Živo na terase něco informací

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní a mateřská škola Bělá nad Radbuzou, 2012
Advertisements

Bažant obecný (Phasianus colchicus)
„Jak bych vyučovala o krkavcovitých pěvcích.“
Ptáci v okolí lidských sídel
PTÁCI - pěvci POZNÁVAČKA.
VOLAVKA POPELAVÁ JITKA SVIČARSKÁ A.3.
Krkavcovití.
Projekt,,Sedmero krkavců,,
Made by David Křikava and Jakub Kanický
NAŠI KRKAVCOVITÍ PTÁCI
Jak bych vyučoval o krkavcovitých ptácích.
Živočichové našich polí Savci 4. ročník
Dudek Chocholatý.
VY_32_INOVACE_Př-b 6.,7.14 Anotace: Prezentace popisuje význam lesa, faunu a floru lesa. Vzdělávací oblast: Význam lesů Autor: Ing. Jiří Jungmann Jazyk:
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace PTAČÍ BUDKY Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP.
Živočichové našich polí PTÁCI 4. ročník
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Ptáci okrasných zahrad a parků 1
Jak bych vyučoval o krkavcovitých ptácích
Sojka obecná Garrulus glandarius.
Měkkozobí Dominika Sattková.
Ptáci okraje lesa křovin otevřené krajiny.
Jak jsem pozorovala krkavcovité ve svém okolí
Ptáci Aves.
Ptáci pole louky křoviny otevřené krajiny.
Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství
Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství
OBRATLOVCI PTÁCI 2 - PĚVCI.
Ptáci sadů a ovocných zahrad (2)
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Vypracovaly: Viktorie Honziková Karolína Tomková
Obratlovci Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př
(Streptopelia decaocto)
Živočichové kolem rybníku
ŠPLHAVCI Autoři: Kelar, Jiříček Třída: 7.B.
Projekt spolufinancován ze státního rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem  Název projektu: Živá příroda ve škole  Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
Základní škola a mateřská škola, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ NesoviceCZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
 VZHLED VZHLED  ROZŠÍŘENÍ ROZŠÍŘENÍ  ŽIVOT A POTRAVA ŽIVOT A POTRAVA  ROZMNOŽOVÁNÍ ROZMNOŽOVÁNÍ  ZDROJE ZDROJE Pro zobrazení obrázku- KLIKNĚTE.
PTÁCI Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/ Vypracovala: Soňa Koukalová ZŠ a MŠ Mladoňovice
Binomické jméno: Corvus monedula Řád: Pěvci Třída: Ptáci.
 Popis  Životní prost ř edí a potrava  Veverky ve m ě stech  Jak m ů žete pomoct nalezeným mlá ď at ů m veverek  Druhy veverek  Rozmnožování  Zdroje.
3. SKUPINA 3. SKUPINA. KDE ŽIJÍ? Vrabci žijí v Euroasii a byli převezeni i do Ameriky, jižní Afriky, Austrálie a na Nový Zéland. Vrabec polní vyhledává.
Veverka obecná (sciurus vulgarit)
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Ekosystém pole Ptáci Přírodověda 4. ročník
VEVERKA OBECNÁ.
PTÁCI.
VY_32_INOVACE_06_Rozmanitost přírody-živočichové v lese
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: UMĚLÉ EKOSYSTÉMY
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace
Veverka obecná Sciurus vulgaris.
Veverka známá neznámá.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
PTÁCI.
Veronika Borecká VIII.A
AUTOR: Lenka Hrnčířová
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
AUTOR: Lenka Hrnčířová
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Zoologie bezobratlých a obratlovců
Autor: Mgr. Irena Pohořalá Název:VY_32_INOVACE_11_PTÁCI III.
PTÁCI – LETCI (MĚKKOZOBÍ)
PTÁCI LESNÍCH EKOSYSTÉMŮ
PTÁCI OKOLÍ LIDSKÝCH SÍDLIŠŤ
Třída: Ptáci Autor: Zuzana Veselíková Vytvořeno: červen 2011
Bažant obecný.
PTÁCI – LETCI (ŠPLHAVCI)
LES Zvířata Prase divoké je všežravec má jemný čich a přizpůsobený rypák k rytí v zemi živí se lesními plody, kořínky, plži samice (bachyně) se stará.
PTÁCI - PĚVCI.
Řád: Pěvci znaky: v krku – hlasové ústrojí→zpěv
Transkript prezentace:

Živo na terase něco informací Vytvořil: Vojta-vojtagott 29.1.2013 Ruční posun !!!

