Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Advertisements

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
„EU peníze středním školám“
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.07
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Výživové směry Ing. A. Říhová.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Potraviny rostlinného původu
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
- je pevná sestava pokrmů, doplněná vhodnými nápoji, používaná k určité příležitosti. Bc. Daniel Vančura.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
ZDRAVÁ VÝŽIVA 6. ROČNÍK Autorem materiálu je Ing. Eva Skalická
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Diferencované stravování
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_11
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Stravování při žaludečních a dvanáctníkových vředech
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Strava při zánětu jater
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Nutriční strategie v prevenci a léčbě dny
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Zásady zdravého stravování. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví,
Zdravá výživa Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 18 Název.
P YRAMIDA VÝŽIVY Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
5-denní jídelníček.
Kuchařská repetorium 3. ročník – kuchař
Transkript prezentace:

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Druhy potravin Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_10_07 Název DUMu: Léčebná výživa Pro obor vzdělávání: 65-51-E/01 Stravovací a ubytovací služby Předmět: Potraviny a výživa Ročník: 3.KP Autor: Bc. Kubová Alena Datum: 15.03.2013

Léčebná výživa Význam léčebné výživy výživa se musí přizpůsobit zdravotnímu stavu člověka musí se přizpůsobit druhu nemoci dochází ke změnám v přípravě a způsobu podávání stravy nový název – léčebná výživa / dieta/ většina diet je stanovena lékařem

Léčebným učinkem stravy dosahujeme změnou množství stravy – pokles nebo vzestup hmotnosti změnou poměru základních živin – zvýšení nebo snížení bílkovin, tuků a glycidů výběrem potravin – zákaz nebo omezení určitých potravin, doporučují se jiné potraviny technologickou úpravou - potravinu meleme, krájíme, mixujeme, vaříme změnou časového rozvržení stravy – strava je rozdělena na pět i více denních dávek

Jakou technologickou úpravou zajistíme vhodný léčebný účinek mletím vařením smažením krájením pečením

Léčebné diety Základní diety – označení číslem 0 – 14 Speciální diety – odvozené od základních označeny např. 0-S, 1-S, 9-S Standartizované dietní - využívané při léčbě v nemocnicích

Léčebné diety Speciální diety 0-S čajová 1-S tekutá výživa 4-S s přísným omezením tuků 9-S diabetická šetřící

Druhy diet ZÁKLADNÍ DIETY Dieta č. 0 – tekutá je šetrná předepisuje se na krátkou dobu, převážně v prvních dnech po operaci dutiny ústní, trávicího ústrojí, při chorobách jícnu… pokrmy jsou v tekuté formě – vaření, dušení a rozmixování s přidáním smetany, mléka… s vyloučením alkoholu, kávy, cibule, česneku

Dieta č. 1- kašovitá krátkodobá, ale v některých případech dlouhodobá podává se v po operacích žlučníku, při žaludečních vředech, při chorobách jícnu a hltanu úpravy pokrmu vařením, dušením, poté technologická úprava do kašovité hmoty- méně zatěžují trávicí trakt vyloučit alkoholické nápoje, kávu, uzeniny, cibuli, česnek, tučná masa, ocet.

U diety č. 1 je zákaz používání těchto potravin cibule česnek kávu alkoholické nápoje uzeniny tučná masa ocet kávu

Dieta č. 2 – šetřící při poruchách trávení – vředové choroby žaludku, dvanácterníku, po operaci žaludku strava musí být plnohodnotná a lehce stravitelná úpravy pokrmu vařením, dušením i pečením – bez tuku, s přidáním másla, oleje, zahuštěním nasucho opraženou moukou, použití světlého zeleninového základu, podávání malých porcí

vyloučit smažená jídla, uzená masa, koření, alkohol, kávu, čokoládu, silné vývary, tmavé základy, nadýmavé potraviny, slané pokrmy, horké či studené pokrmy káva alkohol koření

Dieta č.3 – racionální je určena pacientům u nichž není třeba zvláštní úprava výživy je energeticky vhodná pro ležící a málo se pohybující se pacienty je to normální strava pro dlouhodobě hospitalizované, doplněná cvičením, dostatečným spánkem s vyloučením kouření, alkoholu, živočišných tuků, uzenin, sladkých moučníků

