Spotřební daň na pohonné hmoty - zachovat nebo snížit?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství Mojmír Hampl Viceguvernér ČNB Žofínské fórum na téma „České zemědělství“ 10. března 2014.
Advertisements

Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2010 Ministerstvo financí září 2009.
Ing. Dan Jiránek primátor Statutárního města Kladna.
Predikce daňových výnosů Smilovice, prosinec 2008
Poslanecká sněmovna 15. listopadu 2012
Výkonové zpoplatnění v ČR aktuální stav
Souhrnné hodnocení situace v plynárenství z pohledu velkých zákazníků Ing. Vladimír Štěpán ENA s.r.o. Listopad 2012.
František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
CENOVÁ KONVERGENCE K EU: Poznatky z mezinárodního srovnání Seminář MF ČR Smilovice, 2. prosince 2003 Martin Čihák (MMF) Tomáš Holub (ČNB)
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Dopady předlužení občanů na hospodářství
Mýtné systémy v ČR a Evropě 0 TRUCK & BUSINESS DAY BRNO, 10. kv ě ten 2010.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK
Veřejný dluh a Barro-Ricardova hypotéza
Jak dál ve zpoplatnění silnic? 0 O 2 TRUCK BUSINESS DAY LEDNICE, 12. KV Ě TEN 2011.
Vývoj úvěrů a úrokových sazeb Dopady krize na transmisi měnové politiky Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Smilovice,
Česká ekonomika: aktuální vývoj a očekávání podniků Vladimír Tomšík 25. ledna 2013.
Situace na trhu s masem v ČR a EU Miluše Abrahamová Pavel Froněk VÚZE Praha.
Makroekonomický vývoj a situace na trhu práce Setkání s představiteli odborových svazů Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Praha,
Příprava nového zákona o rozpočtovém určení daní.
1 Přechodná období ČR po vstupu do EU VŠFS – kombinované studium Veřejná správa
Zahraniční obchod ČR po vstupu do EU Zahraniční obchod ČR po vstupu do EU Podklad pro seminář odboru 31 MF Smilovice Ladislav Prokop odbor.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Fiskální význam daně z nemovitostí 18. února 2010 Mgr. Peter Chrenko náměstek ministra financí.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
1 Analýzy stupně ekonomické sladěnosti České republiky s eurozónou Tomáš Holub Seminář MF ČR Smilovice, 6. prosince 2005.
1 XVI. Seminář energetiků Aktuální problémy v teplárenství ČR Miroslav Krejčů.
Ekonomický pokles a hospodaření českých obcí a měst Ekonomický pokles a hospodaření českých obcí a měst Ing. Ivan Černý předseda Finanční komise SMO ČR.
1 Krize s plynem, příčiny a důsledky. Bezpečnost dodávek plynu v ČR. Prognóza vývoje cen energií v roce Vladimír Štěpán ENA s.r.o. Leden 2009
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Možnosti rozvoje alternativních paliv v dopravě v České republice Praha
Valná hromada Svazu dopravy - Ekologická daňová reforma v ČR Ekologická daňová reforma (EDR) v ČR JUDr. Jan Dusík, MSc. I. náměstek ministra ředitel.
Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu Ing. Miroslav Kalous, CSc. Česká národní banka, sekce měnová a statistiky
Současný vývoj koruny k euru a dolaru Aneta Pospíšilová.
Eva Zamrazilová Členka bankovní rady ČNB Ceny potravin a český spotřebitel Strategie českého zemědělství a potravinářství do roku 2020 Soběstačnost ve.
Ing. Mgr. Hana Foltýnová Tel.: Vyhodnocení scénářů: Dopady na poptávku po palivech.
1 Evropská dimenze ekonomické krize Ing. Oldřich Vlasák předseda SMO ČR a poslanec EP XII. Celostátní finanční konference 23. listopadu 2009.
Použití CNG v dopravě Svaz dopravy 5. března 2009 Ing. Jan Zaplatílek.
Vliv zvýšení SD na chování dopravců Vladimír Starosta prezident Sdružení autodopravců ČESMAD BOHEMIA.
Podpora dopravních společností provozující CNG autobusy Svaz dopravy – sekce silniční dopravy, SOR Libchavy Lubomír Kolman, Project Manager RWE.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
EKONOMICKÉ INFORMACE pro jednání Předsednictva RVŠ 19. března 2015.
Zadluženost domácností a její dopady na ekonomiku ČR
„Realistický pohled na stav veřejných financí“ Ministerstvo financí ČR Praha květen 2010 Jan Zikl.
Pokles příjmů obecních rozpočtů a způsoby řešení jeho dopadů Ministerstvo financí ČR Praha listopad 2009 Jan Zikl.
Měnový kurz.
Daně Rizikem pro volný pohyb zboží může být i rozdílné zdanění Sjednocení daňových soustav - nereálné 1. Daňová diskriminace zakázána - (Případ „Whisky.
CENA A CENOVÁ POLITIKA V EU. cena a cenová politika - ovlivňující faktory interní faktory: podnikové cíle marketingové cíle marketingový mix náklady cena.
Snížit nebo nesnížit spotřební daň?. Navzdory zvýšení sazby nedošlo v roce 2010 k zvýšení výnosu SD.
HYNEKFAJMON Euro a Česká republika. HYNEKFAJMON Euro a Česká republika Výchozí situace 1.ČR se přistoupením k EU zavázala přijmout měnu euro (čl. 4 Aktu.
Ministerstvo financí České republiky Jednání pracovní komise k RUD 31. března 2016 Ministerstvo financí Březen 2016.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Energetická politika Mgr. Oldřich Hájek. Specifika energetické politiky Hybridní povaha politiky Hybridní povaha politiky Ve smlouvě o EU i o EHS není.
Příčiny a důsledky hypoteční krize. Finanční krize – příčiny; hypoteční krize pád nadhodnocených akcií internetových firem většina společností.
Perspektiva vysokoprocentních biopaliv v ČR Ing. Martin Kubů, 10_2015.
Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu intersociální problémy Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2. ročníku.
Maastrichtská kritéria a ČR, současnost a perspektivy. ČR a Euro.
FINANČNÍ GRAMOTNOST DANĚ ZŠ HejniceZ. Hyxa. DANĚ Daně a veřejné rozpočty daně jsou jedním ze zdrojů příjmů veřejných rozpočtů. Veřejné rozpočty jsou státní,
12. přednáška Daně ze spotřeby. Daně ze spotřeby - Osnova 1. Úvod, základní pojmy, výnosy 2. DPH 3. Daně spotřební 4. Harmonizace v EU.
Zdanění provozu motorových vozidel v České republice
Hospodářský cyklus Pavel Seknička.
Hospodářská politika - cíle, nástroje a nositelé TNH 2 (S-3)
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Hospodářský cyklus TNH 2 (S-3)
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Fakulta dopravní ČVUT v Praze konference IDS, Žďár nad Sázavou
Transkript prezentace:

Spotřební daň na pohonné hmoty - zachovat nebo snížit? Unie malých a středních podniků ČR 12. listopadu 2012 Praha Ladislav Minčič I. náměstek ministra financí

Obsah Faktory ovlivňující ceny PHM Spotřební daň z minerálních olejů Inkaso spotřební daně z MO Spotřeba PHM Závěr

I. Faktory ovlivňují ceny pohonných hmot Daně Spotřební daň z minerálních olejů, DPH, Ostatní poplatky Švédsko – poplatek za emise CO2, Finsko – poplatek za strategické ropovody, Slovensko – poplatek za strategických zásoby ropy, Možné zavedení poplatku ze strategických zásob ropy v ČR? Rozdílné technologie a cenová politika výrobců a prodejců PHM

II. Spotřební daň z minerálních olejů

II. Spotřební daň z minerálních olejů

II. Spotřební daň z minerálních olejů Vliv směnného kurzu na vývoj sazeb vlivem apreciace směnného kurzu vzrostla sazba (v €/1000 l) o 29 % mezi roky 2005 a 2009, aniž by se měnily sazby v Kč, Navýšení sazeb spotřební daně o 1000 Kč/1000 l k 1. lednu 2010 vliv depreciace směnného kurzu způsobil 4,6% nárůst sazby u bezolovnatého benzínu 6,1% nárůst sazby u motorové nafty.

II. Spotřební daň z minerálních olejů

III. Inkaso spotřební daně z min. olejů Nárůst inkasa daně mezi roky 2003 a 2011 o 41,8 % Poslední změna sazby: k 1. lednu 2010 Pokles spotřeby v důsledku hospodářské krize a vysokých cen pohonných hmot V případě zachování sazby → zřejmě by došlo k poklesu příjmů veřejných rozpočtů

III. Inkaso spotřební daně z min. olejů - Slovenská zkušenost Dle analýzy Institutu finanční politiky, Ministerstvo financí, SR Pokles sazby motorové nafty k 1. únoru 2010 o 23,5 % (z 481,31 €/1 000l na 368 €/1 000l) Důvody snížení: Oslabení měn v okolních státech vůči euru → zdražení pohonných hmot na Slovensku Zavedení elektronického mýta a následné protesty autodopravců Zvýšení spotřeby motor. nafty o 25,6 % Příspěvky jednotlivých vlivů na změnu spotřeby: Snížení sazby: + 14,5 % Ekonomické oživení: + 9,7 % Směnné kurzy: 1,4 % Nárůst inkasa daně významně ovlivněn i jinými vlivy než jen snížením sazby daně

IV. Spotřeba pohonných hmot Dlouhodobý pokles spotřeby benzínu, Změna spotřebitelského chování → preference vznětových motorů Nižší spotřeba PHM u nových automobilů

IV. Spotřeba pohonných hmot Spotřeba motorové nafty → stabilní Nižší spotřeba PHM u nových automobilů

IV. Spotřeba pohonných hmot Mírný pokles spotřeby motorové nafty i v sousedních státech (kromě Polska)

IV. Spotřeba pohonných hmot Pokles spotřeby benzínu → celoevroský trend (přebytky benzínu vyváženy do sev. Ameriky)

V. Závěr Změna přístupu k sazbě SD z PHM Snížení sazby spotřební daně z minerálních olejů Riziko výpadku příjmů veřejných rozpočtů (SD a DPH) Nutná kompenzace možných výpadků příjmů veřejných rozpočtů Změna přístupu k sazbě SD z PHM Nutná diskuze (vyšší důraz na výkonové zpoplatnění používání silnic, revize energetické směrnice) Vliv změny sazby DPH na cenu PHM Podnikatelský sektor: neutrální (uplatnění DPH na vstupu) Soukromý sektor: negativní (nárůst ceny PHM)

Děkuji za Vaši pozornost