Místo na název prezentace PRAHA | BRATISLAVA | BUDAPEŠŤ | OSTRAVA www.prkpartners.com Nová úprava statutárních orgánů obchodních společností Doc. JUDr.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ochrana věřitelů v zákonu o obchodních korporacích
Advertisements

Správní právo Pojem správního práva.
Trestní odpovědnost právnických osob Zákon č.418/2011 Sb., O trestní odpovědnosti právnických osob a řízení proti nim (6 částí, 48 paragrafů)
Corporate governance – správa společností Širší pojetí Užší pojetí -soubor vztahů a struktur, pomocí nichž uplatňují společníci (vlastníci podílů) svá.
Struktura stavebního zákona č. 183/2006 Sb. ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Předmět úpravy, Základní pojmy ČÁST DRUHÁ VÝKON VEŘEJNÉ SPRÁVY HLAVA I ÚVODNÍ.
Veřejná správa 5RE901Teorie a management veřejné správy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání.
Společenství vlastníků od
Správa a řízení obchodních společností
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
JEDNÁNÍ (ZA) PODNIKATELE Iva Janíčková Výjezdní seminář z obchodního práva, ak. rok 2011/12.
Samospráva 1 SP1 Přednáška.
Činnost veřejné správy. Nejčastější členění činnosti s bezprostředními právními důsledky X činnosti organizační činnosti s bezprostředními právními důsledky.
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
PRÁVNÍ RÁMEC KORPORÁTNÍCH ZMĚN A M&A TRANSAKCÍ
Některé problémy orgánů obchodních korporací
Zrušení a zánik obchodní společnosti Zrušení obchodní společnosti je právní skutečnost způsobující, že společnost již nadále nevykonává činnost, kterou.
ZÁKLADY SOUKROMÉHO PRÁVA
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Rekodifikace soukromého práva Nový občanský zákoník.
Pojem likvidace, její zahájení a ukončení
Místo na název prezentace PRAHA | BRATISLAVA | BUDAPEŠŤ | OSTRAVA Pravidlo podnikatelského úsudku.
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
Vnitřní organizace společností z pohledu jejich forem
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava – Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 4. duben 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.8.
Územní samospráva Kraje
Obecně Lucia Madleňáková
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Obchodní společnosti jako právní formy podnikání
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
= kapitálová obchodní společnost - společníci = akcionáři se na ní podílejí poskytnutým kapitálem (přičemž samotný chod řídí profesionální management)
JUDr. Jaroslav Stránský
Odvolání z funkce a další zvláštnosti postavení vedoucího zaměstnance
PROJEKT SYSTÉMU ŘÍZENÍ PODNIKU PS 2014 / 2015 SPRÁVNÍ FUNKCE Ladislav Blažek.
Územní samospráva Obce
Závěry expertní skupiny MMR k některým ustanovením ZVZ
Jednání podnikatele Fyzická osoba - sama
Cenný papír Je listina, s níž zákon spojuje určité právo.
Základy koncernového práva MV608K Právo obchodních společností 1.
Obecně Mgr. Lucia Rentková
Právní režim nakládání s odpady
Orgány právnické osoby Jednání za právnickou osobu.
Korporace – obecná ustanovení zákona Zpracoval Ing. Jan Weiser.
OBCHODNÍ PRÁVO II JUDR. MGR. BARBORA VLACHOVÁ
Působnost Ministerstva spravedlnosti a správa státního zastupitelství JUDr. Jaroslav Picha.
Dana Ondrejová Uzavírání smluv podle (nového) občanského zákoníku JUDr. Dana Ondrejová, Ph.D. Právnická fakulta MU, katedra obchodního práva Advokátka.
Vztahují se pravidla o střetu zájmu podle ZOK také na společníka / akcionáře kapitálové obchodní korporace; a v jakém rozsahu? 14. dubna 2015 Jiří Remeš.
Opatrovnictví dítěte © Radovan Dávid, OBSAH Obecný úvod Poručenství a opatrovnictví Odlišnosti Opatrovnictví Vymezení pojmu Důvody.
Jednatelé a dozorčí rada. Jednatelé § 194 (1) Statutárním orgánem společnosti je jeden nebo více jednatelů. 195 (1) Jednateli přísluší obchodní vedení.
Hospodaření s majetkem státu Základy finančního práva Olga Sovová.
N ÁSTROJE ZVYŠOVÁNÍ KVALITY ŘÍZENÍ ÚŘADU Společenská odpovědnost úřadu.
Informace o podnikatelích. Význam informací - Jistota v právním styku -Průhlednost a přehlednost podnikatelského prostředí -Podpora autonomie rozhodování.
Bytové družstvo Seminář „Zákon o obchodních korporacích“
ORGÁNY AKCIOVÉ SPOLEČNOSTI. Obchodný zákonník do upravoval tzv. „německý model hlavní akcionáři jsou zastoupení v dozorčí radě a ne v představenstvu.
Změna a zánik závazků. Následky porušení obchodních závazků – vybraná témata Mgr. Monika Příkazská Základy obchodního práva.
Zákon o kolektivním investování 189/2004 Sb.. Základní ustanovení Kolektivní investování = podnikání, jehož předmětem je shromažďování peněžních prostředků.
Jitka Fabianová Garant vzdělávání č. 3 – 1995 Lektor č. 9 –
Východiska evropské úpravy
Obchodní právo. Subjekty obchodního práva. Jednání podnikatele
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Společnost s ručením omezeným charakteristika
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Obchodní právo I. Akciová společnost
Další vnitrostátní předpisy
Výbor pro audit ing. Bohuslav Poduška, CIA, CRMA
Corporate governance – správa společností
Ekonomické aspekty veřejné správy
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Státní účast v obchodních společnostech a podnicích a veřejná podpora
Právní forma příspěvkových organizací v evropském kontextu
Transkript prezentace:

Místo na název prezentace PRAHA | BRATISLAVA | BUDAPEŠŤ | OSTRAVA Nová úprava statutárních orgánů obchodních společností Doc. JUDr. Bohumil Havel, PhD.

∕Organizační základ korporace ∕Korporace jako nexus obligací ∕Korporace jako nástroj snižování nákladů ∕Korporace jako riziko KORPORACE

∕Každý odpovídá za řádný výkon svých povinností a selže-li, nahradí z toho vzniklou škodu (újmu) ∕Orgány •Individuální •Kolektivní (rozhoduje ve sboru) ∕Členem orgánu může být člověk nebo právnická osoba (se zmocněním konkrétního člověka) Jednání právnické osoby

∕Riziko selhání X rizikové jednání ∕Motivace •Odměna (zásadně zdarma) •Smlouva o výkonu funkce •Povinnost informovat o střetu zájmu (vč. samoobchodování) •Vyloučení z funkce soudem při porušení péče řádného hospodáře •Zákaz konkurence Motivace k řádné správě

∕Orgán jako „soukromý úřad“ ∕Zásadně bezplatný výkon – odměnu jasně a dopředu určí smlouva o výkonu funkce a jiné plnění jen se souhlasem valné hromady ∕Bylo-li v insolvenčním řízení zjištěno, že nebylo jednáno s péčí řádného hospodáře, může být uložena povinnost vracet prospěch Výkon funkce

∕Kdo přijme členství v orgánu, zavazuje se, že ji bude vykonávat s nezbytnou loajalitou i s potřebnými znalostmi a pečlivostí ∕Má se za to, že jedná nedbale, kdo není této péče řádného hospodáře schopen, ač musel zjistit při přijetí funkce nebo při jejím výkonu, a nevyvodí z toho pro sebe důsledky ∕Osobní výkon funkce + odpovědnost za kvalitní volbu při delegaci ∕Riziko jednání Kvalita jednání

∕Možnost vnitřního dělení působnosti ∕Možnost delegace ∕Zákaz přímých zásahů do obchodního vedení ∕Koncernové pokyny ∕Žádost o pokyn ∕Plnění pokynu a péče řádného hospodáře Zásahy do obchodního vedení

∕Důraz na Corporate Governance ∕Důraz na soukromé společnosti ∕Zpřesnění pravidel skrze motivační schémata ∕Snaha o ex ante motivace k řádné správě ∕Zohlednění pozice residuálního vlastníka Shrnutí

∕Přeměny ∕Nabídky převzetí ∕Finanční zajištění ∕Veřejnou akciovou společnost ∕Corporate governance kodex ∕Corporate social (and enviromental) responsibility ∕Přechodná ustanovené + náklady Co korporační právo nereguluje

Děkuji za pozornost Doc. JUDr. Bohumil Havel, PhD.