Konverze dat RVO do databáze překážek

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kvalita – klíčový parametr GEODAT?
Advertisements

Petr Vondruška, VÚGTK v.v.i.
Hlavní směry a perspektivy rozvoje problematiky eTOD
Podklady pro GP vydávané z ISKN prostřednictvím NVF
Ing. Milan KOCÁB, MBA VÚGTK
Deník veřejné knihovny na rok 2009 Změny v evidenci činnosti knihoven.
Ing. Milan Kocáb Ing. Ivana Valdová
Výzkumný ústav geodetický, topografický a kartografický, v. v
Registr výškových objektů a národní databáze překážek
„ Nástroje k vyhodnocení četnosti průjezdu dopravní techniky“ (měření hustoty dopravních proudů)
Informační systém Patricie specializované řešení pro Advokátní kanceláře.
Pomůcka pro tvorbu prezentací závěrečné a diplomové práce
11 Udržovatelnost a servisní logistika
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Přednáška č. 4 seznamy seznamy tabulky tabulky jejich sémantika jejich sémantika Ing. Martin Adámek Katedra informačních.
3.4 Jednosnímková metoda Základní pojmy
13. MicroGEOS, DIKAT, informace KN
Diplomová práce Autorka: Ing. et Ing. Zuzana Hynoušová
Projektování bodových polí, trendy budování bodových polí
PROLAND Nástroj geodeta, projektanta pozemkových úprav a pracovníka pozemkového úřadu 5. listopadu 2007.
Získávání informací Získání informací o reálném systému
1 Úvodní snímek slouží pro počáteční orientaci a jako návěští pro hypertextové odkazy. Při použití jako předlohy jej uživatel odstraní.
Verze Modul OCENĚNÍ DaMaSk
Informační systém základních registrů. Obsah Úvod Komunikace se základními registry Autentizace a autorizace Práce s údaji Funkcionalita v rámci Portálu.
DIGITÁLNÍ KATASTRÁLNÍ MAPA (DKM)
Setkání klinických uživatelů 2010 Petr Folwarczný.
Problematika zavedení věcného břemene do KN
Analýza dat.
METADATA „Tvoří velice důležitou složkou geodat (prostorově lokalizovatelných dat) “ Renata Hrabinová.
7. Polohové vytyčovací sítě
Činnost odboru centrální dokumentace v rámci SŽG Praha
Analýza financování přenesené a samostatné působnosti obcí a krajů v ČR Petr Toth koordinátor projektu Praha
Metainformační systém založený na XML Autor: Josef Mikloš Vedoucí práce: Ing. Jan Růžička, Ph.D. V/2004.
Zdroje dat, měření, konverze
Účetní reforma v druhém roce
Vymezení základních geoprostorových dat na úrovni pozemkového datového modelu Doc. Ing. Václav Čada, CSc. Západočeská univerzita v Plzni, Fakulta aplikovaných.
Dlouhodobé uchovávání a zpřístupňování dokumentů v digitální podobě
ISKN INFORMAČNÍ SYSTÉM KATASTRU NEMOVITOSTÍ VFK VÝMĚNNÉ FORMÁTY
Využití vzorců a funkcí k úpravám v textu
Srovnání standardů CEN, FGDC a ISO pro metadata Ing. Jan Růžička Institut ekonomiky a systémů řízení, odd.GIS VŠB-TU Ostrava, HGF tř. 17.listopadu
Geoinformační technologie Geografické informační systémy (GIS) Výukový materiál pro gymnázia a ostatní střední školy © Gymnázium, Praha 6, Nad Alejí 1952.
Porovnání tvorby DKM a KM-D pro katastrální území Antošovice
2008/2009 REPORTING Tereza Mulačová Česká zemědělská univerzita v Praze Tereza Řezníčková Provozně ekonomická fakulta Marek Tláskal obor Veřejná správa.
NÁRODNÍ DIGITÁLNÍ ARCHIV
1 Dspace na AMU – Ostrava 2012 AMU = DAMU + FAMU + HAMU Dspace na AMU Jakub Ivanov PhDr. Iva Horová.
Výzkum uplatnění dat laserového skenování v katastru nemovitostí
Návrh modelu řízení ECM v kontextu řízení informatiky Ing. Renáta Kunstová.
Srovnání standardů CEN, FGDC ISO a ISVS pro metadata Ing. Jan Růžička Institut ekonomiky a systémů řízení, odd.GIS VŠB-TU Ostrava, HGF tř. 17.listopadu.
Zpracování záznamů GPS dispečerských vozů DPO Vedoucí projektu : doc. Ing. Petr Rapant, CSc. Zpracovává : Radim Balon, G363 Vysoká škola báňská – Technická.
Obce a územně analytické podklady v procesu územního plánování ISSS 2007 – Hradec Králové Vojtěch Zvěřina.
Technologie - snímkové orientace
GIS prostoru haldy a.s. NH Ostrava
Geoinformatika úvod.
Postup při empirickém kvantitativním výzkumu
ABSOLVENTSKÁ PRÁCE Název absolventské práce
Geografické informační systémy pojetí, definice, součásti
Hodnocení výsledků ukončených programů VaVaI Ing. Blanka Černá, CSc., Národní agentura pro zemědělský výzkum Ing. Jan Budský Oddělení výzkumu Odbor výzkumu,
Obsah prezentace Princip fungování Technické parametry Proces realizace Závěrečné zhodnocení 4.
CRAB z pohledu dodavatele Pilotní pasportizace dodavatel sběru dat do pasportu a dalších specifických informací o budovách 1 1.
Základní registr územní identifikace a nemovitostí Zbyněk Havelda Úřad pro veřejné informační systémy Seminář sdružení Nemoforum.
Geoinformatické modelování RNDr. Blanka Malá, Ph.D.
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín VY_32_INOVACE_ICT_04 ORGANIZACE DAT V PC Zpracovala: Mgr. Květoslava Štikovcová Číslo.
Třídimenzionální radary Základní takticko-technické údaje radarů:
Návrh logistiky skladového hospodářství ve vybraném podniku
Přednáška pro předmět Operační systémy II ÚI PEF MENDELU
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Využití technologie RFID ve společnosti Nábytek Penta, s. r. o.
Ukazatele kvality Program školení.
Elektronické skartační řízení z pohledu menších původců
E-Inventarizace – datové terminály
HASH.
Transkript prezentace:

