Výr velký (Bubo bubo).

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PTÁCI 3.
Advertisements

Zpracovala:Veronika Bitalová, 8.B.
Bažant obecný (Phasianus colchicus)
„Jak bych vyučovala o krkavcovitých pěvcích.“
(Odocoileus virginianus)
Sokol stěhovavý Marie Preslová.
Jestřáb lesní Accipiter gentilis
VOLAVKA POPELAVÁ JITKA SVIČARSKÁ A.3.
ZAJÍC POLNÍ (Lepus europaeus)‏
Medvědi.
Autor:Karolína Knížová Třída: 7.A
Dravci Silný zahnutý zobák Nohy se silnými drápy =>lov
Krkavcovití Kmen: Strunatci Třída: Ptáci Podtřída: Letci Řád: Pěvci
Krkavcovití.
Zvířata divočiny Terezka Mazurová.
Tučňák brýlový Tučňáci
SOVY Znaky: Široká tvář,silné nohy,ostré drápy,zahnutý zobák,velké oči,velká křídla,měkké peří,maskovací zbarvení VELIKOST: 12 až 84 cm Mnozí noční.
Jakub Nejedlý, Marek Štrach 7.B
Projekt,,Sedmero krkavců,,
VESELÁ Eliška SOVA PÁLENÁ.
Užovka obojková ZPRACOVALA: VERONIKA TRNKOVÁ.
NAŠI KRKAVCOVITÍ PTÁCI
Tučňáci Katka Krejsová.
Kopřivka obecná (Anas strepera)
Autorem materiálu a veškeré fotodokumentace, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
KACHNA DIVOKÁ (Anas platyrhynchos).
Jak bych vyučoval o krkavcovitých ptácích.
Husa běločelá.
Dudek Chocholatý.
Kristýna Huspeková VII.A
ŠELMY.
Sluka Scolopax rusticola Štěpánka Pechmanová 3.A.
Křepelka polní.
Husa velká. Délka těla: cm Délka těla: cm Rozpětí křídel: 160 cm Rozpětí křídel: 160 cm Hmotnost: 2,5 - 6 kg Hmotnost: 2,5 - 6 kg Dospělý.
Živočichové našich polí PTÁCI 4. ročník
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Ptáci okrasných zahrad a parků 1
Jak bych vyučoval o krkavcovitých ptácích
Řád: Dravci znaky: predátoři – loví kořist udržují přírodní rovnováhu
Měkkozobí Dominika Sattková.
Holub Hřivnáč Věra Husníková.
Káně lesní Věra Husníková 3A Káně lesní.
Ledňáček říční.
Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství
PTÁCI.
Psovité šelmy.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
(Streptopelia decaocto)
Lucie Gabryšová Michael Sekyra
Živočichové kolem rybníku
Krkavec velký Vytvořil: Jiří Burda
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
Název projektu: Živá příroda ve škole
 VZHLED VZHLED  ROZŠÍŘENÍ ROZŠÍŘENÍ  ŽIVOT A POTRAVA ŽIVOT A POTRAVA  ROZMNOŽOVÁNÍ ROZMNOŽOVÁNÍ  ZDROJE ZDROJE Pro zobrazení obrázku- KLIKNĚTE.
Kavka obecná David Švarc Gymnázium Budějovická 680 Praha 4.
Pozorování kavky obecné Základní škola Kolín II, Kmochova 943 jaro 2010.
Ptáci zástupci 2 Dravci, sovy vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
PTÁCI 6. ročník ZŠ Londýnská.
Vosa obecná Izabela pertlíková :D.
Tučňák patagonský Vypracoval: Martin Půr
Veverka obecná Sciurus vulgaris.
Zvířata v lese – sovy VY_32_INOVACE_16_sovy
AUTOR: Lenka Hrnčířová
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
AUTOR: Lenka Hrnčířová
PTÁCI – LETCI (DRAVCI) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iveta Randáková. Dostupné z Metodického portálu
Užovka obojková David Zíka Tomáš Boudník. Užovka obojková (Natrix natrix) je nejrozšířenější evropský nejedovatý had z čeledi užovkovitých. Žije především.
Transkript prezentace:

Výr velký (Bubo bubo)

Rozšíření Je velký noční pták z čeledi puštíkovitý. Je největší evropskou sovou. je rozšířen v téměř celé Evropě, v severozápadní Africe, a ve značné části Asie.

