Kompletace Ivan Gros ivan.gros@vscht.cz.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Logistika v silniční dopravě
Advertisements

Doprava Ivan Gros
Logistické náklady Ivan Gros
Optimalizace stavu zásob
Jednatel Cargologix, s.r.o.
VYŘIZOVÁNÍ OBJEDNÁVEK
Logistika Ing. Jan Pivoňka.
Koncept bodu rozpojení a TOC
Balance Score Card (BSC) v řízení dodavatelských systémů
Databázové systémy Přednáška č. 3 Proces návrhu databáze.
Technická dokumentace
Operační systémy. OPERAČNÍ SYSTÉMY pomoc operátorovi, podpora vlastností reálného času, víceuživatelských a více úlohových systémů.
ŘÍZENÍ ZÁSOB.
Vybrané problémy z distribuční logistiky
Logistické investiční prostředky Ivan Gros
Metoda standardních nákladů a výnosů a analýza odchylek
CW – 13 LOGISTIKA Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Fakulta stavební VUT v Brně © Ing. Václav Rada, CSc. Únor PŘEDNÁŠKA Typové systémy.
LOGISTICKÝ INFORMAČNÍ SYSTÉM
SYSTÉMY ŘÍZENÍ ZÁSOB Jana Burešová Kateřina Cimická
Skladovací systémy Ivan Gros
ÚČEL AUTOMATIZACE (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
LOGISTICKÉ SYSTÉMY 4/14.
Tato prezentace byla vytvořena
Organizace logistiky Ivan Gros
Nová dimenze Vaší archivace Nová dimenze Vaší archivace.
Auditorské postupy Činnosti před uzavřením smlouvy
Outsourcing výrobní logistiky Ing. Marek Vinš, Ph.D.
Technologie pro skladování tyčového materiálu Dynamické skladování
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
nedokončená výroba a polotovary výrobky zvířata zboží
Velkoobchodní sklady se spotřebním zbožím
Nákup ( kap. 12).
Manipulace Ivan Gros
Velkoobchodní operace
Výběr dodavatelů Ivan Gros
3 Simulace řízení informačního a materiálového toku - logistická hra
Nákup operativní Ivan Gros odsouhlasení dodacího listu s fakturou pro účtárnu Výchozí stav: pro každou položku vybrán dodavatel uzavřena.
1 Plánované změny v železniční dopravě Vít Bárta, ministr dopravy ČR Petr Žaluda, generální ředitel Českých drah Jiří Vodička, předseda představenstva.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Zajištění dostupnosti produktu Informování zákazníka a objednávka
Na cestě k ASP Jiří Voříšek VŠE - KIT publikováno: červen 2002.
Vyřizování objednávek – objednávkový cyklus, formy objednávek
4. přednáška - LOGISTICKÉ NÁKLADY
Distribuce - placement
13.přednáška – Elektronické zásobování Ing. Jiří Zmatlík, Ph.D. ČVUT, Fakulta elektrotechnická Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd.
Logistika. Osnova výkladu  Čím se logistika zabývá?  Co logistika řeší?  Organizace skladového hospodářství  Řízení zásob  Náklady na zásobování.
ZÁKLADNÍ POJMY VE SKLADOVÉM HOSPODÁŘSTVÍ
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Manipulace s materiálem, inovuje výuku použitím multimediálních.
Distribuční logistika Zpracoval Ing. Jan Weiser. Obsah výkladu  Definice distribuční logistiky  Základní činnosti, které se realizují při distribuci.
Množství nabízených doprav, výběr přepravce a automatizace expedice.
MM – system s.r.o. MM - system s.r.o Prezentace společnosti.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
DISTRIBUČNÍ LOGISTIKA  Z hlediska výrobního podniku představuje spojovací článek mezi výrobou a zákazníkem,  Zahrnuje veškeré skladové a dopravní pohyby.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Manipulace s materiálem, inovuje výuku použitím multimediálních.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Šance pro všechny CZ.1.07/1.2.06/ Montáže Autor: Ing. Bc. Petra Řezáčová.
LOGISTIKA LOGISTIKA LOGISTIKA - vychází (z logis, ubytování) znamená původně přechodné ubytování a zásobování vojska - nauka, která se zabývá fyzickými.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu LOGISTIKA A OBSLUŽNÉ SYSTÉMY. Inovuje výuku použitím multimediálních.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIDIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav technicko-technologický Obhajoba diplomové práce Téma: Optimalizace skladového hospodářství.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Návrh logistiky skladového hospodářství ve vybraném podniku
Informační systém pro správu a vyřizování objednávek
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Výroba. Výroba Výrobní proces zahrnuje všechny činnosti, které vedou k hotovému výrobku.
Návrh logistiky skladového hospodářství ve vybraném podniku
osobní doprava patří do sféry služeb
Autor: Ing. Sikorová Renata
VY_32_INOVACE_Sikorová_ Systém komplexní mechanizace
Autor: Ing. Sikorová Renata
Transkript prezentace:

Kompletace Ivan Gros ivan.gros@vscht.cz

Kompletace („vychystávání“) je soubor činností spojených se sestavením zásilky obsahující požadovaná množství jednotlivých položek uvedených na objednávce zákazníka ze zásob dodavatele velmi pracná – pracnost největší z celého toku materiálu skladem časově náročná – z procesu vyřizování objednávky však vlastní kompletace zaujímá jen cca 10 až 30% (nejvíce zabírá doprava) náročná na dobrou organizaci práce

Obecný postup: zpracování objednávek zákazníků 2. Zásobování kompletačních linek požadovaným sortimentem výrobků 3. Vlastní kompletační manipulace

Termín vyřízení objednávky 2 dny ! Zpracování objednávek zákazníků při postupné kompletaci, kdy jsou jednotlivé položky na objednávce vyřizovány za sebou je třeba doplnit údaje o další informace nutné pro identifikaci požadovaných položek ve skladu objednávka položka lokalizace 1 235 A 2 112 C … k 890 A Termín vyřízení objednávky 2 dny ! kompletace

při zpracování více objednávek najednou jsou v případě, kdy objednávka obsahuje několik skupin výrobků a ty jsou kompletovány zvlášť, je nutno rozdělit objednávku na objednávky dílčí pro jednotlivé kompletační linky při zpracování více objednávek najednou jsou objednávky spojovány podle sortimentu do hromadných interních objednávek Objednávka Objednávka 1 Objednávka 2 Objednávka k Interní objednávka 1 Interní objednávka 2 Interní objednávka 3 Interní objednávka Kompletační linka A Kompletační linka B Kompletační linka C Kompletační linka Kompletace objednávky Rozdělení na dílčí objednávky

Zásobování kompletačních linek požadovaným sortimentem výrobků Jsou-li kompletační linky oddělené od vlastních skladovacích prostor, je třeba doplňovat většinou mobilní kompletační regálové systémy požadovaným zbožím. Zboží může mít pevně určené regály, nebo se zakládání zboží mění podle změn struktury objednávek Doporučuje se vymezovat místa pro skupiny A, B a C podle obratu! Při kompletaci přímo ze skladovacích míst tato operace odpadá

Vlastní kompletační manipulace Výběr a ukládání požadovaného množství zboží do kompletačních obalů (přepravky, kartony) Jednostupňový v případě individuální kompletace jednotlivých zakázek Dvoustupňový, v případě kompletace spojených objednávek. Dělení na jednotlivé objednávky se provádí až v expedici Doprava kompletovaných zásilek do expedice Vlastní doprava Kontrola úplnosti objednávky Balení, zpracování dokumentace

Kompletační systémy Systém Použití Přednosti Nevýhody Statický Pracovník se při kompletaci pohybuje za zbožím, které je pevně lokalizováno Pro malé odběry ze skladovaného množství (cca do 5 kusů) Pro větší počet položek na objednávce (cca nad 10 položek) Pro vyřizování urgentních objednávek Nejsou třeba mechanizační prostředky Relativně nízké pořizovací náklady Pružná reakce na náhodné výkyvy ve struktuře objednávek Přímá dostupnost jednotlivých položek Nízká produktivita práce u jednoduchých zakázek Náročnější systém zásobování linek Dynamický Zboží se podle požadavku pracovníka posouvá na kompletační místo a po odběru požadovaného množství se vrací zpět do skladu Pro větší počty odebíraných kusů Pro menší počet položek na objednávce Manipulace vyžaduje mechanizaci Vysoký stupeň využití linek Vysoké výkony, vysoká produktivita práce Optimalizace pracovního procesu Možnost mechanizace, realizace dalších operací Omezený přístup k položkám Vysoké pořizovací náklady Malá adaptabilita na změny požadavků Delší průběžné doby vyřizování objednávek

Cesty zvyšování produktivity kompletačních operací Co nejrychlejší doprava ! Využití mechanizačních prostředků kompletační vozíky, vysokozdvižné vozíky, stabilní zakladače. 2. Co nejkratší přepravních vzdálenosti ! Diferencovaná, dynamická lokalizace 3. Eliminace evidence pomocí dokladů ! Klasická evidence je nákladná, zdlouhavá a je zdrojem chyb 4. Využívání dávkového zpracování objednávek ! 5. Využití dynamických kompletačních systémů !

