MARIE PACS S PACSem hezky od podlahy… …pracovní stanice…

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
© 2000 VEMA počítače a projektování spol. s r. o..
Advertisements

Eva Chmelová, Petr Bělík 4. březen 2012
Využití cloudových služeb ve školství
a Internetové dispečinky
Monitorovací systém Asistent
1 Počítačové sítě Úvodní přednáška Cíl předmětu –seznámit se s principy datové komunikace –seznámit se s principy distribučních systémů –seznámit se s.
Operační systémy a aplikační servery Tomáš ZACHAT SPŠ Praha 10, STIC.
PC SÍTĚ I.
Internet Definice Historie Použití Programy pro práci s internetem
Přínosy virtualizace a privátního cloudu
Komunikační systém lokalit HN v ploše Ing. Stanislav Borecký 30. října 2006.
Projekt Informační a vzdělávací portál Libereckého kraje I CZ.1.07/1.1.00/ I Technologie portálu Pavel Krayzel CELN o.s.
Základy informatiky Internet Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Přínosy a druhy počítačových sítí. Jednou z nejvýznamnějších technologií používaných v oblasti výpočetních systémů jsou již řadu let počítačové sítě.
Základy práce s počítačem – lekce V.
Elektronická pošta Elektronická pošta ( ) je obdobou běžné pošty a umožňuje přijímat a distribuovat dokumenty v textové podobě na jednu nebo více.
Definování prostředí pro provozování aplikace dosud jsme řešili projekt v obecné rovině aplikace bude ovšem provozována v konkrétním technickém a programovém.
Představení mydlink TM Co je mydlink Mobilní aplikace Proč mydlink Pro koho je mydlink určen Rodina produktů mydlink.
Informační technologie pro české a slovenské zdravotnictví Integrační a komunikační centrum zdravotnických informací.
INTERNET - Je počítačová síť celosvětového rozsahu, spojující stovky zemí, miliony počítačů a miliony uživatelů.
Informatika - prezentace
Google Apps Kateřina Macháčková EU peníze školám Základní škola Stříbrná Skalice, Na Městečku 69,
Databázové systémy Architektury DBS.
17. března 2003 Univerzální přípojka – brána do IVS Miroslav Nováček Libor Neumann.
Internet.
Celní služby 2000 Radek Sedláček TranSoft a.s Radek Sedláček TranSoft a.s
Walter Schorge Archa – Open Source archivní informační systém v NTM Archivy, knihovny a muzea v digitálním světě
Rozvoj nehlasových služeb Současnost a budoucnost mobilních sítí
T1: Základy práce s počítačem
Lokální počítačové sítě Novell Netware Ing. Zdeněk Votruba Technická fakulta ČZU Laboratoř výpočetních aplikací.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Internetový prohlížeč
Internet.  Celosvětový systém propojených počítačů  Funkce  Sdílení dat  Elektronická pošta.
Firewall.
AJAX nejmodernější webová technologie… seminář pro učitele ZŠ a SŠ Mgr. Marek Osuchowski Ostravská univerzita © 2011.
Vývoj výpočetního modelu
Mobilní kancelář (…nejen pro velké firmy) Vladimír Wojnar Microsoft Solutions HP.
2 Fučíková Sylvie HR/Win – moderní technologie pro osvědčené aplikace.
Služby internetu obr.: 1. WEB  WWW – (World Wide Web), také pouze zkráceně web v doslovném překladu "světová rozsáhlá síť“, neboli celosvětová síť 
Redakční systém dopravní informace pro státní správu ISSS 4. dubna 2006.
Jednotná informační brána Cyklus školení Elektronické informační zdroje a databáze Národní knihovna ČR , , , ,
EGovernment Struktura služeb a řešení. Obsah 1.Požadavky KIVS a řešené problémy 2.Vývoj koncepcí 3.Stávající KIVS a její rozvoj v souladu s koncepcemi.
Správní a dopravně správní evidence - IISSDE RNDr. Jiří Malátek Zástupce ředitele OIVS MV
Podnikání na Internetu internet - zdroj informací Letní semestr 2005 Jana Holá III.
IDEA Web Systém 5.0 Pavel Bezstarosti IDEA spol. s r.o
Mgr. Milan Šimek. Počítačová síť je skupina počítačů spojených dohromady umožňující více uživatelům přistupovat k jedněm zdrojům, sdílet a využívat tatáž.
Integrovaný regionální knihovní systém 3. generace Ing. Petr Štefan, Kp-sys s.r.o. Pardubice.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Nový obor - počítače v medicíně a biologii  Proč je management informací ústřední otázkou v biomedicínském výzkumu.
Vzdálená správa Tomáš Kalný.
Doména Windows Serveru Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Fenix II - IS nové generace Michal Varga.
PACS Picture Archiving and Communication System
 nejvíce využívaná služba internetu založená na www stránkách  poskytuje virtuální informační prostor, přístupný pomocí prohlížeče  výhodou www stránek.
Rozdělení počítačů (2). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
Historie počítačových sítí Co je to síť Důvody vzájemného sdílení zařízení Co je to rozhraní (interface) a protokol Historicky standardní rozhraní PC.
Internet (služby Internetu, WWW) Služby Internetu WWW (World Wide Web) – dnes nejrozšířenější služba; spoustě lidí splývá s Internetem jako takovým WWW.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu vy_32_INOVACE_inf3_web01 Označení materiálu web01_uvod.pptx Název školy Gymnázium Kladno Autor.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Počítačové systémy ČÍSLO.
Operační systémy Zpracovala Anna Macháčková.
SOFTWARE Operační systémy.
Internet – pojmy, služby
Office 365 a SharePoint Online na Filozofické fakultě UK
Internet - historie.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Operační systémy - úvod
Základy počítačových sítí elektronická pošta
Informatika Internet.
Transkript prezentace:

MARIE PACS S PACSem hezky od podlahy… …pracovní stanice… – …budoucnost je tu!!! Telemedicína 2013, Milan Pilný, RNDr. Dobrý den dámy a pánové, Vítám vás u dalšího dílu cyklu „S PACSem hezky od podlahy“, tentokrát se sice budeme zabývat problematikou pracovních stanic – tedy něčím co přímo souvisí s pracovišti radiologů, nicméně, jak uvidíte i během této prezentace zůstaneme věrni telemedicíně jako takové.

Agenda Pracovní stanice: Stávající stav Nové požadavky Kam to vše směřuje ? Na úvod bych rád uvedl body, kterých se budeme zabývat. Stávající stav – zde stručně rozebereme stávající technologie z hlediska funkčnosti Nové požadavky – nám ukáží brzdy stávajících technologií ukáží na možnosti, jak sloučit staré principy s požadavky na ně kladené Kam to vše směřuje – je zde místo standardního „Závěr“, který se mi jeví trošku opotřebovaný, ale nechtěl jsem zde použít zprofanované slovo „cloudy“ i když vše k této nim směřuje, ať již chceme nebo nechceme. Cloudy totiž nejsou jenom v podvědomí veřejnosti zakotvené centralizované někde v internetu se nacházející sběrny dat pro špionáž čehokoliv, ale i technologie, kterou lze přenést do intranetu !

Agenda Pracovní stanice: Stávající stav Nové požadavky Kam to vše směřuje ? Přejdeme tedy k prvnímu bodu, ve kterém zhodnotíme jakým způsobem jsou dnes nejčastěji pracovní stanice zapojeny do PACS řešení.

Stávající stav Pracovní stanice jsou zpravidla aplikace svázané s konkrétní konfigurací hardware Aby pracovní stanice mohla plnit roli plnohodnotného DICOM uzlu, pak musí splnit základní parametry: Pevná IP adresa Komunikační port DICOM AET

Stávající stav Pracovní stanice zpravidla pracují s DICOM soubory umístěnými v lokálním úložišti (individuálním nebo i společném) Je možné pracovat i se vzdálenými úložišti Takto lze pracovat v lokální datové síti Nevhodné pro práci mezi zdravotnickými zařízeními Obtížné konzultace, vizity

Stávající stav DICOM soubory mohou představovat velké objemy dat Dnes se hojně využívá služeb ReDiMed a ePACS Přenosy, při dnešních objemech dat, mohou trvat řádově hodiny Problémy s přístupem k datům v rámci nemocnic Nevhodnost přímého posílání do hlavního archivu Mohou být chyby v informacích o pacientu Nejednoznačnost místa, kam jsou data přijímána

Stávající stav Portálová řešení První vlaštovky Citrix, RDP Možnost sdílet výkonný server Nevhodné pro dynamické děje (multiframe, smyčky) Většinou podporují jednoobrazovková řešení Optimalizace pro dynamické děje (multiframe, smyčky) Ne všechna řešení podporují více obrazovek Omezení na typ koncového zařízení Limitní pro zařízení typu tablet nebo smartphone

Agenda Pracovní stanice: Stávající stav Nové požadavky Kam to vše směřuje ? A jsme u dalšího bodu naší agendy. Shrňme si tedy požadavky, které jsou kladeny na současná pracoviště.

