Co to jsou mikroorganismy?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Buňka.
Advertisements

Co to jsou mikrobi?.
Bakteriologie Určování bakterií.
Mohou nám být mikrobi prospěšní?!?
Virologie.
Mikrobiologie Mikroorganismy.
Viry.
Houby, viry, baktérie Pro 6. ročník Autor: Mgr. Pavlína Marková
Svět mikrobů BAKTERIE BAKTERIE
Základy přírodních věd
SYSTÉM A TŘÍDĚNÍ ORGANISMŮ
VIRY.
Viry.
PŘÍRODOPIS Bakterie – 6. ročník..
Jednobuněčné organismy s nepravým buněčným jádrem
Jednobuněčné prokaryotní organismy
RISKUJ Projekt „EU peníze středním školám“ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT CZ.1.07/1.5.00/ Předmět Biologie Ročník a obor 1.ročník.
HOUBY ŘÍŠE.
KVASINKY Jedná se o jednobuněčné houby – mikroorganismy patrné pod mikroskopem. Žijí všude kolem nás. Jsou složitější než bakterie (mají silnou buněčnou.
Viry a bakterie Digitalizace výuky Příjemce
VY_32_INOVACE_Př-b 6.,7.06 Anotace: Prezentace popisuje vlastnosti, vysvětluje rozdíly mezi viry, bakteriemi. Vzdělávací oblast: Viry, bakterie, sinice.
třída: Vřeckovýtrusé houby - vřeckaté
Základy přírodních věd
BUŇKA PŘÍRODOPIS 6. TŘÍDA.
Jednobuněčné organismy s nepravým jádrem
Viry 1892 – Dimitrij Ivanovský – virus tabákové mozaiky
Srovnání prokaryotických a eukaryotických buněk
Stavba těla hub, rozmnožování
M1: LESNICKÁ BOTANIKA VIRY
Bakterie.
Bakterie a sinice Přírodopis VY_32_INOVACE_164, 9. sada, Př3 ANOTACE
Živá příroda.
Základní skupiny organismů
Základní struktura živých organismů
BAKTERIE.
HOUBY.
2014 Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
HOUBY Jsou EUKARYOTICKÉ organismy (mají obdobnou stavbu buňky jako rostliny a živočichové) Tělo má jednoduchou stavbu – STÉLKU – tvořenou propletenými.
SINICE fotosyntetizující bakterie
Kvasinky Zbyněk Kačírek Václav Hujíček Josef Hanzl.
Prokaryotní organismy Bakterie III. Grampozitivní bakterie grampozitivní buněčná stěna celkem 13 skupin obvykle chemoheterotrofní aerobní, anaerobní,
Kvasinky Obr. 1: Kvasinka pivní vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Bakterie. Malé organismy viditelné jen pomocí mikroskopu. Jsou to jednobuněčné organismy – jejich tělo je tvořeno jen jednou buňkou. Jsou jednodušší a.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ HOUBY (Fungi) unikátní, samostatná říše organismů.
Rostlinná plasmatická blána mitochondrie cytoplasma ribozomy jádro vakuola chloroplasty buněčná stěna buňka.
Houby nemají chloroplasty neprobíhá fotosyntéza mají buněčnou stěnu zpevněnou chitinem (látka podobná celulóze, vyskytuje se u hub a členovců) tvoří samostatnou.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Silvie Krupová NÁZEV:VY_32_INOVACE_01_Přírodopis 7. ročník TÉMA: opakování 6. ročníku I. ČÍSLO.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Pedosféra.
Jednobuněčné organismy s nepravým buněčným jádrem
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 120_Viry
VY_52_INOVACE_01_Organizmy lidských sídel – učební text
Třídění živých organismů
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Bakterie.
Název školy: Speciální základní škola Louny, Poděbradova 640,
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.24_Zivoni_prostredi_viry_bakterie.
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
HOUBY.
TŘÍDĚNÍ ŽIVÝCH ORGANISMŮ
Bi1BK_ZNP2 Živá a neživá příroda II Buněčná stavba živých organismů
2.1 Viry, bakterie Víte, kdo způsobuje angínu, chřipku nebo neštovice?
4. Buňky.
BAKTERIE.
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
třída: Vřeckovýtrusé houby - vřeckaté
BAKTERIE Jednobuněčné organismy
Transkript prezentace:

Co to jsou mikroorganismy?