Konverze dat RVO do databáze překážek Ing. Antonín Kočenda

Konverze dat RVO do databáze překážek Charakteristika RVO Základní rozdíly mezi požadavky na DBP a RVO Využití dat RVO pro DBP Program pro převod dat RVO do formátu XML Konverze dat RVO přes výměnný formát VF 1.0 Závěr

1. Úvod Důležitými výsledky řešení výzkumného úkolu pro MD ČR jsou: 1. Technologie pro určení leteckých překážek a jejich začlenění do databáze: Obecné údaje Požadavky na data překážek Procesy sběru dat překážek Postup při sběru dat překážky Zajištění kvality dat 2. Návrh nové databáze překážek 3. Návrh zajištění a hodnocení kvality dat překážek podle norem ISO, EU a ICAO.

2. Charakteristika RVO Registrují se překážky pokud je: 2.1 Standardizace 2.2 Rozhodná relativní výška překážky pro její registraci Registrují se překážky pokud je: - relativní výška překážky 40m a více (sloupy el. vedení od 50m) - v Prostoru 2 vojenských letišť 30m a více - při velkém výskytu překážek (města, prům. komplexy) pokud jejich výška převyšuje okolní zástavbu o 1/3 jejich výšky, ale objekty 60m a vyšší vždy. 2.3 Přesnost určení překážky Přesnost určení polohy, relativní výšky a absolutní výšky překážky je charakterizována metodou jejich určení. 2.4 Fotografie 2.5 Metadata 2.6 Verifikace dat

3. Základní rozdíly mezi požadavky na DBP a RVO definice Prostorů pokrytí škála atributů překážek, jejich obsah a kódování numerické požadavky na přesnost určení polohy a výšek rozlišení překážek podle geometrických typů existence požadavku na horizontální rozlišení a od něho odvozených zásad na výběr a hustotu definičních bodů a na event. spojování překážek do bloků a skupin údaje o kvalitě dat překážek a způsoby hodnocení kvality dat údaje o souhrnné kvalitě dat celé databáze překážek údaje o úrovni integrity jednotlivých překážek a celé databáze obsah a forma metadat jednotlivých překážek a metadat celé databáze existence kontrolních součtů typu CRC32Q při přenosu dat

