Cíle a postupy empirického výzkumu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Metodologie sociologického výzkumu
Advertisements

METODY A TECHNIKY VÝZKUMU
Sociologie – metody a techniky sociologického výzkumu II.
Úvod Klasifikace disciplín operačního výzkumu
Sociologie – metody a techniky sociologického výzkumu
Výzkum (pedagogického zhodnocení) volného času
Empirická část práce a její struktura
Téma: Co je sociologie? Na úvod, co jsou to sociální vědy? A které by to měly být? Politologie, ekonomie, psychologie, sociologie…?
Etapy práce na sociologickém výzkumu. 2 I. Formulace problému II. Rozhodnutí o populaci a vzorku III. Pilotní studie IV. Rozhodnutí o technice sběru dat.
VLIV ZMĚN SVĚTA PRÁCE NA KVALITU ŽIVOTA 2005 – 2008 Moderní společnost a její proměny Seminář k výzkumu na úseku BOZP
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Hypotézy ve výzkumu.
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_MARKETINGOVÝ.
Kvantitativní metody výzkumu v praxi (KMVP) 0. Poučení z minulých ročníků a novinky od ZS 2013 (2011) poslední aktualizace Jiří Šafr jiri.safr(at)seznam.cz.
Sociologický výzkum.
KVANTITATIVNÍ NEBO KVALITATIVNÍ VÝZKUM?
Sociologický výzkum I. (metody a techniky sociologického výzkumu
Organizace empirického výzkumu Etapy výzkumu: 1.Přípravná – definice problému, určení cíle výzkumu, zajištění dostupných již existujících informací o problému,
SOCIOLOGIE Sociologický výzkum. 1 Sociologický empirický výzkum, je nástrojem, umožňujícím řešit určitý problém.
zpracování dat pomocí atlas.tI
1 Institucionalizace výzkumů veřejného mínění. 2 USA – 30. léta minulého století USA – 30. léta minulého století Evropa – po 2. světové válce Evropa –
VÝZKUM V OŠETŘOVATELSTVÍ
VY_32_INOVACE_EKO_06 MARKETINGOVÝ VÝZKUM I. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova:
Sociologie C 2. cvičení Základní informace k organizaci výuky, obsah a průběh cvičení, požadavky k plnění studijních povinností, literatura Vstup do problematiky.
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
STATISTIKA přednáška 1 Martin Sebera, FSpS MU, Sázíte-li ve Sportce, je to hazard. Sázíte-li se, že vám v kartách přijdou tři postupky po sobě,
Marketingový výzkum. podstatou je systematické plánování, podstatou je systematické plánování, shromažďování, analýza a vyhodnocování shromažďování, analýza.
DKV část 31 Design kvantitativního výzkumu 4. část ( ) Jiří Šafr UK FHS Historická sociologie (LS 2010)
Skupinové interview (Focus group)
Sociologie C 3. cvičení Tematická rekapitulace 2. cvičení - pojem paradigma a výzkumná paradigmata v sociologii – kvantitativní a kvalitativní metoda.
Kvantitativní metody výzkumu v praxi PRAKTIKUM
K OMBINATORIKA, PRAVDĚPODOBNOST, STATISTIKA Úvod do statistiky VY_32_INOVACE_M4r0117 Mgr. Jakub Němec.
Diplomový seminář I – 3. hodina Kontrola domácích úkolů – Úvod do DP 2. Návrh výzkumu: Cíle výzkumné práce a formulace výzkumných otázek.
TECHNIKY SBĚRU DAT KVANTITATIVNÍ KVALITATIVNÍ VÝZKUM VÝZKUM
Kvantitativní metody výzkumu v praxi
Základy pedagogické metodologie
Výzkum veřejného mínění a jeho realizace
Biostatistika 1. přednáška Aneta Hybšová
Marketingový průzkum Milan Mrázek Matematika & Business
1.1. Sociologie C Úvodní cvičení v akademickém roce 20011/2012 Vyučující : Mgr. Ondřej Roubal, Ph.D. Fakulta sociálních studií - katedra sociologie.
Základy pedagogické metodologie
Metody sociálního výzkumu Kombinované studium ZS 2009.
PŘÍPADOVÁ STUDIE - zaměřuje se na podrobný popis a rozbor jednoho nebo několika málo případů. - výzkumná otázka: Jaké jsou charakteristiky daného případu.
S využitím prezentací Mgr. Pavlíny Mazáčové, Ph.D.:  Jak napsat dobrý odborný článek  Tvorba odborného textu.
Pojetí sociálněvědního výzkumu
Metodologie 2 Lekce 1 Lenka Slepičková.
Základy pedagogické metodologie Mgr. Zdeněk Hromádka, Ph.D.
Základy pedagogické metodologie; seminář Mgr. Zdeněk Hromádka
Analýza kvantitativních dat I. Vstupní test ze znalostí designu kvantitativního sociologického výzkumu Jiří Šafr jiri.safr(at)seznam.cz poslední aktualizace.
Postup při empirickém kvantitativním výzkumu
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
Typy výzkumu  Kvantitativní  Kvalitativní  Smíšený  První zkoumá kolik lidí si co myslí atd …  Druhý co přesně si lidé myslí  Třetí je kombinací.
HYPOTÉZY „Hypotéza není ničím jiným než podmíněným výrokem o vztazích mezi dvěma nebo více proměnnými. Na rozdíl od problému, který je formulován v.
HYPOTÉZY ● Hypotéza je tvrzrní (výrok) vyjařující vztah mezi proměnnými ● Hypotézy vychází z výzkumného problému. ● Hypotézy se stanoví na začátku výzkumu.
HYPOTÉZY ● „Hypotéza není ničím jiným než podmíněným výrokem o vztazích mezi dvěma nebo více proměnnými. Na rozdíl od problému, který je formulován v podobě.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Metody sociálního výzkumu 3. blok Denní studium LS 2008/ blok.
1. ÚVODNÍ INFORMACE K PŘEDMĚTU Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Základy pedagogické metodologie Kateřina Vlčková Katedra pedagogiky PdF MU PS 2015.
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Kvantitativní výzkum: proces a návrh výzkumu
Sociologie jako věda Mgr. Vladimír Velešík.
Úvod do kvalitativního výzkumu
KVALITATIVNÍ VÝZKUM - ÚVOD
Sociologický výzkum II.
Metody a techniky výzkumu II.
Metody sociologického výzkumu kvantitativní. MSV-KVANT Výuka v LS 2018
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Metody pedagogiky.
Transkript prezentace:

Cíle a postupy empirického výzkumu „Teorie bez praxe je mrtvá, praxe bez teorie je slepá a hluchá.“ (Urban, 2008:54) 29.9.2011

konstrukce nástrojů pro sběr dat MODEL EMPIRICKÉ VĚDY Teoreti-cký rámec formulace hypotéz konstrukce nástrojů pro sběr dat sběr dat analýza dat interpretace závěrů

LOGIKA POZNÁVACÍHO PROCESU V KVANTITATIVNÍM A KVALITATIVNÍM VÝZKUMU DEDUKCE INDUKCE Teorie ▼ Hypotézy Pozorování Přijaté/zamítnuté hypotézy Nalezené pravidelnosti Předběžné závěry KVANTITATIVNÍ PŘÍSTUP (paradigma) KVALITATIVNÍ PŘÍSTUP viz Disman (2009, str. 77)

Testování vs. porozumění Kvantitativní Kvalitativní cílem je testování hypotéz je formulace, vytvoření teorie (hypotéz) deduktivní logika induktivní logika omezený rozsah informace o mnoha jednotkách/jedincích mnoho informace o malém počtu jednotek/jedinců redukce reality na proměnné a sledované vztahy mezi nimi redukce počtu sledovaných jedinců/jednotek

Základní podstata kvantitativního výzkumu: SOCIÁLNÍ REALITA JE REDUKOVÁNA NA SOUBOR STATISTICKY OVĚŘITELNÝCH VZTAHŮ MEZI PROMĚNNÝMI. Metoda experimentální Metoda neexperimentální tzv. zkoumání přirozených skupin

Zamlčené předpoklady kvantitativního šetření Zdroj: Petrusek, M Zamlčené předpoklady kvantitativního šetření Zdroj: Petrusek, M., Teorie a metoda v moderní sociologii. (1) Tentýž stimul má pro každého respondenta tentýž význam. (2) Otázka výzkumníka je zajímavá nebo relevantní pro toho, kdo odpovídá. (3) To, co respondent vypovídá, odpovídá jeho názoru a pak i jeho následnému chování. (4) Výzkumník spoléhá na to, že dotazovaný rozumí situaci, na níž je dotazován. pokr.

(5) Předpoklad, že verbální vyjádření respondenta lze přepsat do podoby jiného znaku bez ztráty informace. (6) Předpoklad, že zkoumanou realitu lze uchopit v těch parametrech, proměnných, které jsou dány na počátku výzkumu.

Volba a formulace výzkumného problému 13.10.2011

Hl. zásady kvantitativního výzkumu: Vědecká průkaznost výsledků výzkumu spočívá v logicky správném a metodologicky „čistém“ designu výzkumu. Design nemohou nahradit ani sebepůsobivější statistické operace. Výpovědi o realitě nejsou realitou samotnou! Mareš, Rabušic, 2006

Na začátku výzkumu se musíme rozhodnout: Co chceme zjistit – jaký bude účel a co bude cíl výzkumu? Musíme se rozhodnout, jaké a kolik proměnných nás bude zajímat? Jak budeme data získávat? Jak budeme data analyzovat? Punch, K.F., 2008

Rozlišujeme: Téma resp. předmět výzkumu Výzkumný problém, zúžení předmětu na některé jeho významné aspekty, tedy co chceme zjistit? Výzkumná otázka (cíl) - konkrétní otázka na kt. hledáme prostřednictvím výzkumu odpověď. Hypotézy Mareš, Rabušic, 2006

Doporučená literatura Disman, M.: Jak se vyrábí sociologická znalost. Karolinum, Praha 2009 (či starší vydání). Punch, K.F.: Základy kvantitativního šetření. Portál, Praha 2008. Surynek, A., Komárková, R., Kašparová, E.: Základy sociologického výzkumu. Management Press, Praha 2001. Šanderová, J.: Jak číst a psát odborný text ve společenských vědách: několik zásad pro začátečníky. Slon, Praha 2005.