ZÁKLADY NAVIGACE.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Čas Karel Kovář.
Advertisements

Měření na mapách.
Meteorologie: kousek astronomie
Navigace Historie a současnost Ing. Michal Hruška
Početní úlohy Zeměpisný seminář.
Země v pohybu Planeta Země se pohybuje obrovskou rychlostí, ale my ten pohyb necítíme. Člověk v našich zeměpisných šířkách urazí za den 25 000 km. Člověk.
Tvar a rozměry Země.
Jak se neztratit na moři?
Jak se neztratit na moři?
PLANETA ZEMĚ A JEJÍ POHYBY Maturitní otázka č /2008.
Měření času Jednotky času
ČAS.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Pavel Dohnal Novinky ve vědě a technice
Modrá planeta Země.
Vypracoval: Jakub Papež
Autor: Boleslav Staněk H2IGE1. -Síť splňující konkrétní konfigurační a kvalitativní požadavky daného inženýrského či jiného projektu. -Důvody vzniku účelové.
Způsoby přesné družicové navigace
Orientujeme se na planetě Zemi
Délka kružnice a kruhového oblouku
Oběh Země kolem Slunce.
Matematika a její využití v geografii
MAPA – Zmenšený obraz povrchu Země
Buzola.
Vytyčení polohy - metodika, přesnost
Určování polohy a navigace
GPS.
PŘEDNÁŠKA 0. Jiří Šebesta MRAR – Radiolokační a radionavigační systémy
Satelitní navigační systémy a ionosféra.
Astronomické souřadnice
GPS.
Pohyby Země Planeta Země se pohybuje obrovskou rychlostí, kterou lidé vůbec nevnímají.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
PLANETA ZEMĚ.
5. Měření a vytyčování úhlů
Vznik map.
PLANETA ZEMĚ Tvar a velikost Země.
Global Positioning Sytem
Rovníkové souřadnice II.druhu Autor: RNDr.Zdeňka Strouhalová Seminář z fyziky Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
GPS – Global Positioning System
Jméno a příjmení: Marek Janoušek Téma: GPS Třída: 5.A
Kartografie Zeměpisné souřadnice, GPS Typy kartografických zobrazení
Navigační systém GPS GPS - Global Positioning System (úplný název je GPS Navstar) je satelitní navigační systém. Tento systém byl původně vybudovaný americkou.
Datová fúze satelitní navigace a kompasu
Glóbus Glóbus - zmenšený model Země - má své měřítko
Navigační systémy pro určení polohy na Zemi
Komunikace MOS s externími informačními systémy Lucie Steinocherová Vedoucí práce: Ing. Václav Novák, CSc.
EKO/GISO – GPS. 2 The Global Positioning System (GPS) navigační systém pro určení polohy kdekoliv na zemském povrchu, bez ohledu na počasí a na dobu měření.
Globální družicové polohové systémy Galileo a GLONASS
Pavel Středa 1.ME. -GPS je družicový navigační systém -Systém NAVSTAR GPS.
Rovníkové souřadnice I.druhu Autor: RNDr.Zdeňka Strouhalová Seminář z fyziky Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Mgr. Michal Rakowski Zapojení geocachingu do výuky na škole.
ZÁKLADY NAVIGACE.
POHYBY ZEMĚ.
Satelitní měření polohy
Pohyby Slunce, Měsíce a vesmírných těles
Globální polohovací systémy Global Position Systém (GPS)
GIS - geografické informační systémy Jednotlivé části GIS jsou zobrazeny ve vrstvách a z nich se skládá výsledná mapa. …je na počítačích založený informační.
HISTORIE NAVIGACE. Vývoj navigačních systémů ► rozvoj lodní dopravy – ekonomická nutnost  příbřežní plavby – navigace dle orientačních bodů  plavba.
Workshop Uherské Hradiště Principy fungování GPS a geocaching Jakub Trojan
Zdánlivé pohyby nebeských těles na obloze a čas
Navigační technologie Mgr. Miroslava Černá ZŠ Volgogradská 6B Ostrava-Zábřeh.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Navigační systémy Tematická oblast:Speciální elektrická zařízení motorových vozidel.
Trigonometrie v praxi, aneb Obrázek přejat z: outdoors.com.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Já a můj svět PRO ROČNÍK:
ORIENTACE V KRAJINĚ. Světové strany Hlavní světové strany jsou: sever (S) jih (J) východ (V) západ (Z) Pro přesnější určení směru používáme vedlejší světové.
Navigační systémy + úkol na konci prezentace
Úvod do Globálních Navigačních Satelitních Systémů
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Otáčení Země kolem své osy
Transkript prezentace:

ZÁKLADY NAVIGACE

NAVIGACE A) určení polohy (Kde jsem?) B) nalezení nejvhodnější cesty k cíli (Kam jdu? Kdy už tam budu?) My se budeme zabývat hlavně určením polohy...

PRINCIP URČENÍ POLOHY NAŠI POLOHU MŮŽEME URČIT: Vzhledem k pozemským objektům-orientační body (všichni známe a umíme) Srovnávací (mapa) Terrestrická (hl. kompas a log) Vzhledem k nebeským objektům (planety, hvězdy) Astronomická navigace Vzhledem k objektům umělým Družicové systémy Radiomajáky My budeme mluvit o astronavigaci a gps...

