Podpora výuky matematiky prostřednictvím programu Maple

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám.
Advertisements

Úvod do Teorie her. Vztah mezi reálným světem a teorií her není úplně ideální. Není úplně jasné, jak přesně postavit herněteoretický model a jak potom.
Mechanika s Inventorem
Využití programu Maple při výuce matematické analýzy
Softwarový systém DYNAST
Koncepce rozvoje a řízení vědy a výzkumu
Vysoká škola Báňská - Technická univerzita Ostrava Inovace výuky odborných předmětů na bázi řízení projektu Jana Šarmanová Libor Holub Radoslav Fasuga.
Metody zpracování vybraných témat (projektů)
J a v a Historie Lucie Žoltá. Děrné štítky Děrné štítky vymyslel roku 1801 Joseph Marie Jacquard. Pomocí štítků mohl měnit vzory na tkalcovských stavech.
Podnikový systém SEWSS Jakub Charvát STATISTICA Enterprise-wide SPC System.
Vizualizace dat Jan Vágner 3MA381. Co je vizualizace dat?  Matematická nebo fyzikální nebo jiná data či informace, která jsou převedena do grafického.
Algoritmizace a základy programování
Programování Michal Žůrek.
Motivační úvod do Matlabu
MOTIVACE V MATEMATICE PROSTŘEDNICTVÍM POČÍTAČE (Diplomová práce) Zuzana Ondrášová M-OV.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Matematika a její aplikace Číslo a početní operace ve slovních úlohách na I. stupni ZŠ 2 Slovní úloha s násobením a hledáním otázky VY_42_INOVACE_29 Sada.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Počítačové algebraické systémy a jejich aplikace ve fyzice
Maturita 2008? Společná část Profilová část.
Diplomová práce Veronika Pemlová
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Zpracováno v rámci OP VK - EU peníze školám Jednička ve vzdělávání.
Elipsa VY_34_INOVACE Matematika, č.přílohy Autor: Mgr. Eva Hubáčková
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Karel Vlček, Modelování a simulace Karel Vlček,
Matematika a její aplikace Číslo a početní operace ve slovních úlohách na I. stupni ZŠ 2 Slovní úloha s praktickým znázorněním VY_42_INOVACE_28 Sada 2.
Cíle studia didaktiky pedagogiky
doc. Ing. Cyril Klimeš, CSc. prof. Ing. Radim Farana, CSc.
Matematika a její aplikace Slovní úlohy na 2. stupni základní školy Slovní úloha – procenta, změna základu 1 VY_42_INOVACE_15 Sada 4 Základní škola T.
Počítačové algebraické systémy a jejich aplikace ve fyzice Jakub Náplava, Dominik Miketa, Jan Hájek (I.) Ondřej Borovec, Jan Krejčí (II.)
Autor:Jiří Gregor Předmět/vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
Matematika a její aplikace
Matematika a její aplikace Slovní úlohy na 2. stupni základní školy Slovní úloha – soustava rovnic 5 VY_42_INOVACE_35 Sada 4 Základní škola T. G. Masaryka,
Matematika a její aplikace Slovní úlohy na 2. stupni základní školy Slovní úloha – soustava rovnic 6 VY_42_INOVACE_36 Sada 4 Základní škola T. G. Masaryka,
14. června 2004Michal Ševčenko Architektura softwarového systému DYNAST Michal Ševčenko VIC ČVUT.
Základní škola, Březinská 1702, Vlašim
Výukový software - přehled, komparace Jiří Tesař.
Matematika a její aplikace Slovní úlohy na 2. stupni základní školy Slovní úloha – procenta, změna základu 2 VY_42_INOVACE_16 Sada 4 Základní škola T.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Matematika a její aplikace Číslo a početní operace ve slovních úlohách na I. stupni ZŠ 2 Slovní úloha s hledáním správné rovnice VY_42_INOVACE_31 Sada.
Fyzika mezi maturitou a státnicí (-emi). Úroveň znalostí fyziky a matematiky v čase maturita SZZ-BcSZZ-Mgr SDZ doba studia 1 2 všeobecné znalosti: - obecná.
Elektrotechnická fakulta ČVUT KATEDRA KYBERNETIKY Vedoucí prof. Ing. Vladimír Mařík, DrSc. KATEDRA KYBERNETIKY ELEKTROTECHNICKÁ.
Směrnicová rovnice přímky
ŠKOLA:Městská střední odborná škola, Klobouky u Brna, nám. Míru 6, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Peníze do.
Parabola VY_34_INOVACE Matematika, č.přílohy Autor: Mgr. Eva Hubáčková
Matematika a její aplikace
Parametrická rovnice přímky
O. Štícha P. Jáč M.Zvěřina Týden vědy ČVUT.
Počítačové algebraické systémy a jejich aplikace ve fyzice Pavel Košťál, Gymnázium Voděradská Jana Zajíčková, Gymnázium F. Palackého Valašské Meziříčí.
Grafické systémy II. Ing. Tomáš Neumann Interní doktorand kat. 340 Vizualizace, tvorba animací.
JAK REAGUJÍ UČITELÉ 1. STUPNĚ NA ZAVÁDĚNÍ ZÁKLADŮ INFORMATIKY DO VÝUKY ICT Jiří Vaníček Jihočeská univerzita, Pedagogická fakulta DidactIG Liberec 5. 2.
GJVJ Nižší gymnázium Prima - kvarta Hodinová dotace 2 hodiny týdně Seznámení s fyzikou, její uplatnění a význam Úvod do měření veličin, zpracování.
Humanitární aplikace informatiky Jaromír Plhák. Organizace hodin Jedno vybrané téma. Obecné informace k danému tématu studenti představí vlastní.
Anotace: Materiál je určený pro 2. ročník učebního oboru, předmět matematika. Inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek – prezentace s názorně vypracovanými.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika Autor: Mgr. Radek Martinák FUNKCE – lineární Co znamená lineární? Jak souvisí lineární funkce s přímou.
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY:SOŠ Net Office, spol. s r.o. Orlová Lutyně
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Lineární nerovnice o jedné neznámé - řešené příklady
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Finanční matematika 3. (finanční gramotnost) Jednoduché úrokování
(finanční gramotnost)
SOFTWARE II Aplikační software.
VY_32_INOVACE_FCE1_02 Funkce 1 Zadání funkce.
Obvody a obsahy – prověření 2
Úpravy algebraických výrazů
(finanční gramotnost)
Analytický geometrie kvadratických útvarů
Transkript prezentace:

