ŘÍZENÍ MOTOROVÝCH VOZIDEL

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VRTÁNÍ.
Advertisements

Stavba moderní pneumatiky pro osobní automobily
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
PRÁCE, ENERGIE, VÝKON hanah.
Značení bez záhad Značení pneumatik
Pneumatiky Úvod Historie Volba pneumatik Skladování pneumatik
Závady a opotřebení pneu
Druhý – učebního oboru „Mechanik opravář motorových vozidel“
Složení pláště a označování
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Tato prezentace byla vytvořena
Product Fact Book. 2 Product Management I Heike Schöpper I 2011 © Continental Product Fact Book I Polaris 3.
EM radiální pneu + Jeřábové pneu Product Story
Product Fact Book. 2 Product Management Continental / André Voigt / 2010 © Continental AG Product Fact Book ContiEcoContact™ 5 ContiEcoContact 5 Optimalizace.
Product Management Continental / 2010 © Continental Product Fact Book ContiForceContact TM Marketing Technologie ovlivňuje Design Zadní osaPřední.
Radializace Nový Smokovec, září 2011.
Strojírenství Kontrola a měření Výroba ozubených kol a řemenic (ST48)
Tato prezentace byla vytvořena
Kola, disky, pneumatiky Střední odborná škola Otrokovice
DTB Technologie obrábění Téma 4
Dopravní a liniové stavby
Strojírenství Stavba a provoz strojů Mechanické převody (ST43_001)
Strojírenství Stavba a provoz strojů Brzdy ST27 Ing. Michal Jelínek.
s dopravní infrastrukturou
Tradition in Leadership Setkání textilu a kovu Tradition in Leadership.
1 BFGOODRICH LETNÍ PNEUMATIKY UMÍSTĚNÍ ZNAČKY NA TRHU Pro profesionály a náročné uživatele představuje BFGoodrich značku pneumatik, která nabízí.
TECHNICKÁ DOKUMENTACE
Produktová prezentace AC 75
CAIS Pohled na pneumatiku v řezu Senzor Styčná plocha ・ deformace ・ zrychlení ・ tlak ・ teplota, atd. Sledování stavu pneumatiky v oblasti styčné plochy.
Produktová prezentace
Vypočítej 1. Hmotnost tanku je 38 t. Celková styková plocha pásů se zemí je 490 dm2. Jaký tlak způsobuje tank na vodorovnou plochu? 2. Jaký tlak způsobuje.
Něco o jednoduchých strojích
Tramtrain Vozidlo pro kombinaci městskou a příměstskou dopravy při využití vozidel uzpůsobených pro jízdu na železničních i městských kolejových tratích.
Technické prostředky aktivní bezpečnosti automobilů
Dvoustupňová konfekce
Optický přenosový systém
Kola a pneumatiky – druhy, konstrukce
my.cz Název školy Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Luboš Bělohrad Název šablony.
Výroba pneumatik Střední odborná škola Otrokovice
Přídavné převodovky a kloubové spoje
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Řízení, převodka, posilovač řízení
ŘEMENICE.
Geometrie náprav, způsoby měření
Kola a pneumatiky – montáž a kontrola
Příprava patních křídel Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
VÝROBA PNEUMATIK Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov,
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338 Hradec Králové Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_11_C_06.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Vozidlové mechanismy Ing. Petr Miler, Ph.D KVPD, č dv. 109.
Anotace Materiál je určen pro výuku předmětu Motorová vozidla u studijního oboru Autotronik a příbuzných učebních a studijních autooborů. Inovuje výuku.
Anotace Materiál je určen pro výuku předmětu Motorová vozidla u studijního oboru Autotronik a příbuzných učebních a studijních autooborů. Inovuje výuku.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada14 Anotace.
Anotace Materiál je určen pro výuku předmětu Motorová vozidla u studijního oboru Autotronik a příbuzných učebních a studijních autooborů. Inovuje výuku.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 3. ročník oboru strojírenství Vzdělávací.
Ozubené převody Autor: Ing. Bc. Petra Řezáčová
TISKOVÉ SETKÁNÍ ContiTrade Services s.r.o.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Základy soustružení – 3.část. Základy soustružení A navineme-li úhel na válec, popřípadě kužel konkrétního profilu B navineme-li těleso závitového profilu.
Několik tipů pro bezpečnou jízdu v zimě. Při jízdě na sněhu dbejte mnohem vyšší opatrnosti. Uvědomte si svoje schopnosti a meze, ale také schopnosti a.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Pohyb jednotlivého vozidla a brzdění Předmět: Teorie dopravy Ing. František Lachnit,
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oboru strojírenství Vzdělávací.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Brzdění ve svahu Jízda směrovým obloukem Předmět: Ing
Kompletní přehled o stavu pneumatik úrovni servisu výkonu pneumatik
Stredná odborná škola automobilová Moldavská cesta 2, Košice
VYVAŽOVÁNÍ KOL.
Geometrie řízení a uložení kol.
Transkript prezentace:

ŘÍZENÍ MOTOROVÝCH VOZIDEL KOLA

OBECNÉ POJMY Diskové kolo Ráfek Disk kola Okraj ráfku nerozebíratelné kolo sestávající z ráfku a disku Ráfek část kola, na kterou se nasazuje plášť Disk kola část kola, která je spojovacím prvkem mezi hlavou kola a ráfkem Okraj ráfku část ráfku, která zajišťuje boční opěr pro patky pláště

Jmenovitá šířka ráfku vzdálenost roviny souměrnosti ráfku od dosedací plochy disku; podle konstrukce kola může být kladný, záporný nebo nulový Jmenovitý průměr ráfku průměr ráfku v palcích měřený v oblasti dosedací plochy patky pláště

KOLA Účel … RÁFKY KOL …materiál Ráfky jsou nejčastěji ocelové a z hliníkových slitin.

