Ž A H A V C I 1 2 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŽAHAVCI kmen.
Advertisements

Podříše: Mnohobuněční živočichové
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: ŽAHAVCI VY_inovace_32_PR6_18
Živočichové rybníka Žahavci.
Elektrolýza Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
BUŇKY A TKÁNĚ V LIDSKÉM TĚLE
BUŇKA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
ZOOLOGIE VÝVOJ NOHOBUNĚČNÝCH ŽIVOČICHŮ
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
KROUŽKOVCI 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Žahavci - Cnidaria HCl, BIGY, 2009.
PLOŠTĚNCI 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
ORGANISMY JEDNOBUNĚČNÉ
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Obr. 1 Obr. 2 Opakování Žahavci.
TŘÍDĚNÍ PŘÍRODNIN 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
UHLIČITANY SÍRANY FOSFOREČNANY
Mořští žahavci Materiál je určen k bezplatnému používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další používání.
Mnohobuněční živočichové.
Kmen: Žahavci vodní mnohobuněční živočichové sladké i slané vody
Základní škola Kladruby
POLÁRNÍ PÁS 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
MAGNETICKÁ SÍLA A GRAVITAČNÍ SÍLA
TRÁVICÍ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Žahavci Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Žahavci.
NERVOVÁ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
PRVKY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Přírodopis – 6. třída Autor: Mgr. Hana Makovičková
OBĚHOVÁ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
MĚKKÝŠI 2 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: prosinec 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VI Vzdělávací.
DÝCHACÍ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
ZOOLOGIE VÝVOJ NOHOBUNĚČNÝCH ŽIVOČICHŮ
TROPICKÝ PÁS Tropický deštný les
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/ Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Žahavci Šablona:III/2.
Žahavci Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př4
Atom Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
SMYSLOVÁ SOUSTAVA Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
JEDNOBUNĚČNÉ ROSTLINY SINICE
kmen. Žahavci vodní mnohobuněční živočichové
H L Í S T I C E 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
S V A L Y 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
ŽAHAVCI MNOHOBUNĚČNÍ ŽIVOČICHOVÉ
Mnohobuněčné organismy
Žahavci mořští – žahaví dravci
ŘÍŠE: živočichové (bezobratlí)
Gymnázium Jiřího Wolkera v Prostějově
Přírodopis – 6. třída Autor: Mgr. Hana Makovičková
Stavba těla  tělo tvořeno řadou speciálních buněk, netvoří ani tkáně ani orgány  pohárek s mnoha drobnými otvory = póry (ostie) ve stěnách, které nasávají.
ŘÍŠE ŽIVOČICHOVÉ. výživa: ……………………….. …………….. – …………… – ……………. – …………………………….. – ………………………. rozdělení: obratlovci: ……………………., ……………………………., ……………………….….,
Obecná charakteristika, polypovci. NÁZEV ŠKOLY : Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU : VY_32_INOVACE_7A_11_TEMA.
ŽAHAVCI - ŽAHAVÍ DRAVCI (po výkladu si zapiš do sešitu)
VY_32_INOVACE_31_Žahavci – 1.část Šablona Identifikátor školy:
Žahavci – žahaví dravci
Žahavci 24. listopadu 2013 VY_52_INOVACE_210204
Podříše: Mnohobuněční živočichové
Kmen: Žahavci /Cnidaria/
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Přírodopis: ŽAHAVCI.
zpracovaný v rámci projektu
6.ROČNÍK Žahavci VY_32_INOVACE_ Název školy
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
NEZMAR OBECNÝ Žahavci VY_32_INOVACE_08_23.
Odpověz na otázky v pracovním listu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Transkript prezentace:

Ž A H A V C I 1 2 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Kmen: ŽAHAVCI žahavé buňky  omráčení kořisti = MNOHOBUNĚČNÍ ŽIVOČICHOVÉ žahavé buňky  omráčení kořisti moře, sladké vody, stojaté vody 3 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

ROZMNOŽOVÁNÍ ŽAHAVCŮ dvě stádia – medůzové (pohlavní) a polypové (nepohlavní) 4 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Kmen: ŽAHAVCI Třída: POLYPOVCI (nezmar, medůzka) 6 Třída: POLYPOVCI (nezmar, medůzka) Třída: TRUBÝŠI (měchýřovka) Třída: ČTYŘHRANKY (čtyřhranka) Třída: MEDŮZOVCI (talířovka, medůza) Třída: KORÁLNATCI (sasanka, korál) 5 7 8 9 10 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Třída: POLYPOVCI převládá polypové stádium sladkovodní i mořské druhy jediní zástupci žahavců žijící v Česku 11 12 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

NEZMAR HNĚDÝ dvouvrstvá stěna vakovité tělo + ramena ve vnější vrstvě žahavé buňky ve vnitřní vrstvě trávicí enzymy primitivní trávící soustava tvořená láčkou otvor ústní a vyvrhovací zároveň 13 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

14 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

NEZMAR HNĚDÝ nepohlavní rozmnožování pučení pohlavní rozmnožování (hermafrodit) z některých tělních buněk se vytvoří spermie = samčí pohlavní buňky vajíčka = samičí pohlavní buňky  oplození 15 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

