Tradiční chlebová pec jako cesta k pospolitosti obce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Spolek ZS Rosice Prezentace pro město Rosice
Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Tradiční chlebová pec jako cesta k pospolitosti obce
Financování rozvojových projektů obcí a měst: hlavní motor meziobecní spolupráce v ČR Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, Ph.D. Katedra práva a veřejné správy,
Management sportovního klubu © Nymburk 2012
Finanční nástroje pro podporu stanic Lenka Tomášková AOPK ČR, Sekce ochrany přírody a krajiny, odbor zvláštní ochrany přírody Praha,
Podpora mikroregionů v Královéhradeckém kraji Ing. Pavlína Trpkošová Krajský úřad Královéhradeckého kraje Odbor regionálního rozvoje, cestovního ruchu.
Financování komunitních projektů Tento příspěvek vznikl při řešení grantu podpořeného Vzdělávací nadací Jana Husa Ing. Jana Krbová.
Program rozvoje venkova ČR na období Osa 4 Leader Ing. Kateřina Adamcová, oddělení metodiky Osy 4 PRV.
Majetkové narovnání Stručný přehled. Kontaktní údaje: tel.: , Jak je dnes financována naše církev? o Vlastní zdroje.
Občanské sdružení M‘am‘aloca Nezisková organizace pro podporu komunitního způsobu života, regionálního udržitelného rozvoje, životního prostředí a mezigenerační.
Vymezení Fiche Podpora podnikání v oblasti cestovního ruchu.
FICHE Objasnění dokumentu MAS ZNOJEMSKÉ VINAŘSTVÍ, o.s.
Zdeňka Kasalová Podpora cestovního ruchu ze strany Kraje Vysočina Zdeňka Kasalová Krajský úřad Kraje Vysočina odbor kultury, památkové péče a cestovního.
Spolupráce a podpora mikroregionů v rámci Jihočeského kraje Brno – ÚÚR
Co je třeba udělat pro vznik o.p.s. Hradecký venkov se sídlem v Nechanicích :
Pomáháme neziskovkám Významný projekt Olomouckého kraje
Partnerství Moravská brána do Evropy Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Prezentace 13. května 2010 Vzdělávací.
Luhačovské Zálesí, o.p.s. Prezentace společnosti.
Opatření (Fiche) SPL Budoucnost založená na tradici Návrh opatření pro Výzvy roku 2009 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova Evropa investuje do.
Volnočasové projekty a EU financování
Revolvingový fond MŽP Granty na podporu UR Manuál pracovních postupů Obsahuje veškeré informace pro žadatele od doby vyhlášení výzvy a následného předložení.
POV 2008 Navrhovaná podoba Programu obnovy venkova Olomouckého kraje V roce 2008.
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
JÍZDA ZA POKLADEM HANÉ aneb „HANÁCKÉ CESTOVATEL“
Program podpory regionů Společenská odpovědnost v ČSOB a Poštovní spořitelně.
MOTTO: „Chceme propojený, spolupracující, životaschopný region, který poskytuje jeho obyvatelům i návštěvníkům příležitost ke kvalitnímu a spokojenému.
CCO JE PARTNERSTVÍ  PARTNERSTVÍ A SOV  PARTNERSTVÍ A BUDOUCNOST Ing. Zdeňka Škarková.
Spolupráce, která přináší plody
MAS Šluknovsko MAS Šluknovsko Hlavní motto: „Šluknovsko návštěvníkům i sobě !“ Projekty spolupráce.
MAS Šluknovsko MAS Šluknovsko Hlavní motto SPL : „Šluknovsko návštěvníkům i sobě !“
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA (PRV)
„Budujeme region se společnou budoucností“ „Budujeme region se společnou budoucností“ realizace SP LEADER Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova:
Podpora obnovy venkova podpora regionálního rozvoje v roce 2008.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
Luhačovské Zálesí, o.p.s. Prezentace společnosti.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
MAS = místní akční skupina = organizace, která vnikla na místní úrovni, sdružuje místní obyvatele, zájmová sdružení, spolky, obce, podnikatele, zemědělce.
SEMINÁŘ PRO ŽADATELE Veřejné výběrové řízení 17. ročníku sbírkového projektu Pomozte dětem.
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
Seminář „DOTACE PRO KULTURNÍ INSTITUCE“ Dotační programy Královéhradeckého kraje v oblasti kultury v oblasti kultury.
Vítáme Vás v Hlušicích. OBEC HLUŠICE Archeologické nálezy u cesty Maršovky potvrzují osídlení krajiny už od 5. tisíciletí před n.l. První písemný záznam.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Neziskové formy podniku -> Ekonomika a neziskový sektor Ekonomika a neziskový sektor
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
MAS ORLICKO a podpora cestovní ruchu. Co je MAS ORLICKO MAS - Místní akční skupina (z ang. „Local Action Group – LAG“) Nezisková organizace – občanské.
PROJEKTY SPOLUPRÁCE Velichovky, 22. června 2009 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
Místní akční plány vzdělávání a Přemyslovské střední Čechy o.p.s. Pracovní skupina MAP ORP Kladno
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Podopatření Rozvoj venkova (podopatření typu LEADER+) Ing. Lucie Lopatová.
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Region spokojeného života pro všechny
SDRUŽENÍ NERATOV,z.s.
Možnosti financování obnov památek 2017 Ing. Alena Pospíšilová
SOUTĚŽ VESNICE ROKU v Královéhradeckém kraji v roce Setkání orp
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
MAS Lípa pro venkov z.s. Monitoring a evaluace
Změny v soutěži Vesnice roku
Místní akční plán rozvoje vzdělávání v území ORP Rychnov nad Kněžnou
SCLLD v MAS Sdružení SPLAV
Zdravý kraj Vysočina Marta Vencovská
SDRUŽENÍ NERATOV,o.s.
Transkript prezentace:

Tradiční chlebová pec jako cesta k pospolitosti obce Motto: „Vůně chleba linoucí se krajem láká k sobě, budí zájem…“

založeno občany obce v roce 2007 Občanské sdružení „ZA VENKOV“, o. s., Synkov čp. 48, 516 01 Rychnov nad Kněžnou založeno občany obce v roce 2007 účel: podpora rozvoje obce, a to zejména: ochrana kulturního dědictví, životního prostředí a zdravých životních podmínek prosazování principů občanské společnosti a trvale udržitelného způsobu života a rozvoje obce.

A čím se zabýváme za konkrétně? obnovou a pořádáním lidových tradic: akce „Veselé Velikonoce“, „Drakiáda“, „Rozsvícení vánočního stromu“ … rozšířením možností využití sportovních aktivit: např. vybudování altánu na multifunkčním hřišti ve Slemeně a každoroční pořádání tenisového turnaje „SYSLOJED OPEN“, informační, osvětovou a publicistickou činností zaměřenou na potřeby občanů obce Synkov – Slemeno a jejího okolí, a to vydáváním obecního zpravodaje pod názvem SYSLOJED (synkovsko-slemenský občasník a jedlinský tiež). Současný záměr vybudování chlebové pece a pořádání souvisejících akcí v duchu obnovy lidových tradic na multifunkčním areálu ve Slemeně je zásadní prioritou sdružení pro toto období.

Proč právě chlebová pec? Možná namítnete: „Vždyť to přece není nutné, chleba si většinou kupujeme. “ Ano, máte pravdu, pečení domácích chlebů není již nutností jako bývalo v dobách minulých, kdy byl chléb jako jeden z nejčastějších základních zdrojů obživy zhotovován podomácku. Lidé nemajetní, kteří neměli domácí chlebovou pec vlastní, si za mírný poplatek mohli upéci svůj bochník v té obecní, přitom se sejít a probrat obecní dění. I dnes je zcela jistě lákadlem pro většinu z nás, kteří se snažíme ohlédnout zpět do dob uplynulých, kdy lidé k sobě měli blíže a vesnicí se linula vůně právě upečeného chleba.

K čemu bude pec sloužit? Projekt má pomoci běžnému občanovi znovuobjevit celý proces výroby chleba - základní potraviny - v tradiční chlebové peci, který si poté může za režijní náklady zakoupit a porovnat s běžně kupovanými výrobky. Věříme, že se pec stane lákadlem pro občany obce i okolí a nástrojem pro přirozené setkávání.

Jak ? Přestože je projekt zaměřen převážně na kuchařské (pekařské) umění žen, chlebová pec je zařízení multifunkční v tom smyslu, že kromě tradičních pekařských výrobků je zde možno péci také pokrmy z masa a v tomto směru jistě i muži rádi předvedou své dovednosti.

Budeme soutěžit! Připravíme různé akce a doprovodné soutěže zaměřené na pekařské umění hospodyněk i kuchařské nadání mužů. Těšit se můžete například na: Štrůdlobraní Svatomartinskou husu Pečená kolena

Budeme se učit... Tradiční postup přípravy kváskového těsta Možnosti dalšího využití kvásku Slavnostní i všední staročeské pokrmy Přípravu dobrot dle regionálních receptů

Kdy bude první pečení a jak často se bude konat? Slavnostní vysvěcení chlebové pece a zahájení pečení chleba bude v rámci „Gulášového soutěžení“ pořádaného zdejší obcí v sobotu 1. 9. 2012 na multifunkčním hřišti ve Slemeně. Tradiční způsob pečení chleba plánujeme současně s doprovodnými akcemi přibližně 5x – 6x za sezónu (duben – listopad).

A kde jsme na to vzali? Děkujeme! Náš projekt je financován z prostředků dvou vyhlášených grantových programů: 8. výzvy realizace strategického plánu LEADER „Společnou cestou k rozvoji venkova“, prostřednictvím Výběrové komise Sdružení SPLAV, o. s., částkou dotace ve výši 270.540,- Kč, Fondu T-Mobile pro regiony téma „zdravá planeta“, oblast „zdravá komunita“ prostřednictvím Nadace VIA, nadační příspěvek ve výši 90.000,- Kč. Děkujeme!

na viděnou u chlebové pece ! členové občanského sdružení Vážíme si Vašeho zájmu … … a těšíme se na Vás na viděnou u chlebové pece ! členové občanského sdružení „ZA VENKOV“, o. s.