Ochrana půdy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecné požadavky na výstavbu
Advertisements

JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 20. listopadu 2013.
Odnětí půdy ze zemědělského půdního fondu Aleš Roztočil
Regulační plán Regulační plán v řešené ploše stanoví -podrobné podmínky pro využití pozemků, -pro umístění a prostorové uspořádání staveb, -pro ochranu.
Zákon č. 266/1994 o dráhách zákon upravuje
24. Obsah katastru nemovitostí a jeho uspořádání
Ochrana letišť Zákon 49/1997 o civilním letectví Pro výkon státní správy ve věcech civilního letectví je zřízen Úřad pro civilní letectví se sídlem v Praze.
Zákon č. 184/2006 o odnětí nebo omezení vlastnického práva k pozemku nebo ke stavbě (zákon o vyvlastnění) Zákon upravuje podmínky a)odnětí nebo omezení.
Nástroje územního plánování
Struktura stavebního zákona č. 183/2006 Sb. ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Předmět úpravy, Základní pojmy ČÁST DRUHÁ VÝKON VEŘEJNÉ SPRÁVY HLAVA I ÚVODNÍ.
PRÁVNÍ PŘEDPISY V OBLASTI OCEŇOVÁNÍ Ing. David Slavata, Ph.D Oceňování majetku B.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
Zákon č. 334/1992 Sb. o ochraně zemědělského půdního fondu
TÉMA: Daň z nemovitostí
Ochrana zemědělského půdního fondu při stavbě fotovoltaických elektráren Ing. Ivana Skalická.
Daňová soustava – přímé daně II. Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Zákon č. 344/1992 Sb. o katastru nemovitostí České republiky
Půda – složka životního prostředí
Účelová kategorizace Jana Dudová.
ZÁKON O POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH
Ochrana zemědělského půdního fondu
ZÁKON č.17/1992 Sb. o životním prostředí Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem.
JUDr. Jana Tkáčiková, PhD..  Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu  Stavební pozemek – pozemek, jeho část nebo soubor pozemků,
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
Finanční a rozpočtové právo Přednáška č. 11 Daň z nemovitostí.
Právní úprava ochrany lesa
Majetkové daně Nejstarší typy daní vůbec; v současnosti omezený význam; povinnost platit vzniká na základě vlastnického či uživatelského vztahu k majetku.
PRÁVNÍ PŘEDPISY V OBLASTI OCEŇOVÁNÍ
Právní úprava ochrany půdy a lesa
Ochrana kulturních památek Stát chrání kulturní památky jako nedílnou součást kulturního dědictví lidu, svědectví jeho dějin, významného činitele životního.
STAVEBNÍ POZEMKY Jiří Matějíček. Definování stavebního pozemku Stavebním pozemkem se rozumí: pozemek, jeho část nebo soubor pozemků, vymezený a určený.
Příklady do seminářů Právní vztahy k nemovitostem konaných dne 30/ v době 8.00 – 11.05, uč. č. 214, sem. sk. 2 JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Uplatnění správního řádu (zákon č. 500/2004 Sb.) v režimu stavebního zákona (zákon č. 183/2006 Sb.) Petr Průcha listopad 2009.
Právní režim pozemků určených k plnění funkcí lesa
Právní úprava ochrany půdy a lesa
Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie CZ.1.07/2.2.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
Daň z nemovitých věcí 1. 2 okruhy (zákon č. 338/1992 Sb.) – POZEMKY na území ČR evidované v katastru nemovitostí (§ 2) – STAVBY (budovy a inženýrské stavby)
Daň z nemovitostí 1. 2 okruhy – POZEMKY na území ČR vedené v katastru nemovitostí (§ 2) – obecně STAVBY s kolaudačním rozhodnutím a stavby užívané, dále.
Právní úprava ochrany půdy a lesa 18. října 2010.
Seminář č. 3 – PŽP II Právní režim ochrany půdy a lesa JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Zemědělství Rozvoj venkova.
Ochrana půdy a lesa.
KATASTR NEMOVITOSTÍ. Je soubor údajů o nemovitostech v ČR, který zahrnuje jejich soupis a popis a jejich polohové a geometrické určení. Tvoří ucelený,
MAJETKOVÉ DANĚ (DAŇ Z NEMOVITOSTÍ) Úvod 2  Daňová soustava ČR  Přímé daně Důchodového typu (DPFO, DPPO) Majetkového typu (daň z nemovitostí,
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
PRÁVA A POVINNOSTI VLASTNÍKA MÍSTNÍCH KOMUNIKACÍ (dle zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, v platném znění)
NOVELA ZÁKONA Č. 334/1992 SB., O OCHRANĚ ZEMĚDĚLSKÉHO PŮDNÍHO FONDU
Vodní režim krajiny v územním plánování Petr Birklen AOPK ČR.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Pozemkové úpravy nástroj pro obnovu a ochranu krajiny.
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č. 115/2000 Sb. Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková.
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny.
Majetkové daně Nejstarší typy daní vůbec;
VÝPOČET POPLATKU ZA ODNĚTÍ LESNÍCH POZEMKŮ - chybný princip
VÝPOČET POPLATKU ZA ODNĚTÍ LESNÍCH POZEMKŮ - chybný princip
Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková
Daň z nemovitých věcí 23. listopadu 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Konzultace : středa , kancelář č. 506
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Ochrana vody, půdy a lesa
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Zemědělství Rozvoj venkova.
Daň z nemovitostí.
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č
Právní režim ochrany půdy
Daň z nemovitých věcí 29. listopadu 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Stavební právo.
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Transkript prezentace:

