RUSKÁ FEDERACE x WTO a OECD Seminář MZV/ Panel 1: RF partner v mnohostranných ekonomických vztazích Praha, 12. července 2013.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Diskusní fórum: Rusko – obchodní partner Praha, 26. dubna 2012
Advertisements

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Česká republika není čistým plátcem do fondů EU MMR ČR Seznámení se stavem čerpání za období.
1 Podpora ČEB českým exportérům při vývozu mimo Evropskou unii Seminář Export mimo Evropskou unii, jak na to? Brno, Výstaviště BVV 16. září 2009.
Zahraniční obchod Obchodní politika.
Zahraniční obchod.
Potravinářské veletrhy a výstavy ve východních teritoriích
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
1 AOV „Nástroje a distribuční cesty v současné ekonomické a obchodní situaci mezi výrobcem a spotřebitelem v aplikaci společností Sanitec“ Ing.Michal.
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany Rezortní interní protikorupční program Ministerstva obrany.
Národní program podpory cestovního ruchu 2010 – 2013 Podprogram Cestovní ruch pro všechny 16. února 2010.
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MPO včetně existujících mechanismů finanční podpory PhDr. Věra Havránková © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Volný pohyb zboží.
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
D I G I T Á L N Í V Ý Z V Y ING. JAN ŠTĚPNIČKA PRAHA - 6. PROSINCE 2013 TRENDY VÝSTAVBY BEZDRÁTOVÝCH TELEKOMUNIKAČNÍCH SÍTÍ ARBOR, spol. s r.o.
P12 Mezinárodní marketing Celosvětová proces internacionalizace - významný faktor rozvoje mezinárodního marketingu. Využívání mezinárodního marketingu.
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
Obchodní politika EU - podpora českým exportérům Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu ČR © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
Seminář KOMTERM, 21. duben 2010 Dipl. - Ing. Roman Baláž, MBA Generální ředitel SPP CZ, a.s. 1 Bezpečnost dodávek – nevyhnutná podmínka zákazníka.
1 Přechodná období ČR po vstupu do EU VŠFS – kombinované studium Veřejná správa
Ing. Zdeněk Kočárek MSV Brno Export mimo Evropskou unii, jak na to?
Mezinárodní ekonomické právo 2. – mez.obchod
ZAHRANIČNÍ OBCHOD Lucka Vrzalová, OB.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
MOŽNOSTI PODNIKÁNÍ NA UKRAJINĚ
Poskytování služeb na vnitřním trhu EU. Obsah I.Směrnice o službách na vnitřním trhu. II.Způsob implementace v ČR. III.Přínosy zákona o volném pohybu.
EXPORT MIMO EU, jak na to? Strategie přístupu na trh Ing. Andrea Heverlová, MBA 16. září 2009 © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Mezinárodní obchod David Štros, Historie Starověk - Středomoří (Féničané, Římané) Středověk – vnitrozemí, středomoří, pobřeží Atlantiku, merkantilismus.
Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007.
Mezinárodní ekonomické právo 3. – WTO
Ruská federace x WTO a OECD
David Štros, 2009 Lukáš Synek, 2011
PŘEDNÁŠKA Č. 4 SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA – POKRAČOVÁNÍ.
Schengenská smlouva znamená: Společná vízová politika zavedení účinných kontrol na svých vnějších hranicích Vnitřní hranice z hlediska pohybu osob a zboží.
PŘEDNÁŠKA Č. 4 SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA – POKRAČOVÁNÍ.
Obchodní politika EU a její přínos pro české firmy Ing. Jan Walter Ministerstvo průmyslu a obchodu © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Společné politiky EU Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS LS 2004/05 MS prezenční přednáška
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Světová ekonomikaOPF1 SVĚTOVÁ EKONOMIKA 5. Světová ekonomikaOPF2 1) Měření světového obchodu 2) Tendence ve světovém obchodě 3) Světové ceny 4) Obchodní.
EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího použití Ing. Zora Ondrejčíková Licenční správa Oddělení mezinárodních kontrolních režimů 10. listopadu.
Vnitřní trh ES Dr. Petr Kolář. Charakteristika vnitřního trhu n Cíl: konkurenceschopnost na světovém trhu n Definice (Smlouva ES, čl. 14) „vnitřní trh.
Společná obchodní politika EU
Prof. Ing. Jaroslav Jakš, DrSc.
Česká exportní banka Spolehlivý finanční partner exportu Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků.
České plynárenství po vstupu do EU a před otevřením trhu Ing. Jan ZAPLATÍLEK © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Právní regulace zahraničně obchodních vztahů ČR aspekt veřejnoprávní –obchod uvnitř EU (intrakomunitární) –obchod s nečlenskými státy aspekt soukromoprávní.
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
Mezinárodní ochrana duševního vlastnictví
Daně Rizikem pro volný pohyb zboží může být i rozdílné zdanění Sjednocení daňových soustav - nereálné 1. Daňová diskriminace zakázána - (Případ „Whisky.
Volný pohyb služeb a kapitálu Evropské soutěžní právo Michal Částek.
Právní regulace zahraničně obchodních vztahů ČR aspekt veřejnoprávní –obchod uvnitř EU (intrakomunitární) –obchod s nečlenskými státy aspekt soukromoprávní.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
PŘEDNÁŠKA Č. 3 GATT 1994 DOHODY NAVAZUJÍCÍ NA GATT 1994.
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph. D
Transatlantická dohoda o obchodu a investicích mezi EU a USA – kdo na ní získá víc? Ing. Ludmila Štěrbová, CSc.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Mezinárodní právo obchodní, prof. N. Rozehnalová MEZINÁRODNÍ PRÁVO OBCHODNÍ PŘEDNÁŠKA Č. 1.
Dny Latinské Ameriky: BRAZÍLIE Česká exportní banka Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků
Možná podpora na získání ETV certifikátu z OP PIK Ing. Radek Navrátil, září 2016.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
JUDr. Simeona ZIKMUNDOVÁ
Společná obchodní politika
MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2016.
Právo mezinárodního obchodu
SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA – POKRAČOVÁNÍ
Teritoriální setkání Island (ICC, )
Transkript prezentace:

RUSKÁ FEDERACE x WTO a OECD Seminář MZV/ Panel 1: RF partner v mnohostranných ekonomických vztazích Praha, 12. července 2013

VSTUP RUSKA DO WTO – OČEKÁVANÉ PŘÍNOSY A VÝZVY  WTO – globální organizace rozšíření teritoriální působnosti WTO – 97% světového obchodu  Působivý odhad ekonomických přínosů:  pro RF cca 2 mld. USD  pro EU cca 4 mld. € (5,2 mld. USD)  závazky týkající se celních sazeb, legislativy i celních procedur a dále netarifních překážek obchodu se budou v budoucnosti vztahovat i na další členy Celní unie, tj. Kazachstán a Bělorusko  největší výzvou implementace závazků

OČEKÁVANÉ PŘÍNOSY PRO FIRMY  společná pravidla včetně respektování principů nediskriminace a transparentnosti - předvídatelnost ekonomických vztahů  zlepšení přístupu na trh zboží - průměrná vázaná celní sazba klesne u veškerého zboží z předvstupních 10% na 7,8%, z toho  u zemědělských produktů půjde o snížení z 13,2% na 10,8%  u průmyslových výrobků z 9,5% na 7,3%  v obchodě se službami je zaručen nediskriminační přístup na trhy v řadě sektorů, a to včetně pohybu fyzických osob, jejich usazování a možnosti zřizování poboček  zlepšení vymahatelnosti

REFLEXE: nediskriminace, transparentost •Harmonizace legislativy související se vstupem - zásadní formální zlepšení podmínek - obecně, implementační praxe ne vždy konzistentní – problém nováčků, ale i vnitřní poměry •Před vstupem, po ukončení jednání ale i po vstupu řada opatření nekonzistentních •Lepší vynutitelnost - platná možnost využít mechanismu pro urovnávání sporů WTO

