LOKÁLNÍ POČÍTAČOVÉ SÍTĚ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počítačové sítě.
Advertisements

Technické prostředky počítačových sítí
Síťové prvky.
Připojení k internetu.
Síťové karty, parametry
Počítačové sítě.
Informatika Počítačové sítě.
Fyzická topologie sítí
Počítačové sítě.
PC SÍTĚ II.
PC SÍTĚ I.
Topologie sítí Topologií sítě rozumíme způsob zapojení počítačů do počítačové sítě. Rozeznáváme čtyři druhy: Sběrnicová topologie Prstencová topologie.
Model TCP/IP Fyzická vrstva.
Lokální počítačové sítě Novell Netware
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Aktivní prvky - úvod. Aktivní prvky sítě zařízení, která potřebují napájení vzájemně jsou propojena pomocí pasivních prvků rozšiřují broadcastovou doménu.
Počítačové sítě.
Návrh počítačové sítě malé firmy
1 Počítačové sítě Ústav automatizace inženýrských úloh a informatiky FAST VUT v Brně © 1999 – 2002, Michal Vojkůvka Základy informatiky a výpočetní techniky.
Vysvětlit způsob zapojení sítě peer to peer a sítě klient–server - pojmy LAN a WAN - znát základní technické díly, nutné pro výstavbu sítě (síťová karta,
UČÍME V PROSTORU Název předmětu: Název a ID tématu: Zpracoval(a): Elektronické počítače Počítačové sítě (EL41) Ing. Stanislav Hanulík ELEKTROTECHNIKA.
Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Počítačové sítě. je skupina počítačů (uzlů), popřípadě periferií, které jsou vzájemně propojeny tak, aby mohly mezi sebou komunikovat. Počítačová síť.
PŘENOSOVÉ CESTY (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
„ EU peníze školám“ Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov reg.č. CZ.1.07/1.5.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Dělení podle topologie
Mgr. Ivana Pechová pro výuku předmětu IVT
Orientace v principech, možnostech a praktickém využití počítačových sítí Maturitní téma č.6.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-03.
Počítačové sítě vložit obrázek nějaké pavučiny
Opakovače a mosty Lenka Břenková 4.Z1.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-08.
Topologie lokálních sítí Ing. Zdeněk Votruba Topologie sítí LAN (způsob, jakým jsou jednotlivé stanice mezi sebou propojeny) V současné době se používají.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-09.
STRUKTURA POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ. Co to je PC síť  PC síť - propojení dvou a více PC za účelem sdílení dat nebo komunikace.
Datové sítě Ing. Petr Vodička.
1 Počítačové sítě Přenosový systém Jednoduchý spoj Lokální síť Rozlehlá síť.
FDDI (Fiber Distributed Data Interface). FDDI definice ANSI – X3T tá léta – snaha o propojení superpočítačů také MAC adresy – 4B přístup k médiu.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-07.
CLIENT- TO- SERVER server = řídící počítač klienti = počítače zapojené do sítě PEER- TO- PEER všechny počítače jsou rovnocenné.
Orientace v principech, možnostech a praktickém využití počítačových sítí.
Počítačové sítě Informatika – 7. ročník
Informatika Milan Šimek
Úroveň přístupu ke komunikačnímu médiu
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Počítačové sítě Topologie.
Síťové komponenty Síťové komponenty zajišťují možnost připojení síťového zařízení do sítě. Zajišťují nejen správný chod sítě, ale také pomocí protokolů.
Síťové technologie Martin Galda. Síťovou technologii určuje Hardware Topologie Metoda přístupu.
VY_32_INOVACE_8_10_Počítačové sítě
TOPOLOGIE POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ
Počítačové sítě Terezie Gřundělová Historie Vznik a vývoj je spjat s rozvojem počítačů a výpočetní techniky První rozmach v padesátých letech.
Úvod do počítačových sítí
Základní pojmy Standard síťového hardwaru
STRUKTURA POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ učební texty pro deváté ročníky ZŠ
Počítačové sítě Základní pojmy
Sítě - nástin 5. AG. Sítě Abychom pochopili princip internetu, nesmíme se zapomenout pobavit o sítích. Abychom pochopili princip internetu, nesmíme se.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r. o., Orlová Lutyně AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Počítačové systémy.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_02.
Strukturovaná kabeláž. Strukturovaná kabeláž 1 Strukturovaná kabeláž je univerzální integrovaný kabelážní systém, který slouží pro potřeby přenosů dat.
Počítačové sítě 12. Další technologie LAN © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ● Arcnet.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice AUTOR: Mgr. Kateřina Černá NÁZEV: Počítačové sítě TÉMA: Topologie sítí ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.1.05/
Název:VY_32_INOVACE_VDT_8B_9A Škola:Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:Mgr. Milena Vacková Ročník:8. Tematický okruh,
Počítačové sítě 7. Topologie sítí © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ● LAN, WAN ●
PB169 – Operační systémy a sítě Architektura poč. sítí, model OSI Marek Kumpošt, Zdeněk Říha.
Charakteristiky síťových topologií OB21-OP-EL-KON-DOL-M Orbis pictus 21. století.
PŘEDCHŮDCI POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ … od telegrafu k wifině.
VY_32_INOVACE_8_10_Počítačové sítě
Topologie počítačových sítí
Počítačové sítě.
Počítačové sítě.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Transkript prezentace:

LOKÁLNÍ POČÍTAČOVÉ SÍTĚ Hana Sadílková

Zdroje: www.svetsiti.cz Náš život s počítači-Jan Tůma

HISTORIE Lokální síť LAN s koaxiálním okruhem zavedla roku 1977 společnost Rank-Xerox v Palo Altu. Dnes ji přes pronajaté družicové okruhy protáhla až do svých poboček v jiných částech světa Zpočátku byly terminály řídících pracovníků jednotlivých úseků či oddělení velkých organizací napojeny na velký počítač. Po nástupu osobních počítačů se ukázalo výhodnější propojit mezi sebou jedinou, avšak vysoce výkonnou sběrnici, kterou může být koaxiální kabel.

