pro neslyšící a nedoslýchavé •knihy pro neslyšící •znaková řeč –pro děti se specifickými poruchami učení •specializovaný knižní fond •software Dyslektik a Disedice

Služby nevidomým a slabozrakých klientům •aktivity veřejných knihoven –přednášky, výstav, besedy –zvukové knihy •Knihovna a tiskárna pro nevidomé a slabozraké K.E.Macana v Praze •oddělení zvukových knih ve veřejných knihovnách –dokumenty tištěné Braillovým písmem

Od zvukové knihy k Internetu •vývoj služeb zrakově postižené –spolupráce se specializovanými pracovišti •pomůcky pro zrakově postižené –lupy a televizní lupy –scannery a počítače se speciálním softwarem –Internet pro nevidomé a slabozraké

Internet pro nevidomé •Spektra - výrobní družstvo nevidomých, Praha ( ) –Win Talker –Visulex - LP WIN –Bizon –ZoomTextXtra •Firma ELVOS s.r.o., Brno

Internet pro nevidomé a veřejné knihovny •zkušenosti Okresní knihovny v Havlíčkově Brodě –spolupráce se Sjednocenou organizací nevidomých a slabozrakých –individuální pomoc zrakově postiženým dětem –elektronické informace a Internet pro zdravotně postižené

Rozvoj služeb pro zrakově postižené v síti knihoven •Vývoj služeb od roku 1998 –specializovaná pracoviště a služby •Předpoklady pro další rozvoj služeb zrakově postiženým –přístupnost knihoven a jejich služeb –odborná způsobilost pro poskytování knihovnických a informačních služeb

Perspektivy rozvoje služeb pro nevidomé a slabozraké •Knihovny a rozvoj služeb pro zrakově postižené –odstraňování bariér a zlepšení komunikace prostřednictvím informačních technologií –specializované informační a knihovnické služby v síti knihoven –využití Internetu pro nevidomé z hlediska zpřístupňování informací

Jedno procento pomoci je více než sto procent soucitu. Phil Bosmans