Stanoviště Nachází se všude, kde má vhodné podmínky pro hnízdění a lov. S oblibou osidluje kamenité stráně, zříceniny s lesy v okolí.

Vzhled Samice jsou zřetelně větší než samci. Délka těla se u dospělce pohybuje mezi obvykle mezi 60–70 cm, rozpětí křídel se u dospělce pohybuje okolo 170 cm, výjimečně údajně může dosáhnout až k 200 cm. Hmotnost se pohybuje obvykle mezi 1800–3000 g, obzvlášť velcí jedinci však dosahují až hmotnosti přes 4 kg.

Zbarvení Zbarvení je značně proměnlivé, obecně svrchu žluto(oranžovo-rezavo)hnědé s tmavohnědými skvrnami, na břiše světlejší odstín téhož s výraznými podélným tmavým skvrněním a jemným příčným mramorováním. V oblasti krku a okolo zobáku je peří světlejší až bílé. Duhovka je ohnivě oranžová. Nohy a prsty jsou porostlé jemnými, zpravidla žlutohnědými až rezavými pírky. Mláďata jsou porostlá zprvu jemným žlutobílým prachovým peřím, po opeření mají matnější zbarvení a kresby.

Etologie Stejně jako ostatní sovy létá velmi tiše a střídá mávavý let s plachtěním. Loví v noci v rozsáhlém revíru (v době hnízdění v okruhu až 15 km okolo hnízda) a není příliš vybíravý. Kořistí jsou zejména hlodavci, zajíci, králíci a další drobní savci, ale nepohrdne ani spícími ptáky (včetně dravců), s oblibou loví ježky.

Výr musí čelit značnému nepřátelství řady denních ptáků, zejména dravců a havranovitých, kteří jej za dne vztekle napadají na potkání. Toho je využíváno myslivci a ornitology k lovu či odchytu na výrovku. Výr je někde přivázán na relativně viditelném místě a poblíž se usadí lovec s puškou či jsou rozvěšeny sítě. Rozzuření ptáci chtějí výra napadnout a vše ostatní ignorují, dostanou se tak před pušku nebo vlétnou do ornitologických sítí.

Rozmnožování Počínaje zimou (prosinec až únor) si výr značkuje teritorium výrazným hú-hú, občas ho prokládá i jinými zvuky, které mohou připomínat zvláštní řehot. Samice houká hlouběji než samec Výři vytváří stabilní páry s velkou věrností k hnízdišti Obvykle mají v jedné oblasti několik hnízd, které postupně střídají. Zpravidla zůstávají věrní i hnízdům, ve kterých jim byla vybrána mláďata.

Mláďata Koncem března nebo počátkem dubna, snáší samice 2–4 téměř kulatá, čistě bílá vejce. Samice na nich sedí a hlídá je, samec ji krmí . Mláďata se líhnou asi po 35 dnech Staří je krmí, samice pak i chrání před nepohodou. Postupem času se mláďata rozlézají dál po okolí, po 6 týdnech se už v hnízdě moc nezdržují a postupně se rozcházejí. Dobrými letci se stávají ve věku cca 100 dnů. Obvykle jsou mláďata dostatečně zásobena potravou, v případě nedostatku potravy rodiče mohou některá mláďata zabít a sežrat.

Výr pronásledovaný havrany Mládě

Při letu Při lovu

Shrnutí Největší evropská noční sova Osidluje kamenité stráně, zříceniny s lesy v okolí Samice vetší než samec Zbarvení žlutohnědé s tmavohnědými skvrnami okolo krku a zobáku světlejší až bílé Loví v noci v rozsáhlém revíru Kořistí jsou zejména hlodavci, zajíci, králíci a další drobní savci Rozmnožování-prosinec až únor,výrazným hú-hú značkuje teritorium,vytváří stabilní páry Mláďata počátkem dubna,snáší 2-4 kulatá čistě bílá vejce, samice na nich sedí a hlídá je a samec krmí,línou se po 35 dnech,po 6 týdnech se už v hnízdě moc nezdržují,dobrými letci se stávají ve věku 100 dnů