Co s PET láhvemi na škole ?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Recyklace obalů Čechová Pavlína, Šprinc Daniel, 2DE.
Advertisements

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Interaktivní cesta Moravským krasem přes Pálavu a Brno,
Vyrobila 8. třída ZŠ Pustiměř
Nový koncept odpadového hospodářství moderních producentů odpadu (logistických areálů, průmyslových firem, obchodních center, apod.)
Řešení komunálního odpadu v městech a obcích
EKOABECEDA 3.ÚKOL DO RECYKLOHRANÍ.
Prevence – Inovace a vylehčování PET
TŘÍDĚNÍ ODPADU Nožičková Monika.
VY_32_INOVACE_Př.4.15-Třídění odpadu-prezentace
Třídění odpadu Sabina Kotlárová.
Systém nakládání s odpady
Monitorování výuky odborných předmětů
I odpady označené č. 7 Je-li jeden kontejner, dáváme sklo bez ohledu na barvu. Vratné zálohované sklo vracejte zpět do obchodu.
Kdo jsme Zpracovatelé odpadu, dodavatelé surovin a energie Aktivní v celém odpadovém řetězci Roční obrat €1.2 miliardy V osmi zemích Mezi Top 5-ti hráči.
Logo.
PROJEKT REGION VZNIK EKOSTEZKY NA ZŠ ANEŽKY ČESKÉ ÚSTÍ NAD LABEM.
Elektrický obvod a jeho části
Co víš o recyklaci?.
Změní „černobylské“ děti postavení k třídění odpadu?
LOGISTICKÉ SYSTÉMY 11/14.
„Svoz BIO odpadu ve Vysokém Mýtě“ Obhajoba bakalářské práce Autor práce:Jaroslav Novák Vedoucí práce:Ing. Jiří Čáp, Ph.D. 19. června 2012 Univerzita Pardubice.
TŘÍDĚNÍ ODPADU.
PLASTY.
Odpady ( environmentální příručka – 5.ročník )
Učebnice str ročník TĚŽEBNÍ PRŮMYSL
KAM S NÍM ? prezentace nového soutěžního systému
Jak třídit odpad - prezentace
1. Minimalizace 2. Třídění a recyklace 3. Odstraňování Vypořádávání se s odpady zpět znovu 2.
Odpady.
Složka sady EUIII/2 č. 13 VY_32_INOVACE_Rv_7. Název: Ekologie – Člověk a zdraví (odpadky) Autor: Šárka Vodrlintová Předmět(oblast): Člověk a zdraví – Rv.
Jak je to s odpady ?.
Téma: ODPAD A RECYKLACE Motto: Recyklace - má to smysl?
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Zelený ParDoubek 2008.
DOMÁCÍ EKOLOGIE – ODPADY A KONZUMNÍ SPOLEČNOST
CZ.1.07/1.1.10/
Aktuální informace v odpadovém hospodářství v Libereckém kraji „Aktuální informace v odpadovém hospodářství v Libereckém kraji“ Radim Zika
Recyklohraní u nás ve škole Jsme malá školička, do které chodí 25 žáků. Probíhají u nás různé soutěže- sběr baterií, elektrozařízení, ale třídíme také.
Problematika odpadních PET láhví Martin Fišer. Dlouhodobá předpověď spotřeby PET v Evropě V ČR se v roce 2000 uvedlo na trh cca t PET láhví (200.
Chemie Odpady Projekt Dimmerová Tereza, Bednář Jan.
Den Země 2006 Zpráva třídy 6. A, aneb jak jsme Den Země prožili my.
Název Recyklace PET Šablona CZ.1.07/1.4.00/    Poř.číslo 8
DEN ZEMĚ TEST.
RECYKLACE TERMOPLASTŮ, TERMOSETŮ A PRYŽÍ
Jak třídíme v naší škole? V naší škole třídíme:  papír  plast  sklo  bioodpad  baterie  drobný elektroodpad.
TŘÍDĚNÍ ODPADU JAK SPRÁVNĚ TŘÍDIT.
Problematika využití papírových obalů Lukáš Lehovec TTZO 2007/2008.
Recyklace MU PŘF 2 DOPLNĚK RECYKLACE TERMOPLASTŮ, TERMOSETŮ A PRYŽÍ RNDr. Ladislav Pospíšil, CSc
Recyklace VUT FCH 2 DOPLNĚK RECYKLACE TERMOPLASTŮ, TERMOSETŮ A PRYŽÍ RNDr. Ladislav Pospíšil, CSc
Recyklační hra.
EVVO aktivity pro školy
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 13 Polymerace TEMA: Chemie -
Název školy : Základní škola a Mateřská škola Prysk, okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor : Eva Vavřinová Název materiálu : VY_52_INOVACE_16.
Recyklace Umíte vysvětlit význam tohoto slova? -nakládání s odpadem, které vede k jeho dalšímu využití - jde o opakované (cyklické) uvedení materiálu.
ODPADY POTRUBNÍ POŠTOU HEJ GANG! Anketa Co 3-4 týdny diskuze s Hantály a.s. y + volání firmám (výrobky, práce)
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Dana Motyčková ČísloVY_32_Inovace_3322 NázevTřídění odpadu Téma hodinySuroviny. ekologie PředmětPrvouka.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Třídíme se zvířátky Autorky: Michaela Mikolášová Nikola Smyčková Tereza Mžiková Jubilejní Masarykova ZŠ Sedliště.
Zajímavé pokusy na téma atmosférický tlak 1.Může tlak vzduchu zdeformovat plechovku? Budeš potřebovat : plechovku, vzduchotěsný uzávěr plechovky, rukavice.
Nadpis Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/ VY_32_INOVACE_06_Prvouka_18_3. ročník_Třídění odpadů Autor: Mgr. Jana Burdzová Použití:
ElElektro odpadad Plast Papír Sklo Pravidla hry Nebezpečný.
TŘÍDĚNÍ ODPADU VY_32_INOVACE_2C_10 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Sada 3 Práce v domácnosti Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Předmět: Prvouka Ročník: 1. – 3. Tematický okruh: Místo, kde žijeme Název učiva: Třídění odpadů Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
TŘÍDÍME ODPAD Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín
Technologická zařízení na zpracování skleněného odpadu
Odpady a příroda.
Transkript prezentace:

Co s PET láhvemi na škole ?

Kolik produkujeme odpadů Každý z nás vyhodí za rok asi 150 - 200 kg odpadů 13% jsou z toho plasty Důslednou separací a recyklací můžeme náš odpad o třetinu zmenšit Za rok tak můžeme vytřídit: 30 kg papíru 25 kg plastů 15 kg skla

Problematika PET lahví meziročně se spotřeba PET lahví zvyšuje o 20% ročně se v ČR spotřebuje 1 miliarda PET lahví v současné době se meziroční spotřeba PET lahví pohybuje okolo 35 – 40 tis. tun Vzhledem k jejich objemnosti kladou vysoké nároky na skladování po vyprázdnění obalu. Pomocí důsledné deformace je možno docílit podstatné úspory prostoru ke skladování PET láhví

Jak se značí výrobky z plastů Na každém obalu naleznete recyklační trojúhelník opatřený číslem nebo slovním popisem, což označuje druh použitého materiálu. Polyetylén tereftalát - PET - 1 Polyetylén (vysokohustostní, nízkohustotní) - PE-HD, PE-LD - 2, 4 Polypropylen - PP - 5 Polystyren - PS - 6 Polyvinylchlorid - PVC - 3 (nejnebezpečnější) Číslo 7 značí jiný plast. Na složení je potřeba se zeptat výrobce.

Značka panáček a zelený bod Panáček s košem znamená, že použitý obal máme hodit do příslušné nádoby na odpad. Zelený bod znamená, že je za obal zaplaceno do systému EKO-KOM, jenž zajišťuje sběr a využití obalových odpadů. Pokud si koupíte obal, na kterém je značka ZELENÝ BOD znamená to, že výrobce zaplatil za jeho recyklaci.

Separace PET lahví u nás na škole Na naší škole se třídí PET láhve již delší dobu. Bohužel efektivita je ztížena tím, že je pouze jeden centrální velkokapacitní vak na PET láhve a je pouze v přízemí za kantýnou. Plastové láhve se tak v lepším případě dostávají do běžného komunálního odpadu a v horším případě zůstávají volně v lavicích a po třídách.

Řešení problému: 1) Zvýšení počtu odpadkových košů pouze na PET láhve. (do každé sekce, na každé patro) 2) Využití netradiční formy deformace PET lahví pomocí ručního mačkače na PET láhve-Ecopressu a následné separace do speciálních košů. (mininimálně 1x na každé patro ) 3) Větší informovanost studentů i učiteli o dané problematice vedoucí k uvědomění smyslu třídění odpadu. 4) Důslednost učitelů

Jak deformovat PET láhve ? A) Pomocí nožního systému prostě sešlápneme :o))) B) Pomocí speciálního mačkače na PET láhve - ECOPRESS

Jak deformovat PET láhve ?

Správný postup při lisování PET láhve: 1. Uvolněte víčko PET láhve tak, aby při lisování mohl vzduch z láhve volně unikat. Hrdlo láhve zasuňte do otvoru v horní čelisti a zatlačte spodní část láhve dovnitř lisu. 2. Plynulým pohybem páky dolů lisujte láhev mezi čelistmi lisu. Pokud láhev klade nepřiměřený odpor zkontrolujte ještě jednou, jestli je víčko láhve dostatečně povolené. 3. Láhev lisujte tahem páky až do spodní polohy. 4. Před uvolněním páky, dotáhněte co nejpevněji víčko tak, aby se do láhve nedostal vzduch. Láhev tak zůstane již ve slisovaném stavu.

Promo akce - před Bio a Tv kabinetem

Proč deformovat PET láhve ? PET láhve svou objemností kladou vysoké nároky na jejich likvidaci po upotřebení. Pomocí důsledné deformace je tak možno docílit podstatné úspory logistických nákladů na tyto procesy

Má to smysl ? 5x krát více pro ekologii 5x pro kapsu 5x pro čas 5x pro méně starostí 5x pro prostor PETkrát méně starostí za PET sekund … … máme to v rukách a MÁ TO SMYSL !!! !