Co nejrychlejší doprava ! Kompletační vozíky pro kompletace z regálových skladů do maximálně 3 paletových pater pro kompletace celopaletových, velkých, objemných objednávek u regálových systémů s širokými manipulačními uličkami, kde může pracovat více operátorů

Co nejrychlejší doprava ! Kompletační mechanizační prostředky pro velké výšky (cca do 10m) Většinou stabilní zakladače nesou kabinu pro operátora a mechanizační prostředky pro manipulaci s paletami Pro kompletace při větším počtu kompletačních linek Výhodné v případech, kdy je možný současný horizontální i vertikální pojezd a oboustranná manipulace v uličce Nevhodné pro objemné zboží a problémem je skutečnost, že v uličce je jen omezený sortiment zboží

Co nejrychlejší doprava ! Kompletační mechanizační prostředky pro velké výšky (cca do 10m)

2. Co nejkratší přepravních vzdálenosti ! Lokalizace kompletovaných položek podle obrátkovosti Dynamické změny lokalizace podle změn struktury objednávek Lokalizovat zásoby co nejblíže kompletačním linkám – zejména skupinu A. C B B A Kompletační linka C B A Stejně tak postupovat při umisťování výrobků skupiny A do regálů od výše kolen do výše očí – přesnější a rychlejší manipulace B,C B,C A A A B,C

2. Co nejkratší přepravních vzdálenosti ! Využívat maximálně gravitační regály, snižuje se nutný prostor pro kompletace až o 80%, zkracují se vzdálenosti, poslední přepravka se sklápí pro usnadnění výběru zboží Kompletační vozík Gravitační regály Využívat dopravníky pro přísun zboží do prostoru kompletace (gravitační, poháněné dopravníky) a dopravu kompletovaných objednávek do balení, expedice

2. Co nejkratší přepravních vzdálenosti ! Využívat patrové kompletační systémy, vyšší využití prostor, kratší cesty při doplňování kompletačních zásob

5. Využití dynamických kompletačních systémů ! válečkové tratě krabicové regály automatické zakladače kompletační místa k expedici

5. Využití dynamických kompletačních systémů ! k expedici regály válečková trať kompletační místo

Počítačem řízené kompletační systémy Každý regál má malý displej pro komunikaci operátor – počítač Svítící signální světlo označuje místo, odkud má operátor vzít zboží a na displeji je uveden počet jednotek Další rozsvícené světlo vede operátora k dalšímu místu Po vyjmutí požadovaného počtu stisknutím tlačítka operátor sdělí ukončení operace Hlavní efekty: Snížení počtu chybných kompletací až o 90% - vynikající služby zákazníkům ! Program optimalizuje cestu operátora a zkracuje potřebný čas na kompletaci Program sleduje počet výdejů a na jeho základě řídí doplňování zásob Automaticky se vystavují potřebné doklady

Příklad uspořádání kompletační linky Kompletace UER Paletové regály Kompletační vozík Gravitační regály Doplňování zboží vysokozdvižným vozíkem na paletách ze skladovacích míst Doplňování gravitačních regálů z palet prostřednictvím vozíku a manuální obsluhy Příklad uspořádání kompletační linky Vlastní kompletace

velký počet objednávek – od 5 do 10 tisíc za den ! 4. Využívání dávkového zpracování objednávek ! Postup: spojení více objednávek (např. 10) do jediné hromadná, většinou automatizovaná kompletace Jako kompletační linky jsou využívány páternosterové, nebo horizontální skladovací regálové systémy většinou řízené počítačem manuální dotřídění na dopravníku v expedici Hlavní efekty: až trojnásobné zvýšení produktivity práce Využití zejména pro standardní objednávky, velký počet objednávek – od 5 do 10 tisíc za den !