PLÁNOVÁNÍ A ŘÍZENÍ VÝROBY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Prof. Ing. Ivo Vondrák, CSc.
Advertisements

Logistika v silniční dopravě
Jištění kvality technologických procesů
Jednatel Cargologix, s.r.o.
ÚVOD DO AUTOMATIZACE.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Pilsen Steel s.r.o. Procesní přistup, PQM -vyhodnocení
Projektové řízení Modul č.1.
Podnikové informační systémy úvod
CW – 13 LOGISTIKA Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Fakulta stavební VUT v Brně © Ing. Václav Rada, CSc. 22. PŘEDNÁŠKA Logistika a jakost.
Technická dokumentace
Strojírenství zaměření Automatizační a robotizační systémy
Definování prostředí pro provozování aplikace dosud jsme řešili projekt v obecné rovině aplikace bude ovšem provozována v konkrétním technickém a programovém.
ÚČEL AUTOMATIZACE (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
Semestrální práce z předmětu Projektový management
12. OPERATIVNÍ MANAGEMENT
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Příprava výrobního procesu Vypracoval : Ing. Marcela Zlatníková Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Název SŠ: VOŠ, SPŠ automobilní a technická
Dr. Kurimoto převzato z přednášky Obsah přednášky -
Informační systémy TPS,MIS, SIS.
Martin Sloup Jiří Kučera Natalia Rubinova Jindřich Štefan.
VÝZNAM ZÁSOB v logistických řetězcích
Fakulta biomedicínského inženýrství, ČVUT v Praze, nám. Sítná 3105, Kladno Modernizace výukových postupů a zvýšení praktických dovedností a návyků.
Bakalářský studijní program Elektrotechnika Obor  Aplikovaná a komerční elektronika Oborová katedra  Katedra elektroniky.
Základní principy řešení a využití ERP aplikací
10 Logistická struktura a plánování v servisních podnicích a útvarech
Materiál vznikl ve spolupráci SPŠ OSTROV a ZŠ Konečna 25, p. o.
Požadavky KOMA-Servis na absolventy pro obor hydrauliky Seminář „INOVACE STUDIJNÍCH PROGRAMŮ STROJNÍCH OBORŮ“ Seminář „INOVACE STUDIJNÍCH PROGRAMŮ STROJNÍCH.
ASP a.s. ASP a.s. ASP a.s. je mezinárodní softwarová společnost zaměřená na komplexní implementaci a maintenance FM systémů společností a institucí. 
 P1 - Strategické plánování  P2 - Systém managementu jakosti a legislativy  P3 - Řízení informací  P4 – Audity.
Základní rozdělení činností v podnikové informatice
INOVACE STUDIJNÍCH PROGRAMŮ STROJNÍCH OBORŮ JAKO ODEZVA NA KVALITATIVNÍ POŽADAVKY PRŮMYSLU Výsledky řešení: Ostrava doc. Ing. Josef NOVÁK, CSc.
Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ
Manufacturing Execution Systems
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
2 LOGISTICKÉ SYSTÉMY Servisní logistika prof. Ing. Václav Legát, DrSc.
Teorie ES a jejich aplikace Biskup Jiří, Fakulta stavební, ČVUT Praha, Květen 2004.
Obor: Kybernetika a měření Jaké studium zajišťují katedry typ obor stud./rok bakalářské Kybernetika a měření 150 magisterské Kybernetika a měření - RT,
CAD a parametrické modelování
Informatika a komunikace v logistice Kapitola 8: Úkoly logistického informačního systému, Struktura informačního systému podniku, Pohyb informací v síti.
ZÁSADY KONCIPOVÁNÍ LOGISTICKÝCH SYSTÉMŮ KAPITOLA 5: VZTAH STRATEGIE PODNIKU A LOGISTICKÉHO PLÁNOVÁNÍ, CÍLE, METODY A NÁSTROJE PLÁNOVÁNÍ, POSTUPOVÉ KROKY.
INOVACE STUDIJNÍCH PROGRAMŮ STROJNÍCH OBORŮ JAKO ODEZVA NA KVALITATIVNÍ POŽADAVKY PRŮMYSLU doc. Ing. Josef NOVÁK, CSc. VŠB-TU Ostrava.
Úkol, cíle a základní pojmy logistiky Kapitola 2: Úkol logistiky, Cíle logistiky, Základní pojmy logistiky Vysoká škola technická a ekonomická v Českých.
Informační systémy v personálním řízení
Počítačová podpora konstruování
Jaroslav Bazala Brno, 16. září 2015 Proč je důležité plánování a logistický audit ve výrobní firmě?
2009 STUDIJNÍ PROGRAM: Ekonomika a management STUDIJNÍ OBOR: PRŮMYSLOVÉ INŽENÝRSTVÍ Ústav průmyslového inženýrství a informačních systémů doc. Ing. David.
Materiály pro účastníky pilotních kurzů konaných v rámci realizace projektu SOVA SYSTEMS Č.R., spol. s r.o. Brno „Vyšší úroveň dalšího vzdělávání v klíčových.
DISTRIBUČNÍ LOGISTIKA  Z hlediska výrobního podniku představuje spojovací článek mezi výrobou a zákazníkem,  Zahrnuje veškeré skladové a dopravní pohyby.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Navrhování a hodnocení technického produktu z hlediska.
Co je to projekt? Veřejná správa, Regionální rozvoj Litoměřice Jan Jůna 2012.
Management řízení organizací. složky řízení plánování plánování organizování organizování vedení lidí a motivace vedení lidí a motivace kontrola kontrola.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu LOGISTIKA A OBSLUŽNÉ SYSTÉMY. Inovuje výuku použitím multimediálních.
Logistické procesy ve stavebnictví Autor diplomové práce: Bc. Lukáš Hlaváč Vedoucí diplomové práce: Ing. Terezie Vondráčková, Ph.D. České Budějovice, červen.
Organizace výroby Organizace a řízení výroby. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Katedra elektrotechniky
CNC stroje ve strojírenské výrobě
Jištění kvality technologických procesů
Základní pojmy v automatizační technice
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Projekt byl řešen v rámci projektu FRVŠ 2839/2010 F1 d.
PROJEKT SYSTÉMU ŘÍZENÍ PODNIKU ZÁKLADNÍ POŽADAVKY A DOPORUČENÍ
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
METODOLOGIE PROJEKTOVÁNÍ
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
Transkript prezentace:

PLÁNOVÁNÍ A ŘÍZENÍ VÝROBY Hlavní cíle které jsou sledovány při plánování a řízení výroby jsou: flexibilitu termínů vysoké a rovnoměrné využití kapacit nízké stavy zásob vysoká dodavatelská pohotovost vysoká informační pohotovost

V rámci plánování výroby je třeba pokrýt následující funkce: plánování výrobního programu tzn. stanovení konkrétních výrobků, které budou vyráběny podle druhu, množství a termínů plánování potřeb - zahrnuje brutto a netto materiálových potřeb a vlastní propočet objednávek plánování kapacit a termínů - v rámci lhůtového a kapacitního plánování je plánován a koordinován časový průběh se zřetelem k použitelným kapacitám

V rámci řízení výroby: řízení zakázky potom co jsou zakázky opatřeny uvnitř funkční skupiny termínového a kapacitního plánování startovacím a konečným termínem, je třeba řešit úkoly plánování a realizace krátkodobého úseku tj. uvolnění zakázky, pokud je k dispozici požadovaný materiál, výrobní prostředky, přípravky a nástroje - rozvrh práce mezi jednotlivá pracoviště podle příslušných podkladů

dohled nad zakázkou po zajištění výroby je třeba zabezpečit dodržování předpokládaných dat sledováním zakázek. plusové a minusové hodnoty od plánu tolerují hranici, v případě překročení je nutné přijmout výraznější opatření. Všemi těmito funkcemi plánování a řízení výroby prostupují funkce spojeny se správou dat

Využití výpočetní a informační techniky při řízení výroby Využití výpočetní techniky v řízení výroby je především situováno do oblasti: operativního managementu - kde je rozsáhlý informační tok a nutnost neustále aktualizace dat. Uplatnění výpočetní a informační techniky ve výrobních procesech lze charakterizovat několika směry:

. Automatizace řízení výrobních a technologických procesů při řízení nepřetržitých technologií - hutnictví, chemie, energetika, potravinářství. . Automatizace konstrukčních, projektových a programovacích prací - se zaměřením na růst efektivnosti inženýrských prací. . Automatizace funkcí jednotlivých strojů, přístrojů a zařízení pro výrobu, manipulace s materiálem, měření, kontrolu a diagnostiku. . Automatizace řízení organizace - zahrnuje rozhodující uplatnění elektroniky v informačních systémech a jejich využívání pro potřeby operativního řízení. 5. Automatizace řízení procesů v logistických řetězcích.

Systém CIM - computer Integrated Manufacturing jejíž základem je „Systém operativního řízení výroby (OŘV)“. CIM reprezentuje počítačem podporovanou integraci zpracování informací ve všech oblastech spojených s tvorbou výkonů. Patří zde např.. CAE - Computer Aided Engineering - podpora návrhu výrobků CAD- Computer Aided Design - podpora vývoje a konstrukce výrobků CAP - Computer Aided Process Planning - podporuje technickou přípravu výroby. Technologické postupy, operace, plánování kapacit apod. CAM - Computer Aided Manufakturing - podporuje technické řízení a sledování výrobních zařízení v rámci výrobního procesu

Témata referátů: . Využití výpočetní techniky (software) pro řízení výroby: význam , oblasti nasazení,datová základna . Využití software v technické přípravě výroby - návrh výrobků, konstrukce výrobků (kusovník), technologické postupy apod. uvést příklady a aplikace . Využití software v operativním řízení výroby - plánování výrobního programu, tvorba a evidence zakázek, plánování termínu a kapacit apod.uvést příklady a aplikace 4. Využití výpočetní techniky při plánování a řízení procesů v logistickém řetězci, příklad a aplikace (e-opatřování, řízení zásob apod.)

Použita literatura: Tomek.G.,Vávrová,V.: Řízení výroby,Grada 2000 Kavan,M.: Provozní management.Grada 2002 Zelenka, Král: Projektování výrobních systémů. ČVUT 1995 Preclík,V.:Průmyslová Logistika.ČVUT, Praha2000 Douglas a kol.:Logistika. Computer Press,Praha 2000 Časopisy „Logistika“6/2003 a další. Produkty firmy: London Logic Praha s.r.o. www.llppraha.cz, Helios IQ. ,VEMA s.r.o., www.sap.cz, www.jde.cz APStec.s.r.o, www.oracle.com Produkty firmy Economic wizard – www. ewizard.cz

. Dostupné způsoby realizace řešení řízení výrobních úkolů. Trendy,možnosti a způsoby využití výpočetní techniky a informačních technologií při řízení výrobe a provozu firmy . Přehled klíčových problémů při řízení výroby a organizace provozu firmy . Teoretické principy, na jejichž bází jsou tyto klíčové problémy řešeny. . Dostupné způsoby realizace řešení řízení výrobních úkolů. Tvorba a implementace software základní moduly při řízení výroby charakteristika klíčových představitelů informační databáze . Uvedení příkladů fungování počítačového řízení výroby.