NEZMAR HNĚDÝ rozptýlená nervová soustava konzument regenerace buňky se dotýkají pouze výběžky konzument regenerace obnova ztráty části těla 16 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Medůzka sladkovodní tvoří i medůzové stádium velké přehrady a rybníky v Česku 17 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Třída: TRUBÝŠI mořští druhy plovák Měchýřovka portugalská pod ním kolonie polypů Měchýřovka portugalská smrtelně nebezpečná 18 19 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Třída: ČTYŘHRANKY smrtelně nebezpečné jen v teplých tropických mořích Čtyřhranka smrtelná (mořská vosa) 20 21 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Třída: MEDŮZOVCI mořští, převládá medůzové stádium žahavé, často ve velkých hejnech 23 22 Talířovka ušatá Talířovka svítivá Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Třída: KORÁLNATCI mořští žahavci bez medůzového stádia 24 25 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

SASANKY Sasanka koňská přisedlé na mořském dně 26 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

KORÁLI schránky z vápence – tvorba korálových útesů a korálových ostrovů schránky používané v klenotnictví Korál červený 27 28 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

KORÁLI korálová moře jsou jedněmi z nejbohatších ekosystémů na zemi, ohroženy lidskou činností, vyskytují se pouze v tropických mořích 29 30 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

T A J E N K A 1. nepohlavní stádium u žahavců – 1.písmeno 2. stádium medůzové a ……………. - 3. písmeno 3. producenti, reducenti, …………….. – 2. písmeno 4. symbióza řasy nebo sinice + houba – 3. písmeno 5. buněčná stěna hub je tvořena – 3. písmeno 6. představitel třídy polypovců – 9. písmeno 7. k výrobě vína a piva se využívá – 6. písmeno 8. nadzemní část hub se nazývá – 7. písmeno 9. plíseň štětičkovec se využívá k výrobě – 4. písmeno Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

V Ý S L E D E K PLOŠTĚNCI 1. Polyp 2. poLypové 3. kOnzumenti 4. liŠejník 5. chiTin 6. nezmar hnĚdý 7. kvasiNka 8. plodniCe 9. penIcilin PLOŠTĚNCI Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Použité obrázky: obr.č.1- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hydractinia_epiconcha01.jpg?uselang=cs Creative Commons Uveďte autora-Zachovejte licenci 3.0 Unported , autor - Keisotyo obr.č.2- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Actiniaria_(Seeanemone).jpg?uselang=cs autor tento obrázek uvolňuji jako volné dílo, a to celosvětově obr.č.3- vlastní archiv autora (Kavlíková Ivana) obr.č.4- vlastní archiv autora (Kavlíková Ivana) obr.č.5+11-http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hydra001.jpg?uselang=cs obr.č.6+12- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tima_formosa.jpg Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Generic license obr.č.7+19- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Physalia_physalis_cumbuco_brasilia.jpg? uselang=cs Creative Commons Uveďte autora-Zachovejte licenci 3.0 Unported, autor - Pixelschubser obr.č.8- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Avispa_marina.jpg Creative Commons Attribution 2.0 Generic license obr.č.9- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Unidentified_Scyphozoa.jpg?uselang=cs Creative Commons Uveďte autora 2.0 Generic, autor - Andrew Vargas obr.č.10- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hydrocoral_with_snails.jpg Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Použité obrázky: obr.č.13- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hydra_biology.jpg?uselang=cs Creative Commons Uveďte autora-Zachovejte licenci 3.0 Unported, autor - Przemysław Malkowski obr.č.14- vlastní archiv autora (Kavlíková Ivana) obr.č.15- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hydras_(8).JPG?uselang=cs Creative Commons Uveďte autora-Zachovejte licenci 3.0 Unported , Autor - Stephen Friedt Original uploader was Coveredinsevindust at en.wikipedia obr.č.16- vlastní archiv autora (Kavlíková Ivana) obr.č.17- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Craspedacusta_sowerbyii.jpg?uselang=cs autor tento obrázek uvolňuji jako volné dílo, a to celosvětově obr.č.18- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Portuguese_Man-O-War_(Physalia_physalis).jpg obr.č.20- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Avispa_marina.jpg Creative Commons Attribution 2.0 Generic license obr.č.21- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Chironex_fleckeri_Range_Map.svg obr.č.22- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Capo_Gallo_Pelagia_noctiluca.jpg? uselang=cs Creative Commons Uveďte autora 3.0 Unported autor - Alberto Romeo, albertoromeo@neomedia.it, http://www.romeofotosub.it Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Použité obrázky: obr.č.23- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Aurelia_aurita_001.JPG?uselang=cs GNU Free Documentation License, Version 1.2 obr.č.24- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Corallium_rubrum_01.JPG Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 (Unported) obr.č.25- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sea_anenome_natl_aquarium.jpg autor tento obrázek uvolňuji jako volné dílo, a to celosvětově obr.č.26- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Actinia_equina2.JPG?uselang=cs Creative Commons Uveďte autora-Zachovejte licenci 3.0 Unported , autor-Attrattorestrano at it.wikipedia obr.č.27- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Corallium_rubrum.jpg obr.č.28- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Koral_Szlachetny_Czerwony_.jpg? uselang=cs Creative Commons Uveďte autora-Zachovejte licenci 3.0 Unported, autor - 2pokojeArtur Jarosz obr.č.29- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mvey0290.jpg?uselang=cs obr.č.30-http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Reef_building_corals.jpg?uselang=cs Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Použitá literatura: ČABRADOVÁ, VĚRA. HASCH, FRANTIŠEK. SEJPKA, JAROSLAV. VANĚČKOVÁ, IVANA. Přírodopis pro 6. ročník základní školy a primu víceletého gymnázia. 1. vyd. Plzeň: Nakladatelství Fraus, 2003. ISBN 807238211X. str. 48 – 51. JURČÁK, JAROSLAV. FRONĚK, JIŘÍ. Přírodopis 6. 2. vydání Olomouc: Nakladatelství PRODOS, 2004. ISBN 8072301365. str. 44 – 47. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.