Ochrana půdy

Zákon o ochraně zemědělského půdního fondu (335/1992 sb.) Zemědělský půdní fond zahrnuje Pozemky zemědělsky obhospodařované (orná půda, vinice, chmelnice, zahrady, ovocné sady, louky, pastviny Rybníky s chovem ryb nebo drůbeže, nezemědělská půda potřebná k zajištění zemědělské výroby (polní cesty, závlahové vodní nádrže, odvodňovací příkopy, ochranné hráze, ochranné terasy proti erozi

Změna kultur Změna nezemědělské půdy na zemědělskou lze provést na návrh vlastníka nebo nájemce pozemku doloženého souhlasem vlastníka Změna louky nebo pastviny na půdu ornou lze uskutečnit jen na základě souhlasu orgánu ochrany zemědělského půdního fondu (OOZPF) OOZPF – může vlastníkovi či nájemci uložit provést změnu kultury, vlastník může požádat o úhradu vzniklých nákladů či ztrát (z SFŽP)

Hospodaření na zemědělském půdním fondu Hospodařit se musí tak, aby nedocházelo ke znečišťování půdy, a tím potravního řetězce, zdroje pitné vody atd. škodlivými látkami Nepoškozovali okolní pozemky a příznivé fyzikální, biologické a chemické vlastnosti půdy OOZPF – může rozhodnout, že pozemek kontaminovaný škodlivými látkami ohrožující zdraví nebo život lidí nesmí být používán pro výrobu zemědělských výrobků vstupujících do potravního řetězce Vlastník nebo nájemce může požádat SFŽP o poskytnutí příspěvku na zmírnění ekonomických důsledků vyplívajících z uložených opatření – jde-li o odstranění jím nezaviněných závad

Zásady ochrany zemědělského půdního fondu Pro nezemědělské účely je nutné použít zejména nezemědělskou půdu Při nutnosti odnětí ZPF: co nejméně narušovat organizaci ZPF, hydrologické a odtokové poměry v území Odnímat jen nejnutnější plochu ZPF Při umísťování staveb co nejméně ztěžovat obhospodařování ZPF Po ukončení povolení nezemědělské činnosti neprodleně provést takovou terénní úpravu, aby dotčená půda mohla být rekultivována

Ochrana zemědělského půdního fondu Při územně plánovací činnosti Při zpracování návrhů na stanovení dobývacích prostorů (navrhnout řešení, které je nejvýhodnější z hlediska ZPF, vyhodnocení důsledků na ZPF a přihlédnout k možnostem rekultivací) Při zpracování zadání staveb Při stavební, těžební a průmyslové činnosti a při geologickém a hydrologickém průzkumu

Při stavební, těžební a průmyslové činnosti a při geologickém a hydrologickém průzkumu Skrývat odděleně svrchní vrstvu půdy Ukládat odklizové zeminy ve vytěžených prostorech a není-li to možné tak na plochách neplodných nebo na plochách horší jakosti Provádět vhodné úpravy dotčených ploch, aby tvarem, uložením zeminy byly připraveny k rekultivaci Provádět podle schválených plánů rekultivaci dotčených ploch Učinit opatření k zabránění úniku pevných, kapalných a plynných látek poškozujících ZPF a jeho vegetační kryt

