Chráněné krajinné oblasti Olomouckého kraje

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ekosystémy v ČR.
Advertisements

Chráněná území v Olomouckém kraji
Národní park České Švýcarsko
Vodní plochy označené jako NP a CHKO
Národní park Šumava Autor: Eliška Korábková Johana Černá 8.A
Rozloha chráněných území na ploše ČR
Národní park Podyjí Zdroje: Internet Wikipedie
Chráněná území v ČR Autor: Bronislav Šenkeřík
Národní park Šumava.
Olomoucký kraj krajské město Olomouc.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZEM_BR_2_18.
Ochrana přírody v ČR.
OLOMOUCKÝ KRAJ.
Chráněná krajinná oblast JESENÍKY – partner udržitelného rozvoje
Chráněná území na Vysočině
Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení podmínek pro výuku na gymnáziu Číslo.
Základní údaje Krajské město: Olomouc Rozloha: km²
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Přírodní zajímavosti ČR
Krkonošsko-jesenická subprovincie
Jeseníky Tereza Chládková A.
Chráněná území ve městě Olomouc a nejbližším okolí
Moravskoslezský kraj.
Chráněná území České republiky
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu:
Českomoravská subprovincie
Chrán ě ná krajinná oblast Památné stromy Národní p ř írodní památka P ř írodní rezervace.
OLOMOUCKÝ KRAJ.
Chráněná území v Olomouci a okolí
Olomoucký kraj kraj podél řeky Moravy tvořen 2 částmi:
Socioekonomické poměry
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, UNESCO,
Olomoucký kraj – procvičování
Olomoucký kraj přírodní poměry
Česká Republika a její kraje
Chráněná krajinná oblast Kokořínsko
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Marcela Chovancová Název šablonyIII/2.
Česká republika Horopis VI.
Příroda naší republiky
Poodří Chráněná oblast.
Významná chráněná území ČR Student: Antonín LindnerŠkolní rok: 2014/2015 Třída: 2LDen vypracování: Vyučující: Mgr. Ludvík KašparWeb školy:
Moravskoslezské Beskydy
Olomoucký kraj.
Np České švýcarsko.
Olomoucký kraj Petr Novotný Jan Beránek.
Šumava. Šumava se nachází na jihozápadní hranici České republiky u hranic s Německem a Rakouskem. Šumava se nachází na jihozápadní hranici České republiky.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Marie Polanská NÁZEV:VY_32_INOVACE_18_ Národní park Šumava TÉMATICKÝ.
Chráněná území ČR a regionu. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Jihomoravský kraj. Základní údaje Území kraje patří k nejteplejším oblastem ČR. Severní část vyplňuje Drahanská vrchovina, jejíž součástí je CHKO Moravský.
CHKO J ESENÍKY Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_62_06 Název materiáluZápadní.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie ČR Datum vytvoření16.11.
Litovelské Pomoraví Litovel CHKO Tato práce je šířena pod licencí CCBY-SA3,0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_08_38.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Ukaž významná chráněná území kraje VY_32_INOVACE_10
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Jak ty ke mně, tak já k tobě Aneb ochrana přírody
Rozloha: 83km2 Založeno: 19. března 1976
VY_32_INOVACE_25_Chráněná území v ČR
CHRÁNĚNÁ ÚZEMÍ V ČESKÉ REPUBLICE
Chráněná krajinná oblast
OLOMOUCKÝ KRAJ.
Přírodní, rekreační oblasti na Slovácku
Olomoucký kraj. Olomoucký kraj Kde leží Česká republika v Evropě?
Česká republika - pohoří
VY_32_INOVACE_288_Jesenicko – přírodní památky
Olomoucký kraj.
OLOMOUCKÝ KRAJ.
Transkript prezentace:

Chráněné krajinné oblasti Olomouckého kraje Vypracoval: Jan Smolka Třída: 2L Škola: VOŠ a SPŠE Olomouc Vyučující: Mgr.L.Kašpar 23.03. 2013

CHKO Jeseník Ministerstvo životního prostředí schválilo ve svém koncepčním materiálu vyhlášení NP Jeseníky (jde o vrcholové partie pohoří rozdělené na dvě části oblastí Červenohorského sedla) a dále rozšíření CHKO Jeseníky o území Rychlebských hor (SZ Jeseníku) je chráněná krajinná oblast v pohoří Hrubý Jeseník, vyhlášená v roce 1969. Nejvyšším bodem je Praděd (1492 m) Z větších savců zde žije hojně jelení a srnčí zvěř. Byl zde spatřen i rys ostrovid. K vzácným druhům ptáků zde patří i čáp černý. V Jeseníkách byli také uměle vysazeni kamzíci, kteří se zde dobře aklimatizovali. Vzácné druhy rostlin se vyskytují i na rašeliništích (NPR Rejvíz) a v pramenných oblastech horských bystřin. Většinou smrky Cestovní ruch Chystá se geopark.