Nové požadavky Žádné instalace aplikací Žádná vazba na DICOM parametry Maximální využít aplikací, které jsou součástí licenčního prostředí operačního systému Žádná vazba na DICOM parametry Pracovní stanice by měla být z hlediska uživatele „volná“, aby ji bylo možné využít kdekoliv Poznámka: New Orleans – po katastrofě způsobené bouří Katrin byla centra s daty pacientů zprovozněna velice rychle, největším problémem bylo obnovit funkčnost pracovních a klinických stanic vyžadujících reinstalaci aplikací. Žádné instalace – požadavek používat počítač ve stavu, v jakém je dostupný po instalaci Přenos DICOM souborů – je to kritická část PACS řešení, data je nutné nejdříve přenést do pracovní stanice a až tam je možné je pohodlně prohlížet Konzultace – jak sdílet obrazovku a konzultační poznámky Bezpečnost dat – současné moderní operační systémy podporují LDAP nebo Active Directory, jak tuto vlastnost „vtáhnout“ do PACS řešení?

Nové požadavky Bezpečnost dat Polikliniky a externí spolupracovníci S tím se DICOM standard nezabývá Návaznost na LDAP, Active Directory, apod. Je třeba řešit složité struktury vzájemných vztahů Typický příklad : Polikliniky a externí spolupracovníci Žádné instalace – požadavek používat počítač ve stavu, v jakém je dostupný po instalaci Přenos DICOM souborů – je to kritická část PACS řešení, data je nutné nejdříve přenést do pracovní stanice a až tam je možné je pohodlně prohlížet Konzultace – jak sdílet obrazovku a konzultační poznámky Bezpečnost dat – současné moderní operační systémy podporují LDAP nebo Active Directory, jak tuto vlastnost „vtáhnout“ do PACS řešení?

Nové požadavky Omezit přenášení DICOM souborů „Volné“ konzultace Velké objemy dat – dlouhé časy přenosu Nevhodné pro naléhavé případy – „emergency cases“ Návaznost na požadavky IHE (XDS a XDS-I) „Volné“ konzultace Samozřejmě v rámci vstupu do zabezpečeného prostředí Možnost jazykových mutací rozhraní pro konzultanty Žádné instalace – požadavek používat počítač ve stavu, v jakém je dostupný po instalaci Přenos DICOM souborů – je to kritická část PACS řešení, data je nutné nejdříve přenést do pracovní stanice a až tam je možné je pohodlně prohlížet Konzultace – jak sdílet obrazovku a konzultační poznámky Bezpečnost dat – současné moderní operační systémy podporují LDAP nebo Active Directory, jak tuto vlastnost „vtáhnout“ do PACS řešení?

Nové požadavky Podpora hardware pracovních stanic Více obrazovek Zavěšovací (hanging) protokoly Podpora hardware pracovních stanic – výsadou instalovaných aplikací vždy bylo těsnější sepětí s hardware pracovních stanic Import DICOM a nonDICOM dat – je standardní požadavek pro případ DICOM dat přinesených pacientem na CD/DVD nosiči V případě nonDICOM dat se může jednat o různé výstupy ze specializovaných zařízení ve formátu pdf, bmp, jpeg.. apod. Napojení na RIS/HIS – jde hlavně o zobrazení nálezů

Nové požadavky Možnost importu/exportu DICOM nebo nonDICOM dat Napojení na RIS/HIS Dnes už samozřejmost (MARIE PACS) - zobrazení nálezů v rámci prohlížeče obrázků Podpora hardware pracovních stanic – výsadou instalovaných aplikací vždy bylo těsnější sepětí s hardware pracovních stanic Import DICOM a nonDICOM dat – je standardní požadavek pro případ DICOM dat přinesených pacientem na CD/DVD nosiči V případě nonDICOM dat se může jednat o různé výstupy ze specializovaných zařízení ve formátu pdf, bmp, jpeg.. apod. Napojení na RIS/HIS – jde hlavně o zobrazení nálezů

Bezinstalační technologie Také se jím říká „nil“(nulové) technologie Jde o serverové aplikace využívající jako klienta standardní web prohlížeč (Internet Explorer, Mozila Firefox, Google chrome, apod.) Jak vlastně pracují takové bezinstalační aplikace? Zpravidla mívají dvě části – serverovou (Host Computer) A klientskou (Userx).

