Udržitelný rozvoj energetiky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Prof. Ing. Ivo Vondrák, CSc.
Advertisements

Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Bezpečná integrace OZE do ES ČR
1 Stavební kameny Národního akční plánu pro energii z obnovitelných zdrojů Euroenergy, spol. s r. o
Energetické řízení. Energetické řízení metoda Monitoringu & Targetingu Ing. Josef Pikálek 10. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby.
Zdeněk Hruška Analytik přípravy provozu
KONTROLA zpracovala: Ing. Jaroslava Teuberová Náchod, dne
Energetická bezpečnost regionu Workshop v rámci projektu Energetický Inovační Portál CZ-PL.
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
IS V EKONOMICKÝCH SUBJEKTECH Ing. Jiří Šilhán. IS IS – data+lidi+HW, prvky + relace mezi uživateli, které splňují nějaké cílové chování – tak aby byly.
Výroba elektrické energie - obecná část
Strategické změny v řízení elektrizačních soustav Špindlerův Mlýn Milan Kloubec, ČVUT FEL.
Mikroekonomie II Úvod Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Definování prostředí pro provozování aplikace dosud jsme řešili projekt v obecné rovině aplikace bude ovšem provozována v konkrétním technickém a programovém.
MALÉ VODNÍ ELEKTRÁRNY Sekce podporovaných zdrojů Energetický regulační úřad
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Energetická bezpečnost ČR závěry NEK – aktualizace Václav Pačes Hynek Beran.
Energetická bilance Moravskoslezského kraje tvorba, výstupy, užití
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
20. SVĚTOVÝ ENERGETICKÝ KONGRES 2007 ZÁVĚRY KONGRESU Energetický komitét ČR WEC EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
XXIII. - SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Jelenovská nad Valašskými Klobouky 22. – 24. ledna 2013 XXIII. - SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Jelenovská nad Valašskými Klobouky 22.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Regulační energie a cenotvorba odchylek, analýza průběhu velkých odchylek a navrhované změny v cenotvorbě ČEPS a OTE v roce 2006 AEM,
DOPADY NEKOORDINOVANÉHO ROZVOJE FOTOVOLTAIKY 2. listopadu 2009 Praha, Centrum energetického poradenství PRE Tisková beseda ČSRES.
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Pohled zadavatele na energetický audit ve velkém průmyslovém podniku Ing. Petr Matuszek Brno
1 Role české energetiky (doma a) na evropském trhu Petr Karas, ředitel Ústavu pro energetiku při Vysoké škole finanční a správní v Praze.
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
Vývoj trhu s elektřinou v Evropě z pohledu provozovatele přenosové soustavy Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Problémy provozovatelů přenosových soustav Zuzana Šolcová ČEPS, a.s. Jelenovská, Naše cesta vede k Vám.
Novinky z provozu ČEPS Dopad novelizace vyhl.373/02 Sb Ing. Pavel Šolc, ČEPS.
OBOR ENERGETICKÉ INŽENÝRSTVÍ
25. srpna EUro Finance Consulting EUFC CZ s.r.o. Analýza celkové energetické spotřeby Libereckého kraje Liberec, 25. srpna 2009.
Úspory energie a regenerace
AEM 20. Listopadu 2003 Operátor trhu s elektřinou - činnosti, přeshraniční přenosy, burza.
Cíle přednášky Vymezení trhu z pohledu zákazníků a jejich poptávky
Problémy provozovatelů PS v Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
1 Zabezpečení dlouhodobé spolehlivosti přenosu v podmínkách mezinárodního trhu s energií Poděbrady 18. a 19. března 2003.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Obchodování s elektřinou v ČR a vývoj po vstupu do EU Miroslav Marvan Konference AEM Česká energetika po vstupu do EU 8. září 2004.
Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje RČ: CZ.1.07/1.3.06/
Úvod do modelů hodnocení strategické pozice
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
EU ETS 2005 – 2012 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Konference AEM , Praha.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Ztráty v podnicích Ztráty mohou dosáhnout objemu % z celkových tržeb Ztráty jsou příčinou, proč firma neobstojí v konkurenci Ztráty vyplývající.
Výroba elektrické energie - obecná část
1 Předpokládaný vývoj české energetiky Co mohou spotřebitelé očekávat Jak si lze navzájem vyjít vstříc květen 2007.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
ZÁSADY KONCIPOVÁNÍ LOGISTICKÝCH SYSTÉMŮ KAPITOLA 5: VZTAH STRATEGIE PODNIKU A LOGISTICKÉHO PLÁNOVÁNÍ, CÍLE, METODY A NÁSTROJE PLÁNOVÁNÍ, POSTUPOVÉ KROKY.
INOVACE STUDIJNÍCH PROGRAMŮ STROJNÍCH OBORŮ JAKO ODEZVA NA KVALITATIVNÍ POŽADAVKY PRŮMYSLU doc. Ing. Josef NOVÁK, CSc. VŠB-TU Ostrava.
Základní problémy realizace eLearningového systému Roman Malo Ústav informatiky PEF MZLU v Brně.
A1B14SEM – Elektrotechnický seminář Lucie Vanišová B3-357 Katedra elektroenergetiky Akumulace el. energie.
Zajištění dodávky elektřiny pro hlavní město Prahu při mimořádných stavech v elektrizační soustavě pro konferenci: BEZPEČNOSTNÍ FÓRUM 2015 PRAHA
Téma 13: Finanční plánování
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
VYSOKÁ ŠKOLA TECHNICKÁ A EKONOMICKÁ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Plánování zakázek ve vybraném výrobním podniku ÚSTAV PODNIKOVÉ STRATEGIE Autorka bakalářské.
ESZS Regulace TE.
Marketingový plán podniku
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR, energetický systém EU: Jaká budoucnost čeká jádro? Dana Drábová Efektivitu již nelze měřit především.
VYSOKÁ ŠKOLA TECHNICKÁ A EKONOMICKÁ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH
Co je ekonomie? 1. seminář TNH 1
PROJEKT: Hodnocení průmyslových rizik
Webové portály LDS/MDS
Ing. Milan Houška KOSA PEF ČZU v Praze
E1 Regulace TE.
METODOLOGIE PROJEKTOVÁNÍ
Výroba elektrické energie - obecná část
Transkript prezentace:

Udržitelný rozvoj energetiky Modelové techniky k posuzování rozvoje elektrizační soustavy Jiří Ptáček, Vladimír Pištělák EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Praha 10. prosince 2008

Modelové techniky k posuzování rozvoje elektrizační soustavy Pro řešení rozvoje a provozu ES používá EGÚ Brno, a. s. komplexní matematický model MAES – Modelové analýzy elektrizační soustavy V prezentaci se zaměříme na: Stručné představení modelu MAES Způsob jeho využití při řešení projektu URE 2 EGÚ Brno, a. s.

Stručná charakteristika modelu MAES Modelový systém MAES: Je rozsáhlý komplex simulačních modelů, analytických nástrojů, datových bází, metod a prezentačních programů Má blokovou strukturu a průběžně se rozvíjí podle potřeb energetiky a charakteru řešených problémů Je schopen respektovat jak trh s elektřinou v kategorii nedokonalé konkurence, tak modelovat provoz ES ČR na úrovni středoevropského energetického prostoru Je provázán s podrobnou datovou bází o ES ČR a o energetikách zemí EU. Báze dat je průběžně aktualizována a tvoří nezastupitelný, kvalitativně významný prvek modelového komplexu 3 EGÚ Brno, a. s.

Stručná charakteristika modelu MAES Jeho bonusem je dokonalá znalost českého energetického prostředí a podrobná znalost a implementace dat o ES ČR Jeho vývoj probíhá kontinuálně. V současné době jsou inovační činnosti zaměřeny do oblasti modelování tržního chování subjektů ES ve specifických podmínkách zvýšeného uplatňování obnovitelných zdrojů s nestandardním provozním chováním Za jeho fundamentální součást lze označit model(y) obchodu a provozu, protože pracují s reálnými technickými a ekonomickými vlastnostmi elektráren respektive sítí Z pohledu mezinárodního srovnání je jeho současná generace metodicky a modelově srovnatelná se špičkovými zahraničními modely 4 EGÚ Brno, a. s.

Struktura modelového komplexu MAES 5 EGÚ Brno, a. s.

Způsob využití modelového systému MAES v praxi 6 EGÚ Brno, a. s.

Využití modelu MAES při řešení projektu URE Specifičnost využití spočívá: V požadavku ověřit, zda v podmínkách zadaných výstupy modelu EH je ES provozovatelná V tom, že provoz ES je zadán pouze globálními parametry, a to: Roční úrovní spotřeby elektřiny Skladbou výrobní základny soustavy (vývojem instalovaných výkonů zdrojů) Hodnotami exportu a importu elektřiny 7 EGÚ Brno, a. s.

Využití modelu MAES při řešení projektu URE Při vlastním řešení je nutné: Transformovat zadanou velikost roční spotřeby elektřiny do denních diagramů zatížení a doplnit podrobné provozní parametry zdrojů, které jsou pro použití vybraných modelů potřebné, tj. sestavit novou datovou bázi Provést výpočty spolehlivosti a provozu ES, jejichž výsledky umožní analyzovat provozuschopnost ES Provést analýzu výsledků výpočtů V případě, že nejsou dosaženy potřebné parametry provozovatelnosti navrhnout příslušná opatření 8 EGÚ Brno, a. s.

Využití modelu MAES při řešení projektu URE Analýza provozovatelnosti je založena na: Výkonové bilanci soustavy a určení její spolehlivosti pomocí koeficientu LOLE (dny/rok) Bilanci regulačních výkonů (PpS) podle jednotlivých kategorií (PR, SR, TR, QS 10, DZ 30, DZ 90, DZ 360) Výrobní bilanci soustavy (velikost nedodané energie) Provozních ukazatelích jednotlivých zdrojů (výroba, roční využití instalovaných výkonů) Kontrole velikosti zadaného exportu a importu s ohledem na kapacity mezistátních vedení a výrobní bilanci soustavy 9 EGÚ Brno, a. s.

Využití modelu MAES při řešení projektu URE Zavedení zpětné vazby mezi modely EH a ES Změny parametrů ES ve vstupech do modelu EH, které vyplývají z kontroly provozovatelnosti mohou spočívat: Ve změně sestavy zdrojů a její struktury (nedostatečně dimenzovaná, nebo předimenzovaná) Posun ve využití instalovaného výkonu některých výroben (v návaznosti na ukazatele provozu) Změně velikosti importu a exportu elektřiny (přebytek nebo nedostatek ve výrobní bilanci ES, omezená kapacita mezistátních vedení) 10 EGÚ Brno, a. s.

Postup testování provozuschopnosti ES při řešení projektu URE Výstupy z modelu EH týkající se ES zpětná vazba 11 EGÚ Brno, a. s.

Využití modelu MAES při řešení projektu URE Děkujeme za pozornost EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Praha 10. prosince 2008 12 EGÚ Brno, a. s.