PRAKTICKÉ PŘÍKLADY CHOVÁNÍ RF TĚSNĚ PŘED VSTUPEM A PO VSTUPU DO WTO Zvýšení dovozních celních sazeb  z hlediska pravidel WTO sice možné, ale bezprecedentní postup - dosud žádná ze zemí přistoupivších do WTO v praxi neuplatnila tento model chování Zavedení recyklačního poplatku u automobilů  Poplatky na recyklaci automobilů byly Ruskem zavedeny s platností od a měly by se vztahovat na všechny automobily prodávané v Rusku. Nicméně někteří (domácí) výrobci a organizace jsou od poplatků za recyklaci osvobozeni výměnou za učiněné recyklační závazky. Z toho plyne diskriminační charakter tohoto opatření, které fakticky neguje výhody plynoucí ze snížených dovozních celních sazeb po vstupu Ruska do WTO. Podle příslibu mělo dojít k novelizaci příslušného nařízení a odstranění jeho diskriminačního charakteru s platností od Vzhledem ke skutečnosti, že k tomu nedošlo, Evropská unie zahájila dne 9. července 2013 spor ve WTO podáním žádosti o konzultace. Zákazy dovozu  březen 2012 – zavedení zákazů dovozu živých zvířat (skotu, ovcí, koz a prasat - s výjimkou plemenných zvířat) a výrobků živočišného původu z členských států EU  podle RF evropské podniky porušují požadavky CU a RF při exportu živých zvířat a produktů živočišného původu (nedostatečná kontrola, nedostatky v dokumentaci)  probíhají intenzivní jednání na vysoké úrovni s cílem vyřešit danou situaci

 RF si stále upevňuje pozici klíčového obchodního partnera ČR. Z hlediska dosaženého objemu obchodního obratu se posunula ze 6. na 5. příčku s podílem 4,7 %. Ve vývozu RF z 9. na 7. pozici (s podílem 3,9 %); v dovozu pak klesla na 5. místo s podílem 5,6 %. Ve všech případech jde o podíly z korunových hodnot.  Zahraniční obchod ČR-RF zaznamenal v posledních třech letech výrazné oživení. Český dovoz z RF sice v r poklesl o 1,8 %, výrazně se však opět zvýšil český vývoz, a to o 18,1 %.  Vedle růstu vzájemné obchodní výměny došlo opětovně ke snížení dlouhodobě záporného salda pro ČR. 2012/2011 (+/-) VÝVOZ 2012: 6 164,6 (v mil. USD) 18,1 % DOVOZ 2012:7 956,4 dtto -1,8 % OBRAT 2012: ,0 dtto 6,0 % SALDO OB 2012: ,8 dtto - ČESKO-RUSKÝ OBCHOD V R. 2012

ČESKÉ VÝVOZY DO RUSKA – obchod se zbožím Snížení dovozních cel u vybraných položek českého vývozu

Reflexe: netarifní překážky obchodu zbožím Naši vývozci se při vstupu na ruský trh setkávají s překážkami v těchto oblastech:  daně – DPH a spotřební daň  dovozní licenční režim  antidumpingová, subvenční a ochranná opatření  technická standardizace  sanitární a fytosanitární opatření  opatření na ochranu práv k duševnímu vlastnictví související s obchodem Závazky společné pro všechny typy opatření:  zajištění slučitelnosti s ustanoveními odpovídajících Dohod WTO  využití mezinárodních standardů při tvorbě domácích norem  aplikace standardů mezinárodních organizací a smluv

ČESKÉ VÝVOZY DO RUSKA Konkrétní příklady závazků ve vybraných oblastech Sanitární a fytosanitární opatření  vytvoření jediného vnitrostátního akreditačního orgánu nejpozději do 30. června 2012 Technické překážky obchodu  pravidelný přezkum seznamů výrobků podléhajících povinné certifikaci a prohlášení o shodě Práva k duševnímu vlastnictví  opatření proti provozu webových stránek/serverů, které podporují nelegální šíření obsahu chráněného autorským právem nebo souvisejících práv Investiční opatření  výjimka: investiční programy v automobilovém průmyslu – poskytnuto přechodné období na jejich ukončení do 1. července 2018  stop stav na uzavírání nových dohod o investičních opatřeních nekonzistentních s pravidly WTO