ZÁSADA Metody, o kterých se bavíme, se mají používat v případě, kdy nemůžeme použít metody jednodušší. (např. se zeptat báby s nůší nebo se podívat na ceduli u nádraží...)

K určení polohy potřebujeme (pokud nemáme orientační body) Změřit přesně úhel (hvězda/kompas) Změřit přesně čas Změřit přesně rychlost (zvláště letecká a námořní navigace) Pro představu: Chyba 1° v měření úhlů znamená chybu 60 námořních mil (to je 111,12 km) v zem.šířce Chyba 1min v měření času znamená chybu 15 námořních mil (27,78 km) v zem. délce (v zem. šířce se projeví více) Úvaha: pokud bychom jeli z Lisabonu do Washingtonu a byli měsíc na moři a prováděli měření každý den mohlo by se stát (kdybychom měli smůlu), že bychom přistáli v Georgetownu (v Guyaně) tj. asi o 3000 km jižněji

MĚŘENÍ ÚHLŮ

KAMAL

JAKUBOVA HŮL

ASTROLÁB=ANALOGOVÝ POČÍTAČ

ASTROLÁB

SEXTANT

MĚŘENÍ ČASU

„NORINBERSKÉ VEJCE“ 1. KAPESNÍ HODINKY

CHRONOMETR

ATOMOVÉ HODINY

PÁSMOVÝ ČAS

DATOVÁ HRANICE

INSTRUKTOR NAVIGACE-POLYNÉSIE

αUMi = POLÁRKA (A JEJÍ VÝZNAM)

Analema a problémy se Sluncem

JAK DŘÍVE VYPADAL NAVIGAČNÍ VÝPOČET? 01011001011100010010100110110001101

Nejprve se změřily úhly (deklinace hvězdy/planety) a zaznamenal se čas měření Pak se změřené hodnoty opravily podle speciálních tabulek Dále se provedl výpočet-matematicky vzato jde o sférickou trigonometrii (laicky řečeno kulaté trojúhelníky) Výsledkem výpočtu je azimut a vzdálenost od výchozího bodu (výchozím bodem je místo kde jsme předpokládali že se nacházíme) Celý postup je tak složitý, že se prakticky nepoužíval ani v době kdy nebyla jiná možnost, ale řešily se výjimkové případy

Tohle jsou jen opravy vstupů pro výpočet...

Nautický trojúhelník

http://www.tecepe.com.br/scripts/AlmanacPagesISAPI.isa http://www.historicalatlas.com/lunars/nadata_v5.html

GNSS-Globální navigační družicové systémy DOWNLINK DATA UPLINK DATA NAVIGATION

GNSS-Globální navigační družicové systémy GPS NAVSTAR-USA GLONASS-Rusko GALILEO-EU My budeme mluvit jen o GPS NAVSTAR (Navigation Signal Timing and Ranging Global Positioning System), protože jako jediný ze systémů funguje...

PRINCIP SATELITNÍ NAVIGACE

SEGMENTY GPS

DRUŽICE Transit (70.l. USA) Gps Block 2 Glonass (RUS)

OBĚH DRUŽIC

PŘIJÍMAČE

TVAR ZEMĚ

Reciproká hodnota zploštění 1/f REFERENČNÍ ELIPSOIDY Elipsoid Besselův Krasovského WGS84 Velká poloosa a [m] 6 377 397,155 6 378 245,000 6 378 137,000 Malá poloosa b [m] 6 356 078,963 6 356 863,019 6 356 752,314 Excentricita e2 0,006 674 372 2 0,006 693 421 6 0,006 694 380 1 Druhá excentricita e´2 0,006 719 218 7 0,006 738 525 3 0,006 739 496 8 Reciproká hodnota zploštění 1/f 299,152 815 4 298,300 003 2 298,257 220 1  

JAKÉ TU MÁME GPS PŘIJÍMAČE

NĚKOLIK TRIKŮ NA ZÁVĚR ?

HVĚZDNÉ HODINY Polárka=střed Zadní oj Vel.vozu=velká ručička 1) odečíst hodiny z oblohy 2) přičíst pořad.č.měsíce a dne 3 dny=0,1 tedy např.: 3.8.=8,1 3) násobit 2 4) výsledek odečíst od 54,3 5) vyjde-li č.>24 odečteme 24 –známe čas přesnost ±15 min.(odhadujeme-li dobře)

SEVER PODLE MĚSÍCE 1) odhadnout osvětlenou část Měsíce v dvanáctinách (n/12) 2) čtení času na hodinkách h 3) když Měsíc: C-úhel v hodinách h+n D-úhel v hodinách h-n 4) převod h na stupně (násobíme 15) známe azimut měsíce 5) vytyčení jihu:na hodinkách nastavit vypočtenou hodnotu,velká ruč.na Měsíc,půlit úhel vel.r.-12:00 přesnost ±5-10º -záleží na přesnosti odhadu osvětlené části Měsíce POZN.:měsíc v úplňku-18:00 východ;0:00-jih;6:00 západ Jinak je měsíc pro navigaci velmi nevhodný (paralaktická chyba apod.)

JE PŘESNĚJŠÍ POLÁRKA NEBO KOMPAS? Určení severu podle polárky (=promítneme polárku na obzor) j e přesnější (max. chyba 1º) Určujeme li sever pomocí kompasu je to zatíženo chybou z magnetické deklinace (několik stupňů)

KONEC