Nejdůležitější abiotické faktory

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POČASÍ PODNEBÍ je okamžitý stav troposféry v určitém místě na Zemi, který lze vyjádřit pomocí tzv. meteorologických prvků je dlouhodobý stav troposféry.
Advertisements

ATMOSFÉRA.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Zemská atmosféra - stavba - soustředné vrstvy - různé vlastnosti
POČASÍ = aktuální stav atmosféry Počasím se zabývá věda: meteorologie
Půdy:.
Koloběhy látek Cyklus vody.
Počasí a podnebí Počasí Podnebí ( klima )
Podnebné oblasti v České republice
Pří_013_Rozmanitost přírody_Počasí Autor: Zdeňka Bartlová
Abiotické podmínky života
ATMOSFÉRA = vzdušný obal Země.
PEDOSFÉRA PŮDA NA ZEMI.
ABIOTICKÉ FAKTORY 3. LEKCE.
Biotopy ČR.
ENERGIÍ NABITÁ ATMOSFÉRA
Charakteristika ekosystému
Podnebí v ČR.
ATMOSFÉRA atmosféra = plynný (vzdušný) obal Země Složení vzduchu:
PODNEBNÍ ČINITELÉ Šířková pásmovitost Výšková stupňovitost
Tlak a proudění vzduchu
POČASÍ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s významem atmosféry, jejím složením.
Atmosférické fronty.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Salinita – iontové složení vody a
FYZIKA ZEMSKÉ ATMOSFÉRY 3
Počasí.
Složky krajiny a životní prostředí
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
Abiotické faktory prostředí
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Abiotické faktory prostředí
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Atmosféra Opakování – znáte z P: vzdušný obal Země
POČASÍ A PODNEBÍ V ČESKÉ REPUBLICE
Schéma rovnovážného modelu Environmental Compartments
Atmosféra Země, Atmosférický tlak
Půdní obal Země, nacházející se na povrchu litosféry.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Atmosféra.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Působení ekologických faktorů. Světlo Intenzita světla – fotosyntéza a limitní faktor výskytu Délka působení – biologické rytmy Směr dopadu – orientace.
Bi1BP_ZNP2 Živá a neživá příroda II Koloběh látek v přírodě
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
Působení ekologických faktorů
2014 Výukový materiál EK Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Atmosféra autor: Mgr. Jana Mikešová
Působení ekologických faktorů
Počasí. obsah počasí sluneční záření, teplota vzduchu, vlhkost vzduchu, oblačnost, vodní srážky, tlak vzduchu, vítr předpověď počasí pozorování počasí.
= vzdušný obal Země (atmos = pára z řečtiny) - zabraňuje výkyvům teplot na Zemi - chrání Zemi před kosmickým zářením, meteority - umožňuje život na Zemi.
K oběhu vody dochází hlavně díky sluneční energii. Voda se vypařuje z oceánů, vodních toků a nádrží, ze zemského povrchu a z rostlin. Droboučké kapičky.
záznam o odběru vzorku Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu rozbory vod – anionty ve vodách Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Atmosféra tornádo bouřka led oblačnost.
OBĚH VZDUCHU V ATMOSFÉRĚ
Podnebí ČR.
PEDOSFÉRA VY_32_INOVACE_23_464
Podnebí typické střídání čtyř ročních období Co ovlivňuje podnebí? a)
Součásti neživé přírody
6. ATMOSFÉRA VY_32_INOVACE_11_Z4
Působení ekologických faktorů
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
JAK SE RODÍ POČASÍ.
Témata: Všeobecná cirkulace atmosféry Místní větry
NEŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením neživé přírody.
VY_52_INOVACE_44_Pedosféra – učební text
ČR leží v mírném p. p. střídají se 4 roční období
ATMOSFÉRA PLYNNÝ OBAL ZEMĚ.
Půdy.
Transkript prezentace:

Nejdůležitější abiotické faktory Ostatní abiotické faktory

Atmosférický tlak omezuje vertikální rozšíření živočichů se vzrůstající nadmořskou výškou atm. tlak klesá a současně se snižuje zastoupení kyslíku vertikální rozšíření teplokrevných živočichů je omezeno zhruba nadmořskou výškou 6 000 m adaptované lidské populace trvale žijí ve výškách 4 500 – 5 200 m n. m. (jihoamerické Andy) Mount Everest – tlak 105 hPa, kyslík jen 8 % normální atmosférický tlak je 1 013,25 hPa měření tlaku barometry, barografy tlaková výše, tlaková níže

Tlaková výše (TV, anticyklóna) : Je to atmosférický tlakový útvar, v jehož středu je tlak nejvyšší a směrem k okraji tlak klesá, u země proudí vzduch od středu k okrajům, otáčí se ve směru hodinových ručiček, mají dlouhé trvání až několik vyskytuje teplejší proudění vzduchu od jihu. Počasí bývá jasné, málo oblačné, většinou bez srážek, slabý vítr až bezvětří, výrazné teplotní rozdíly mezi dnem a nocí, v létě suché a slunečné s výskytem ranní a večerní rosy (možné lokální bouřky z tepla), v zimě chladné mlhavé s mrholením a sněžením.

