Název Trávicí soustava člověka Šablona CZ.1.07/1.4.00/21.2698 Poř.číslo Autor šablony Mgr. Zuzana Vyhnálková DiS Datum
Trávicí soustava trávicí soustava
Metodika Procvičení názvů orgánů trávicí soustavy člověka pomocí pracovního listu. Seznámení s funkcemi orgánů trávicí soustavy člověka. Žáci dokáží sestavit trávicí soustavu člověka a orientují se v ní. Žáci dokáží popsat proces zpracovávání potravy v těle.
Trávicí soustava je orgánová soustava zajišťuje příjem potravy zajišťuje její mechanické a chemické zpracování zajišťuje vstřebání živin zajišťuje vyloučení nestrávených a nestravitelných zbytků Cíl: získání živin z potravy - trávení.
Skládá se z částí 1) Dutina ústní Zuby Jazyk Slinné žlázy 2) Trávicí trubice Hltan Jícen Žaludek Tenké střevo Tlusté střevo 3) Konečník, řitní otvor 4) Žlázy trávicí soustavy Slinivka břišní Játra
trávicí soustava schéma
Co si pamatuješ? Co je to trávicí soustava? je orgánová soustava zajišťuje příjem potravy zajišťuje její mechanické a chemické zpracování zajišťuje vstřebání živin zajišťuje vyloučení nestrávených a nestravitelných zbytků
Co si pamatuješ? Z jakých částí se skládá trávicí soustava člověka? Dutina ústní Trávicí trubice Konečník, řitní otvor Žlázy trávicí soustavy
Dutina ústní Dutina ústní je počátkem trávicí soustavy člověka. Skládá se ze zubů, jazyka a slinných žláz. ústa
Zuby Rozlišujeme na řezáky, špičáky, třenové zuby a stoličky. Zuby zajišťují mechanické zpracování potravy. Důležitá je správná péče o chrup.
Jazyk Na jeho povrchu vnímáme chuť jídla. jsou 4 základní chuti: Sladká Slaná Hořká Kyselá jazyk - chutě
Slinné žlázy vylučují sliny čistí zuby remineralizují sklovinu Tři velké párové slinné žlázy: Příušní žláza Podjazyková žláza Podčelistní žláza slinné žlázy
Co si pamatuješ? Z jakých částí se skládá dutina ústní? zuby jazyk slinné žlázy Jak dělíme zuby? řezáky, špičáky, třenové zuby a stoličky Jaké máme chutě? Sladká, slaná, hořká, kyselá
Trávicí trubice Hltan má tyto části: Jícen ústní část hltanu nosohltan ústní část hltanu hrtanová část Jícen je trubice, která je tvořena hladkou svalovinou vyvolává rytmické pohyby (peristaltika), které posouvají potravu do žaludku.
Žaludek je rozšířená část trávicí trubice. Probíhá v něm mechanické i chemické trávení. Mechanické trávení zajišťují stahy žaludku, následně pak vzniká trávenina. Chemické probíhá za účasti kyselin a enzymů. Stěny žaludku jsou chráněny vrstvou hlenu, jejímž porušením vznikají žaludeční vředy. žaludek
Tenké střevo Dochází zde ke konečnému natrávení potravy a vstřebání většiny živin. Dělí se na: dvanáctník lačník kyčelník V tenkém střevě probíhá chemické trávení pomocí tří různých šťáv: střevní šťávy, šťávy slinivky břišní a žluči. Žluč vzniká v játrech, skladuje a zahušťuje se ve žlučníku a do tenkého střeva ústí ve dvanácterníku.
http://galenus.cz/img/zdravi/traveni/tenke-strevo.jpg
Co si pamatuješ? Z jakých částí se skládá trávicí trubice? hltan jícen žaludek Jak dělíme tenké střevo? dvanáctník lačník kyčelník Kde vzniká žluč? Žluč vzniká v játrech
Tlusté střevo slouží k zahušťování potravy plní se 4 – 8 hodin po příjmu potravy vyprazdňuje se zhruba po 18 hodinách Poslední částí tlustého střeva je řitní otvor. Řitním otvorem odchází z těla stolice. http://galenus.cz/traveni-tluste-strevo.php
Tlusté střevo se dělí na: Slepé střevo a červovitý přívěšek (slepé střevo) Tračník vzestupný tračník příčný tračník sestupný tračník esovitá klička Konečník
Co si pamatuješ? Z jakých částí se skládá tlusté střevo? slepé střevo tračník konečník K čemu slouží tlusté střevo? k zahušťování potravy Kudy odchází z těla stolice? řitním otvorem
Žlázy trávicí soustavy Slinivka břišní žláza s obojí sekrecí – vnější i vnitřní Její lalůčky mají vnější sekreci, tj. tvoří trávicí šťávy. Vnitřní sekrecí je produkce hormonů regulujících hladinu cukru v krvi (inzulin). slinivka
Játra jsou nejteplejším orgánem (40 °C až 41 °C) lidského těla. rozpadají se zde červené krvinky jsou zásobním orgánem metabolismu vzniká zde žluč Žluč je kapalina žlutohnědé barvy. umožňuje lepší vstřebávání živin odvádí některé škodlivé látky a toxiny Je žlučovodem odváděna do žlučníku, kde se skladuje a upravuje.