Zákaz těchto potravin

ráno větší porce, v poledne a večer malá Dieta č.4 – s omezením tuku (žlučníková) při onemocnění žlučníku, žlučových cest, tvoření žlučových kamenů, chorobách slinivky břišní snížený obsah tuku, úpravy a výběr potravin je podobný jako u diety šetřící s vyloučením sádla, škvarků, smažených a pečených mas, majonézy, tučných sýrů, přepalovaných tuků, povoluje se čerstvé máslo i slunečnicový olej ráno větší porce, v poledne a večer malá

Zákaz těchto pokrmů

Dieta č. 6 – nízkobílkovinná při chronickém onemocnění ledvin, chorobách ledvin bílkoviny jsou omezeny na polovinu běžné denní dávky /50g/ energetická hodnota je mírně snížena pokrmy musí být bez soli dává se přednost méně chuťově dráždivým jídlům, omezit masitá a mléčná jídla při delší léčbě doplňovat prvky Fe a Ca

Které chemické prvky je důležité při této dietě doplňovat ? síra vápník železo fosfor

Dieta č. 7 – nízkocholesterolová musí být výrazně snížen cholesterol v pokrmech podávají se pokrmy se sníženým množstvím tuků a glycidů pokrmy mají nízkou energetickou hodnotu připravují se na teflonu, pečením, grilováním, vynechá se smažení používá se olej slunečnicový, olivový nebo sójový nezapomínat na ovoce, zeleninu, ryby

Dieta č. 8. – redukční / odtučňovací/ nutná pro otylé a pro diabetiky je energeticky limitována, s nutností vážit pečivo, chléb i příkrmů vhodné tepelné úpravy – vaření, dušení, pečení, grilování pokrmy se používají bez zahuštění, polévky a moučníky se nepoužívají zakázán alkohol, cukr, tuky, ani na mazání pečiva, jídlo 6x denně - odvážené porce do jídelníčku zařadit zeleninu, ovoce

Které živiny se omezují při dietě č. 7 vitamíny tuky vláknina sacharidy voda minerální látky

Dieta č. 9 – diabetická pro diabetiky středního až vyššího věku pro mladší diabetiky platí upravená forma s větší energetickou spotřebou dieta je určena k delšímu použití, jídlo se dělí na šest denních dávek nutné odvažování pečiva a příloh zákaz medu, cukru, tuků, kompoty a nápoje sladíme umělými sladidly

Které potraviny nepoužíváme při dietě č. 9. jablka sádlo rajčata čokoláda mléčná bílé pečivo med cukr vepřové maso škvarky

Dieta č. 10 – neslaná šetřící je určena pro pacienty s chorobami srdce a cév, u chorob při kterých dochází k zadržování tekutin - otoky nohou je energeticky snížená, ale dostačující vylučuje NaCl a potraviny s obsahem Na dochucujeme pokrmy s aromatickým kořením – kopr, pažitka, křen, česnek, cibule, vanilka, fenykl, bobkový list…. můžeme zařadit i sladká jídla, ne s kypř. práškem či jedlou sodou

Dieta č. 11 – výživná strava po nemoci, kdy mají nemocní opět nabýt sílu a zvýšit tělesnou hmotnost po infekčních chorobách, po operacích, plicní TBC, při podvýživě, po ozařování strava je plnohodnotná, energeticky vydatná, chuťově atraktivní, bohatá na živiny, omezení žádné zákaz pití alkoholu, kouření důležitá zásada je – včas přestat!

Jakou stravu vyžaduje výživná dieta? Plnohodnotnou a chuťově atraktivní Energeticky vydatnou a bohatou na živiny

Dieta č. 12 – strava batolat pro děti od půl roku do 3 let jídla jsou lehce stravitelná, měkká, pestrá

Dieta č. 13 – strava větších dětí od 4 do 15 let života, pokud nepotřebují zvláštní dietu zařazujeme všechna běžná a oblíbená jídla

Dieta č. 14 – výběrová jiné dietní předpisy dle lékaře

Zdroj materiálů: ŠEBELOVÁ, Marie. Potraviny a výživa. Praha: PARTA, 2004, ISBN 80-7320-054-6 Není-li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.