ISLAND.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Island Island, to je země rozmanité a především téměř nedotčené přírodní krásy. Je to země ledovců, sopek, gejzírů a geotermálních pramenů, fjordů,
Advertisements

Číslo a název šablony klíčové aktivity
Kodaň Karel Jurásek DÁNSKO.
Island.
Island :: :: Zpracoval :Michal Uvíra.
Norsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
AMERIKA.
Severní Evropa.
Island Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Velká Británie Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Česká republika Demokratický stát.
Norsko Zeměpis Heřmánek Eduard 6.A.
Evropa po třicetileté válce
Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA
Test – Severní Evropa Jak se jmenují původní obyvatelé SE? (1)
Jejich politické uspořádání a pozice v EU
Předmět: Zeměpis cestovního ruchu Ročník: 2.
Island (Islandská republika)
Island Adriana Štaudová.
SEVERNÍ EVROPA II. Jan Dušek.
SEVERNÍ EVROPA EU – OP VK – III/2 ICT DUM 13
FINSKO ISLAND.
MEZI TŘICETILETOU VÁLKOU A FRANCOUZSKOU REVOLUCÍ
SEVERNÍ EVROPA Více ZDE.
SEVERNÍ EVROPA.
EVROPSKá UNIE.
Oficiální název: Nizozemské království Rozloha: km² Počet obyvatel:16,491,461 Hl. m. Amsterdam Úřední jazyk: nizozemština, fríština Státní.
Historie Starověkého Řecka
Severní Evropa II Mgr. Petr Králík.
ZÁKLADNÍ ÚDAJE Hlavní město: Minsk Státní zřízení: republika Rozloha (km 2 ): Počet obyvatel:
Atlantský a Severní ledový oceán
Island.
KANADA Hlavní město: Ottawa -složena z deseti provincií a tří spolkových teritorií -úřední jazyk: francouzština a angličtina - z hlediska vládního uspořádání.
obrázek je licencován za podmínek public domain
LITVA.
Island Země gejzírů, překrásné ale drsné přírody, země neustálé zimy, která je neprávem trochu opomíjená… vstup.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Finsko Finská republika Zastarale: Čuchonsko Finsky: Suomen Tasavalta
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZEM_HA_1_13.
Republika Island Lýðveldið Ísland Iceland. Poloha Island je se svou rozlohou km² druhým největším ostrovem v Evropě Island je se svou rozlohou.
DÁNSKO.
Island – země ohně a ledu
Nejmocnější státy Evropy
Island Marie Vůjtková
Irsko a sousedé Irsko je stát v severozápadní Evropě, zaujímající zhruba pět šestin povrchu stejnojmenného ostrova, který byl poprvé rozdělen 3. května.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_Státy SEVERNÍ EVROPY TEMA:
Velká británie ( Anglie ) Hlavní město je Londýn ( obyvatel ). Sousedí s Irskem. Sousedí s mořemi Severní moře, Keltské moře, Irské moře, průliv.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: PaedDr. Vaňková Marcela Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1B_34.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuZlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školyMatiční gymnázium Ostrava,Dr.
VY_52_INOVACE_18_02_státy severní Evropy. 3. snímek – severní Evropa 4. snímek – státy severní Evropy 5. snímek – vlajky států severní Evropy 6. snímek.
Č í slo projektuCZ.1.07/1.5.00/ N á zev š kolyGymn á zium, Soběslav, Dr. Edvarda Bene š e 449/II K ó d materi á luVY_32_INOVACE_63_03 N á zev materi.
Severní Evropa Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
VY_32_INOVACE_FI_II_18 NÁZEV SEVERNÍ EVROPA NÁZEV PROJEKTU: OP VK REGISTRAČNÍ ČÍSLO: CZ.1.07/1.4.00/ OP VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Jitka Havránková ČísloVY_32_INOVACE_3402_Severní Evropa NázevSeverní Evropa Téma hodinySeverní Evropa.
Praha – hl- město ČR Praha je největší a nejvíce obydlené město České republiky Patří mezi nekrásnější města světa Je sídlem prezidenta, vlády a parlamentu.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_12C_09_Norsko Téma:
Island - přes obyvatel - nejřidčeji zalidněný evropský stát - hl. a největším městem je Reykjavík - státní zřízení: republika - správní členění:
Velká Británie.
Zeměpis EVROPA – povrch, vodstvo, podnebí
Island Jakub Jenšovský.
SEVERNÍ EVROPA.
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Island,země „ohně a ledu“
Název DUM: VY_32_INOVACE_X_3_05_Island
ŘÍMSKÁ REPUBLIKA 510 – 31 př. n. l..
Česká republika Srdce Evropy.
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Transkript prezentace:

ISLAND

ostrovní stát v severozápadní části Evropy u pobřeží Atlantského oceánu 99,8 % Islandu leží na stejnojmenném ostrově - Island, který má rozlohu 103 000 km² celková rozloha Islandu - 103 125 km² se svou rozlohou je druhým největším ostrovem v Evropě po Velké Británii Hlavní město - Reykjavík (nejsevernější hlavní město světa)

