Český jazyk (sloh) – 8. ročník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
2.1 Místo, kde žijeme - DOMOV
Advertisements

Český jazyk (sloh) – 8. ročník
Číslo v digitálním archivu školy
Popis budovy / místnosti
Číslo v digitálním archivu školy
Český jazyk ( sloh) - 8. ročník
Trhlina ve džbánu Neklikej Zapni zvuk.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Katka Nosková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky dle.
POZEMNÍ STAVITELSTVÍ III cvičení
Český jazyk ( sloh ) – 8. ročník
POPIS PRACOVNÍHO POSTUPU
PODZIM synonyma, homonyma
Český jazyk ( sloh ) – 8. ročník
PODZIM POPIS PRACOVNÍHO POSTUPU ( VÝROBA DRAKA)
REKONSTRUKCE A ÚPRAVY DOMU. Pastorační dům Velehrad byl postaven v roce 1936 jako kasárna pro celníky. V roce 1968 jej zakoupil kardinál Josef Beran pro.
Téma hodiny: Určování slovních druhů Předmět: Český jazyk Ročník: 5
Mise Mars Osídlení. Mise Mars Náš celý komplex se skládá ze čtyř budov, z kyslíkového dolu, z pěti raket, ze solárního panelu a ze dvou nádrží na kyslík.
VY_32_INOVACE_06 - Popis místnosti
Číslo v digitálním archivu školy
Číslo v digitálním archivu školy
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Spolu to dokážeme“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_05.
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.12 Anotace: Prezentace je zaměřena na popis a jeho dělení. Obsahuje stručnou definici popisu statického a dynamického. Vzdělávací.
AUTOCAMP VÝR U obce Výrovice (cca 10 km severně od Znojma)
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název DUM: Obydlí Číslo DUM: VY_52_INOVACE_75_96 Vzdělávací předmět: Rodinná výchova Tematická oblast:
Český jazyk Vzor hrad (les) Mgr. Renáta Slámová ZŠ Jenišovice
Natálka, Anička a Štěpánka
OBEC Obec je základní (nejmenší) samosprávnou jednotkou, kterou tvoří – obytná (vnitřní) část – domy, silnice, parky apod. volná krajina (vnější) část.
Materiální prostředky architektury – stavební materiál V úplných počátcích – hlína, jíl, dřevo, proutí. Prakticky velmi záhy kámen – vápenec, pískovec.
města vesnice  méně domů  méně obyvatel  Je obklopena přírodou, lesama, polema a loukama.  co bývá ve vesnici?  škola  obecní úřad  kostel  menší.
Červená karkulka Lucie Novotná.
Stávajíc stav: Dům (velmi malý) starý cca 60 let. Základy kameno-hliněné. Lokalita - Bernartice u Tábora. Vykopaná podlaha do hloubky cca 30 cm Místnosti.
Předmět:. Český jazyk Ročník:. 3. Téma:. VYJMENOVANÁ SLOVA PO Z Cíl:
Základní škola a Mateřská škola Řepníky
39.1 Předložky NAD Z PO ZA KOLEM NA V K VEDLE PRO OD BEZ U PŘED PŘES O
Domov (bydlení).
Rozdělení pozemních staveb do typologických skupin
Jméno autoraMgr. Stanislava Junková Datum vytvořeníduben 2012 Ročník1. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a jeho svět Prvouka ( DUM 31 ) Lidé.
SLOH – popis statický popis uměleckého díla
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_12_INOVACE_32_ČS TEMA: Život na vesnici v.
 Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ druhy přívlastku Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo.
Shibam Jemen Manhattan pouště Shibam je historické město v Jemenu. Nachází se ve středu vádi Hadramaut a má obyvatel. Staré město se rozkládá na.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/ ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě VY_32_INOVACE_š03_s01_03.
Název školy : SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF Autor : Jaroslav Bezděk, 2012 – 12 – 01 Název : VY_32_INOVACE_04_Český jazyk Téma : Popis Číslo.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková POPIS ? ? ČELIST ? ? LOKET ?
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.1.9 Předložky a předpony Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Aleš Jarolím VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_32_Český jazyk_12_Slovní druhy.
Přívlastek VY_32_INOVACE_03-27 Ročník: Vzdělávací oblast:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
POPIS Mgr. Michal Oblouk.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Domov Domov je tam, kde….
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Jiří.
AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_252_PAMÁTNÉ OBJEKTY
Co jsou to podstatná jména?
Autor Mgr. Hana Drchotová Škola ZŠ Bor, Školní 440, Bor, Téma
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Soňa Maruničová Říjen ročník
Vypracovala Daniela Kubů ZŠ a MŠ Malý Újezd
Popis místnosti.
Život na vesnici v době vlády Marie Terezie (18. století)
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 021
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Alena Dohnalová Číslo
8 lidí na stůl, 10 stolů v místnosti a hlavní stůl
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Přídavná jména a příslovce
Klikni na písmeno, které ve slově chybí.
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy
Transkript prezentace:

Český jazyk (sloh) – 8. ročník POPIS DOMU - BUDOVY Český jazyk (sloh) – 8. ročník Mgr. Iva Jakubcová

Přečti si článek a vymysli vhodný nadpis: Lidé stavějí domy, aby měli kde bydlet. Tam, kde je hodně kamene, stavějí z kamene, kde jsou lesy, stavějí ze dřeva, kde není dřevo ani kámen, stavějí z hlíny. U nás se k stavbě domů používají především pálené cihly, tvárnice a panely. Vedle rodinných domů a obytných činžáků se stavějí také školy, banky, nemocnice… Vysokým věžákům, které se tyčí málem až do mraků, říkáme mrakodrapy. Staré domy, které dosloužily, se obvykle zboří, ale krásné starobylé hrady, zámky, kostely se opravují, aby je lidé mohli obdivovat i za sto nebo tisíc let. Co to jsou mrakodrapy? Jaké typy domů máme u nás? Proč lidé některé domy opravují? V jakém domě bydlíš ty?

PAMATUJ SI! Popis začínáme celkovým pohledem na budovu, teprve pak popisujeme jednotlivosti ( okna, střechu, dveře, plot, komín…) Dodržujeme zvolený postup: např. shora dolů, zleva doprava a naopak, od středu k obvodu, …. Čím se liší stavby na obrázcích. Říkej, jaké jsou:

Říkej, jaké jsou domy na obrázcích? 2 1 3 4 5 6 7 8 Říkej, jaké jsou domy na obrázcích?

Při popisu nás zajímá, jak dům vypadá, ale také jak na nás působí, kde se nachází, co je v jeho okolí, jak je zařízený. Kde se nachází tento dům? V těsné blízkosti lesa. Jaká má okna? dřevěná, čtvercová Jakou má střechu? zkosenou, červenou, se střešními okny Co bys ještě o domě řekl(a)? udržovaný, se žlutou fasádou, s garáží, s plotem, ……………….

1 2 3 5 Jaká mohou být okna? 4

A jaká může být střecha domu?

Utvoř přídavná jména: Plot ze dřeva je …………………………… dřevěný. Záhon s květinami je……………………..květinový. Okna z plastu jsou …………………………plastová. Dům z panelů je ………………………………panelový. Okna ve střeše jsou……………………………střešní. Okapy z mědi jsou …………………...........měděné Střecha z došků je …………………………došková. Místnost v podkroví je……………………….podkrovní.

Znáš tato rčení? Host do domu, bůh do domu. Má byt jako klícku. Pálí ho dobré bydlo. Doma Každý je doma tam, kde bydlí, kde má své místo u stolu, kde má svou postel a svou židli. Doma jsou všichni pospolu. Co máš doma nejraději?

 Práce do sešitu: namaluj obrázek domu, ve kterém bys rád(a) bydlel(a) a zkus tento dům popsat. Jak se ti to podařilo?

Prameny: obrázky Klipart http://www.obrazky.cz Z. Krausová – Český jazyk pro 6. ročník ZŠ , Fraus 2003 J. Žáček – Žáčkova encyklopedie pro žáčky , Albatros 2002