Doba trvání průchodu potravy trávicí soustavou Doba pasáže potravy trávicím traktem je závislá na řadě faktorů a je u každého jedince jiná. Polovina žaludečního obsahu je posunuta do tenkého střeva přibližně za 2,5 až 3 hodiny. Celý žaludeční obsah je vyprázdněn za 4 až 5 hodin. Tenké střevo následně opustí 50% obsahu za 2,5 až 3 hodiny. Konečně průchod tlustým střevem trvá 30 až 40 hodin. Citace: http://cs.wikipedia.org/wiki/Tr%C3%A1vic%C3%AD_soust ava_%C4%8Dlov%C4%9Bka#cite_note-9
Co si pamatuješ? Jaké jsou žlázy trávicí soustavy? slinivka břišní játra Jak se nazývá hormon, který reguluje hladinu cukru v krvi? inzulin Kde vzniká inzulin? ve slinivce břišní
Co si pamatuješ? Jakou funkci mají játra? Kde se skladuje žluč? Rozpadají se zde červené krvinky Vzniká zde žluč Zásobní orgán metabolismu Kde se skladuje žluč? ve žlučníku
Slinné žlázy podjazyková a podčelistní Příušní slinná žláza Hltan Přiřaď názvy Ústní dutina Slinné žlázy podjazyková a podčelistní Příušní slinná žláza Hltan Jícen Bránice Játra Žlučník Žaludek Slinivka Tenké střevo Tlusté střevo Slepé střevo Konečník
Řešení trávicí soustava - řešení
Čerpáno z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Tr%C3%A1vic%C3%AD_soustava_%C4%8Dlov %C4%9Bka Kolektiv autorů. Lidské tělo (The Human Body). [s.l.] : GEMINI, 1992. Kapitola "trávení", s. 336. www.stepup-fitness.cz/download/vyziva/traveni.doc HUGHES, James. Velká obrazová všeobecná encyklopedie. [s.l.] : Svojtka & Co., 1999. ISBN 80-7237-256-4. Kapitola Lidské tělo - trávicí systém, s. 160. http://www.vysokeskoly.cz/maturitniotazky/otazky/biologie/TraviciSoustava.ht m http://www.novinky.cz/clanek/80283-na-onemocneni-jater-pomaha-predevsim-dieta.html Autorem textů, není –li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Vyhnálková.
Obrázky dostupné na: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/7c/Digestive_system_diagram_cs.svg/370px- Digestive_system_diagram_cs.svg.png https://encrypted- tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQw2x02iAHHK_S78Jg3CvETtSVceCHZRq2ziU0zRulPtzj7_wWc lw https://encrypted- tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSYZGlGX3HUwH9RukXlHo9HSKFfBcHptTUTRPDmLuz0hIZw esuU https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTpUMktiWHedJV5RSDAfeQOptOXPzKzb95- JvrHO9Rd_4La4TWr https://encrypted- tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTFk2VAFPXoMG7gwVgvCsHtb0SJGblIyeLkd9RZkx_qNTkHlEx ymQ https://encrypted- tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSt2F7XLRcdFMxeeiCB8I1G0KiNtPJ01XesdvQZXrDxVkWOPFO X https://encrypted- tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTzxD7uwHcODNjvEYA1wsi_UrD3xBCzSIDfCRjuAssFBVKjY-Iv https://encrypted- tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSSOWUC6SJwpW7mQl3QTPlqPE4_740HYjYNnST4DMTgkuNS ZfuX http://skolajecna.cz/biologie/Sources/Examination_Detail.php?intImageId=269&booExpose=1