CHKO Litovelské pomoraví se nachází na severu střední Moravy mezi městy Olomouc a Mohelnice, přičemž přímo prochází městem Litovel. Vodní toky — Morava, Mlýnský potok,Střední Morava, Malá voda, Mlýnský potok, Častava, Cholinka, Benkovský potok, Kobylník, Třídvorka, Odrážka, Pacovka, Čerlinka, Hradečka, Doubravka, Mírovka, Újezdka Vodní plochy — Moravičanské jezero, Chomoutovské jezero, Podhradní rybník, Rozvišť, Bázlerova pískovna Ostatní — Řimické vyvěračky Duby, Buky Území je rovněž chráněno jako ptačí oblast. Bohaté populace ryb a obojživelníků. Pravidelné hnízdění asi 100 druhů ptáků. Vydra říční, Bobr evropský

Jeskyně Jeskyně Olomoucký kraj má nejvíce zpřístupněných jeskyní ze všech krajů České republiky. Např. Mladečské a Javoříčské jeskyně na Olomoucku. Jesenicko nabízí jeskyně Na Pomezí a Na Špičáku. Unikátem evropského významu jsou Zbrašovské aragonitové jeskyně na Přerovsku, proslulé tzv. gejzírovými krápníky.

Chráněné stromy Lípa malolistá, Rouské Památný strom Hustopeče nad Bečvou Tis červený, Jindřichov Tis červený v zahradě domu 113, Jindřichov

Chráněná krajinná oblast Přírodní rezervace Vysoký vodopád , Bělá pod Pradědem -největší vodopád v Hrubém Jeseníku. V území jsou vzácná mechová společenstva. Šumárník - unikátních společenstvo skal. Sněžná kotlina - ochrana ekosystému horských strží na východním svahu Červené hory. Borek u Domašova - Chráněn je zde reliktní bor na suti devonského křemence. Na Hadci, Bogdíkov Pod Trlinou, Leština - Vyskytuje se tu řada zvláště chráněných druhů živočichů a rostlin. Pod Slunečnou strání, Jindřichov - vyskytuje zde, řada vzácných a ohrožených druhů živočichů. Bučina pod Františkovou myslivnou , Loučná nad Desnou - Chráněný je zbytek kleno-bukového roklinového pralesa s výskytem vzácných rostlin. Rezervace není veřejnosti přístupná! Chráněná krajinná oblast Přírodní rezervace

Rejvíz je horská osada a přírodní rezervace v pohoří Hrubý Jeseník Rašelinné ekosystémy roste zde i masožravá rostlina rosnatka okrouhlolistá vyskytuje se zde: netopýr severní, z ptáků datel černý, sýc rousný, chřástal polní a čáp černý Nachází zde Malé mechové jezírko, které je zcela zarostlé a není veřejnosti přístupné.

Hůrka u Hranic Důvodem ochrany je ochrana květeny, zvířeny a krasových jevů. Prostor rezervace zahrnuje vrchol a významnou část svahů stejnojmenného 370 metrů vysokého vrchu spadajícího do Podbeskydské pahorkatiny. Hranický kras - je vyvinut v ostrůvku devonských vápenců v okolí města Hranic na Moravě. - Jedná se o tzv. pohřbený kras, neboť z několik desítek až stovek metrů vysokých vápencových kopců jsou vidět pouze jejich vrcholky. Údolí jsou zcela zanesena sedimenty miocenního moře. - Přibližně středem vápencového území protéká řeka Bečva.

http://cs.wikipedia.org/wiki/Rejvíz http://cs.wikipedia.org/wiki/Chráněná_krajinná_oblast_Jeseníky http://cs.wikipedia.org/wiki/Hůrka_u_Hranic http://cs.wikipedia.org/wiki/Litovelské_Pomoraví http://olomoucky.kraj.cz/encyklopedie/seznam.phtml?typ=132,136,137,138,139,140,141,142,453&okres=29,48,60,61,68&lng=$lng&menu=$menu