ONKOLOGICKÉ SESTRY PŘÍKLADEM PRO ONKOLOGY?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hra riskuj pro opakování znalostí.
Advertisements

Změň, co změnit můžeš, ostatní nech být..
AKTUALITY V LÉČBĚ ZÁVISLOSTI NA TABÁKU
Divize a představují.
Metrické vlastnosti.  Odchylka dvou r ů znob ěž ných p ř ímek je velikost ka ž dého z ostrých nebo pravých úhl ů, které p ř ímky spolu svírají. • (R.
Zpráva o akcích a č innosti K Č T Kop ř ivnice za rok 2013.
Státní statistická služba za oblast kultury
Michal TICHÝ, Martin ZEMAN Krajská zdravotní, a.s.; Č R UJEP Ústí nad Labem; Č R FZaSP TU Trnava; SR PILOTNÍ PROJEKT ADAPTACE BRITSKÉ METODIKY „MUST“ DO.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
DOMOV A CENTRUM AKTIVITY, p.o.
Název: VY_32_inovace_PR45_09 Autor: Lenka Svobodová
 Je soubor jednoduchých a ú č elných opat ř ení vedoucích k záchran ě ž ivota.
Choroby člověka a jejich prevence Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské nám ě stí 7 Šablona: III/2 – Inovace a zkvalitn ě ní výuky prost ř ednictvím ICT Název.
Výuka biologie Tomáš Klinger, Sp, b ř ezen  Co je to biologie?  U č ebny  Profesorky  Po č ty hodin v týdnu  U č ivo.
Název projektu:Učení pro život Reg. číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo šablony:V/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí.
N ORMÁLNÍ JE NEKOU Ř IT Ž ALOUDÍKOVÁ, I., H RUBÁ, D. P D F A LF MU BRNO Výchova ke zdravému životnímu stylu a nekuřáctví na I.stupni ZŠ.
Konference UNIV 2K 1. a Ing. Petr Richter ředitel školy VOŠ, SPŠ a OA Čáslav Přemysla Otakara II. 938 VOŠ, SPŠ a OA Čáslav.
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do Léčba nikotinismu Kateřina Langrová Česká koalice proti tabáku
Rozvoj cestovního ruchu a láze ň ství v Jeseníkách Martin Plachý.
Krou ž ky školní dru ž iny Výtvarný krou ž ek  Ve výtvarném krou ž ku d ě ti zkoušejí malovat r ů znými technikami  Uplat ň ují výtvarný talent  Pracují.
Pro č práv ě hotelový porcelán?. N ě co málo o G. Benedikt G. Benedikt je č eská porcelánka, kterou vlastní č eský majitel, její historie se za č ala.
+ REPORT Z VÝZKUMU A ANALÝZY POT Ř EB LLP-2012-LV-KA4-KA4MP.
Prezentace o tom co nám FYZIKA dala a vzala
Lékárna a léčba závislosti na tabáku
Celorepublikové sdružení uživatel ů psychiatrické pé č e.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: MGR. MONIKA RICHTÁRECHOVÁ Název: VY_32_INOVACE_214_POČÍTÁNÍ_GEOMETRICKÝCH_TĚLES Téma:
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Aktuální krize zdravotnictví
 Co je strategie? Dlouhodobý plán č inností zam ěř ený na dosa ž ení cíle Z ř eckého „strategos“ – generál - vedení  Rozdíl mezi strategií a taktikou?
2014 / 2015 Na č em stojí skauting? Jan Peroutka - Rocky Ideologica.
Základní škola a Mateřská škola Vraclav, okres Ústí nad Orlicí Vraclav 52, e:mail: Tel.: www: zsvraclav.cz Č íslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: MGR. MONIKA RICHTÁRECHOVÁ Název: VY_32_INOVACE_201_PŘÍPRAVA_NA_NÁSOBENÍ Téma: PŘÍPRAVA.
2014 / 2015 Hospodaření Kateřina Hrdličková - Matýsek Fiscus.