Tlaková níže (TN, cyklóna) : Jde o atmosférický tlakový útvar, v jehož středu je tlak nejnižší a směrem k okraji tlak stoupá, u země proudí vzduch od okrajů do středu, kde vystupuje vzhůru, otáčí se proti směru hodinových ručiček, na přední straně proudí teplejší vzduch od jihu až jihozápadu, v zadní části proudí chladnější vzduch do severu a severozápadu s proměnlivými přeháňkami. Počasí bývá oblačné s trvalejšími srážkami, teplotní rozdíly mezi dnem a nocí jsou malé, v létě přináší ochlazení a v zimě oteplení.

Proudění vzduchu vyvoláváno vyrovnáváním rozdílů mezi oblastmi s různým tlakem nebo přemísťováním různě teplých vzduchových hmot ovlivňuje orientaci živočichů (šíření pachových signálů) morfologické změny přemísťování a šíření organismů větrná eroze vysýchání půdy zjišťujeme rychlost a směr větru; směr = ODKUD VANE anemometr

Počasí a podnebí předpovědní synoptická mapa soubor povětrnostních faktorů, jehož momentální stav označujeme jako počasí a dlouhodobý průběh jako podnebí předpovědní synoptická mapa

Oheň urychluje rozkladné procesy, tok energie a koloběhy látek zmlazování porostů některých jehličnanů – uvolňování semen sekvojí a některých borovic při žáru negativně působí na druhy, které mu nejsou schopny uniknout (drobní savci, nelétaví bezobratlí)

Obsah plynů kyslík – obsah ve vzduchu = 21 %; ve vodě obsah proměnlivý; značka O2 oxid uhličitý - CO2; asi 0,03 %; uvolňuje se hořením, při rozkladných procesech, při dýchání rostlin a živočichů; v půdě dosahuje obsah desetin procenta i více a jeho produkce se označuje jako půdní dýchání; metan – CH4; při anaerobním rozkladu organických látek sirovodík – H2S; při anaerobním rozkladu; ve větším množství se hromadí při dně vod, zejm. v mořských hlubinách a v sirných pramenech; jedovatý, jeho vyšší koncentrace snášejí jen některé druhy vířníků, nálevníků, z ryb karas obecný amoniak – NH3; jedovatější než sirovodík; uvolňuje se v půdě i jinde při větší kumulaci rozkládajících se organických látek

Reakce prostředí výrazně ovlivňuje druhovou skladbu rostlin na různých substrátech do 6,4 – acidofyty (brusnice borůvka, metlice křivolaká, kostřava ovčí) 6,5 až 7,3 – neutrofyty nad 7,3 – alkalofyty (třemdava bílá, bělozářka větevnatá)

brusnice borůvka (borůvka černá) – Vaccinium myrtillus

Metlice křivolaká – Avenella flexuosa (syn. Deschampsia flexuosa) kostřava ovčí – Festuca ovina

třemdava bílá – Dictamnus albus

bělozářka větevnatá – Anthericum ramosum

Salinita obsah solí ve vodě a v půdě dána koncentrací chloridů, uhličitanů, síranů, dusičnanů Ca, Mg, Na a K

Obsah minerálních živin dusík – nezastupitelný pro růst rostlin; nitrofilní druhy, např. kopřiva dvoudomá fosfor – spolu s dusíkem jsou faktory způsobující eutrofizaci vod, tzv. vodní květ; jedná se o nadměrné obohacování vod živinami, které vede k rozvoji fytoplanktonu i vyšších rostlin další prvky – K, Na, Ca, Mg, S, Fe; stopové = Mn, B, Cu, Mo, I, Zn, V, Co, Cl, Si vápník – na vápencích specifická struktura půdy, rychlé odvádění vody, tím jsou sušší a teplejší; vápnobytné rostliny – kalcifyty (pěchava vápnomilná, lomikámen latnatý) pěchava vápnomilná – Sesleria calcaria lomikámen latnatý – Saxifraga paniculata

Těžké kovy působí negativně uvolňovány matečnou horninou, emisemi, výfukovými plyny Hg, Pb, Cu, Cd, Zn, Mn

K

O

N

E

C