Informační gramotnost na středních školách

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
IVIG 2008 Výsledky průzkumu informačního vzdělávání na VŠ v ČR v roce 2008 Zpracovala: Hana Landová, UK v Praze, ÚISK Prezentuje: Lenka Bělohoubková, VŠE.
Advertisements

POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Bibliotheca academica, Cíle a perspektivy vysokoškolských knihoven 2010 Fakulta sociálních studií MU, Brno, 2.–3. listopad 2010 Výsledky průzkumu informačního.
Informační vzdělávání uživatelů Co je nového?. Vznik sekce IVU při SDRUKu Přehled aktivit Přehled aktivit Odborné semináře Brno – duben 2010 Brno – duben.
ECVET v Programu celoživotního učení
Projekt Knihovny Kroměřížska spolufinancovaný Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
okres Frýdek - Místek 1040 obyvatel 860 ha KO SPOV MsK příklad dobré praxe (komunitní spolupráce, zelené úřadování)
AKVŠ – profesionalita – spolupráce Marta Machytková předsedkyně VV.
Hana Landová Univerzita Karlova v Praze, ÚISK Zdeňka Civínová
Živá historie konference Informační gramotnost – témata, trendy, inspirace Adéla Dilhofová Jiří Zounek.
Projekt Infogram aneb P.I.V.O. žije. Eva Svobodová, IVIG 2008, Česká zemědělská univerzita v Praze Praha,
Projekt Nové přístupy k realizaci praktického vyučování ve Zlínském kraji Uherský Brod, Mgr. Petra Pilčíková Projektová manažerka.
Veronika Peslerová Konference Knihovny současnosti 2011 Informační vzdělávání uživatelů ve veřejných knihovnách není nutné zlo.
KULATÝ STŮL PRO STUDENTY FBI VŠB-TUO “Safety AGENT“ Posilování partnerství v oblasti bezpečnosti průmyslu r.č. CZ.1.07/2.4.00/ , Podnikatelský.
Představení projektu Seminář k projektu Vliv změn světa práce na kvalitu života Ing. Lenka Svobodová VÚBP Praha, 25. září 2006.
Odborná komise pro informační vzdělávání a informační gramotnost na vysokých školách Pilotní průzkum informační gramotnosti vysokoškolských studentů.
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
Komunikační techniky užívané v komunikaci sluchově postižených studentů s vyučujícími na vysoké škole Lenka Doležalová Brno, 2007.
Mentoring pro začínající vědkyně a vědce Kateřina Cidlinská Národní kontaktní centrum – ženy a věda Sociologický ústav AV ČR, v. v. i.
Informační vzdělávání na VŠ: aktivity v roce 2005/2006 Výsledky dotazníkového šetření Eva Dohnálková, Hana Landová, Jana Liptáková.
IVIG 2005, Praha, 22. září
Využití počítačové techniky a internetu ve výuce ZSV Seminář pro učitele základů společenských věd a občanské výchovy.
IVIG Praha, Odborná pomoc veřejných knihoven informačním a studijním centrům škol.
Vybrané problémy českého vzdělávání v cestovním ruchu Jiří Šíp Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
© Radek Maca1 Cíle SIPVZ. © Radek Maca2 Rozvoj informační výchovy ve školách Koncepce SIPVZ (UV 351/2000) Vzděláváním k informační gramotnosti – nutné.
Oborová informační brána KIV Jak ji využívat. Bránu KIV vytvořili Hlavní garant: Knihovnický institut NK ČR Technologie: Ústav výpočetní techniky UK v.
Rada VŠ - Komise pro přípravu učitelů řešení problematiky strukturovaného studia učitelství - šetření na vysokých školách.
CZ / /0048 Centrum pro transfer technologií Technologické centrum AV ČR SSŠ AV ČR, VŠE, VŠCHT, ÚPV, ZeNTIVA, a.s., ČKD Nové Energo, a.s.
Návrh a realizace modulového systému dalšího vzdělávání učitelů v MSK Magdalena Chmelařová Opava 2008.
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
ELearning na FIM UHK Fakulta informatiky a managementu Univerzita Hradec Králové.
Jindřichův Hradec, Školní a veřejné knihovny – spolupráce v regionu Konkurence? Ne! Spolupráce …
EVALUACE REALIZACE ICT STRATEGIE EVALUACE ŠKOLY listopad 2006 (c) Radek Maca.
PARTNER PROJEKTU OBCHODNÍ AKADEMIE A STŘEDNÍ ZEMĚDĚLSKÁ ŠKOLA BRUNTÁL Ing. Ladislav Konopka Bruntál
EVVO v Jihomoravském kraji 2010
Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta Ústav profesionálního rozvoje pracovníků ve školství (od října 2001) ředitelka: PhDr. Jana Kohnová Ústav.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Anglické standardy při psaní projektu Osnova kurzu
Střední škola obchodu, služeb a řemesel a jazyková škola s právem SJZ Tábor Projekt OP VK Studijní a informační centrum školy PhDr. Daniela Novotná, SŠ.
Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR Číslo projektu – CZ /0024 Zřízení vzdělávacího střediska zařazeného do sítě Science.
IVIG 2005, Systém informačního vzdělávání na UNC-CH Hana Landová ÚISK FF UK & SIC ČZU v Praze.
I sss I nternet, elektronické informační zdroje a s lužby pro o s oby se s pecifickými potřebami v knihovnách Zlata Houšková, Jana Vejsadová Internet ve.
Informační vvzdělávání v knihovnách Lída Švíková.
CZ / /0003 Digitalizace – digitální vysílání jako nová technologie a nový trh Hermes o.s. Czech Digital Group, Newton College Jan Vávra,
”Národní tým expertů ” Dům zahraniční spolupráce Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Šetření o využívání informačních technologií ve veřejné správě Konference ISSS 2006.
Ostrava 30. září 2002 ECDL pro učitele Libor Koníček Přírodovědecká fakulta Ostravská univerzita.
Knihovny v pavučině spolupráce, Jindřichův Hradec Barbora Ramajzlová Asociace knihoven vysokých škol ČR - kroky ke.
Analýza nabídky bakalářských studijních programů ICV v rámci pedagogického vzdělávání Ing. Lenka Danielová, Ph.D., Mgr. Dita Janderková, Ph.D., Doc. PhDr.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
Činnost komise IVIG v roce 2003 CPVŠ 2003, Hradec Králové, Ludmila Tichá
Svobodný přístup k informacím A.Byrne Právo jedince být respektován a vybrat si svůj život Povinnost respektovat Koncept euroamerické kultury…
K NIHOVNICTVÍ NA FF UK V P RAZE : VYDRŽÍME ? více otázek než odpovědí Barbora Drobíková
E-learningový kurz e-learningu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další vzdělávání pracovníků škol GP – oblast podpory 1.3 CZ1.07/1.3.05/ Ostrava,
Projekt ERNIE Moravská zemská knihovna Mgr. Jan Lidmila.
E-learning z druhé strany: pohled studentů Jiří Zounek Ústav pedagogických věd FF MU A. Nováka Brno
Projekt „Rozvoj místního partnerství a trhu práce“. CZ.1.04/5.1.01/ realizováno O.S. „Rozkvět zahrady jižních Čech – místní akční skupina“ a partnery.
Úvod Omezení ICT na klasická stolní PC Nedostatek učebních materiálů a softwaru Nedostatečná podpora ICT pro realizaci cíle Vzdělávání RVP ZŠS.
Mladí lidé a dobrovolnictví v oblasti péče o přírodu a kulturní dědictví České republiky prezentace výsledků výzkumu Tomáš Blaha Marek Zemský.
Seminář pro výchovné poradce SŠ
Úvodní konference projektu UNIV 2 KRAJE, PRAHA
Projekt „Věda do škol“ Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy v Praze.
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Kdo jsme ? Největší odborná zemědělská knihovna v ČR
Krajský metodický kabinet BEZPEČNOSTI A OCHRANY OSOB A MAJETKU
Prezentace KAP Jihomoravského kraje
data aktuální ke dni Bc. Petra Razáková
Transkript prezentace:

Informační gramotnost na středních školách Praktické zkušenosti z Obchodní akademie v Táboře Martina Pfeiferová pfeiferova@centrum.cz

Informační výchova/vzdělávání na středních školách zájem o problematiku IV vzpomínky na úroveň IV na SŠ problém orientace studentů ve VŠ prostředí nevyužívání kvalitních zdrojů knihoven

Zmapování informační gramotnosti na OA Tábor Výzkum  dotazníkové šetření studenti učitelé Výuka  setkávání nad informacemi

Výzkumná sonda stavu IG studentů na OA Tábor sociologický vzorek – 80 studentů 3. roč. OA Tábor z toho: 66 dívek 14 chlapců tvorba dotazníku – inspirace definicí IG   Funkční gramotnost ICT gramotnost Literární gramotnost Dokumentová Numerická Jazyková gramotnost

Výzkumná sonda stavu IG studentů na OA Tábor vyhodnocování dotazníků grafy, tabulky, slovní hodnocení průměrný student  Ivanka Gramotná

Výzkumná sonda stavu IG učitelů na OA Tábor sociologický vzorek – 36 učitelů OA z toho: 22 žen 14 mužů tvorba dotazníku typický učitel OA

Návštěvnost knihovny učiteli Významné ukazatele Návštěvnost knihovny učiteli

Využívání služeb internetu Významné ukazatele Využívání služeb internetu

Účast na semináři o databázích Významné ukazatele Účast na semináři o databázích

Zájem o seminář o informačních zdrojích Významné ukazatele Zájem o seminář o informačních zdrojích

Pomoc informačního pracovníka při přípravě výuky Významné ukazatele Pomoc informačního pracovníka při přípravě výuky

Kurz informační výchovy na OA v Táboře charakteristika kurzu studenti kurzu elektronická konference – IVOA příprava na výuku evaluace jednotlivých lekcí náplň kurzu

Tematické okruhy jednotlivých lekcí Informační potřeby, informační zdroje Knihovny a informační instituce Internet - vyhledávání Prostředí sítě Internet, databáze Informační etika Normy a patenty Ekonomické a právní informace VŠ - informace a zkušenost  

Zájem o zavedení „Kurzu informačního vzdělávání“ na OA (IVOA)

Možnosti realizace informačního vzdělávání na SŠ A) ve všech učebních předmětech podle jejich přirozených možností B)v ucelené formě - komplexně - v některém učebním předmětu nebo bloku studia  ideální stav = kombinace A+B

Začleňování IV do osnov jednotlivých předmětů finance učební osnovy zvyšování kvalifikace učitelů spolupráce školy s mimoškolními institucemi seminář na ÚISK

Budoucnost IV na OA Tábor samostatný kurz IV ??? začleňování IV do osnov jednotlivých předmětů ??? spolupráce s Městskou knihovnou Tábor - exkurze do knihovny - informační schůzka pro učitele - prezentace na www stránkách