Web Michal Žůrek Jak se na něj dívám já..

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přehled internetových technologií
Advertisements

Systém Drupal a nejen školní weby
Technologie pro publikování na webu 1 Ing. Jiří Štěpánek.
Tvorba webových stránek
Martin Holý.  HTML  xHTML  CSS  JavaScript  PHP.
HTML5 Co je nového?. Technologický balíček HTML5 Správně by měl být označován jako nová verze technologií HTML5, CSS3 a ES5, protože v sobě zahrnuje:
Internetové stránky a Internetový prohlížeč
CSS a HTML 5. HTML 5 HTML5 je nová verze specifikace značkovacího jazyka HTML, která přináší podstatné změny v technologiích webových stránek. HTML5 umožňuje.
Microsoft Silverlight
Internetový (webový) prohlížeč. Druhy prohlížečů 1. byl v roce 1993 NCSA Mosaic Následovaly další … Netscape 1.0 Netscape 2.0 Netscape 3 Gold Zdroj:
 Taggmanager.cz je nový způsob komunikace umožňující jednoduché propojení mobilního telefonu se speciálním webovým obsahem vyvíjený pod záštitou ministerstva.
YELLOWTONSKÝ NÁRODNÍ PARK Interaktivní webová mapa ve formátu SVG Zdeněk HYNEK, Masarykova univerzita
Pavel Řezníček v Brně  Výběr tématu  Tvorba aplikace  Ukázka aplikace  Zhodnocení práce  Další kroky.
TVORBA WEBOVÝCH STRÁNEK
PHP – vkládání souborů a html 5
Tomáš Pijáček, PIJ006.  CSS – Cascading Style Sheets  Jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML, XML  Oddělení vzhledu.
Vedoucí:Dr.Ing.Bronislava Horáková Řešitel:Bc.Ondra Richard.
Adobe Dreamweaver CS4 Ing. Martin Dosedla.
Informační systém pro správu dokumentů a fotografií
Tvorba webových aplikací
Moderní formy tvorby webových stránek Martin Šebela, 9.A vedoucí práce: Mgr. Jan Kříž.
Radek Pavlíček, duben 2010 Aktuální trendy v přístupnosti.
Autor: Miroslav VÁLEK, Horní Bečva 2008 Vedoucí práce: Prof. RNDr. Vít Voženílek,CSc Univerzita Palackého v Olomouci / Přírodovědecká fakulta / Katedra.
BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Tomáš Janda
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_257 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Internetové prohlížeče
* Slouží pro vytváření a úpravu textových dokumentů. * Dnešní pokročilé textové procesory umožňují do dokumentu vkládat kromě textu i obrázky, videa,
Maturitní okruh 22: Úvod do HTML. Značkovací a klasické jazyky Klasické: převládá strukturovaný text (programovací kód), skripty jsou prováděny na straně.
WebMathematica MathMl.CDF aneb ZASE JEDEN POVEDENÝ PROJEKT Petr Bělaška OA aVOŠE Zlín.
Walter Schorge Archa – Open Source archivní informační systém v NTM Archivy, knihovny a muzea v digitálním světě
Dodržujeme webové standardy Štěpán Bechynský Developer Evangelist Microsoft
Internetový prohlížeč
MAPGUIDE OPEN SOURCE - MAPOVÝ SERVER Student: Bc. Martin Soukup Předmět: GEIS Přednášející : R NDr. Tomáš Vaníček, P hD. Datum: Web:
WWW – hypertextový informační systém
AJAX nejmodernější webová technologie… seminář pro učitele ZŠ a SŠ Mgr. Marek Osuchowski Ostravská univerzita © 2011.
Úvod do JavaScriptu JavaScript je p JavaScript je programovací jazyk, který se používá na webových stránkách. JavaScript je typu KLIENT - KLIENT To znamená,
