Měření na mapách.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kompas.
Advertisements

* Měřítko plánu, mapy Matematika – 7. ročník *
Poznej mapu: 1. seznámení
GLÓBUS COPAK NÁM ŘÍKÁ TENTO PŘEDMĚT, KDYŽ SE NA NĚJ PODÍVÁME?
Práce s mapou – určování azimutu
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Magnetické pole Země kompas.
Orientace na mapě a v krajině
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
Měřítko mapy a plánu 1 : a na mapě ve skutečnosti na plánu
Matematika a její využití v geografii
MAPA – Zmenšený obraz povrchu Země
Buzola.
Geometrická podstata map
Měřítko mapy, plánu Matematika – 7. ročník
Poměr Výpočet vzdáleností
GLÓBUS A ZEMĚPISNÁ SÍŤ.
Mapa a buzola.
Zeměpisná poloha 6. října 2005.
Orientace na mapě a v krajině
MAPY A PLÁNY, MĚŘÍTKO MAPY
Mapa.
MAGNETICKÉ POLE ZEMĚ.
Zobrazení síly.
Kartografie.
Procvičování – práce s mapou
Registrační číslo projektu
KARTOGRAFIE = nauka o mapách Mapa - zmenšený, zjednodušený
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Rovníkové souřadnice II.druhu Autor: RNDr.Zdeňka Strouhalová Seminář z fyziky Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Kartografie – měřítko mapy
MAPA A JEJÍ OBSAH.
Kartografie a topografie
Prezentace na téma - Obsah map
MAPA A JEJÍ OBSAH Co je to mapa? Proti skutečnosti vypadá mapa jak?
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se způsobem zaznamenávání nadmořské.
Zeměpisná poloha.
MAPY.
MAPA Mapa je zobrazením zemského povrchu do roviny ve zmenšené podobě
Rovníkové souřadnice I.druhu Autor: RNDr.Zdeňka Strouhalová Seminář z fyziky Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Vzdělávací obor: Zeměpis Třída:VI. A Vyučující: Mgr
Magnetické pole Země Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
Elektronická učebnice - I
29.1 Kompas a světové strany
K ARTOGRAFIE – OBSAH MAP Autor: Hana Brýdlová. Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Adresa školySokolovská.
Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů
K ARTOGRAFIE – MĚŘÍTKO MAPY Autor: Hana Brýdlová.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Venclová Monika Název: VY_32_INOVACE_4B_15_Měřítko mapy Téma: 4B_VL4.roč.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_ S 10 TEMA: Mapy – zobrazení povrchu Země.
P RÁCE S MAPOU VELKÉHO MĚŘÍTKA Autor: Hana Brýdlová.
Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Zeměpis (klíčová.
U RČOVÁNÍ ZEMĚPISNÉ POLOHY, MĚŘÍTKO - PROCVIČENÍ Autor: Hana Brýdlová.
* Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov * Autor : Mgr. Irena Nešněrová * Datum : září 2012 * Název :VY_52_INOVACE_5.2.4.
Magnetismus. Magnety - magnetovec Prvním známým magnetem byl magnetovec, který byl objeven starověkými Řeky a Číňany. Tento zřídka se vyskytující minerál.
ORIENTACE V KRAJINĚ. Světové strany Hlavní světové strany jsou: sever (S) jih (J) východ (V) západ (Z) Pro přesnější určení směru používáme vedlejší světové.
Název školy: Svobodná základní škola, o. p. s
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
B.Kahánková, L.Kyselá, K.Kulišťáková, N.Smetanová
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Mapa buzola
Měřítko a orientace výkresů
Název školy: Svobodná základní škola, o. p. s
Práce s mapou Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základy orientace na mapě a glóbusu, práce s mapou, kompasem.
VY_32_INOVACE_18_Orientace v krajině
Obvody a obsahy 5. - určení z plánu
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Opakování - mapy Vyber z uvedených slov 3 a vytvoř z nich definici
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
* Měřítko plánu, mapy Matematika – 7. ročník *
Transkript prezentace:

Měření na mapách

Měřítko mapy Měřítko mapy udává poměr zmenšení délky měřené na mapě k délce ve skutečnosti. Umožňuje tak vytvořit si přibližnou představu o podrobnosti mapy. Existuje několik typů vyjádření měřítek na mapě, mezi nejpoužívanější z nich patří měřítko číselné a grafické. Měřítka lze také členit podle podrobnosti zobrazení na měřítka velká, střední a malá. Příklad číselného měřítka 1 : 1 500 000 znamená, že 1 cm na mapě je 1 500 000 cm ve skutečnosti. 1 cm na mapě je 15 km ve skutečnosti.

1 : 50 000 znamená, že 1 cm na mapě je 50 000 cm ve skutečnosti. 1 cm na mapě je 500 m ve skutečnosti.

1 cm na mapě se rovná ve skutečnosti v terénu Úkol: Doplň následující tabulku Mapové měřítko 1 cm na mapě se rovná ve skutečnosti v terénu 1 : 12 500 1 : 25 000 1 : 50 000 1 : 75 000 1 : 100 000 1 : 500 000 1 : 1 000 000

1 cm na mapě se rovná ve skutečnosti v terénu Řešení: Mapové měřítko 1 cm na mapě se rovná ve skutečnosti v terénu 1 : 12 500 12 500 cm 125 m 1 : 25 000 25 000 cm 250 m 1 : 50 000 50 000 cm 500 m 1 : 75 000 75 000 cm 750 m 1 : 100 000 100 000 cm 1000 m 1 : 500 000 500 000 cm 5000 m 1 : 1 000 000 1 000 000 cm 10000 m

Grafické měřítko Na mapě najdeme velmi často i grafické znázornění měřítka. Pokud si přeneseme toto grafické znázornění na úzký proužek papíru, můžeme podle něho jednoduchým nanášením na mapě poměrně přesně měřit vzdálenosti.

MŘÍŽKA Mnoho map má nějaký typ mřížky nebo systém souřadnic, který je závislý na zemi původu. Obecně mřížka vytváří čtverce o hraně dlouhé 1km a linie probíhají od severu k jihu a od východu k západu. Mřížka je důležitá pro orientaci mapy, zpřesňuje použití azimutu a usnadní odhad vzdálenosti. Výškopis a polohopis Výškopis popisuje výškové rozdíly v krajině pomocí (barvy, kóty, vrstevnice) Polohopis znázorní co vidíme v terénu (toky, silnice, sídla, lesy atd.)

Pomocí vrstevnic můžeme popsat tvar terénu, členitost, svahovitost, prostupnost terénu

Azimut Azimut  je orientovaný úhel, který svírá určitý směr (pochodová osa, směr k pozorovanému objektu, směr pohybu …) od směru severního. Úhel je orientovaný, záleží tedy na směru měření úhlu - měří se po směru pohybu hodinových ručiček, tj. od severu k východu. Měří se ve stupních. Z definice vyplývá, že sever má azimut 0˚, východ 90˚, jih 180˚ a západ 270˚, s výjimkou jižního a severního pólu, kde tato definice neplatí. K měření azimutu se používá buzola.

Buzola Buzola (také busola) je jednoduchý přístroj, který slouží k orientaci v terénu, určování světových stran a měření azimutu. První buzolu sestrojil český vynálezce Josef Ressel Princip: Základem buzoly je kompas, který svou střelkou ukazuje na magnetický pól Země. Pro běžné účely orientace je to dostatečně přesný směr k severnímu zeměpisnému pólu Země. V případě potřeby přesného měření je nutné vzít v úvahu magnetickou deklinaci Země a měření korigovat.