Mikroorganismy Mikrobi jsou drobounké živé organismy Jsou příliš malé na to abychom je mohli spatřit pouhým okem Nacházejí se téměř všude na zeměkouli Mikroby dělíme na tři základní skupiny Bakterie Viry Plísně

Bakterie Získávají živiny ze svého okolí. V některých případech je jejich prostředím také lidské tělo. Většina z nich je užitečná nebo neškodná. Některé však mohou způsobovat onemocnění. Bakterie se rozmnožují mimo nebo uvnitř našeho těla, kde mohou způsobit onemocnění. Některé bakterie jsou pro naše tělo užitečné: Užitečné bakterie žijí v našich střevech, pomáhají trávit potravu a využívat živiny z ní. Pomáhají využít i jinak nevyužitelné zbytky potravy. Některé bakterie se využívají v potravinářském průmyslu, např. při výrobě jogurtů a sýrů. Nalezneme je všude na zemi, v oceánech, na horách, v našem těle i půdě.

Struktura bakterie Chromozom: Obsahuje DNA (dědičnou informaci) Buněčná membrána Chromozom Buněčná stěna Cytoplazma Chromozom: Obsahuje DNA (dědičnou informaci) Buněčná stěna: Udržuje tvar bakteriální buňky. Buněčná membrána: Je uložena pod buněčnou stěnou. Působí jako bariéra, propouští do buňky jen látky, které buňka potřebuje (například cukr). Cytoplasma: Vnitřní obsah buňky.

Bakterie se vyskytují ve třech různých tvarech Tvary bakterií Bakterie se vyskytují ve třech různých tvarech Kuličky neboli koky (Staphylococcus) Tyčinky (Lactobacillus) Spirály (Campylobacter)

Viry Viry jsou menší než bakterie, takže mohou žít uvnitř bakterií. Většina virů může způsobit onemocnění. Viry vyvolávají nemoci jako plané neštovice, opar na rtu nebo chřipka. Viry se velice snadno přenášejí z člověka na člověka. Viry se samy o sobě nemohou rozmnožovat. Musejí se dostat do vhodné buňky – infikovat ji – a využít její výbavu ke svému množení. Viry se rozmnožují uvnitř hostitelské buňky. Když využijí všechny zásoby a látky, které buňka obsahuje, dochází k rozpadu buňky a stovky nebo tisíce virů se z buňky vyplaví ven a jsou připraveny napadnou buňky v okolí.

(Bakteriofág – virus, který infikuje bakterie) Struktura viru Obal Uzavírá buňku. Je tvořen lipidovou dvojvrstvou. Glykoprotein Mají dvojí účel Připoutat virus k hostitelské buňce. Přenést genetický materiál do hostitelské buňky.   Nukleová kyselina Buď DNA nebo RNA, vzácně hůže virus obsahovat obě dvě. Většina virů obsahuje RNA. Obal Nukleová kyselina Glykoproteiny Complex (Bakteriofág – virus, který infikuje bakterie)

Tvary virů Viry se vyskytují ve 3 různých tvarech Válcovitý tvar (Virus napadající rostliny) Komplexní tvar (Bakteriofág – virus, který napadá bakterie) Icosahedral (Virus chřipky)

Plísně Plísně jsou největší a nejvšestrannější ze všech mikrobů. Jsou podobné rostlinám, ale nemají chlorofyl. Jelikož nemají chlorofyl pro syntézu živin, musejí živiny získávat ze svého okolí. Plísně mohou být velice užitečné a lidé je využívají: v potravinářském průmyslu – výroba piva, kynutí chleba, při rozkládání organických odpadů – kompostování, v medicíně, při výrobě antibiotik, jako potraviny – jedlé houby Plísně také mohou být nebezpečné, zejména když žijí na tělech jiných živých organismů nebo na potravinách, které se chystáme jíst, například plíseň na chlebu. Mykóza nohou je onemocnění způsobené plísní, která patří mezi dermatofyty. Plísně se vyskytují ve vzduchu, na rostlinách, živých organismech i ve vodě.

Struktura plísní Výtrusnice Stopka a vlákna Podhoubí Výtrusnice: Je to plodnice obsahující četné zárodky, spory, z nichž může vyrůst nová houba.  Stopka a vlákna: Spleť vláken plísně nad povrchem infikovaného předmětu, potraviny, případně sliznice či kůže je obvykle jasně viditelná. Může mít různou barvu, od bělavé přes šedé, žluté, oranžové či hnědé až po černou. Z této spleti vláken vyčnívají do prostoru stopky nesoucí výtrusnice. Podhoubí: Podpovrchová část plísně, která se specializuje na vstřebávání živin z podloží, na kterém plíseň žije.