Základní pojmy (1) Nejpoužívanější internetové prohlížeče: Google Chrome (32.0.x), Mozilla Firefox (27.0), Internet Explorer (11.0.2), Opera (19.0.x),
Jak vytvořit webovou stránku HTML Je základ každé webové stránky. Naučit se jej není složité a můžete říct „tento web jsem udělal/a já“
Tvorba efektních www stránek pro každého Od historie až po současnost… Úvod Porovnání Validace Prohlížeče Závěr.
YELLOWTONSKÝ NÁRODNÍ PARK Interaktivní webová mapa ve formátu SVG Zdeněk HYNEK, Masarykova univerzita
Autor: Jana Lískovcová Vedoucí práce: PaedDr. Petr Pexa.
Kamasová Silvie 9.C. Mozilla firefox Rychlejší prohlížení webu Blokování vyskakovacích oken Prohlížení stránek v panelech Snadná změna vzhledu Intuitivní.
IDEA Web Systém 5.0 Pavel Bezstarosti IDEA spol. s r.o
Geoinformatika Presentace diplomové práce Využití mapového serveru ArcIMS pro dynamické generování statistických map v prostředí WWW Vedoucí práce : Ing.
PHP Programy pro tvorbu WWW stránek - 01
INTERNETOVÉ ŘEŠENÍ ÚZEMNÍHO PLÁNU MĚSTA NÁMĚŠŤ NAD OSLAVOU Vedoucí práce: doc. RNDr. Vít Voženílek, CSc. Univerzita Palackého v Olomouci Přírodovědecká.
Systém pro sledování vývoje cen produktů AVT LS 2015 Petr Kalas.
JavaScript úvod. Jazyky webového vývojáře Dynamická stránka  aktivně mění svůj obsah v reakci na činnost uživatele  zpracování na straně serveru (PHP,
Návrh a tvorba WWW Semestrální práce. Termíny –20. října – odevzdání popisu práce pár větami popsat, jak bude vypadat a fungovat Vaše semestrální práce.
AVT projekt Ondřej Janošík. Základní informace Zadání projektu – SQL SELECT generátor Proč právě tento projekt? Úvod do problematiky – SQL (select)
WEBOVÝ PORTÁL O POČÍTAČOVÝCH HRÁCH ROMAN POSPĚCH.
WEBOVÝ PROHLÍŽEČ. Charakteristika: Webový prohlížeč je počítačový program, který slouží k zobrazování a prohlížení World Wide Webu (WWW), tj. internetu.
Název školyZákladní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm Číslo projektuCZ / / Číslo materiáluVY_32_INOVACE_230 AutorMgr. Romana Rybiařová.
Jak fungují webové stránky Úvod do HTML (1). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Internet (služby Internetu, WWW) Služby Internetu WWW (World Wide Web) – dnes nejrozšířenější služba; spoustě lidí splývá s Internetem jako takovým WWW.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_033.ICT.34 Tvorba webových stránek – MS Visual Studio.
Zahradnická fakulta v Lednici S4U – Seminář o Univerzitním informačním systému 23. – 25. dubna 2008 S 4 U – Seminář o Univerzitním informačním systému.
Návrh a tvorba WWW Cvičení 1 HTML 5. Pracovní prostředí Vývojové prostředí NetBeans ( Webový server Apache (
Výpočetní technika VY_32_INOVACE_16_16_internetový prohlížeč.
Webdesign prakticky Jak probíhá tvorba webu pro střední a velké společnosti?
Internetový prohlížeč
Internetové prohlížeče
Značkovací jazyk HTML Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
AVT – semestrální projekt
INTERNET, POhYB PO WEBU VY_32_INOVACE_14
MĚSTSKÉ HROMADNÉ DOPRAVY
VYUŽITÍ ARCGIS API FOR JAVASCRIPT PRO PUBLIKACI MAPOVÝCH SLUŽEB ÚRM
Web Application Scanning
Webové aplikace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Transkript prezentace:

Web Michal Žůrek Jak se na něj dívám já.