Státní zřízení - parlamentní republika Administrativní členění - 8 regionů Podnebí - subarktické oceánské klima, které je však díky vlivu Golfského proudu teplejší než by odpovídalo poloze těsně pod severním polárním kruhem Reliéf - díky mnoha fjordům, tedy úzkým mořským zálivům vytvořeným ledovcovou činností, má velmi dlouhé pobřeží (4 970 km)

zdejší sopky - stále velmi aktivní, nejznámější (nikoliv nejvyšší) je Hekla (1 491 m). Raritou, která přitahuje turisty z celého světa, jsou islandské gejzíry, teplé prameny a plynné vývěry. téměř 12 % povrchu ostrova tvoří ledovce, z nichž největší je Vatnajökull s rozlohou 8 100 km2

Historické prameny Kniha o Islanďanech – Ari Moudrý, vznikla v letech 1122 – 1133 a zachovala se ve dvou opisech z poloviny 17. století je příliš stručná Kniha o záboru země (Landnámabók) – o prvních seveřanech, kteří k ostrovu připluli vznikly ve stejné době, pravděpodobně mají i stejného autora

Sága o Sturlunzích – nejdůležitější pramen, sbírka původně nezávislých ság, sepsaných anonymními autory ve 13. století o významných (1 ze slavných autorů je Sturla Þórdarson) osobách a událostech na Islandu

Dějiny země jako první pravděpodobně irští mniši, kteří využívali izolovanosti ostrova k poustevnickému životu už dříve se zabydleli na Faerských ostrovech, odkud se na Island přeplavili prvním skutečným Islanďanem se stal Nor Ingólfur Arnarson – rok 874 byl tak založen Reykjavík

kolonizace pokračovala neuvěřitelně úspěšně a rychle aby získali pastviny a stavební dříví, vykáceli na ostrově prakticky veškeré lesy (rostly tu hlavně břízy a vrby) 930 - na základě potřeby jednotné vlády byl vytvořen zemský sněm, kde se všichni obyvatelé každý rok na dva týdny sešli a rozhodovali hlasováním

na sněmu většinou hlasovali muži, ženy jen pokud byly majitelkami usedlostí. Součástí sněmů byly i soudy, tj. ženy se účastnily jako svědkyně. Zúčastnit se ho mohl každý, dokonce i cizinci, pokud ovládali staroseverštinu. v 11. století vzniklo první biskupství ve Skálholtu a později ještě druhé v Hólaru vznik slavných islandských ság, šířily se ústně a později (od konce 12. století) byly zapsány

12. století - autorita Altingu klesá a ostrov se propadal do anarchie příčiny přírodní katastrofy (výbuchy sopky Hekla) téměř úplné odlesnění - erozi půdy vyšší zalednění a úbytek zemědělských ploch rostoucí majetkové a mocenské rozdíly mezi obyvateli

1262 - Island oficiálně pod Norskem - tzv. Stará smlouva 1264 – Magnus Hakonsson prvním králem Islandu 1281 nový zákoník, Jónsbók, nahradil zákony Islandského svobodného státu - tzv. Šedá husa. Jónovou knihou se poté Island řídil s určitými úpravami do 17. století (absolutismus) parlament se scházel i nadále jako národní soud, ale jeho výroky musel potvrdit norský král

1354 – král začíná pronajímat Island norským místodržícím 1397 Kalmarská unie spojila Dánsko, Norsko a Švédsko do personální unie pod nadvládu dánské královny Markéty Island - součástí dánského království 15. století - Angličané – rybolov v islandských vodách (okolo 1412)

Německá hanza zde obchoduje – střety s Angličany (po 1470) 1490 – prodej licencí na obchod a rybolov na Islandu 16. století – Skandinávie - učení Martina Luthera před 1590 – dánský obchodní monopol na Islandu 1684 – reforma zemské správy – Island rozdělen na obchodní oblasti 1703 – 1. sčítání lidu

1787 – zrušen dánský obchodní monopol, teď pro všechny poddané dánské říši 1801 – zrušen alting 1845 – znovu zřízen alting polovina 19. století Island pod vlivem myšlenek francouzské revoluce národnostní hnutí 1874 – král Kristián IX. – ústava pro Island 1875 – první zasedání altingu se zákonodárnou mocí

první světová válka Island nijak negativně nezasáhla 1918 – vyhlášení nezávislého státu v unii s Dánskem před druhou světovou válkou vyhlásil Island neutralitu, měl významné obchodní styky jak s Velkou Británií, tak s Německem

Dánsko obsazeno Německem a na Islandu se vylodily britské jednotky 17. června 1944 plná nezávislost a republika 1949 zakládajícím členem NATO 1970 – členem EFTA 1993 se připojil k Evropskému hospodářskému prostoru a vymohl si přitom omezení rybolovu zemí EU ve svých vodách

Alting = všeislandské lidové shromáždění poprvé svoláno v roce 930 v čele byl zvolený zákonopravec zasedání altingu v 19. století – W.G. Collinwood

Literatura A. Kan - Dějiny skandinávských zemí H. Kadečková - Dějiny Islandu