Bezinstalační technologie Host Computer obsahuje serverovou aplikaci Parametry DICOM software - IP adresa - port - DICOM AET jsou součástí Host Computer Serverová část zpracovává informace a v našem případě je to DICOM nod. Parametry pro DICOM komunikaci IP adresa port DICOM AET jsou svázány s tímto serverem.

Bezinstalační technologie Na rozdíl od standardních aplikací typu klient-server je jako klient Použit standardní web browser, který je dodáván jako standardní Součást operačního systému. Uživatelské počítače Userx disponují web prohlížečem sloužícím jako klient - Práva přístupu jsou dána LDAP

Technologie klient-server Vždy je použita serverová aplikace Přímé použití – systémy pro přenos výstupních obrazovek (citrix, remote desktop, apod.) Vývoj klientů Specializovaná aplikace spolupracující se serverem Portály Web browser Specializované kusy software – plug-in (flash) HTML5 Technologie klient-server aplikací je charakterizována dvěmi základními částmi. Server – je „pevnou součástí“, která zpracovává informace a předává je druhé části Klient – software spolupracující se serverem, komunikuje s ním standardním nebo privátním protokolem. Příkladem takových specializovaných aplikací jsou portály. Dalším krokem ve vývoji je využití standardních klientů – web prohlížečů. Výstup ve formátu statických obrázků nedělal potíže ani v minulosti. Problém byl v momentě, kdy bylo potřeba zobrazit dynamické děje. Zpočátku se používaly specializované kusy software vestavěné do html stránky – plug-in (flash player). Současnost využívá vlastností HTML5 protokolu.

HTML 5.0 HyperText Mark-up Language version 5.0 Podporují jej standardní web prohlížeče včetně mobilních zařízení Není potřebná instalace provozovaných aplikací Podpora jazykových mutací Možnost přenosu DICOM souboru PC->server a zpět Široká škála práv přístupu (LDAP, active directory, …) Zobrazování nálezu

HTML 5.0

HTML 5.0

HTML 5.0 Výhody Jednoduchost ovládání Podpora dotekových gest (iPad, iPhone, atd.) Možnost ukládání rozpracovaných seancí Možnost vytváření otisků obrazovek Podpora dělení základního okna

HTML 5.0 Výhody Nutný objem přenášených dat závisí na rozlišení koncového zařízení. Přenáší se jenom příslušný výsek zobrazovaného okna Pro orientaci je prvotní rychlé, hrubé zobrazení Detaily „dobíhají“ později – po zklidnění povelů

HTML 5.0 Podpora objemového modelování (VR)

HTML 5.0 Podpora zobrazovacích protokolů

HTML 5.0 Podpora fúzí (PET-CT)

HTML 5.0 Možnost spolupráce – konzultace Možnost předání odkazu na místo konzultace standardním e-mailem Možnost přizvat ke v průběhu konzultace další účastníky Do obrázků může vkládat poznámky kterýkoliv z účastníků Možnost předávání vedení konzultace

Konzultace Okna obou účastníků konzultace

HTML 5.0 Co nám ještě umožní ? Nastavení priorit a sdružených priorit Nastavitelné zavěšovací (hanging) protokoly Podpora pro více monitorů Integrace Skype (hlas, data a zprávy) do konzultací Podpora pro patologii Pathology DICOM Obrázky velkých rozměrů (BigTiff – nonDICOM) Podpora pro XDS-I a MPI … a další vylepšení

Agenda Pracovní stanice: Stávající stav Nové požadavky Kam to vše směřuje ? A jsme u dalšího bodu naší agendy. Shrňme si tedy požadavky, které jsou kladeny na současná pracoviště.

Kam to vše směřuje ? Cloudy… … to jsou také technologie Je možné je využívat nejenom v rámci intranetu. Neomezený výpočetní výkon Neomezená úložiště dat Nejnovější verze aplikací Maximální dostupnost aplikací Aplikace jako službu A jsme u dalšího bodu naší agendy. Shrňme si tedy požadavky, které jsou kladeny na současná pracoviště.

Pracovní stanice - budoucnost je tu !!! Stávající stav Nové požadavky HTML 5.0 Cloudy

Děkuji za pozornost Milan Pilný, RNDr. mpilny@orcz.cz www.orcz.cz