Kvalifikační studium Školní koordinátor EVVO

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola, Matice školské 3, České Budějovice
Advertisements

ZELENÝ KOMPAS VZDĚLÁVÁNÍ PRO ZÁKLADNÍ A STŘEDNÍ ŠKOLY ZAMĚŘENÉ NA ROZVOJ DOVEDNOSTÍ ŠETRNÝCH K ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ.
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
ECVET v Programu celoživotního učení
Kariérové poradenství
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
PROČ PROJEKT VZNIKL? Projekt reaguje na: zvyšující se požadavky znalostní společnosti rostoucí nároky na pedagogické pracovníky(PP) na posílení kompetencí.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů 1. díl Tvorba a ověřování pilotních školních vzdělávacích programů na vybraných SOŠ a SOU Projekt.
Projekt „Další vzdělávání pedagogických pracovníků v environmentálním vzdělávání, výchovy a osvětě (EVVO )“ CZ.1.07/1.3.45/
1 Grantové schéma Vyrovnávání šancí žen a mužů Národní vzdělávací fond.
Cesta ke kvalitě AUTOEVALUACE - Vytváření systému a podpora škol v oblasti vlastního hodnocení aneb Cesta ke kvalitě PhDr. Ivana Shánilová, manažerka aktivity.
„Veterinární ekokodex“ Minimalizace a třídění odpadů, úspory energie, vody a zlepšení životního prostředí školy. Registrační číslo projektu: PF03-09/031.
Informační schůzka ŠANCE – před - po 1. výzvě.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
RNDr. Eva Zelendová PaedDr. Karel Tomek VÚP Praha září 2008
Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici Fakulta prírodných vied Katedra environmentálneho manažérstva Klub ekologické výchovy, o.s. Praha Podmínky a.
Výchovné problémy ZŠ Prezentace projektu č. CZ.1.07/1.3.03/
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
PODPORA NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V LIBERECKÉM KRAJI globální grant OP VK Ing. Monika Čermáková Bc. Michal Hnízdo Porada ředitelů škol a školských zařízení.
EVVO aktuální informace z MŽP Opava, Krajská konference k EVVO 22. dubna 2010 Mgr. Miroslav Novák, MŽP.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu Ing. Petra Semeráková, manažerka projektu.
Legislativa a ICT STRUČNÝ PŘEHLED PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ neboli právní východiska pro ICTK.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
1.Multikulturní výchova 2.Medializace a mediální výchova 3.Výchova k dobrovolnictví 4.Zdravé klima neformálního a zájmového vzdělávání 5.Participace a.
doc. PhDr. Hana Marešová, Ph.D.
Projekt „Věda do škol“ Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy v Praze.
Nabídka základním školám MSK v roce 2006 Krajské zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a informační centrum, Nový Jičín, příspěvková organizace.
STANDARD STUDIA k výkonu specializovaných činností Koordinace v oblasti informačních a komunikačních technologií.
ošetřovatelství a porodní asistence
Průběh realizace aktivit projektu TIME Průběh realizace aktivit projektu TIME Lenka Zábranská.
Podpora přípravy projektů NNO pro příští programovací období 2007 – 13 Chceme zpracovat takové projekty NNO, jejichž cíle jsou společné více organizacím.
Environmentální vzdělávání, výchova a osvěta v Pardubickém kraji v roce 2010.
EVVO v Karlovarském kraji
Návrh a realizace modulového systému dalšího vzdělávání učitelů v MSK Magdalena Chmelařová Opava 2008.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta
Evropský sociální fond - jedinečná příležitost k financování rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Projekt Centrum manažerských dovedností ve vědě.
EVVO v Královéhradeckém kraji. Situace na KÚ KHK a strategické dokumenty pracovníci EVVO – 1 úvazek na odboru životního prostředí, spolupráce s odborem.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Environmentální výchova a
Setkání krajských zástupců EVVO 29. – 30. listopadu 2010 SEV – STŘEVLIK Oldřichov v Hájích.
PLÁNOVÁNÍ CELOROČNÍ VÝUKOVÉ AKTIVITY UČITELE EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTŮ
Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje RČ: CZ.1.07/1.3.06/
KARIÉRNÍ SYSTÉM ŘEDITELŮ
Vzdělávání uchazečů o zaměstnání v oblasti socioekonomických kompetencí CZ.1.04/2.1.00/ Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha.
Organizace s celostátní působností v oblasti dalšího vzdělávaní pedagogických pracovníků a.Plnění priorit vzdělávací politiky státu b.Reakce na aktuální.
Projekt IVOŠ Inovace a modernizace vzdělávacích programů VOŠ Operační program: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory: Vyšší odborné vzdělávání.
Ředitel Název operačního programu: OP VK Název prioritní osy: Počáteční vzdělávání Název oblasti podpory: Další vzdělávání pracovníků škol a školských.
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Ústeckém kraji Most
Most, 24. ledna 2008 Univerzita půl třetího věku Závěrečný seminář Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Powerpoint Templates Page 1 Powerpoint Templates Profesionalizace práce koordinátorů EV a jejich další vzdělávání Inovace ŠVP doc. PaedDr. RNDr. Milada.
Alfa Human Service Alfa Human Service, I INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Přátelská školka CZ.1.07/1.2.00/ Výměna.
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Trhové Sviny CZ /0.0/0.0/15_005/
Učitelé pro učitele UPROU ( ). UPROU  Tento projekt je spolufinancován Evropským sociální fondem (75%) a státním rozpočtem ČR (25%).  OP RLZ.
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
Profesionalizace práce koordinátorů EV ve školách Olomouckého kraje
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Fakulta zdravotnických studií
PO IV na 2.stupni z pohledu školy.
Projekt „Věda do škol“ Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy v Praze.
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Studijní program Ošetřovatelství
Název operačního programu:
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
XIV. ROČNÍK KRAJSKÉ KONFERENCE
Prezentace KAP Jihomoravského kraje
Transkript prezentace:

Kvalifikační studium Školní koordinátor EVVO Informace o realizaci studia prosinec 2010 – květen 2012

Chceš-li mít dobrý plán na jeden rok, pěstuj rýži. Chceš-li mít dobrý plán na deset let, pěstuj stromy. Chceš-li mít dobrý plán na celý život, vzdělávej a vychovávej mladé lidi.

Legislativa Vzdělávací program Kvalifikační studium pro výkon specializované činnosti Školní koordinátor EVVO je realizováno v souladu s §5 odst. 2 zákona č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů s § 5 vyhlášky č. 317/2005 Sb., o DVPP, akreditační komisi a kariérním systému pedagogických pracovníků se Standardy pro udělování akreditací DVVP č. j. : 26 451/2005-25, 30 908/2005-25

Cíl kvalifikačního studia Zabezpečit formou třísemestrálního akreditovaného programu zákonem požadované studium ke splnění kvalifikačního předpokladu pro školního koordinátora EVVO.

Cílová skupina pracovníci škol a školských zařízení, na které se vztahují příslušná ustanovení zákona č. 563/2004 Sb.; stávající nebo budoucí koordinátoři environmentální výchovy a vzdělávání na školách, kteří získají teoretické i praktické znalosti a dovednosti k plánování, realizaci, koordinaci a evaluaci EVVO ve škole

přednášek, exkurzí a ekopraktik ČASOVÁ DOTACE Celková hodinová dotace 250 hodin, z toho: 1. semestr: 142 hodin 2. semestr: 78 hodin 3. semestr: 30 hodin Prezenční cyklus přednášek, exkurzí a ekopraktik

Obsah studia – moduly: A. Teorie EVVO, legislativa B. EVVO v praxi C. Témata EVVO D. EVVO na školách

Modul A: Teorie EVVO (10 hod.) Cíl, obsah, rozsah, pojetí a vývoj EVVO Systém EVVO v ČR - základní dokumenty ČR a EU v oblasti EVVO, instituce, sítě, financování Principy udržitelného rozvoje - pilíře a výchova k udržitelnému rozvoji Role koordinátora EVVO – management EVVO

Modul B: EVVO v praxi (90 hod.) Náměty pro praktickou EVVO v jednotlivých vyučovacích předmětech Exkurze a terénní výuka (ve spolupráci se středisky ekologické výchovy v krajích) Řešení problémových úkolů, ekopraktikum   Příprava a realizace plánů EVVO a konkrétní ukázky, příklady dobré praxe Projekty EVVO, granty a další možnosti čerpání financí Příklady vyučovacích metod, interdisciplinární aktivní učení EVVO

