Zvětšovací a předčítací programy pro slabozraké

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zoner Foto Studio Bohumil Bareš.
Advertisements

VY_32_INOVACE_54_MS_Word_ III. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
INTERNET PRO NEVIDOMÉ A SLABOZRAKÉ Služby veřejných knihoven zdravotně postiženým uživatelům PhDr. Ivana Štrossová Hradec Králové 26.března 2001.
Olga Václavová, knihovna ETF
Příprava odborného textu pro výuku PAVEL KURFÜRST Ústav cizích jazyků LF UP workshop Olomouc, 29. května 2006.
Ing. Jaroslav Parma.  Instalace programu ABBYY Fine Reader 10 Trial  Co to je PDF soubor  Práce s PDF dokumenty  Programy pro práci s PDF dokumenty.
Nástroj pro prezentace
Monitorovací systém Asistent
Vstupní a výstupní zařízení
na interaktivní tabuli
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Nástroj pro prezentace
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Počítačová grafika - úvod
Základy práce s počítačem – lekce II. Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU.
Microsoft Office PowerPoint
CIT.CZ spol. s r. o.. Projekt CIT Reader INSPO 2012.
MS PowerPoint Prezentační manažer Kapitola 13.1 (Schránka a operace se schránkou)
OS Windows. Tento operační systém byl vytvořen pro snazší ovládání počítače běžnými uživateli. Například stačí jednou definovat připojená zařízení (tiskárny…)
Obrázky poskytla firma Complex,
Zadání samostatné práce SP1 Základy HTML. CÍL Ověřit znalosti použití základních HTML construkcí –Základní kostra –Kódování češtiny –Nastavení pozadí.
OS Windows 7 I. Úprava a nastavení PC Práce se složkami a soubory
Seznam.gov.cz Seznam fyzických osob, podnikajících fyzických osob, právnických osob a orgánů veřejné moci, které mají zřízenu a zpřístupněnu datovou schránku.
postup tvorby prezentace
Téma: ​ Práce s informačními a komunikačními technologiemi, ​ Práce s kompenzačními pomůckami pro zrakově handicapované Projekt: Integrace žáků se zrakovým.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.6 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě Práce se skenerem, skener Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Snímání obrazovky Výpočetní technika. jméno autoraMgr. Petr Jonáš název projektu Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
INFORMATIKA 8 Videosekvence, webkamera III2 – I8- 20.
TVORBA VÝUKOVÉ PREZENTACE II. Mgr. René Szotkowski TENTO MATERIÁL VZNIKL ZA FINANČNÍ PODPORY EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY.
Identifikátor materiálu: EU
HARDWARE II Periferie.
Získáváme fotografie pro práci Odkud a jak…. Kde se používá počítačová grafika tiskoviny – časopisy, noviny, knihy, letáky reklama – billboardy, propagační.
Power Point– sestavujeme prezentaci
Power Point– popis prostředí
Počítače pro handicapované
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_01C17 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření březen.
Užití skeneru.
Tvorba prezentace Rozložení snímků Vkládání obrázků do snímků
INFORMATIKA 7 Číslování stránek III2 - I ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo v předmětu Informatika,
Bezbariérové mapy ZČU bezbariérově pomocí SVG?
Vzhled a přizpůsobení III
Ing. Bohuslava Vitekerová
Moderní škola 2011, CZ.1.07/1.4.00/ Informační a komunikační technologie Počítačová grafika iPad – tlačítko Home VY_32_INOVACE_05 Sada 26 Základní.
OPERAČNÍ SYSTÉMY.
Copyright (C) 1999 VEMA počítače a projektování, spol. s r.o.1 Komunikace Aplikací VEMA G1 s Microsoft Windows Martin Šustr.
WORD Vkládání obrázků. Pokud potřebujete doplnit své dokumenty o obrázky, není to pro Word žádný problém. Tyto obrázky můžete libovolně vkládat do dokumentu.
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Základní nastavení systému
Vytvoření dokumentu bylo financováno ze zdrojů Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.32/ Počítačová.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
VYTVÁŘENÍ e-LEARNINGOVÝCH MATERIÁLŮ Přednáší Mgr. Jaromír Kozel
Prezentaci vytvořila : Veronika Jusková Nikola Chylková Alena Bujnochová Martin Kašpárek 1b.
Ovládací panely Šablona 32 VY_32_INOVACE_1_7_Windows-ovládací panely.
Klávesové zkratky Autor: Mgr. Jan Duchek VY_32_INOVACE_17_Klávesové_zkratky Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
Implementace moderní "technické" počítačové grafiky do ŠVP s důrazem na tvorbu zpracovaných výstupů, zpracování návrhů dodatků do ŠVP v TV.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_048.ICT.13 Zoner Callisto - úvod.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název.
TEXTOVÝ EDITOR Karin Tylšerová. Textový editor je software, kterým je možné editovat prostý text. Neobsahuje žádné informace o formátování, jako je použití.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 32 AnotaceProgramové.
Textový Editor.
WORDPAD Textový dokument.
Textový editor Lada Juráňová.
ZONER CALLISTO Ovládání programu
Výstupní zařízení - skener
EU_12_sada1_01_Inf_Úpravy obrázků 1_Šeb
Asistivní technologie pro mobilní zařízení PV072 Seminář z asistivních technologií Vít Vaněk
Portable Document Format
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Petr Novák
POČÍTAČ A LIDÉ S HANDICAPEM Adéla Beránková, 3. A.
Využití asistivních technologií v procesu vzdělávání
Transkript prezentace:

Zvětšovací a předčítací programy pro slabozraké Využití při výuce Mgr. Jan Fiala, 2013

Speciální software – rozdělení podle míry poškození zraku Čtecí programy – screen readery Vhodné pro nevidomé, prakticky nevidomé JAWS, WinTalker, WindowsEyes, Supernova-Hall, Oko-WinMonitor Programy na skenování Skenování a zvětšování obrazu Magma Vista, ViewDio, Bizon OCR (Optical Character Recognition), zvětší text na papíře Vhodné pro slabozraké a prakticky nevidové OKO-Asistent, WinMenu Zvětšovací a předčítací programy pro slabozraké Jsou obsahem prezentace (ZoomText, Infovox,Viewdio, enVid, Knihomol)

Programy pro slabozraké Pracují obvykle jako zoom Vybranou část obrazu zvětší Umožní převod do jiného souborového formátu – txt, pdf Umožní tisk nebo zpracování v jiné aplikaci Nejčastěji spolupracují s hlasovým výstupem Někdy také umožňují on-line čtení klávesnice Umožňují žákům samostatnou práci na počítači bez nutnosti dalších odborných znalostí žáka Počítač je třeba pouze doplnit sluchátky Česká stránka - http://www.spektra.eu/cs/zrakove-vady/programy/zvetsovaci-odecitaci/zoomtext

ZoomText Software firmy AiSquared, určený pro Windows 2000, XP, Vista, Win7, nyní aktuálně ve verzi 10 Použitelný pro více jak 20 jazyků Podporuje práci v Web kamerami, lze využívat také jako jednoduchou kamerovou lupu Dvě verze produktu: Zvětšovač – samostatné zvětšování obrazovky Zvětšovač/Odečítač – integrované zvětšování a odečítání obrazovky hlasem (český Vokalizér Zuzana nebo InfoVox Eliška)

ZoomText v. 10 Zvětšuje až 9ti násobně Zvětšuje a odečítá, jednoduché ovládání

Viewdio Speciální program pro zvětšení a ozvučení textu a grafiky Možnost snímání skenerem nebo kamerou Zvětšuje až 9krát Umožňuje export do MP3 Obvykle doplněno Infovoxem Eliška

Ovládací panel ViewDio

enVind v. 1.2 Program pro podporu kamerových lup, připojených na USB Zjednodušuje čtení tištěného nebo psaného dokumentu, lze ho využít při výuce také jako drobnoskop ve spojení s dataprojektorem Snímek z běžné USB kamery Ovládací panel

DocTTS Čtečka k předčítání souvislých textů s českým hlasovým výstupem Pamatuje si poslední pozici ve čteném dokumentu Text lze exportovat do MP3 souborů Nastavení vlastností pozadí, velikosti textu, zvýraznění čteného slova, vodicí linka Celoobrazovkové zobrazení Software je freeware

Nastavení DocTTS V rámečku se zobrazuje právě čtené slovo Ukázka předčítání

Knihomol v. 2.0 + DocTTS Program pro stahování a předčítání knih z internetových knihoven Ovládací nabídka Knihomolu

Infovox Eliška (Sabrine) Kvalitní česká syntéza Čte ze vloženého souboru s textem Čte text zadávaný průběžně prostřednictvím klávesnice Eliška přečte i obsah vašeho e-mailu nebo stylizovaný obsah www stránky

Možnosti užití na běžných školách Programy lze využít nejen ve speciálních třídách pro žáky s poruchou zraku, ale také v běžné škole: Pokud se v běžné třídě vyskytne žák, který má problém se zrakem a má přitom pracovat s aplikací, která sama neumožňuje zvětšení textu a obrázků Rychlost čtení v aplikacích může některým žákům způsobovat problémy => možnost kompenzace pomocí předčítání Poruchy vidění (drobné písmo, osvětlení) je také možné upravit předčítáním I v běžné výuce lze využít programy pro zvětšení pracovní plochy nebo snímaného obrazu z USB web kamery

Zdroje Fotografie použité v prezentaci vytvořil autor Spektra v.d.n., [on line], 2013, Spektra,, [citováno 15.2.2013]. Dostupné z: http://www.spektra.eu/cs/zrakove-vady/programy/zvetsovaci-odecitaci/zoomtext. KOCÚR, Pavel;Multimedia v práci s handicapovanými lidmi, 1.vydání, Plzeň:ZCU, 2005. CD-ROM (PEDAVO 154/P). Fotografie použité v prezentaci vytvořil autor z originálních instalací aplikací.