Mýty o léčbě tabákové závislosti u drogově závislých.
Bohumínská 152/25 Ostrava - Muglinov. Statutární m ě sto Ostrava m ě stský obvod Slezská Ostrava odbor sociálních v ě cí, odd ě lení sociálních slu.
 Facebook. Facebook vlétl na č eský internet doslova jako uragán. B ě hem velice krátké doby si tato komunitní sí ť vytvo ř ila statisíce fanoušk ů,
2012 / 2013 Na č em stojí skauting? Jan Peroutka Ideologica.
 Zeptali jsme se 10ti ž ák ů naší školy z ka ž dého ro č níku, jaká je jejich oblíbená anebo nej č ast ě ji u ž ívaná zna č ka bot.  Mezi mo ž nosti.
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_ZAPADNI_CECHY_LAZNE.
 je to zp ů sob odesílání, doru č ování a p ř ijímání zpráv p ř es elektronické komunika č ní systémy  ová adresa:
Mgr. Aleš Adamec vedoucí Domova Pístina závěrečná konference Už nechci v kleci! 20. – , Ústí nad Labem.
TABÁKOVÁ EPIDEMIE A JEJÍ PŮVODCE Eva Králíková Ústav hygieny a epidemiologie1.LF UK a VFN a Centrum pro závislé na tabáku III. interní kliniky 1.LF UK.
Spolupráce OSPOD se školami a školskými zařízeními TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ.
Zuby Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_10_Chrup Vytvo ř eno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Společnost Autor: Mgr. Miluše Džuberová LEGÁLNÍ DROGY Normální je nekouřit. Alkohol i cigareta poškozují zdraví.
Hrátky s mapou Autor: Mgr. Ivana Tesařová. AnotaceObsahuje nám ě ty č inností pro práci s mapou, seznámení s m ěř ítkem, výroba vlastních u č ebních pom.
Onkogynekologické centrum
MZŠ Dymokury Ing. Martina Š ť astná. 1. Kde hledat hotové aplikace a jak je vyu ž ít ve výuce 2. Práce se Smart Tools 3. Jak si upravit procvi.
TVORBA JEDNOTNÉHO ZADÁNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠKY V OBORECH VZDĚLÁNÍ KATEGORIE E Romana Jezberová konference IPn NZZ Praha březen 2012.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Katedra podnikové strategie Analýza vnitropodnikového komunikačního systému ve vybraném podniku.
Tourism X Games Zimní Tourism X Games OBSAH 1)Kdo jsme 2)Zimní a Letní Tourism X Games )Řekli o Tourism X Games 4)Pozvání na Zimní Tourism.
Sestry pomáhají přestat kouřit (SPPK) – projekt pro východní Evropu
Jsou venkovské školy horší než městské?
KARDIOLOGIE s příběhem
VIKMA06 Vyhledávání informací
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Infekce HIV v regionu východních Čech Jaroslav Kapla
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
Podnikové dětské skupiny Kristina Zapletalová
PORADA MANAGEMENTU NELÉKAŘSKÝCH ZDRAVOTNICKÝCH POVOLÁNÍ (Porada hlavních sester) MZ ČR Praha.
hlášení Nežádoucích účinků SÚKL Kampaň ke zvýšení hlášení
Klinika adiktologie 1LF UK a VFN v Praze
NNO a dobrovolnictví „Pomáháme těm co pomáhají… “ Jiří Tošner
Státní zdravotní ústav Praha Centrum podpory veřejného zdraví
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Když vás potká vyhoření
Markéta Hanzalová Náprstková N11 Nervová soustava
Dobrovolnický program Amelie v Olomouci
Transkript prezentace:

