Základní pravidla pro psaní textů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Grafická a formální úprava písemných projevů
Advertisements

Olomouc, únor 2012.
Úprava písemností zpracovaných textovými editory (typografie)
Textový procesor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
Základy psaní textu Interpunkční znaménka tečka(.), čárka(,)
WORD – Formátování textu
PRÁCE S TEXTEM Kapitola 3.
Digitální učební materiál
Základní typografická pravidla
HyperText Markup Language
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: dubna 2012
Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
ZÁKLADNÍ TYPOGRAFICKÁ PRAVIDLA
Písmo.
WORD – typografické zásady úpravy textu
Závěrečná fáze výzkumu
Typografické zásady Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová Název.
Základní typografická pravidla
Modernizace výuky technických a přírodovědných oborů na UJEP se zaměřením na problematiku ochrany životního prostředí Modernizace studijních opor Typografická.
Základní typografické zásady
Word Textový editor.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Jitka Smejkalová Název materiálu: Interpunkční znaménka Označení materiálu:
Úvodem Práce s texty je jedna z nejčastěji používaných činností při práci na PC. Psaní a editace textu Formátování textu Tvorba dokumentu.
Jak napsat odbornou práci?
INFORMATIKA 8 Zásady pro úpravy textů III2 – I8- 14.
Textový procesor (MS Word)
 Microsoft Word  Je textový procesor od firmy Microsoft, který je součástí kancelářského balíku Microsoft Office.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Textový editor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
Základní typografická pravidla
Požadavky na úpravu tabulek (podle požadavků ke státním zkouškám z kancelářského psaní na klávesnici dle ČSN z roku 2007) 2008 O. Kánský.
Je to program (aplikace), který slouží k úpravám prostého textu.  Na rozdíl od textových procesorů, se kterými se často pletou, postrádají textové editory.
Formátování textuMgr. Karel Fischer1 Formátování textu Změny písma Typ písma je sada znaků abecedy specifická svým tvarem. Elektronickou formou typu písma.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
Referát č.13 Textový editor (struktura textu – přiřazení stylu, formátování (vzhled) textu, změna stylu, typografická a estetická pravidla)
Setkání koordinátorů ICT Brno 23. ledna Úvod  Konečně!! Norma respektuje použití knižního písma, nepodporuje primárně strojopis  Příprava trvala.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Cvičení 1 - Řešení příkladu Zadání viz: cv1_samostatne.doc.
Word – úprava textu Ing. Bohumil Bareš.
Jak psát a editovat text
MATURITNÍ OKRUH Č. 12 TEXTOVÝ EDITOR
TYPOGRAFICKÉ PRAVIDLA
Textový editor Struktura textu – přiřazení stylu, formátování textu, změna stylu, typografická a estetická pravidla.
Editace textu O. Kánský Editace textu Psaní textu – vložení posloupnosti znaků Znaky –Tisknutelné znaky písmena, číslice, interpunkční znaménka,
Aktivní škola - podpora, zlepšení kvality vzdělávání a výuky na základní škole Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
CSS Cascading Style Sheets. Výhody CSS Mohou ušetřit psaní zdrojového kódu Mohou ušetřit psaní zdrojového kódu Tvoření libovolných vzhledů Tvoření libovolných.
INFORMATIKA 7 Fonty písma
ZIHB – DTP dodatek 1 Petr Kratochvíl, KIV ZČU, © 2008.
Textový editor.  Sada formátování, pomocí které lze rychle změnit vzhled textu, tabulek, …  Základ pro tvorbu rozsáhlých dokumentů  Důležité pro tvorbu.
Základy psaní textu Interpunkční znaménka tečka(.), čárka(,)
Psaní a editace textu Jindřich Terč.
Psaní všemi deseti.
Textový editor.
Textový editor. Styl odstavce pojmenování množiny vlastností odstavce výhody: velmi lehce, rychle a stejně formátujeme základní druhy odstavců a vytváříme.
Styly Písmo Odstavce Estetická pravidla Typografická pravidla
Základní práce s textem (19). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Název:VY_32_INOVACE_ICT_9A_19B Škola:Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:Mgr. Milena Vacková Ročník:9. Tematický okruh,
Prezentace Powerpoint 1 Prezentace vznikla v rámci projektu Škola 21. století, reg. číslo: CZ.1.07/1.3.06/ , který realizuje ZŠ a MŠ Lomnice nad.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_15.
TYPOGRAFIE Zpracovala: Mgr. Jitka Hotařová
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Miroslava Tomanová
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Word – textový editor.
Název: Formátování DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_05
Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:
FORMÁTOVÁNÍ DOKUMENTU
Základní editace textu
Word - základní typografická pravidla
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Transkript prezentace:

Základní pravidla pro psaní textů Jedná se o pravidla, která jsou uvedena v ČSN 01 6910

Druhy a velikosti písma Základní druhy písma jsou: Písmo patkové – např. Times New Roman. Je vhodnější pro text, který bude vytištěn Písmo bezpatkové – např. Arial. Vhodnější pro text, který bude zobrazován na obrazovce

Pro psaní číselných sestav se doporučuje využít písmo s konstantní šířkou znaků (Courier). U tohoto typu písma se kurzor posune po napsání znaku vždy o stejnou vzdálenost bez ohledu na to jaký znak byl napsán Při proporcionálním posunu (např. u Times New Roman) je kurzor posouván v závislosti na šířce znaku, tzn., že vzdálenosti mezi jednotlivými znaky jsou stejné. Tento text je úhlednější.

Použití druhu písma může být stanoveno pravidly firemní kultury

Dopisy a jiné obchodní a úřední dokumenty mají být psány stojatým písmem o velikosti minimálně 10 bodů. Za optimální se považuje velikost 12 bodů

Psaní znaků Znaky, jež nejsou součástí standardního rozložení klávesnice, je vhodné psát hmatovou metodou ovládání klávesnice deseti prsty

Příklady nejčastějších znaků a jejich zkratky \ pravý Alt+Q × pravý Alt+) [ pravý Alt+F ] pravý Alt+G & pravý Alt+C @ pravý Alt+V { pravý Alt+B } pravý Alt+N € pravý Alt+E

Microsoft Word umožňuje i vlastní klávesové zkratky pro psaní znaků, které nejsou uvedeny na klávesnici Ten, kdo velmi často píše, si může vytvořit celý systém zkratek. To je vhodné využívat při psaní často se opakujících značek, které klávesnice neobsahuje, nebo jejichž napsání je obtížné (m²)

Psaní interpunkčních znamének a mezery Všechna interpunkční znaménka kromě pomlčky a výpustku se těsně připojují k předcházejícímu slovu, zkratce, značce či číslu. Za každé interpunkční znaménko se naopak mezera píše.

Některé výrazy, i když jsou v textu mezi sebou odděleny mezerou, mají být společně na jednom řádku. Jedná se o spojení titulu a jména nebo příjmení, zkratky jména a příjmení, dne a měsíce, neslabičné předložky a následující výraz, čísla a značky, vícemístné číslo, složený zlomek, zkratky dvou a více slov.