Kyberkriminalita na dětech z pohledu forenzní psychologie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zohlednění genderu jako dlouhodobého cíle projektu Prevence obchodování s dětmi v Etiopii a jejich rehabilitace Inka Píbilová.
Advertisements

ŘÍČANSKÝ DENNÍ STACIONÁŘ. Proč stacionář ? ► Slušnost, úcta ke stáří i nemoci a demografický vývoj společnosti nás nutí přemýšlet a rozšiřovat kapacity.
Středisko náhradní rodinné péče o. s. Závěry zahraničního výzkumu Projekt Centrum podpory NRP je realizován.
Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu
ŘÍZENÁ PRAXE STUDENTŮ STŘEDNÍ ODBORNÉ ŠKOLY OCHRANY OSOB A MAJETKU KARVINÁ U MĚSTSKÉ POLICIE OSTRAVA V ROCE 2013.
Název: VY_32_INOVACE_VZK689_ Autor: Mgr. Lucie Fajfrová
„Preventivní aktivity MV - bezpečný prostor pro seniory“
Připomínky k přípravě učitelů na VŠ Zdeněk Bergman Konference AŘG Přerov 2013.
Každý může potřebovat pomoc aneb K čemu je sociální práce?
Sociodemografická analýza Výzkum potřeb uživatelů Prostějov.
B EZPEČNOST DĚTÍ NA INTERNETU : ZAPOJENÍ RODIČŮ DO PREVENTIVNÍCH AKTIVIT Národní centrum bezpečnějšího internetu
Bezpečnost na internetu! 
ČESKÝ HELSINSKÝ VÝBOR Děti vězněných rodičů „Barevný svět dětí“ Program je finančně podpořen ze sbírkového projektu Pomozte dětem a Nadací O2.
Kurz: Asistentka v předškolní péči … reflexe aneb jak bylo a co bude Zdravotnické zařízení MČ Praha 4, Kotorská 1590/40, Praha 4, IČO:
INTERNETOVÁ BEZPEČNOST
Stravovací zvyklosti živočichů Sociální učení: Potrava.
WATCHDOG Cesta pro aktivní občany LOKÁLNÍ Tomáš Kramár.
PHDR.HANA PAZLAROVÁ, PH.D Rizikové skupiny 6. Opakování Jaká jsou tři hlavní období vývoje kriminologie? Jmenujte některé kriminologické teorie.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Vzdělávání pedagogů v oblasti prevence úrazů dětí
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Jak jsou informovaní naši žáci- dotazníkový průzkum 11/2014 Kyberšikana S postupem doby a technickým vývojem se na scéně objevila tzv. kyberšikana. Jedná.
Náhradní rodinná péče aneb „Děti patří domů“ Karel a Petra HENNHOFEROVI.
Nebezpečí na internetu
Kyberšikana Radka Blažková.
Nebezpečí na internetu KYBERGROOMING
MASARYKOVA UNIVERZITA FAKULTA SOCIÁLNÍCH STUDIÍ KATEDRA PSYCHOLOGIE
KAMARÁD NewFoton.
Problematika informační kriminality
Základy sociální psychologie
Riziko: Chybí ochranné prostředí, které nevyhovuje individuálním potřebám dítěte. klíčové: uzpůsobit prostředí patří mezi první úkoly + Náročnější prostředí.
Kriminalita mládeže.
INSTITUTY NÁHRADNÍ PÉČE O DÍTĚ PŘEHLED, VÝZNAM, ÚČEL DÍTĚ JE NEODDĚLITENÁ SOUČÁST PŘIROZENÉ RODINY © Zdeňka Králíčková, 2012.
Praha bezpečně online projekty prevence elektronického násilí a kyberkriminality páchané na dětech a dětmi Modelový příklad pro II. videokonferenci.
Bezpečně v kyberprostoru Jihlava 19. – projekt zaměřený na omezení rozšiřování nebezpečných počítačových jevů.
Bagatelní kriminalita Domácí násilí Stalking Sexuální násilí Seminář - ÚPV PSP Evropský den obětí zločinu.
Prevence kriminality Karin BALOGOVÁ 2BP.  Prevence kriminality  Prevence kriminality je souhrn opatření k předcházení společensky nežádoucím jevům a.
Katedra sociální pedagogiky na Pedagogické fakultě MU Projekty zaměřené na zvyšování životních a profesních perspektiv sociálně znevýhodněných skupin.
Masmédia a manipulace: Masmédia a jejich vliv na společnost i osobní životy lidí Jana Kvardová, IV. D Střední škola KNIH, o.p.s. Brno.
Univerzita Palackého v Olomouci Centrum prevence rizikové virtuální komunikace PdF UP v Olomouci Mgr. Kamil Kopecký, Ph.D. & Mgr. Veronika Krejčí
Terénní sociální práce s uživateli drog v sociálně vyloučených lokalitách JAKUB ČERNÝ ROMAN HLOUŠEK.
Prevence sociálně patologických jevů. Prevence  Prevence (z lat. praevenire, předcházet) znamená soustavu opatření, která mají předcházet společensky.
Odborný seminář – INFORMAČNÍ CENTRUM OSN ve spolupráci s proFEM o. p. s SEZNÁMENÍ S DOSUD NEUVEDENOU PŘÍČINOU K PÁCHÁNÍ DOMÁCÍHO NÁSILÍ (DÁLE JEN DN) Dle.
Postavení osob do 25 let, nad 50 let a absolventů a mladistvých na trhu práce 24. listopadu 2014 Z0027 Geografická analýza trhu práce.
II. Kriminologické dny České Budějovice, 27. – 28. ledna 2014 Konference pod záštitou hejtmana Jihočeského kraje Mgr. Jiřího Zimoly České Budějovice 27.
Kraje pro bezpečný internet Pracovní setkání, ZSMV Hotel Solenice Tomáš Marek, koordinátor KPBI, Krajský úřad Plzeňského kraje.
Pohled rodinného terapeuta na poruchy příjmu potravy říjen 2012 PhDr. Blanka Pöslová Ambulance klinické psychologie, rodinná terapie PARDUBICE
KYBERŠIKANA Prezentace ke stáži MVČR2, projekt E-SYNERGIE Jana Drlíková.
TISKOVÁ KONFERENCE Krajské ředitelství policie Středočeského kraje.
OBECNÁ ZJIŠTĚNÍ ZE ZKUŠENOSTÍ ZAMĚSTNAVATELŮ A ZAMĚSTNANCŮ S ODŠKODŇOVÁNÍM PRACOVNÍCH ÚRAZŮ A NEMOCÍ Z POVOLÁNÍ 6. konference Společně bezpečně v EU –
AKTUÁLNÍ PRIORITY ČESKÉ REPUBLIKY V OBLASTI BOJE PROTI TERORISMU Ivan Langer ministr vnitra.
MULTIDISCIPLINÁRNÍ SPOLUPRÁCE V SOCIÁLNĚ - PRÁVNÍ OCHRANĚ DĚTÍ Jihlava,
„Bagatelní trestná činnost“ z pohledu Policie ČR
Informační kriminalita Informační kriminalita l kpt. Mgr. Pavel Zmrhal 2 Dvě věci jsou nekonečné – vesmír a lidská hloupost. Tím prvním.
Viktimologický výzkum a tzv. méně závažné kriminální delikty PhDr. Milada Martinková, CSc. Institut pro kriminologii a sociální prevenci, Praha Seminář.
Posilujeme hodnotu rodiny
Stalking Jak zlepšit pomoc obětem?
Mýty o znásilnění Kdo je provokující oběť u TČ znásilnění?
Phdr.hana pazlarová, ph.d.
Jak zlepšit pomoc obětem stalkingu?
Potřeby obětí znásilnění ČR/2017
Phdr.Hana pazlarová, ph.d
N. J. Křížková, A. Mikulenková, R. Pajlíková
KYBERŠIKANA.
Jihomoravský kraj 2013 Základní statistické údaje
Případová konference v práci s rodinami a ohroženými dětmi
Lehké nebo závažné DN? © L. Čírtková, 2016.
Jakub Kovář, projekt Křehká šance II,
Phdr.Hana pazlarová, ph.d
Transkript prezentace:

Kyberkriminalita na dětech z pohledu forenzní psychologie © Ludmila Čírtková, 2013

Co je kyberkriminalita Termín nemá přesné vymezení v teorii ani praxi. Důsledek- statistická evidence v globálu i podle typů TČ není.

Fenomenologie/šíře jevu Září 2013 SRN – příklad „Tuto SMS rozešli 20 kamarádům, jinak zemřeš/ zemře tvoje matka“ (incident vyšetřuje policie) Případ Anna „Babylovers“ Od zdánlivých „drobností“ po závažné TČ

zkušenost Mladík přinutil dívku a její rodinu k pokračování intimního vztahu, ačkoliv se dívka chtěla rozejít, dívku i její rodinu terorizoval půl roku. Co se vlastně stalo: Krádež identity ψ ? Podvod na dívce a její rodině? případ odložen, TČ se nestal

Z pohledu forenzní ψ Kyberkriminalita - 2 základní verze MČ = internet (vše se odehraje ve virtuálním světě) např. cyberstalking, cyberšikana, krádež identity, pošpinění sociální tváře na síti… MČ = reál, Internet je prostředí vábení a získání obětí (grooming)

Viktimologická perspektiva Z pohledu obětí je to fuk, dopady stejné! Újma ve virtuálním světě bolí stejně jako újma v reálném světě! Někdy dokonce bolí ještě více! (vadí víc vymazání z přátel na face booku, viz známé kasuistiky např. Megan Taylor 2006)

Viktimologická perspektiva Virtuální trauma neexistuje, traumatizace je vždy reálným prožitkem. Oběti kyberkriminality se chovají stejně, jako jiné oběti: mlčí (z mnoha důvodů) tendují k sebeobviňování jsou náchylné k reviktimizaci…

Co komplikuje prevenci strach z kriminality je posazen především do reálného světa (když je dítě doma, nemůže se mu přece nic zlého/hrozného stát) etika a morálka je ukotvena v reálném světe, ve virtuálním světě zatím vakuum oběti ale i pachatelé nevnímají anebo hůře vnímají hranice, Pokles vztahových (komunikačních) způsobilostí v reálu oběť si neumí říct včas o pomoc….. Viz např. studie o chladné a horké empatii

Co komplikuje kontakt s obětí kyberšikany, kyberstalkingu, kyberzneužití….? Chyba zpětného úsudku(hindsight bias). Stane-li se někdo obětí zločinu, domnívají se pozdější posuzovatelé, že to oběť měla a mohla tušit a měla tudíž přijmout patřičné preventivní kroky. Viz výzkumy R. Schilling 2012

závěr Děti/mladiství představují zvláště zranitelné oběti – identita není vytvořená, dopad silný. I přes dobrou osvětu se mohou stát O. Vedle prevence je třeba kvalitní psychosociální pomoci. Dostupnost nízká. odborníků/viktimologů je zatím málo! Korektní zacházení s O je cestou ke snížení latence (zákon č. 45/2013 Sb.)

Děkuji za pozornost!