Informační obrázky převzaty z : http://ptaci.naturfoto.cz/ Informační texty : http://www.nasiptaci.cz/dat/splha.htm Koláže – vlastní fota z terasy Další informace najdete na : http://www.tichyphoto.com/foto-ptaci/2/ http://www.ptacisvet.cz/index.php?browser=nn&menutype=Reduced&special=None&action=Odkazy http://ptacci.net/atlas/ http://www.birdlife.cz/ptacisvet.html

Brhlík lesní (Sitta europaea) Velký jako vrabec. Typická je veká hlava s klínovitým zobákem a krátký ocas. Žije v lesích, parcích a zahradách. Šplhá po stromech i hlavou dolů. Hnízdí v dutinách a jejich vletový otvor si zmenšuje mazanicí z bláta na velikost svéhu těla. Živí se hmyzem a olejnatými semeny. 

Červenka obecná (Erithacus rubecula) Pták velikosti vrabce s charakteristickou červenou náprsenkou. Žije v lesích a zahradách. Často se zdržuje nízko nad zemí, ale zpívá i na vrcholcích stromů. Hnízdí skrytě v různých polodutinách. Živí se hmyzem, pavouky, červy a bobulemi

Dlask tlustozobý (Coccothraustes coccothraustes) Velký jako špaček s mohutnou hlavou a výrazným kuželovitým zobákem, který má přizpůsobený k louskání tvrdých pecek a semen. Žije ve světlých listnatých lesích, větších parcích a sadech. Hnízdo si staví v korunách listnatých stromů a vystýlá je zvířecími chlupy. Živí se jádry (např.: třešní, trnek, švestek, hrušek, jablek), bukvicemi, na jaře olupuje rašící pupeny a svá mláďata krmí i hmyzem. 

Hrdlička zahradní (Streptopelia decaocto) Větší než hrdlička divoká. Dobře rozpoznatelná podle černého proužku na krku. Hojně hnízdí v zahradách a parcích, hnízdo staví na budovách nebo na stromech. Živí se semeny, bobulemi a částmi rostlin. 

Hýl obecný (Pyrrhula pyrrhula) Větší než vrabec. Má krátký, silný zobák a velkou hlavu. Samice je méně nápadně zbarvena než samec. Běžný pták jehličnatých lesů od nížin do hor. Žije i v zahradách a parcích. Hnízdo si staví v korunách stromů nebo v keřích. Na podzim a v zimě tvoří malá hejna a potuluje se krajem. Živí se semeny dřevin a bylin. 

Kos černý (Turdus merula) Původně obýval lesy, dnes žije z vetší části v blízkosti lidských sídlišť. Samec je černý, samice hnědá, nenápadně skvrnitá. Hnízda z větviček, trávy a mechu zpevňuje hlínou. Staví si je na stromech, keřích i domech. Živí se hmyzem, červy, lesními i zahradními plody. 

Pěnkava obecná (Fringilla coelebs) Jeden z našich nejhojnějších ptáků. Velký jeko vrabec. Samice je zbarvena mémě nápadně než samec. Létá ve vlnovkách, často se zdržuje na zemi. Obývá lesy a zahrady i vysoko v horách. Hnízdo se staví v korunách stromů. Živí se semeny a hmyzem. Na podzim se vyskytuje i ve velkých hejnech na polích. 

Sojka obecná (Garrulus glandarius) Velká téměř jako holub. Ostražitý pták, který svým varovným pokřikem upozorňuje na nebezpečí. Žije v lesích, v době mimo hnízdění tvoří skupiny až hejna. Hnízdo ukrývá v korunách stromů. Živí se hlavně lesními plody, hmyzem, červy, vejci ptáků a drobnými obratlovci. 

Stehlík obecný (Carduelis carduelis) Pestře zbarvený pták menší než vrabec. Obývá otevřenou krajinu se stromy a keři, zahrady a sady. Hnízdo ze stébel a kořínků si staví v korunách stromů. Na podzim a v zimě tvoří hejna na úhorech, mezích a loukách s bodláky, ze kterých vybírá semena. Živí se i hmyzem. 

Strakapoud velký (Dendrocopos major) Velký jako špaček. Nejhojnější datlovitý pták u nás. Létá v dlouhých vlnovkách. Hnízdí v lesích a v parcích. Dutinu si vytesává sám. Živí se hmyzem, který žije ve dřevě, v zimě semeny jehličnatých stromů. 