ONKOLOGICKÉ SESTRY PŘÍKLADEM PRO ONKOLOGY? Vladislava Felbrová ,VFN Stanislava Kulovaná,VFN Kateřina Malá,ÚVN Mgr. Eva Roubíčková, FNKV 14.Konference Tabák a zdraví 15.11.2013

Mezinárodní doporučení v léčbě závislosti na tabáku (WHO) Ptát se na kouření-všichni zdravotníci lékaři – sestry – farmaceuti Sestry: s pacienty užší vztah častější kontakt důvěryhodnost

ONKOLOGICKÝ PACIENT: “PŘESTAT KOUŘIT UŽ NEMÁ SMYSL” NAOPAK, vždy to smysl má, často znamená větší prodloužení života než drahou léčbou BARIÉRY: Hodně lékařů i sester na onkologii kouří Není doporučováno přestat kouřit (lékař, ale i sestra!!!, opomíjená role sester) Odvykání/léčba závislosti na tabáku není nabízena

BENEFITY Z PŘESTÁNÍ KOUŘENÍ Snížení relapsu Snížení počtu komplikací léčby Snížení počtu sekundárních tumorů Zvýšení kvality života Zmírnění symptomatologie onemocnění Zlepšení dalších aspektů zdraví Zvýšené přežití Morgan et al, NCI conference on treating tobacco dependence At cancer centers. Journal of Oncology Practice, 2011; Peppone et al, The effect of Cigarette smoking on cancer treatment-related side effects. The Oncologist, 2011.

ROLE SESTRY V LÉČBĚ ZÁVISLOSTI NA TABÁKU Krátká intervence v řádu 10 sekund až několika minut je možná při každém kontaktu s pacientem I když má malou účinnost (je krátká), její význam je v tom, že se může týkat velkého počtu kuřáků Sestra může doporučit jakoukoli formu náhradní terapie nikotinem

KRÁTKÁ INTERVENCE Zeptat se na kouření Jasně doporučit přestat Nabídnout pomoc

90 000 SESTER - nevyužitý potencionál Kdyby každá sestra intervenovala každý rok jen u 10 kuřáků… … a kdyby jen jeden z nich přestal… …bylo by to každý rok 90 000 bývalých kuřáků!

WWW.SLZT.CZ

WWW.SLZT.CZ - SESTERSKÁ SEKCE

SESTERSKÁ SEKCE SLZT Společnost pro léčbu závislosti na tabáku WWW.SLZT.CZ Od roku 2007 2x ročně celodenní kurzy pro sestry v krátké intervenci u kuřáků Proškoleno více než 500 sester Kredity ČAS Edukace v rámci Nekuřácké VFN

KURZ-Metodika prevence a léčba závislosti na tabáku Nejbližší termín: 23.4. 2014 Místo: poliklinika VFN, Karlovo náměstí 32, Praha Kontakt: KATERINA.MALA@UVN.CZ Tel. 728 755 733

NEKUŘÁCKÁ VFN Proškoleno v krátké intervenci 6 klinik VFN ( celkem 98 sester ) onkologická klinika IV.interní klinika klinika nefrologie interní oddělení Strahov klinika imunologie I.interní klinika

MEZINÁRODNÍ SPOLUPRÁCE Mezinárodní asociace sester v onklogické péči (International Society for Nursing in Oncology) příprava podkladů a powerpointových slidů pro semináře k vyškolení sester Celodenní semináře (2012 -40 onkologických sester) Na webu WWW.ISNCC.ORG dostupný e-learning v 5 jazycích Rok 2014: proškolení 200 sester (kontakty vítány!) email: Vladislava.Felbrova@vfn.cz tel. 224 946 608 (Centrum pro závislé na tabáku,III.interní klinika VFN)

DOSTUPNÉ MATERIÁLY Doporučený postup pro sestry (WWW.SLZT.CZ ) Kapesní kartička s krátkou intervencí pro sestry VFN Letáky: Sekněte s cigaretami než cigarety sesknou s vámi Kouření a kila Kouření a duševní zdraví Pasivní kouření Kouření a těhotenství Kouření a cukrovka Nemoc – příležitost přestat kouřit

Děkuji za pozornost