Podpora výuky matematiky prostřednictvím programu Maple uplatnění systému Maple ve výuce na VŠ a zejména SŠ a ZŠ hlavně v algebře

Maple 9.5 Maple patří mezi takzvané systémy počítačové algebry CAS umožňují na počítači provádět symbolické a algebraické výpočty,které lze charakterizovat jako výpočty se symboly reprezentujícími matematické objekty a jejich grafické zobrazení

VŠ systém Maple nejde dost dobře využít při výuce teoretických matematických disciplín, spíše v matematických aplikacích prof. Hřebíček dělí výuku matematiky na dvě fáze WHITE BOX – výuka nové oblasti matematiky BLACK BOX – uplatnění znalostí při studiu složitějších celků

GREY BOX Systém Maple umožňuje učit se systémem GREY BOX – fáze grey box a fáze white box se mohou spojit v jedinou díky interaktivním zápisníkům, kde si student sám může měnit jednotlivé parametry algoritmu výpočtu a tím nacházet různé vlastnosti a stavy řešení problému

SŠ a ZŠ na toto se zaměřila moje diplomová práce Uplatnění: pomoc učitele při znázorňování grafů pomoc učitele při tvorbě úloh a usnadnění jejich kontroly pomoc pro žáka při vizualizaci funkcí, řešení rovnic, zvláště pak pomocí MAPLETŮ pro použití ve volitelných předmětech a zájmové matematice

Koncepce práce Hlavní část práce je koncipována jako praktický pomocník učitele (popř. žáka při samostudiu) při přípravě na hodinu Skládá se z základní příkazy a příkazy vhodné k práci s výrazy a konverze mezi typy výsledků řešení souboru rovnic a jejich grafická znázornění grafická znázornění základních úloh v analytické geometrii na SŠ pomoc při tvorbě mapletů a sada vytvořených jednoduchých mapletů

Celkové zhodnocení Jak už bylo řečeno, systém Maple je určen spíše pro aplikace matematiky na VŠ, zvláště pak v analýze. Na SŠ je jeho použití v matematice spíše omezené. Je vhodnější jako názorná pomůcka učitele zejména při vizualizaci, ale také pro tvorbu a kontrolu úloh. Forma vhodná pro žáka je spíše maplet, kdy se žák nemusí učit mnohdy složitou syntaxi systému. Na ZŠ je však jeho uplatnění poměrně malé.