Webový prohlížeč Internet Explorer Předinstalovaný ve Windows Nejbezpečnější Uživatelé jsou poznamenáni předchozími verzemi Google chrome Jednoduchý Rychlý Sledovaný googlem Mozilla Firefox Open Source Spousta doplňků Příliš rychlý vývoj, doplňky se nestíhají aktualizovat

Historie (cca. před 20 lety) Historie × současnost Historie (cca. před 20 lety) Nyní 1 jazyk = celý web HTML – Hyper Text Markup Language Min. 5 jazyků = celý web HTML – definice obsahu webu CSS – styly webu JavaScript – interaktivní web PHP – dynamický web SQL – dotazy do databáze

Webová revoluce HTML5, CSS3, EcmaScript 5 Co umožnila? Web bez doplňků (HTML5, CSS3) Webové aplikace (JS) Responzivní web, web se přizpůsobuje moderním zařízením (CSS3) Menší vytížení serveru (JS a AJAX) Vnořené jazyky (SVG a MathML) Nové vizuální prvky, nejčastěji formuláře (HTML5) Video a zvuk bez doplňků (HTML5) Optimalizace stylů – nové selektory (CSS3) Interaktivní styl – responzivní webdesign, animace, přechody a pseudo třída :target (CSS3)

HTML Jazyk definující strukturu webové stránky XML Klientská část Jazyk definující strukturu webové stránky XML Text přenášející se k uživateli Pravé kliknutí myší > zobrazit zdrojový kód <!DOCTYPE html> <html> <head> <title>Hello world</title> <meta charset="utf-8"/> </head> <body> <h1>Hello world</h1> </body> </html>

CSS Styluje HTML Definuje vzhled Layout (nastavení pozice a velikosti) Klientská část Styluje HTML Definuje vzhled Layout (nastavení pozice a velikosti) body { background-color: #0094ff; }

JavaScript = EcmaScript Klientská část = EcmaScript Umožňuje měnit obsah stránky bez aktualizace (F5) Veškeré vysoce interaktivní prvky jsou naprogramované v JavaScriptu Stojí nad ním nadstavby CoffeeScript TypeScript window.onload = function () { document.write("Hello world"); }

Server × klient Server Klient Zdrojový kód je skrytý Generuje obsah Pracuje s velkým množstvím dat a databázemi PHP a SQL Zdrojový kód je veřejný Zpracovává obsah Rychle reaguje na uživatelovy akce JavaScript a jeho nadstavby

PHP Jazyk běžící na serveru Serverová část Jazyk běžící na serveru Zdrojový kód není návštěvníkovi k dispozici Dynamický web Generuje HTML <?php echo("Hello world"); ?>

SQL Dotazy do databází Snaží se podobat co nejvíce běžné angličtině Serverová část Dotazy do databází Snaží se podobat co nejvíce běžné angličtině Několik databázových strojů MSSQL MySQL Oracle INSERT INTO "databaze" VALUES ('Hello', 'world');

Mrtvé webové technologie Webová revoluce zabíjí Flash Silverlight Pluginy

Aktuální trendy Web na jakémkoliv zařízení Hry bez doplňků Načítání obsahu bez načítání stránky

Jak celý web dnes funguje? Webova.stranka.cz Dotaz http://www.advancetec.co.uk/media/catalog/product/cache/1/image/1250x1250/b65b7106e6199ae52d7f08f5a5033ae0/v/i/viewsonic-va2231wa-led-hd-black-led-22-monitor-slim-bezel-1.jpg http://it-factory.cz/img/sprava_serveru1.jpg http://sweetclipart.com/multisite/sweetclipart/files/logo_children_or_autism_puzzle_pieces_1.png

Děkuji za pozornost Prezentaci si můžete stáhnout na misaz.moxo.cz/web Použité ukázky naleznete na misaz.moxo.cz/web