METODIKA VÝUKY IAS/IFRS NA VŠ EKONOMICKÉHO ZAMĚŘENÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
INOVACE UMĚLECKY ZAMĚŘENÝCH STUDIJNÍCH PROGRAMŮ V OBLASTI MULTIMEDIÁLNÍ TVORBY „UMĚNÍ A MULTIMÉDIA“ INOVACE UMĚLECKY ZAMĚŘENÝCH STUDIJNÍCH PROGRAMŮ V OBLASTI.
Advertisements

Plánování auditu 3. cvičení.
Podmínky optimalizace kapitálové struktury
Politika zaměstnanosti v Pardubickém kraji
Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Baví vás práce s lidmi, chcete rozhodovat o nových projektech a řídit jejich realizaci? Chcete-li být.
Studium v zahraničí Ing. Hana Rendlová Mgr. Helena Bicanová
Studijní program Ekonomika a management
Zaměření studijního oboru a rozvoj disciplíny jako východiska inovace výuky účetnictví Prof. Ing. Dana Kovanicová, CSc.
Kurz DEP 507.  N Ekonomika a podnikání  N Finančnictví a bankovnictví  N Cestovní ruch  N Obecně právní činnost  N.
Den otevřených dveří na Národohospodářské fakultě pro obor Národní hospodářství 5. ledna 2013.
Page  1 YOUR LOGO STÁTNÍ Využití Centrálního systému účetních informací státu nejen pro kontrolní činnosti JUDr. David Bauer vedoucí oddělení Metodika.
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Mechatronika v okresu Plzeň-sever (a nejen tam) Ing. Jiří Prantner, Klastr Mechatronika o.s., prezident Tel: Mail:
INOVACE V PODNIKU Inovace předmětu v rámci studijního oboru
IVIG 2005, Praha, 22. září
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_231.
Magisterský obor Ekonomika a řízení elektrotechniky a energetiky.
R VY a Aplikovaná informatika Aplikovaná informatika Prezentace studijních oborů 2013.
PARTNER PROJEKTU OBCHODNÍ AKADEMIE A STŘEDNÍ ZEMĚDĚLSKÁ ŠKOLA BRUNTÁL Ing. Ladislav Konopka Bruntál
Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta
Role vysokoškolského pedagoga ve WBL PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
3. Celofakultní pedagogická konference1 Zapojení předních odborníků z praxe na Ekonomicko- správní fakultě Masarykovy univerzity.
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
Účetní systémy ve světě.. Účetní systémy se navzájem odlišují: Vymezením okruhu uživatelů účetních výkazů Mírou regulace účetnictví Vztahem mezi účetnictvím.
Návrh předmětu a jeho inovací Obchodní podnikání PhDr.Iveta Šimberová, Ph.D.
Program Socrates/Erasmus Jana Procáková Petra Veselá Odbor zahraničních vztahů Západočeská univerzita v Plzni.
Účetní systémy na PC (MPF_USPC) 1. TÝDEN (25. – )
Úvod do psychologie PhDr. David Kuneš, Ph.D
Studijní program EKONOMIKA A MANAGEMENT. Charakteristika studijního programu „Účetnictví a daně“ Ekonomika a management Studijní obor je nabízen v rámci.
Tržní ocenění a zajišťování úvěru
1 Ing. Krajíček Jan Jak dál v zapojení odborníků z praxe Jak dál v zapojení odborníků z praxe Mezinárodní odborný seminář PRAXE A.
Opava Modulární systém studijních programů na vysokých školách v Moravskoslezském kraji a jeho realizace OP RLZ Opatření 3.2 Registrační číslo.
Zavádění procesního řízení systému údržby do závodu 04 ve společnosti Preciosa, a. s. Turnov Eva Zikmundová.
Management znalostí v inovačně náročném prostředí Ludmila Mládková VŠE v Praze.
Účetní systémy na PC (MPF_USPC)
Projekt „Příprava národního registru vysokoškolských kvalifikačních prací“, Jan Mach Říjen 2006, Olomouc Celostátní porada vysokoškolských knihoven Projekt.
Systém řízení moderního podniku Management system of modern company
INOVACE STUDIJNÍCH PROGRAMŮ STROJNÍCH OBORŮ JAKO ODEZVA NA KVALITATIVNÍ POŽADAVKY PRŮMYSLU doc. Ing. Josef NOVÁK, CSc. VŠB-TU Ostrava.
Základy práva Ing. Mgr. Tomáš Klusák
Smlouvy o obchodním zastoupení a smlouvy distributorské, jejich konstrukce, realizace a řešení sporů z nich Přednáška pro kurs Praxe mezinárodního práva.
Faktory ovlivňující rozvoj pedagogických dovedností studentů Jana Stávková.
Úvod do problematiky, definice základních pojmů
Školské systémy, vzdělanost a ekonomická výkonnost
Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné Slezská univerzita v Opavě Zájem o studium na Obchodně podnikatelské fakultě v Karviné se zaměřením.
Úvod do účetních systémů Ing. Jana HINKE, Ph.D. Ing. Jitka Zborková
IPS Informační a poradenské středisko pro volbu povolání a změnu zaměstnání Ing. Ivana Šatrová.
INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ POUŽITÍ INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ PRO MODELOVÁNÍ A SIMULACE KRIZOVÝCH SITUACÍ - T3 ING. JIŘÍ BARTA Operační program Vzdělávání.
Seminář k doktorskému studijnímu programu Zlín.
ICT – TEORIE A PRAXE – ŠKOLY A FIRMY Miloš Maryška, Katedra informačních technologií, VŠE Praha
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
Výzva č. 32 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.1 Vyšší odborné vzdělávání Mgr. Martina Jedličková.
Povolání, které je uplatnitelné v každé době … Program: Hospodářská politika a správa Obor: Účetnictví a daně.
1 Výsledky učení a novela zákona o VŠ seminář Impuls , AVU Tomáš Fliegl odbor vysokých škol, MŠMT.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Hodnocení vybraného podniku na základě finančních výkazů se zaměřením na ukazatel EVA Vypracovala: Bc. Ivana Kotoučková Vedoucí práce: Ing. Radka Redlichová.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Dopady účetní reformy veřejných financí v konkrétních podmínkách vybrané.
D OPADY ÚČETNÍ REFORMY VEŘEJNÝCH FINANCÍ V KONKRÉTNÍCH PODMÍNKÁCH VYBRANÉ ZÁKLADNÍ ŠKOLY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav.
Specifika účtování ve vybraném zemědělském podniku Autor bakalářské práce: David Limberk Vedoucí bakalářské práce: Ing. Kristina Kabourková Oponent bakalářské.
DOTACE A TRANSFERY Z ÚČETNÍHO HLEDISKA A JEJICH VLIV NA HOSPODAŘENÍ
Technické znalectví a pojišťovnictví
Ostravská univerzita (1991 → )
Vzor individuální prezentace
Založení a vznik podniku II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
IAS 1 Prezentace účetní závěrky
Cisco Networking Academy
Výbor pro audit ing. Bohuslav Poduška, CIA, CRMA
KPV/PIS Websol s.r.o. Jaroslav Plzák Lukáš Choulík Tomáš Kraus.
Studijní obor Management sportu
Kurz 1FU191 Metodologický seminář
Transkript prezentace:

METODIKA VÝUKY IAS/IFRS NA VŠ EKONOMICKÉHO ZAMĚŘENÍ Ing. Jana HINKE, Ph.D. Západočeská univerzita v Plzni

Úvod regulace účetnictví v ČR je vedena směrem „zdola“ způsob regulace ovlivňuje i výuku finančního účetnictví v důsledku harmonizace vzrůstá vliv IAS/IFRS s opačným směrem regulace

Charakteristika výuky účetnictví na VŠ Většina vysokých škol v ČR nedisponuje samostatnými katedrami účetnictví Struktura předmětů vyučovaných na těchto vysokých školách v koridoru účetnictví je: -         Účetnictví I., -         Účetnictví II., -         Účetní závěrka, -         Účetnictví na počítači, -         Účetnictví ROPO, -         Účetnictví podle IAS/IFRS.

Axiomy metodiky výuky IAS/IFRS výuka IAS/IFRS musí vycházet ze znalostí získaných v předešlých předmětech účetnictví, výuka IAS/IFRS musí odpovídat zaměření vysoké školy či studijnímu oboru výuka IAS/IFRS musí být „vtěsnána“ do jednoho semestru, v širším kontextu by výuka IAS/IFRS měla zohledňovat i způsob výuky účetnictví středních škol

Míra zavádění IAS/IFRS do základních kursů účetnictví dva základní přístupy: 1) seznamovat studenty v základních kursech účetnictví s ryze českým pojetím regulace účetnictví, 2) zavádění znalostí o IAS/IFRS již od začátku výuky účetnictví na vysoké škole.

Klady druhého pojetí: pojetí účetnictví v České republice se může měnit, je zřetelná snaha, aby dle IAS/IFRS vykazovaly nejen velké podniky, studenti absolvující základní kursy účetnictví si většinou již nemusí zapsat předmět – Účetnictví dle IAS/IFRS, vměšování řešení dle IAS/IFRS je již zaváděno i do výuky účetnictví na obchodních akademiích.

Metodika výuky IAS/IFRS na VŠ ekonomického zaměření K pedagogické činnosti v oblasti IAS/IFRS existuje na trhu velké množství publikací, výuka IAS/IFRS by měla respektovat směr regulace účetní závěrky v pojetí IAS/IFRS směrem „shora“ .

Závěr Výuka účetnictví dle IAS/IFRS by měla zastřešovat znalostní bázi o finančním účetnictví, neměla by být vnímána jako něco nadbytečného či zdržujícího, je třeba dbát na to, aby absolventi VŠ byli se standardy IAS/IFRS nejen seznamováni, ale byli také nuceni o správnosti řešení jednotlivých účetních systémů přemýšlet a dedukovat z nich správné závěry.

Děkuji za pozornost