Modul C: Témata EVVO (70 hodin) Příklady péče o prostředí školy, včetně školního pozemku a ekologizace provozu školy, ekologické audity škol Hospodaření s přírodními zdroji Základy krajinné ekologie Vztah organismu a prostředí, znečištění ŽP Globální problémy lidstva a globální souvislosti Životní prostředí v regionech Nástroje ochrany životního prostředí Příklady z výroby a spotřeby Složky životního prostředí Chemie a životní prostředí

Modul D: EVVO na školách (80 hodin) Didaktika EVVO Hodnocení žáků, indikátory hodnocení Příklady řešení konfliktních situací týkajících se životního prostředí a udrž. rozvoje Spolupráce s partnery, kontakty s místní správou a středisky EV, rodiči, podniky, veřejností, NNO Informační zdroje a jejich možnosti: servis pro pedagogické pracovníky, informační internetové stránky ad Využívání vhodných příležitostí – soutěže a samostatné práce žáků k rozvoji EVVO Výukové programy a jejich využití

Systém EVVO na škole a její analýza Koordinátor – manažerské a komunikační dovednosti, poradenství Rozvoj klíčových kompetencí v rámci EVVO Diference EVVO ve studijních a učebních oborech, další uplatnění EVVO v RVP, ŠVP  a plánech DVPP – realizace ve škole, průřezové téma environmentální výchovy, integrovaná výuka EVVO Systém EVVO na škole a její analýza Organizace, koordinace a plánování EVVO ve škole  Ekopsychologie – klima třídy a školy, odcizení člověka k přírodě, ekologická etika Osobní příklad a výchova integrované osobnosti  

Poradci a konzultanti projektu: Lektoři a odborníci Doc. RNDr. Milada Švecová, CSc. RNDr. PhDr. Danuše Kvasničková Mgr. Vladimír Melichar, botanik RNDr. Jaroslav Růžička, ekolog RNDr. Tomáš Vylita, hydrogeolog Ing. Stanislav Wieser, ekolog Bc. Petr Krása  - ekolog Poradci a konzultanti projektu: Mgr. Hana Stýblová Ing. Vít Venhoda, Ing. Lucie Tousecká – OŽPZ KÚ Pavlína Štyndlová, ekofarma Kozodoj

Závěrečná práce Výběr témat (doplnění, rozšíření) Formální náležitosti Konzultace garanta s každým účastníkem Posudky hodnotitelů Obhajoba závěrečné práce

Ukončení studia – květen 2012 Účastníci absolvují závěrečnou zkoušku před komisí: a/ obhajoba závěrečné písemné práce b/ pohovor o tématu či exkurzi c/ ověření získaných znalostí a teorie

Způsob ukončení studia Účastníci si mohou společně vybrat jednu z forem: Individuální obhajoba před komisí Veřejná obhajoba před kolegy Slavnostní forma předávání osvědčení

Finanční zabezpečení programu Náklady na třísemestrální studium – 11.000 Kč Účastníci z Karlovarského kraje – 6.000 Kč od KÚ Platby (škola na fakturu nebo samoplátce) Karlovarský kraj: 5.000 Kč v 1 semestru Ústecký kraj: 5.000 Kč v 1. semestru školou 6.000 Kč v 2. semestru: (buď dotací Ústeckého kraje nebo školou)

Dokumentace studia Archivace všech podkladů a prací Evidence účastníků a evidence vydaných osvědčení Ediční činnost – vydávání tematických článků a závěrečného souhrnného sborníku

Kritéria pro úspěšné absolvování studia Povinná 80% účast frekventantů kurzu v přímé výuce či exkurzích Vypracování tématického článku Zpracování závěrečné práce, její obhajoba při komisionelní zkoušce: - délka obhajoby včetně doplňujících otázek komise je 15 minut

Organizační tým: Mgr. Alena Coubalová Metodický garant: Mgr. Petra Frýzlová e-mail: fryzlova@nidv.cz Mgr. Darina Dvořáčková dvorackova@nidv.cz Organizace a koordinace: Mgr. Alena Coubalová e-mail: coubalova@nidv.cz tel.: 353 585 268, 775 755 037

Děkujeme Vám za pozornost a těšíme se na spolupráci!