Druhy ráfků DRUHY Plochý ráfek – s jedním snímatelným okrajem a se snímatelnou dosedací plochou pro patku pláště. (u nákladních automobilů) Trojdílný ráfek TRILEX (u starších vozidel) Jednolitý prohloubený ráfek

Trojdílný ráfek TRILEX (u starších vozidel)

Snímatelný okraj ráfku Závěrný kruh s klínem Základ plochého ráfku

Kontrola a údržba ráfků kol Dotažení matic kolových šroubů Disková kola do kříže Kola TRILEX postupně po obvodu Při výměně – po 50 km dotáhnout

PNEUMATIKY 1888 John Boyd Dunlop První český plášť ? (Robert William Thomson 1845) První český plášť ? - byl vyroben ve Zlíně v roce 1932 v závodech Tomáše Bati pod názvem Baťa. Ochranná známka Barum vznikla v roce 1946 z počátečních písmen Baťa, Rubena, Matador.

Funkce pneumatiky Vedení směru Nesení zátěže Tlumení nárazů Valivý pohyb Přenos výkonu Životnost Těchto 6 funkcí zaručuje bezpečnost, komfort a hospodárnost. Pneumatika poskytuje tyto funkce po celou dobu životnosti, ale základní bezpečnostní opatření musí vzít na sebe uživatel.

Materiál a jeho funkce v pneumatice

DRUHY PLÁŠŤŮ PNEUMATIK Diagonální konstrukce pneumatiky Několik textilních vrstev je položeno šikmo od jednoho patkového lana k druhému ve střídavém směru

Radiální konstrukce pneumatiky Radiální struktura se skládá z vrstvy složené z proužků textilu. Každý proužek je umístěn v úhlu 90° ke směru pohybu pneumatiky. Na koruně pneumatiky je tato kordová tkanina zakončená pásem koruny, vytvořeným z několika vrstev vyztužených ocelovými nárazníky.

Velikost pneumatiky   Velikost pneumatiky se skládá z více čísel a písmen. Například velikost pneu 185/60 R 14 82 H podává tyto informace: 185 - Šírka pneumatiky v milimetrech 60 - Poměr nominální výšky pneu k nominální šířce v procentech=profil pneumatiky v % šířky R - Typ konstrukce kostry ("R" radiální, "D" diagonální, "B" bias belted) 14 - Nominální průměr příslušného disku v palcích 82 - Hmotnostní index H - Rychlostní index

Další značení: Tubeless Tube type TWI Regroovable Steel All steel Bezdušová pneumatika Plášť musí být používán s duší Indikátor opotřebení Dodatečné prořezání dezénových drážek S výztužným pásem z ocelového kordu Kostra i výztužný pás jsou z ocelového kordu 1,6 mm 4 mm 6 mm na hnací nápravě Tubeless Tube type TWI Regroovable Steel All steel Minimální hloubka dezénu Min. hl. zimní pneu os.vozidlo Min. hl. zimní pneu nákl. voz.

Автошины

Přilnavost pneumatiky Přilnavost na mokrém povrchu - pokud je na vozovce voda, klesá přilnavost pneumatik k vozovce. Rozdělujeme na Viscoplaning a Aquaplaning. Viscoplaning – nastává, pokud se mezi vozovku a pneumatiku dostane tenká vrstva vody, do cca 0,5 mm. Tato vrstva narušuje přilnavost pneumatiky k vozovce na molekulární bázi. Visciplaning často způsobuje smyk vozidla. Aquaplaning – Pokud vrstva vody mezi pneumatikou a vozovkou postupně stoupne nad 0,5 mm, nzýváme toto Aquaplaning. "Síla" Aquaplaningu se zvyšuje společně s vyšší rychlostí vozidla. Voda se při tomto jevu hromadí klínovitě před pneumatikou až se dostene ve větším množství pod ní. Pneumatika se pak zvedá ze silnice. To nakonec způsobí prodloužení brzdné dráhy a sníží ovladatelnost automobilu.

Proč zimní pneumatiku?

Proč zimní pneumatiku?

Skladování pneumatik

pneumatiky s technologií Runflat.

Michelin Pax system Pirelli Eufori@ Dunlop DSST Goodyear Run on Flat Continental SSR Goodyear EMT Bridgestone RFT

Dunlop, DSST - Dunlop Self Supporting Technology

Pneumatiky, které nepotřebují vzduch Michelin Tweel Tweel (spojení anglických slov tire – pneumatika a wheel – kolo) V jednom celku spojuje funkce kola i pneumatiky automobilu.

KONEC