REFLEXE: lepší přístup na trh - služby Závazky důležité pro ČR: • Stavebnictví a IT sektor: nediskriminační zacházení a úplný přístup na trh • Pohostinství a hoteliérství: odstranění všech diskriminační opatření • Cestovní ruch: možnost zřizovat pobočky cestovních kanceláří a poskytovat své služby na dálku (např. prostřednictvím internetu) • Distribuční služby (maloobchodu, velkoobchodu a opravárenství): vstup na trh bez nutnosti kapitálové účasti místních partnerů. Bude možné i dálkově zasílat zboží do Ruska, b2b (business to business) i b2c (business to consumer). • Telekomunikace: zrušení limitu zahraniční kapitálové účasti • Finanční služby: zvýšení limitu zahraniční kapitálové účasti na 50% v sektoru bankovnictví a na 100% v oblasti neživotního pojištění; RF také zruší omezení počtu licencí udělovaných zahraničním společnostem • Podnikatelské služby: přístup na trh a nediskriminační zacházení vůči domácím poskytovatelům služeb pro celou řadu profesí včetně architektů, inženýrů, právníků a účetních • Doprava: RF poskytlo částečné závazky ve všech sektorech osobní i nákladní dopravy • Privatizace: Zahraniční osoby se mohou podílet na financování privatizačních projektů

ČESKÉ VÝVOZY DO RUSKA – obchod se službami  otevření ruského trhu se službami nabízí nové příležitosti pro české firmy  Rusko se celkem zavázalo v 11 sektorech a 116 podsektorech služeb (včetně oblasti cestovního ruchu, stavebnictví a dopravy)  vzájemná obchodní bilance r. 2012: vývoz mil. CZK dovoz mil. CZK

REFLEXE: dovozy z Ruska.  Rusko je strategickým dodavatelem palivoenergetických surovin do České republiky.  Podobně jako ostatní odběratelé ruských energetických surovin, vykazuje i ČR dlouhodobě pasivní bilanci vzájemného obchodu: téměř 83% ruského dovozu do ČR představují paliva -  Rusko je 5. největším českým dovozním partnerem. • Významným přínosem vstupu RF do WTO z pohledu jejích vývozů je skutečnost, že Rusko přijalo u více než 700 položek závazek nezvyšovat své vývozní celní sazby; naopak, v některých případech dojde ke snižování, u vybraných položek až na 0%: do r dojde k úplnému odstranění cel u 495 vyvážených položek = 70% zbožové působnosti vývozních cel. Pro ruské obchodní partnery znamená tento závazek zvýšení předvídatelnosti při realizaci dovozů předmětných položek z RF

Závěr  Vstup Ruska do WTO je jednoznačně přínosný – podpora multilaterálního obchodního systému je společný cíl – usnadňuje obchod, zlevňuje náklady firem všech členů WTO Přínosy jsou vyčíslitelné pouze v realizovaných příležitostech  Zatím krátká doba pro hlubší reflexi – některé firmy ani neměli možnost zaznamenat změnu  Pro odstranění potíží je nezbytná spolupráce firem se státem. Problémy v obchodních vztazích se projednávají jak na úrovni EK tak i bilaterální jednání Víme jaké jsou závazky Ruska  Plnění závazků je oprávněným očekáváním ze strany členů WTO Máme nástroje k dosažení jejich plnění  I aktuální problémy jsou řešitelné.

VSTUP RUSKA DO OECD Z hlediska obchodního  Členství ve WTO nutnou ne však postačující podmínkou  Závazky jsou širší, spíše v regulatorní oblasti – připravenost musí být zajištěna i legislativně  Důležitá hodnotová spřízněnost  Úplné plnění závazků WTO – jedním z důležitých kriterii připravenosti na členství v OECD závazků

Děkuji za pozornost Anna Teličková, ředitelka odboru obchodní politiky a MEO, Ministerstvo průmyslu a obchodu