Co máme umět, než půjdeme do školy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DECHOVÁ CVIČENÍ.
Advertisements

Čtení s porozuměním Český jazyk
V lidském těle je více než 600 svalů.
VY_32_INOVACE_12_ Čtení slov s porozuměním 1 (SADA ČÍSLO 1)
PODSTATNÁ JMÉNA ( Český jazyk - 8. ročník )
PODSTATNÁ JMÉNA ( ČESKÝ JAZYK - 8. ROČNÍK )
Jak využít vlastní Web pro svou pedagogickou práci POSPÍŠILOVÁ Veronika PedF UK Praha Vychovatelství.
Shoda přísudku s podmětem 2
Tak vás všechny pěkně vítám na testu poznávání hub
Pro ty co mám ráda Lidé přicházejí do našich životů z nějakého DŮVODU, na určité OBDOBÍ anebo na CELÝ ŽIVOT. Když je budeme umět rozlišovat, tak budeme.
Improvizační hra Prostřednictvím této hry můžeme v žácích upevňovat dovednost respektovat metrum. Metrum představuje pravidelnou pulzaci taktových dob.
Zlatovláska Autorka: Dáša Kudová.
Amálka aka Charlie Jako malý objevitel.. Opravdu se na něj můžu jít podívat zblízka?
Poezie z řeckého poiésis – tvorba
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Jazyk český Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_02_10.
Samohlásky a souhlásky
Les Les je domovem lesních zvířat. V lese také rostou rostliny, které člověku slouží k užitku. Jistě je skoro všechny znáte.
Rostou!!! PowerPaint 2000, automatický posun, zvuk.
Nebojíme se čtení Svátek Dnes má svátek Ola. Emil jí dal mýdlo.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu
KOČKA Jsem kočka Tady mám myš A nehleď tak na mně jóó? Koukej ty oči.
Vyvození písmen B, b Kuba bouchá na bubínek, na buben mu dal tatínek.
Shoda přísudku s podmětem
NAUKA O SLOVĚ.
Hrajeme si s Flétničkou Výukový program 1. ročník uč. 1. st. ZŠ Eva Červinková.
Trenérka koní Trenérka koní Ahoj, já se jmenuji Karolína Slavíková a dnes vám poradím jak se starat o koně a jak dělat všecko ostatní… …jen přijďte a.
OPAKOVÁNÍ PROBRANÉHO UČIVA – ČTEME PŘÍBĚH.
C ČERNÝ PETR Ostré sykavky – C
Vítejte na farmě KLIKEJ!
STROMY LISTNANTÉ Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/ Vypracovala: Soňa Koukalová ZŠ a MŠ Mladoňovice
Podpora logopedické prevence v předškolním vzdělávání v roce 2013.
Podstatná jména: pád Sedm pádů Pomůže nám pejsek Byl jeden pes. 1. pád: Kdo? Co? Šel do lesa. 2. pád: Koho? Čeho? Utekl myslivci. 3. pád: Komu? Čemu?
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Pec pod Sněžkou, okres Trutnov Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Milena Brádlová; datum: 24.
Houbařské putování Hrají maximálně 4 skupiny. Všichni začínají na startu, čekají, až jim na kostce padne 6. Potom si vyberou trasu, kterou chtějí jít.
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě VY_32_INOVACE_š12_s01_01.
Název školy, adresa: Základní škola a mateřská škola Kamenný Přívoz, Kamenný Přívoz 53, Kamenný Přívoz Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:
Věta se skládá ze slov Název školyZákladní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod AutorMgr. Marie Hanzlíková Datum NázevVY_32_INOVACE_18_Slovní.
Napište do rámečků názvy mláďat. hříbě kotě sele štěně jehně kůzle.
Pes domácí Pes Fena Štěně Pes štěká: „Haf, haf.“ Hlídá, pomáhá, zachraňuje, vyhledává, bývá přítelem a společníkem.
Beakra  1. význam správné řeči  2. fyziologický a sociální základ výslovnosti  3. nesprávná a vadná výslovnost  4. příčiny a výskyt v populaci.
projekt spolufinancován ze státní rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem Název projektu: Živá příroda ve škole Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
1. pád 2. pád 3. pád 4. pád 5. pád 6. pád 7. pád Kdo? Co? Koho ? Čeho? Komu? Čemu? Oslovujeme, voláme. (o) Kom? Čem? Kým? Čím?
Věta se skládá ze slov Název školy
Popisuje: Vojtěch Zedek
STROMY JEHLIČNATÉ Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život
Dvourozměrné geometrické útvary
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření únor 2013 Ročník
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA NEDOMICE, okres Mělník
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
Název školy: Speciální základní škola Louny, Poděbradova 640 Autor: Mgr. Helena Roflíková Název:VY_32_INOVACE_09_I.Čj4_HLÁSKOSLOVÍ Téma: Hláskosloví Název.
Základní škola a Mateřská škola Doudleby, okres České Budějovice
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření únor 2012 Ročník
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Mgr
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření únor 2013 Ročník
Název školy : Základní škola Nový Kostel , okres Cheb
Téma (název prezentace) Autor Metodický popis (anotace)
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
Anotace: prezentace slouží k procvičování učiva z 2. ročníku
ČLOVĚK A PŘÍRODA PŘÍRODOPIS
PEXESO Ostré sykavky – C
1. října 2008 Už měsíc jsme školáci, jsme moc šikovní a snažíme se
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Hospodářská zvířata.
DOBBLE Diferenciace C a S
Moje čtení a otázky. Moje čtení a otázky CO JE TO? Kvá, kvá, kvá - kváká to? Bu, bu, bu - straší to? Du, du, du - dudlá to? Hú, hú, hú - houká to?
Neohebné nemění svůj tvar Slovní druhy Neohebné nemění svůj tvar.
Téma (název prezentace)
VY_32_INOVACE_Šev_II_03 SLABIKÁŘ 3 – T
Transkript prezentace:

Co máme umět, než půjdeme do školy. LOGOPEDIE Mgr. Lenka Krenželoková

Kdy máme umět danou hlásku správně vyslovit A E I O U P B M V F K G H CH D T N Ď Ť Ň J L Č Š Ž C S Z R Ř

Cvičíme jazyk vytlačíme jazyk do jedné strany vytlačíme jazyk do druhé strany

olízneme jazykem celou pusu

Co se budeme učit Zaměříme se na nácvik ostrých sykavek-CSZ tupých sykavek-ČŠŽ Docvičíme hlásku R a Ř K tomu musíme dobře ovládat hlásku L, proto ji rovněž procvičíme Hlásku G a K už určitě známe, jen ji zopakujeme Nakonec vše procvičíme v básničkách a říkadlech

Jak nacvičíme hlásku Č Š Ž Č - zavoláme na kočičku čiči čiči Š - napodobíme vláček ššš ššš Ž- bzučíme jako čmelák bžžž bžžž

Vyhledáme slova, která začínají… Vyšpulíme ústa a vyslovujeme: čiči, čočo, čeče šiši, šošo, šeše žiži, žožo, žeže

Naučíme se slova s Č,Š,Ž na: --Č - oč, pláč, otoč, fuč... -Č- - kočka, tečka, víčka... Č-- - čolek, čáp, čenich... --Š - koš, myš, tuš... -Š- - píše, naše, Máša... Š-- - šok, šotek, šídlo... Zapojit slova do vět a básniček: Dášo, nemáš deštník? Tady šedý deštník máš, po dešti pak mi ho dáš. Ž-- - Žofka, ženich, žito... -Ž- - lože, nože, kožich... věty: Božena má nové lyže. Žába je obojživelník. Žena maže muži lyže. Lyžovat nemůže, a tak mu pomůže.

Nacvičíme hlásku C,S,Z c - vyslovujeme šeptem tttt, až se ozve cccc Přiložíme zoubky k sobě, ústa vytvoří široký úsměv. c - vyslovujeme šeptem tttt, až se ozve cccc S - prodlužujeme hlásku c, až se ozve ccsss Z - z neznělého s - příddáme na hlase szzz

Jak nacvičíme hlásku C,S,Z C - zacinkáme na zvoneček cin cin S - zasyčíme jako had ssss ssss Z - zabzučíme jako komár bzzz bzzz

Nacvičíme hlásky ve slovech, pak ve větách a v básničkách. Cilka má necky, v neckách má pecky. Pecky dá do pece a Micku do klece. Sylva má hlídat husy, Na ty husy volat musí: Hejhe, husy, hej! Honzík má kozu, uvázal ji k vozu. Uvázal ji provazem, Zůstaň kozo za vozem!

Nacvičíme hlásku K Jak se ozývají? Kukačka - ku -ku -ku Slepice - ko -ko - ko dá Kohout - ky-ky -ky rý Kachna - ká - ká ká

Nacvičíme hlásku G Vyslovujeme - D, hrot jazyka zatlačíme dolů a dozadu ga ga ga Gábina má gumový míč. Gusta má gumový balónek. Magda má guláš.

Sledujeme pohyb jazyka v zrcadle Slimák Lilo a lilo. Bylo bláto. Velké dešťové kapky padaly slimákovi na hlavu. Hledal, kde by se schoval. Pod jedlí uviděl holubinku a bedlu. Holubinka celá bílá se slimákovi líbila. Líbila se mu i bedla. Nebyla celá bílá jako holubinka, ale měla veliký klobouk. Slimák se schoval pod bedlu a byl jak pod deštníkem.

Nacvičíme hlásku R napodobujeme zvuk motoru – ta, ta, tata da, da, dada td, td, tdn,tdn je nám zima – brrrrr, brrrr pes vrčí - vrrr, vrrr hlas holuba - vrků, vrků vrána kráká - kráky, krák krocan hudruje – hudry, hudry

Pokračujeme v nácviku: Místo R vyslovujeme skupinu „ td“. tdn,tdn tdnka, tdnka tdiko, tdiko tdojka, tdojka vítd, vítd citdon, citdon

Na závěr procvičíme slova v básničce: Trnky, trnky, trpké, chudé, kdo vás , trnky, trhat bude? Trpaslíček trnky trhá, trhání mu dlouho trvá. Trhá trnky v trní v lese, do trhu pak trnky nese.

Hurá, už všechno umíme !!! Mlynář semele zrní v mouku, pekař upeče z ní housku. Knihař knihu sváže, pro koho - pro čtenáře. Truhlář pro včely úl postaví, včelař pak jen včelaří.