Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_17 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_14 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a.
Advertisements

Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_06 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a termika.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_19 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_17 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a termika.
Algoritmizace od algoritmu k Pascalu.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_15 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a termika.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_01 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a termika.
Programování v Pascalu Přednáška 5 RNDr. Hana Havelková.
Algoritmy I Cvičení č. 3.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Nový Jičín, Komenského 66, p. o
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Nový Jičín, Komenského 66, p. o
Materiály k přednášce Úvod do programování Ondřej Čepek.
Rozdíl druhých mocnin.
VY_32_INOVACE_FYZ_RO_11 Digitální učební materiál
Zřizovatelem školy je statutární město Brno, městská část Brno-střed Dominikánská 2, Brno Tel , www.
VY_32_INOVACE_INF_RO_12 Digitální učební materiál
ARITMETICKÁ POSLOUPNOST II
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_15 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_16 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a.
VY_32_INOVACE_MAT_VA_16 Digitální učební materiál Sada: Matematika Téma: Řez jehlanu Autor: Mgr. Eva Vaňková Předmět: Matematika Ročník: 3. ročník VG Využití:
Informatika I 3. přednáška
Procedury a funkce Základní charakteristika a použití v programu.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_07 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a termika.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_13 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a termika.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_03 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_18 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
Téma: RACIONÁLNÍ ČÍSLA - ÚVOD
Podmienený príkaz. Kĺúčové slová  Pro podmínky se v Pascalu používají klíčové příkazy IF, THEN a ELSE.  Také se jim říká „príkaz vetvenia"..  Příkaz.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_09 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_03 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a termika.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_10 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a termika.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_18 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a termika.
Jazyk vývojových diagramů
ALGORITMIZACE A ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ ŘAZENÍ PRVKŮ – OPAKOVANÝM VÝBĚREM NEJVĚTŠÍHO PRVKU (SELECTSORT) Vytvořila: RNDr. Ivanka Dvořáčková Gymnázium K. V.
ALGORITMIZACE A ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ ŘAZENÍ PRVKŮ – PŘÍMOU VÝMĚNOU (BUBBLESORT) Vytvořila: RNDr. Ivanka Dvořáčková Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova.
5. Procedury a funkce Procedura je samostatně odladěný algoritmus, v programu může být volána vícekrát. Dvojí terminologie - rozlišujeme procedury a funkce.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_06 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
10. Dynamické proměnné Dynamická proměnná se nezavádí deklarací proměnných, ale vzniká za běhu programu provedením speciálního příkazu. Nemá přidělen žádný.
7. Typ soubor Souborem dat běžně rozumíme uspořádanou množinu dat, uloženou mimo operační paměť počítače (na disku). Pascalský soubor je abstrakcí skutečného.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_08 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_20 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_04 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a termika.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_02 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_05 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a termika.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_16 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_07 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
Procedurální (klasické) programování Popisuje algoritmus – postup, jak vyřešit úlohu.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_20 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a termika.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_19 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
Procedurální (klasické) programování Popisuje algoritmus – postup, jak vyřešit úlohu.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_14 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
doc. RNDr. Zdeněk Botek, CSc.
Pascal – if Mgr. Lenka Švancarová.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_02 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a termika.
Pascal – strukturované příkazy
ALGORITMIZACE A ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ
doc. RNDr. Zdeněk Botek, CSc.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_11 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
Cvičení 2 Podmíněné příkazy, cykly. Podmíněné příkazy Podmínka – jakýkoliv logický výraz ( a=1,……..) ( a=1,……..) Příkaz – vlastní instrukce, která se.
Pascal - větvení.
Gymnázium Vincence Makovského a se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_08 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a.
ALGORITMIZACE A ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ CYKLUS S PŘEDEM DANÝM POČTEM OPAKOVÁNÍ – SOUČIN POMOCÍ SOUČTU Vytvořila: RNDr. Ivanka Dvořáčková Gymnázium K. V. Raise,
Algoritmy Úkol: Vytvořte algoritmus pro zadání PIN do mobilu.
Strukturované typy proměnných v programovacím jazyce Pascal - 2.hodina
© Copyright Radim Štefan
Opakování základních příkazů a syntaxí v programovacím jazyce Pascal
program TextovySoubor;
Transkript prezentace:

Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_17 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování Téma: Podmínka a cyklus, Pythagoras Autor:Mgr. Jan Rosecký Předmět: Informatika Ročník: 3. ročník VG Využití: Prezentace určena k procvičení látky z úvodu do programování na gymnáziu. Anotace:Prezentace se skládá z procvičení, rozšíření a ukázky programu k tématu podmínka a cyklus a závěrečného úkolu pro samostatnou práci Pythagorejská čísla. Nové poznatky žáci získávají při společné práci s programovacím jazykem Pascal – po zadání úkolu tvoří žáci program samostatně a následně je komentováno řešení.

Úvod do programování Podmínka a cyklus Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě

Opakování Vytvořte program Pythagoras, který zjistí, zda tři zadaná přirozená čísla a, b, c splňují podmínku a 2 + b 2 = c 2, tedy jsou tzv. Pythagorejská čísla: ano nebo ne

Opakování Vytvořte program Pythagoras, který zjistí, zda tři zadaná přirozená čísla a, b, c splňují podmínku a 2 + b 2 = c 2, tedy jsou tzv. Pythagorejská čísla: program opakovani17; var a, b, c: integer; begin read(a); read(b); read(c); if sqr(a)+sqr(b)=sqr(c) then writeln('ano') else writeln('ne'); end.

Opakování Upravte program Pythagoras, aby zjistil, zda dvě zadaná přirozená čísla a, b splňují podmínku a 2 + b 2 = c 2, kde c je přirozené číslo. Výstup bude ve tvaru: 3 4 ano nebo 4 5 ne

Opakování Upravte program Pythagoras, aby zjistil, zda dvě zadaná přirozená čísla a, b splňují podmínku a 2 + b 2 = c 2, kde c je přirozené číslo. program opakovani17; var a, b: integer; c: real; begin read(a); read(b); c:=sqrt(sqr(a)+sqr(b)); if round(c)=c then writeln('ano') else writeln('ne'); end.

Opakování Upravte program Pythagoras, aby zjistil, zda k zadanému přirozenému číslu a existuje přirozené číslo b menší či rovno 100, které splňuje podmínku a 2 + b 2 = c 2, kde c je přirozené číslo. Výstup bude ve tvaru: 3 4 nebo 2 (žádný text se nevypíše)

Opakování Upravte program Pythagoras, aby zjistil, zda k zadanému přirozenému číslu a existuje přirozené číslo b menší či rovno 100, které splňuje podmínku a 2 + b 2 = c 2, kde c je přirozené číslo. program opakovani17; var a, b: integer; c: real; begin read(a); for b:=1 to 100 do c:=sqrt(sqr(a)+sqr(b)); if round(c)=c then writeln(b); end.

Opakování Upravte program Pythagoras, aby našel přirozená čísla a, b menší nebo rovna 100, která splňují podmínku a 2 + b 2 = c 2, kde c je přirozené číslo. Výstup bude ve tvaru 3, 4, 5 4, 3, 5 5, 12, 13...

Opakování Upravte program Pythagoras, aby našel přirozená čísla a, b menší nebo rovna 100, která splňují podmínku a 2 + b 2 = c 2, kde c je přirozené číslo. program opakovani17; var a, b: integer; c: real; begin for a:=1 to 100 do for b:=1 to 100 do c:=sqrt(sqr(a)+sqr(b)); if round(c)=c then writeln(a,', ', b,', ',c:0:0); end.

Samostatná práce Upravujte program Pythagoras : čísla budou pod sebou číslo b je větší než číslo a i c nesmí být větší než 100 program určí počet trojic rovnost s mocninami (čísla budou pod sebou): Pythagorejska cisla = = Celkem trojic: ???

Samostatná práce Upravujte program Pythagoras : zadáme rozsah pro všechna tři čísla: Pythagorejska cisla Minimum: 3 Maximum: = = Celkem trojic: 2