4. Využití dat RVO pro DBP významný přínos pro naplnění a provozování databáze překážek velmi cenné jsou zejména údaje o souřadnicích a výškách překážek značná časová a ekonomická úspora finančních prostředků nezbytnost doplnění atributů RVO podle požadavků na data DBP Pro ilustraci lze uvést počty atributů RVO a DBP: překážka v RVO ……………… 35 položek překážka v DBP …………….. 107 položek metadata překážky ………….. 16 položek překážka v DBP celkem ........ 123 položek metadata databáze …………… 43 položek a

4. Využití dat RVO pro DBP Využití atributů RVO: Pokud jde o využití 35 položek atributů z RVO, je možno: ponechat bez úpravy ……………. 10 položek ponechat s úpravou ……………... 7 položek bez využití ……………………... 18 položek celkem lze využít ……………... 17 položek

5. Program pro převod dat RVO do formátu XML data RVO předá MO ČR v provedení RVO - Excel (RVO/XLS) data třeba převést do formátu XML XML soubor se skládá z těchto bloků: <HEADER> - obsahuje obecné informace <TABLES> - obsahuje tabulky dat, které obsahují informace o jednotlivé překážce. Pro každou překážku se přenáší tyto tabulky: t001_prekazka - základní informace t003_sourprek - geodetické údaje (souřadnice definičních bodů, nadmořská výška vrcholu atd.) t005_metadata_VP – metadata překážky t006_images - digitální fotografie c008_subjekt - číselník subjektů, na něž se odkazují jednotlivé tabulky.

Program pro převod dat RVO do formátu XML pro dávkový převod do formátu XML byl vytvořen program „prevod_xml“ na podkladě tabulky: Název Výpočetní úkon Vložit do položky DBP IDCISLO Hodnotu z RVO ponechat a beze změny ji vložit do: t005idporiz (INT, NOT NULL) t001idpre (INT, NOT NULL) t003idsou (INT, NOT NULL) t005idmetavp (INT, NOT NULL) NOMENKLATURA Ignorovat NAZEV Odříznout z textového řetězce část za vlastním místním názvem sídla a zbytek vložit do: t001mistnaz (VARCHAR (60), NOT NULL) VYSKA Ponechat původní hodnotu z RVO a beze změny ji vložit do: t003nadvysbodu (DOUBLE, NOT NULL) PREVYSENI Ponechat hodnotu beze změny a vložit ji do: t003relvysbodu (DOUBLE) NADSTAVBA Pokud má v RVO hodnotu PRAVDA vložit hodnotu 1 do: Pokud má hodnotu NEPRAVDA vložit hodnotu 0 do: t001nadst (INT, NOT NULL)

Program pro převod dat RVO do formátu XML programem „prevod_xml“ lze z dat RVO získat dávkově soubor „DataPrekazek.xml“ , který je již součástí výměnného formátu VF 1.0 Ukázka souboru „DataPrekazek.xml“ : - <DATA> - <HEADER> <VERSION>1.0</VERSION> <EXPORTOVAL>Administrator</EXPORTOVAL> <VYTVORENO>23.1.2011 13:24</VYTVORENO> <PUVOD>Databáze překázek, VÚGTK</PUVOD> </HEADER> - <TABLES> - <Tbl DBName="t001_prekazka"> - <Row Action="Add"> <t001idpre Typ="CC">344</t001idpre> <t001UUIDpre Typ="CC" /> <c003koddp_FACC Typ="T">AB020</c003koddp_FACC> <t001mistnaz Typ="T">DOBRÁ VODA</t001mistnaz>

6. Konverze dat RVO do DBP přes výměnný formát VF 1.0 Data překážek musí být předávána v ZIP souboru, který musí mít tuto strukturu: Examples – adresář pro předávaná data ve dvou souborech a jednom podadresáři: DataPrekazek.xml DataPrekazek.CRC Images – podadresář v němž jsou uloženy soubory digitálních fotografií

7. Závěr Data RVO jsou značným přínosem při budování a provozování DBP umožnila počáteční orientaci v problematice řešení nové DBP poskytují údaje o existenci a umístění překážek poskytují údaje o souřadnicích, nadmořských a relativních výškách překážek představují významnou úsporu finančně náročných prací v terénu Řada nových poznatků a požadavků na zabezpečení bezpečnosti letového provozu, včetně požadavků na novou definici, rozsah a kvalitu zjišťovaných atributů překážek Nárůst požadavků na nově budovanou DBP vyžaduje doplnit převzatá data RVO o další potřebné údaje Výměnný formát VF 1.0 byl prakticky odzkoušen a vzorek dat RVO (130 překážek) byl načten do nové databáze překážek