Měsíc a jeho vliv na Zemi

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fáze Měsíce. Zatmění Měsíce. Zatmění Slunce.
Advertisements

Měsíc Měsíc jako vesmírné těleso, zatmění, dmutí moře
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP VK Měsíc.
Fáze Měsíce.
Měsíční fáze Autoři: Adéla Vídeňská Anna Fišerová.
MĚSÍC.
ASTROFYZIKA MĚSÍC A JEHO FÁZE VY_32_INOVACE_14 - FÁZE MĚSÍCE.
MĚSÍC.
DRUŽICE ZEMĚ Mgr Iva Lulayová.
Přistání na Měsíci Luboš Balek.
Ladislav Filipi Měsíční fáze.
Měsíc Měsíc je jediná známá přirozená družice Země. Pohled ze Země
ŠKEBLOŇ 2010 Trip sluneční soustavou Díl první Merkur Škebloň 2010.
Měsíc Jan Dušek.
Měsíc Lukáš Poledník KVA.
PLANETA ZEMĚ.
Vědomostní soutěž ze zeměpisu
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Měsíc a Slunce Pavel Janoušek – ZŠ náměstí Varnsdorf
Sluneční soustava a Měsíc
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Měsíc Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_602_F7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Ročník: 7.
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Registrační číslo projektu
Měsíc Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Slapové jevy Igor Dostal.
Nela Bártová Opava,2010 Březen
Slapy Amálie Knotová 1.B.
GRAVITACE Fy – prima Yveta Ančincová.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – Měsíc autor VM:Ondřej Vojáček období.
Který pohyb Země způsobuje jev zachycený na fotografii?
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Př í jemce Z á kladn í š kola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Kr á lov é Registračn í č í slo projektuCZ.1.07/1.1.05/ N á zev projektu Digitalizace.
Měsíc – oběžnice Země pro 5. ročník ZŠ
Měsíc Iva Ouhelová.
Měsíc - - přirozená družice Země
M ě s í c.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Měsíc.
VY_32_INOVACE_09_Měsíc Název školy: Základní škola a Mateřská škola Křetín, okres Blansko, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_ S 02 TEMA: Měsíc – přirozený satelit.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA ZEMĚ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Gošová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
MĚSÍC Jiří Korec Kvarta 2006/07. O Měsíci…. Měsíc je jediným známým přirozeným satelitem Země Měsíc je jediným známým přirozeným satelitem Země Středová.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Měsíc – přirozená družice Země Pohyby Měsíce: -Obíhá kolem Země ( doba oběhu je 28 dní) -Otáčí se kolem své osy ( doba jednoho otočení je 28 dní) -Obíhá.
VY_32_INOVACE_PR4.09     Autor: Tereza Zástřešková   Datum vytvoření: září 2012   Ročník: 4.   Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět   Vzdělávací obor:
MĚSÍC VY_32_INOVACE_XVII-C-12.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie Datum vytvoření
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – jezera, bažiny, rašeliniště, slatiniště – rybníky, přehradní nádrže – podpovrchovou.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název:
VY_32_INOVACE_16_32_MĚSÍCE PLANET
Tematický okruh: VESMÍR Název učiva: JAK SE MĚNÍ MĚSÍC
MĚSÍC.
VY__III/2__INOVACE__205 FYZIKA MĚSÍC.
Měsíc a jeho podoby.
Fáze Měsíce Název : VY_32_inovace_06 Fyzika – fáze Měsíce
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
ČÍSLO PROJEKTU: OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová
VY_52_INOVACE_Z Šablona.
Země a Měsíc Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pohyby Země a Měsíce.
AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_49_MĚSÍC TEMA: FYZIKA
Zatmění Slunce a Měsíce Fáze Měsíce
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_04_Měsíc
Fyzika 7.ročník ZŠ Světelné jevy I. Optika Creation IP&RK.
Transkript prezentace:

Měsíc a jeho vliv na Zemi

Měsíc-obecně Měsíc je jedinou známou přirozenou družicí Země. Vzdálenost z Měsíce od Země - max.406 697 km - min. 384 000 km  Průměr na rovníku činí 3 476 km. Doba oběhu kolem Země 27dní 7h

Fáze Měsíce Měsíční fáze se rozlišují podle toho, jak velkou část Měsíce ozářenou Sluncem můžeme pozorovat ze Země. Označujeme čtyři měsíční fáze: 1 Nov: Měsíc je k Zemi přivrácen neosvětlenou stranou. 2-4 První čtvrť: Po novu před úplňkem má Měsíc tvar písmene D, říká se o něm, že dorůstá. 5 Úplněk: Měsíc je k Zemi přivrácen osvětlenou stranou. 6-8 Poslední čtvrť: Po úplňku před novem má Měsíc tvar písmene C, říká se o něm, že couvá.

Krátery Měsíc je pokryt desítkami tisíc kráterů o průměru větším než 1 kilometr. Největší kráter na Měsíci tvoří pánev South Pole-Aitken, má 2 240 km v průměru a hloubku 13 km. Tmavé a relativně jednotvárné měsíční pláně se nazývají moře. Světlejší vrchoviny se označují jako pevniny.

Přítomnost vody V průběhu času je Měsíc vytrvale bombardován kometami a meteority. Mnoho z těchto objektů je bohatých na vodu. Existuje hypotéza, že na Měsíci mohou zůstávat významné zbytky vody buďto na povrchu nebo uvězněny v kůře. Přestože se o kapsách uvažuje jako o malých, celkové předpokládané množství vody je dost významné — 1 km3. Je-li na Měsíci vůbec voda, pak by podle vědců měla být právě v těchto kráterech. Přítomnost použitelného množství vody na Měsíci je důležitým faktorem pro osídlení Měsíce V roce 2006 uskutečněné radarové pozorování oblasti jižního pólu Měsíce přítomnost vodního ledu na dně kráterů neprokázala.

Slapové jevy Přibližně dvakrát za den klesá a stoupá hladina moře, nastává příliv a odliv. Měsíc přitahuje silněji tělesa na přivrácené straně Země, a naopak slaběji na odvrácené straně. Vznikají tak dvě vlny, jedna na přivrácené a druhá na odvrácené straně Země. Rozsah slapových jevů závisí na poloze Měsíce a Slunce vůči Zemi Těchto jevů se využívá k výrobě elektrického proudu.

Apollo 11 Jako první 21. července 1969 dosáhla povrchu Měsíce s lidskou posádkou Posádka: Neil Armstrong-velitel Michael Collins-pilot velitelského modulu Buzz Aldrin pilot lunárního modulu

Tomáš Uhlíř Jindřich Bubeník Zdroje: internet (Wikipedia,stránky hvězdáren) učebnice 4.2.2008