Sýkora babka (Parus palustris)   Popis:    O trochu menší než vrabec, měří 12 cm a váží asi 10g. Tato sýkora má lesklé černé temeno hlavy, bílé líce s černou skvrnou na bradě. Prostředí:    Hnízdí ve světlých lesích, v parcích, případně v bažinatých oblastech. Je stálá, v zimě může přilétnout na krmítko. Potrava:    Hmyz a jeho larvy, v zimě i olejnatá semena. Poznámka:    Je velmi podobná sýkoře lužní, která má ale světlé políčko na hnědých křídlech, zatímco sýkora babka má celá křídla hnědá a temeno hlavy nemá lesklé.

Sýkora koňadra (Parus major) Naše největší sýkora, velikosti vrabce. Jeden z nejhojnějších ptáků u nás. Žije v lesích, zahradách, parcích, břehových porostech ap. Hnízdí v dutinách, s oblibou obsazuje budky. Živí se hmyzem, olejnatými semeny a plody. 

Sýkora modřinka (Parus caeruleus) Menší než vrabec. Typickým znakem je azurově modrá, u mláďat nazelenalá "čepička". Obratně šplhá po tenkých větvičkách stromů. Obývá lesy, parky, zahrady ap. Hnízdí v dutinách stromů i v budkách. Živí s hmyzem,

Sýkora parukářka (Parus cristatus) Patří mezi menší sýkory. Význačným znakem je chocholka (paruka). Jinak je nenápadně hnědošedá. Žije v jehličnatých lesích. Hnízdo si staví v různých dutinách stromů nebo v budkách a vystýlá je mechem a chlupy. Živí se hmyzem a jeho larvami. V zimě se zdržuje v hejnu jiných druhů sýkor, brhlíků a šoupálků. 

Sýkora uhelníček (Parus ater) Menší než vrabec. Typický pták jehličnatých lesů. Hnízdí v dutinách stromů, budkách, někdy i v různých škvírách a zemních dírách. Mimo hnízdní období žije ve skupinách i s jinými ptáky (králíčci, brhlíci, šoupálci). Živí se hmyzem, v zimě semeny jehličnatých stromů. 

Vrabec domácí (Passer domesticus) Všude v blízkosti lidských obydlí hojný pták. Často se zdržuje na zemi, kde se pohybuje poskakováním. Hnízdo ze slámy a stébel je vystláno peřím. Staví si ho na budovách v různých škvírách, budkách, starých hnízdech jiřiček i na stromech. Živí se semeny, obilím, ovocem i hmyzem.  Vrabec polní (Passer montanus) Od vrabce domácího se liší hnědou hlavou a tmavou skvrmou kolem ucha. Hnízdí v krajině se skupinami stromů, v alejích a zahradách. Hnízdo si staví v dutinách, budkách a ve zdech. Potrava stejná jako u vrabce domácího. 

Zvonek zelený (Carduelis chloris) Velký jako vrabec s krátkým, silným zobákem. Hojně se vyskztuje v zahradách, parcích, na polích a loukách s křovinami a na okrajích lesů. Hnízdo si staví v houští křovin a jehličnanů. Živí se semeny a bobulemi. V zimě častý návštěvník krmítek, odkud zahání menší ptáky. 

Veverka obecná   Veverka obecná obvykle dorůstá 19 až 23 cm a dosahuje hmotnosti mezi 250 až 340 g. Huňatý ocas, který napomáhá udržovat rovnováhu při lezení a skocích na stromech a který veverka využívá jako „pokrývku“ těla při spánku, je 14,5 až 20 cm dlouhý.[2] Charakteristickým znakem pro veverku obecnou jsou střapce chlupů na ušních boltcích směřující do špičky a viditelné především v zimním období. Stejně jako většina stromových veverek má i naše veverka ostré a zakřivené drápy, které jí pomáhají při lezení po větvích stromů. Zbarvení srsti veverky obecné se liší podle lokality rozšíření a období, ale vždy je srst na břiše a hrdle zbarvená krémově až bíle. U pohlaví není vyvinut sexuální dimorfismus. V Česku se nejčastěji objevuje červená a černá forma, ve světě není výjimkou ani šedá nebo čistě bílá forma. Veverce obecné se mění srst dvakrát ročně, a to z letní na zimní a ze zimní znovu na letní. Zimní srst je hustší a o něco tmavší než letní a veverkám narůstá v období mezi srpnem a listopadem

Ze Šternberka zdraví