Odnětí půdy ze zemědělského půdního fondu K odnětí půdy ze ZOF je nezbytný souhlas OOZPF Souhlas být nemusí být na pozemcích, které jsou: V zahrádkových osadách zájmových organizací Nezastavěná plocha stavebních pozemků Účelové plochy u objektů a zařízení občanské vybavenosti V současně zastavěném území obce, jsou ve vlastnictví fyzické osoby a jejichž odnětí se mé uskutečnit v zájmu této osoby pro výstavbu rodinného domu, garáže, zahrádkářské nebo rekreační chaty, drobné stavby

Odnětí půdy ze zemědělského půdního fondu Souhlas s odnětím dále nemusí být pro umístění: Signálů, stabilizačních kamenů a jiných značek pro geodetické účely, stožárů pozemních vedení, musí jít o plochu do 30 m2 Přečerpávací stanice, vrty, studně, stanice nadzemního a podzemního vedení, pokud nejde o plochu větší než 55 m2 K nezemědělským účelům pro dobu kratší než jeden rok včetně doby potřebné k uvedení půdy do původního stavu

Odnětí půdy ze zemědělského půdního fondu Odnětí je buď trvalé nebo dočasné Dočasné – nutnost rekultivace, aby po ukončení odnětí mohla být plocha vrácena do ZPF K odnětí je nutné podat žádost, kterou posuzuje OOZPF

Odvody za odnětí půdy ze zemědělského půdního fondu Platí je ten, v jehož zájmu byl vydán souhlas k odnětí půdy ze ZPF O výši odvodů za odnětí půdy rozhoduje OOZPF podle přílohy k zákonu v návaznosti na pravomocné rozhodnutí 40% odvodů jde do rozpočtu obce, zbytek do SFŽP ČR

Odvody za trvale odnímanou půdu se nepředepisují Stavby zemědělské prvovýroby, zemědělské účelové komunikace, pro zřizování rybníků s chovem ryb nebo drůbeže, meliorační zařízení apod. Výstavba objektů a zařízení pro čištění odpadních vod a pro zřizování skládek odpadů Komunikace, nádvoří a zpevněné plochy při bytové výstavbě a pro výstavbu občanského a technického vybavení Trvale odnímaná půda, která bude po ukončení účelu odnětí rekultivována vznikem vodní plochy nebo zalesňováním – odvody jsou jako u dočasně odnímaných ploch Odvody za trvale odnětí se platí jednorázově, u dočasného odnětí každý rok až do ukončení rekultivace podle schváleného plánu

Působnost orgánů ochrany zemědělského půdního fondu OOZPF – jsou pověřené obecní a okresní úřady, správy NP a MŽP, ve vojenských újezdech jsou to zvláštní orgány ministerstva obrany

Zvláštní ustanovení Zjistí-li orgány geodézie a kartografie při novém mapování nebo při dalších činnostech spojených s vedením evidence nemovitostí, že v důsledku drobných pozvolných dlouhodobých posunů hranic pozemků náležejících do ZPF došlo k přirozené změně jejich kultur, projednají zjištěné skutečnosti s vlastníky dotčených pozemků a uvedou evidenční stav do souladu se stavem v přírodě.

Vyhláška 13/1994, kterou se upravují některé podrobnosti ochrany zemědělského půdního fondu OOZPF může uložit změnu kultury zemědělské půdy v případech, kdy dochází k: Eroznímu ohrožení území na dotčeném pozemku i na okolních pozemcích Zhoršování čistoty a jakosti vody ve vodních tocích a vodních nádržích Ohrožení zdrojů vody Porušování práv a povinností na úseku ochrany přírody a krajiny Poškozování okolních pozemků nebo příznivých fyzikálních, biologických a chemických vlastností půdy Ohrožení potravinového řetězce

Vymezení nejvýše přípustného obsahu škodlivých látek v půdě (příloha č Vymezení nejvýše přípustného obsahu škodlivých látek v půdě (příloha č. 1 k vyhlášce č. 13/1994)