Zkušenosti Centra technické normalizace ČIA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Advertisements

Revize Nového přístupu
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Bc. Jana Darmopilová, H2IGE1 LS 2014 PŘEDPISY A NORMY PRO INŽENÝRSKOU GEODÉZII 17.
HISTORICKÝ VÝVOJ 1900 Výrobková normalizace, vojenský průmysl
Rada pro metrologii ÚNMZ
NORMY 2011 Pavel Borek Zdroj: Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví (UNMZ Praha)
STATUT CENTER TECHNICKÉ NORMALIZACE (CTN)
„NOVÁ REGULACE EU PRO UVÁDĚNÍ VÝROBKŮ NA TRH - VÝZVA PRO ZAJIŠTĚNÍ IMPLEMENTACE“ 15.května 2008 Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR, Sněmovní 1, Praha 1,
POVINNÁ A DOBROVOLNÁ CERTIFIKACE Ing. Alexander Šafařík-Pštrosz
Aktivity EURACHEM-ČR Zbyněk Plzák Den ÚNMZ 2010.
Ing. Jaroslav Prachař Dětská obuv a značka kvality CZECH MADE.
Akreditace klinických laboratoří Ing.Květa Pelinková VFN ÚKBLD.
Akreditační systém v ČR a jeho mezinárodní vazby
„Accredo – dáti důvěru“ 1 Akreditace relevantní požadavky auditorů P e t r Z d í l n a.
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
Odbor mezinárodních vztahů
doc. Ing. František HELEBRANT, CSc.
P5b1 Význam některých v současné době používaných termínů v metrologii a zkušebnictví.
Akreditační systém v ČR – kvalita produktů IT
Základní principy SJ a jejich zavádění do praxe; normy ISO 9000 a ISO ISO normy 1.roč. nav. MSP Mgr. Kateřina Járová ZS 2013/ FVHE VFU.
Úvod do systémů řízení. Co to je Systém managementu jakosti Stanovení souboru zásad a pravidel pro koordinování všech vzájemně souvisejících činností.
Národní konference kvality ve veřejné správě – Brno 2013
Standardy zdravotnické informatiky EU a jejich přejímání v ČR Ing. Petr Hanzlíček.
Akreditace klinických laboratoří Ing. Martina Bednářová Seminář NASKL, let akreditace.
1 Etika podnikání Společenská odpovědnost organizací Ing. Jaroslav Prachař – výkonný ředitel, Korektní podnikání, o.s CEBRE – Kam směřuje Společenská.
Svaz strojírenské technologie PORADA OBCHODNÍCH ŘEDITELŮ SST Hustopeče
Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Akreditační systém v ČR a v EU
Akreditační systém v ČR
Nová role akreditace Ing. Milan Svoboda.
CMI web presentation, May 2003 PŘIDRUŽENÉ LABORATOŘE ČMI krátká prezentace 2003 V prezentaci jsou uvedeny přidružené laboratoře: Laboratoř státního etalonu.
KOMISE PRO PLÁNOVÁNÍ V OBLASTI VOD KOMISE PRO PLÁNOVÁNÍ V OBLASTI VOD pro přípravu 2. plánovacího období 10. listopadu 2011.
4 Normovaný systém managementu kvality podle ISO 9001
LEGÁLNÍ METROLOGIE Je to část metrologie, vztahující se k jednotkám, metodám a měřidlům z hlediska předepsaných technických a právních náležitostí, jejím.
Odbor technické normalizace
Management jakosti jako úhelný kámen provozu klinické laboratoře
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Normalizace v oblasti environmentálního managementu
Den ÚNMZ 10. února 2010 Ing. Karol Ružička.
Normy, vznik, vlastnosti
Technická normalizace
Zásady SLP, ČSN EN ISO 15189:2003 SLP – správná laboratorní práce
Akreditace (nebo být akreditovaný)
„AUTORIZACE METROLOGICKÝCH STŘEDISEK K OVĚŘOVÁNÍ TACHOGRAFŮ – SPOLUPRÁCE ÚNMZ A ČKS“ Ing. Jiří Kuba Úřad pro technickou normalizaci, metrologii.
Technické normy ČSN ISO DIN IEC BSI ANSI
ASOCIACE AKREDITOVANÝCH A AUTORIZOVANÝCH ORGANIZACÍ ® Přidaná hodnota posuzování shody třetími stranami Ing. Tomáš Hruška
Akreditace laboratoří podle revidované ČSN EN ISO/IEC 17025:2005 Ing. Martin Matušů, CSc.
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
15 let akreditace v ČR Ing. Jiří Růžička, MBA Ing. Jiří Růžička, MBA Historie akreditace a Českého institutu pro akreditaci 1988 – 1991 Prapočátky.
Sdružení poradců Požadavky ISO 9001:2015 a ISO 14001:2015
Technické normy ČSN ISO DIN IEC BSI ANSI Ludmila Tichá Ústřední knihovna ČVUT, 2010.
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Co jsou normy Technické normy jsou dokumentované dohody, které zajišťují, aby materiály, výrobky, postupy a služby vyhovovaly danému účelu. V dnešní společnosti.
PRAHA 17/10/07 Přínos pro laboratoře pružná reakce na vývoj v oboru, požadavky kliniků, pacientů čas finance flexibilita – týká se systému managementu.
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Zbožíznalství, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Asociace dodavatelů montovaných domů Dokument národní kvality pro dřevostavby Zasedání odborné sekce Rady kvality ČR "Kvalita v průmyslu a stavebnictví",
JUDr. Ing. Robert Szurman ředitel odboru předseda Rady kvality ČR 8. Národní konference kvality ve veřejné správě, Praha Národní konference.
Seminář „Jak dál v přípravě zákona pro nelékařská zdravotnická povolání“ Výstupy z pracovní skupiny pro nelékařská zdravotnická povolání – směřování, cíl.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Jednou nohou v Bruselu – Česko a normalizace prevence kriminality
Technická grafika Normalizace.
VY_32_INOVACE_Maslovsky_ Technické požadavky na výrobky
Technická normalizace
PARAMETRY KVALITY ELEKTŘINY z pohledu technických norem EU a ČR
Technická normalizace
Stav a činnost IM a KLI pro dozorovou návštěvu ČIA
Transkript prezentace:

Zkušenosti Centra technické normalizace ČIA Ing. Milan Badal Praha, 6.10.2009

Obsah prezentace Proč CTN v ČIA? Činnost CTN Rozsah působnosti CTN Používaná terminologie Zainteresované strany

Proč CTN v ČIA? Podílení se na tvorbě norem Gesce za překlad normy Používání jednotné terminologie překladu pro stejný typ norem Zajištění účasti zainteresovaných stran (nejen akreditovaných subjektů, ale i odběratelů jejich výsledků) Zřízení odborného poradního výboru ředitele ČIA Příprava na požadavky nové normy již v etapě její tvorby

Proč CTN v ČIA? Informování akreditovaných subjektů již v etapě přípravy nové normy (nové požadavky v etapě FDIS) Přenášení požadavků na zákazníky akreditovaných subjektů v případě, že to je nutné

Činnost CTN ČIA Český institut pro akreditaci, o.p.s. uzavřel Rámcovou smlouvu s Úřadem pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví dne 7.1. 2009. Činnost CTN ČIA je specifikována v příloze Rámcové smlouvy v rozsahu působnosti technické komise CEN/CLC/TC 1 Kritéria pro orgány posuzování shody.

Rozsah působnosti CTN ČIA vyplývá z přílohy k Rámcové smlouvě s ÚNMZ ČSN EN ISO/IEC řady 17000, týkající se posuzování shody ČSN EN 45011 přechod na ISO/IEC 17065 Všeobecné požadavky na orgány provozující systémy certifikace výrobků ČSN EN ISO 15189 Zdravotnické laboratoře – Zvláštní požadavky na kvalitu a způsobilost ČSN EN ISO 15195 Laboratorní medicína – Požadavky na referenční měřící laboratoře

5 základních dokumentů k terminologii v rámci CTN ČIA ČSN EN ISO 9000 Systémy managementu kvality – Základní principy a slovník ČSN P ENV 13005 Pokyn pro vyjádření nejistoty měření (GUM) ČSN EN ISO/IEC 17000 Posuzování shody – Slovník a základní principy ČSN EN 45020 Normalizace a související činnosti – Všeobecný slovník TNI 01 0115 Mezinárodní slovník základních a všeobecných termínů v metrologii (verze VIM3)

Zainteresované strany Odborný Výbor Technické Normalizace CTN ČIA první jednání plánované na listopad 2009

Svaz průmyslu a dopravy ČR certifikace + inspekce Agrární komora ÚNMZ organizace ČIA Hospodářská komora laboratoře + OPZZ Svaz průmyslu a dopravy ČR certifikace + inspekce Agrární komora ÚNMZ MPO Sdružení českých spotřebitelů Svaz podnikatelů ve stavebnictví ČMI Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů MŽP

Řešení úkolů ve spolupráci s OV TN CTN ČIA K jednotlivým úkolům technické normalizace (normám, připomínkování) je možno vytvořit ad hoc pracovní skupinu, ve které bude člen odborného výboru tajemníkem. V uvedených skupinách mohou být zástupci i dalších orgánů a organizací, které nejsou zastoupeni v odborném výboru.

Děkuji za pozornost.