Přehled právních předpisů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Důchodová reforma (úvod do problematiky) Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR.
Advertisements

Daňová soustava 3. ročník.
Registrace a nalézací řízení
Role Finanční správy ČR v důchodové reformě
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 23. října 2013.
Registrace a nalézací řízení
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. 22. května IFA. 1. Příjmové daně 2. Věcný záměr nového zákona o daních z příjmů 3. Nový zákon o daních z příjmů (NZDP)
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociální zabezpečení a důchodová politika
ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ.
Sociální pojištění Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Podpora v nezaměstnanosti
ZÁKON O ROZPOČTOVÉM URČENÍ DANÍ č. 243/2000 Sb..  upravuje rozpočtové určení daně z přidané hodnoty, daní spotřebních, daní z příjmů, daně z nemovitostí.
VY_32_INOVACE_ Daňová soustava.
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
Učíme se podnikat Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/
TISKOPISY Aktuální přehled o platných vzorech
Pojistné na sociální zabezpečení (a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti)
Pojistné na sociální zabezpečení a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti
Zdravotní pojištění. Účast na pojištění:  osoby s trvalým pobytem na území ČR  osoby jejichž zaměstnavatel má sídlo na území ČR  zaměstnanec volí ZP.
ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ a POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
POJISTNÉ NA SOCIÁLNÍM ZABEZPEČENÍ Zákon č. 589/1992 Sb.
PŘEDNÁŠKA NEMOCENSKÉ POJIŠTĚNÍ II.. Osnova přednášky Výše dávek nemocenského pojištění  denní vyměřovací základ  rozhodné období  redukční.
Pojistné na sociální zabezpečení Zákon č. 589/1992 Sb.
Společné zdanění manželů Počínaje rokem 2005 byl do ZDP zaveden nový § 13a, který umožňuje manželům vyživujícím alespoň jedno dítě žijící s nimi v domácnosti,
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
Správa daní a daňové řízení
Daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti
Řízení ve věcech pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
Daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ. Prameny práva zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na zdravotní pojištění (ZPZP)
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Daňový systém Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.. Téma : Majetkové daně (II) – Daň silniční 1.Poplatník daně. 2.Předmět daně. 3.Základ daně. 4.Sazby daně.
Věra Machová Gymnázium Uherské Hradiště
Český daňový systém Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Daň z příjmů fyzických osob - závislá činnost a funkční požitky
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1278Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Roční zúčtování daně Jméno autora: Ing. Zdeňka.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1114Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek a DPFO Téma: Nezdanitelné ásti podle.
Pojistné na sociální zabezpečení (a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti)
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
OSVČ – zdravotní pojištění 2014
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
ZÁLOHY NA DAŇ Z PŘÍJMU. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1271Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Záloha na daň z příjmu.
OSVČ – sociální zabezpečení OSVČ - podnikatel Vyměřovacím základem je 50 % z (příjmy – výdaje = ZISK). Rozhodným obdobím je kalendářní rok. Za.
Daň z příjmů fyzických osob – zdanění závislé činnosti Michal Radvan
Téma 5 Zdanění příjmů ze závislé činnosti
ÚČETNICTVÍ 2 7. KAPITOLA: ÚČETNICTVÍ 2 7. KAPITOLA: ZÚČTOVÁNÍ SE ZAMĚSTNANCI A INSTITUCEMI SOCIÁLNÍHO A ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ Vysoká škola technická a.
{ Roční zúčtování záloh na daň z příjmu fyzických osob ze závislé činnosti a funkčních požitků a daňového zvýhodnění Adam Linek Adam Buchta a kol. Finanční.
Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - CZ.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_399.UCE.34 Sociální pojištění.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E30.17 Ročník3. ročník.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Daň z příjmů Zaměstnanci. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Téma 4 Zdanění příjmů ze závislé činnosti  Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů,  Zákon č. 337/1992 sb., o správě daní a poplatků.
Daň z příjmů fyzických osob – zdanění závislé činnosti Michal Radvan.
Registrační proces. Registrace poplatníka Obecná úprava ZSDP § 33 Speciální úprava – daňové zákony.
Daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti
Zdanění fyzických osob poskytujících služby
Nemocenské a další sociální dávky v ČR
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Daň z příjmů fyzických osob – zdanění závislé činnosti Michal Radvan
Správa sociálního zabezpečení
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
OSVČ – zdravotní pojištění 2017
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Daň z příjmů fyzických osob
DUM - Digitální Učební Materiál
OSVČ – zdravotní pojištění 2019
Transkript prezentace:

Základní informace pro plátce pojistného spojené s pojistným na důchodové spoření

Přehled právních předpisů Povinnosti zaměstnavatelů (plátců pojistného ) vyplývají zejména z předpisů: Zákon č.397/2012 Sb. o pojistném na důchodové spoření ( ZPDS) Zákon č. 399 /2012 Sb. o změně zákonů v souvislosti s přijetím zákona o pojistném na důchodové spoření a souvisejících předpisů: z.č. 586/1992 Sb., zákon o daních z příjmů ( ZDP) z.č. 280/2009 Sb., daňový řád (DŘ) z. č.589/1992 Sb., o pojistném na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti (PSZ)

Kdo je plátce pojistného na důchodové spoření Plátce pojistného na důchodové spoření je plátce daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a z funkčních požitků, pokud je podle ZDP povinen vybírat nebo srážet daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a funkčních požitků poplatníkovi (zaměstnanci), který je zároveň poplatníkem pojistného na důchodové spoření Plátcova pokladna – obdoba plátce daně z příjmů fyzických osob Plátce pojistného je registrován podle ZPDS na základě prvního hlášení, pokud je registrován jako plátce k dani z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti. Neprodleně poté, kdy plátce pojistného nebo jeho plátcova pokladna přestane mít alespoň jednoho poplatníka, je plátce pojistného povinen elektronicky podat oznámení o změně registračních údajů. elektronicky - je nutné dodržet stanovený formát (tvar) a strukturu (uspořádání) datové zprávy v souladu s § 72 odst. 3 DŘ (daňový portál ČDS – EPO)

Základ pojistného Dílčím základem pojistného ze závislé činnosti je: součet vyměřovacích základů zaměstnance pro pojistné na důchodové pojištění za rozhodná období tzn. součet měsíčních vyměřovacích základů podle § 5 zákona č. 589/1992 Sb. o pojistném na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti (PSZ) platí pravidlo, že vyměřovací základ pro pojistné období je vždy shodný pro I. pilíř ( důchodové pojištění) a II. pilíř (důchodové spoření) sleduje se maximální základ pojištění podle § 15a PSZ

Sazba/pojistné období Sazba pojistného Sazba pojistného na důchodové spoření činí 5 % Z toho 3 %, která jsou převedena z pojistného na důchodové pojištění (účastníci důchodového spoření mají sazbu pojistného na důchodové pojištění o 3 % nižší). 2 % , které si osoba (účastník spoření) přidává z vlastních prostředků Pojistné období Pojistným obdobím pojistného na důchodové spoření je kalendářní rok

Hlášení Hlášení se podává v termínu 20 dnů po uplynutí kalendářního měsíce spolu s platbou Podání POUZE ELEKTRONICKY Stanoví-li správce daně jinou lhůtu pro odvod záloh na daň z příjmů je záloha na pojistné splatná v této lhůtě Na základě hlášení dojde ze zákona k samovyměření záloh (§22 ZPDS) Pokud podá plátce hlášení opožděně (po lhůtě) – samovyměřeno je ve výši 0 Opožděné hlášení: považováno za následné (došlá platba - doměřeno vůči 0) Pokuta za opožděné tvrzení pojistného se neuplatní

Následné hlášení Zjistí-li plátce pojistného na důchodové spoření, že poslední známá záloha není ve správné výši (měla být nižší/vyšší), je povinen podat následné hlášení (tzn. opravy na zálohách k pojistnému). Podání POUZE ELEKTRONICKY Podává se pouze z důvodu chyby plátce Lze jej podat až do termínu pro podání vyúčtování V následném hlášení plátce pojistného uvede rozdíl oproti poslední známé záloze

Vyúčtování Vyúčtování se podává podle § 137 odst. 2 DŘ – 3 měsíce po skončení kalendářního roku Podání POUZE ELEKTRONICKY Rekapituluje měsíční hlášení (případné změny z následných hlášení) Na základě vyúčtování je vyměřeno pojistné za celé pojistné období ( kalendářní rok)

Další informace Informace k problematice jsou na webu České daňové správy v odkazu: Důchodové spoření – OPT - OUT http://cds.mfcr.cz/cps/rde/xchg/cds/xsl/duchodove_sporeni.html Informace budou postupně doplňovány