TOPOLOGIE Základními topologiemi počítačových sítí LAN (Local Area Network) jsou: 1. sběrnice (bus) – tuto topologii používá Ethernet realizovaný koaxiálním kabelem. Nevýhoda: obtížnou identifikaci příčin závad omezenost počtu uzlů i vzdáleností mezi nimi Výhoda: cena řešení

2. Kruh - tato topologie je založena na tom, že vysílací část jednoho uzlu je zapojena do přijímací části uzlu následujícího. Technologie používající tuto topologii Token Ring FDDI Obě tyto topologie používají kruh logicky, ale fyzicky je topologie tvořena hvězdou s centrálním prvkem.

KRUH

OPTICKÉ KABELY se používají pro překlenutí delších vzdáleností. Pro kratší vzdálenosti (260 m až 2 km v závislosti na technologii) multimodové. Použití: -pro spojování budov tam, kde je nutné realizovat spoj venkovním prostředím -nezpůsobí zničení infrastruktury při náhodném úderu blesku -typickou topologií tvořenou koaxiál. kabelem je hvězda -kde nelze použít spojení optikou, používají se bezdrátové technologie

HVĚZDA

HVĚZDA struktura je vhodná: pro sítě (Ethernet, Token Ring, FDDI, ATM tato topologie (hvězda) představuje současný trend vytváření počítačových sítí. spoje od koncových přípojných uzlů jsou vedeny do centrálního uzlu, kde je prvek realizující propojení koncových uzlů struktura je vhodná: pro sítě (Ethernet, Token Ring, FDDI, ATM pro telefonní ústředny-prvek spojující uzly je pak v místě s označením Star (u počítačových sítí bývá centrální prvek označen jako aktivní prvek)

KROUCENÝ DVOUPÁR(UTP) V současné době je v LAN nejpoužívanějším přenosovým médiem UTP kabely lze používat pro celé spektrum současně používaných technologií – Ethernet Fast Ethernet, Gigabit Ethernet, Token Ring i ATM Topologií, která je krouceným dvoupárem vytvořena je hvězda Označení pro sítě tvořené krouceným dvoupárem je strukturovaná kabeláž

KABELY

V LAN sítích jsou používány následující typy aktivních prvků (jsou rozděleny z pohledu sedmivrstvého modelu OSI) : 1.vrstva– fyzická vrstva :opakovač -prvek zajišťující spojení dvou a více segmentů sítě tím, že signál obdržený na jednom portu zopakuje do ostatních portů přičemž signál přečasuje -rozšiřuje kolizní a broadcastovou doménu :rozbočovač -rozšiřuje kolizní i broadcastovou doménu -existují dvojrychlostní rozbočovače

Dvourychlostní rozbočovače se dnes již vyrábějí převážně v provedení s integrovaným přepínačem zajišťujícím spojení obou sběrnic, starší modely však mohou překvapit tím, že jsou obě sběrnice oddělené a je nutno je propojit externím prvkem! Počet opakovačů nebo rozbočovačů spojených za sebou je omezen. U technologie 100Base-X se vyskytují dva typy Class I a Class II

:převodník-oblíbené zařízení, které zajišťuje konverzi (převod) signálu z jednoho typu média do jiného -neprovádí přečasování signálu 2. vrstva – linková vrstva :můstek -pracuje na druhé vrstvě modelu OSI a proto je protokolově nezávislý, je však závislý na používané síťové technologii -odděluje kolizní domény, ale rozšiřuje broadcastovou doménu :přepínač -umožňuje paralelní komunikace mezi různými porty

PRINCIP KOMUNIKACE Stochastické metody-jsou založeny na náhodném přístupu k médiu. Typickým představitelem technologie je Ethernet -jednotlivé uzly pokoušejí komunikovat bez jakéhokoliv pořadí Deterministické metody-jsou založeny na řízení přístupu k médiu -k řízení je používána metoda předávání speciálního paketu - peška -typickým představitelem technologie je Token Ring

CHARAKTER KOMUNIKACE Charakterem komunikace mohou být sítě spojové a nespojové ( správněji nazývané jako sítě s navazováním spojení a bez navazování spojení).

Spojové sítě U spojových sítí je před zahájením přenosu nutné navázat spojení, tzv. uzly se musí domluvit s aktivními prvky a koncovými uzly, které následně vytvoří virtuální kanál, prostřednictvím něhož jsou přenášena data.

Příkladem spojových technologií je ATM. Zde musí před komunikací příslušných uzlů dojít k vytvoření trvalého (PVC) nebo dočasného spojení (SVC). Pro stávající aplikace, které byly připraveny pro nespojové technologie, je nutné řešit komunikační princip prostřednictvím přidaných mechanismů typu Broadcast and Unknown Server (BUS)

U nespojových sítí se žádné spojení nenavazuje. Nespojové sítě U nespojových sítí se žádné spojení nenavazuje.

Příkladem nespojových technologií jsou technologie založené na broadcastu broadcast = všesměrové vysílání např. Ethernet, Token Ring, FDDI. Rámec se dostane ke všem uzlům a příslušný uzel rozhoduje, zda je adresátem nebo ne.