DLOUHODOBÉ KONTRAKTY PRO VELKÉ ZÁKAZNÍKY Společný seminář SVSE a Skupiny ČEZ 15. května 2008 Praha ČEZ Prodej, s.r.o. generální ředitel ČEZ Prodej, s.r.o.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
XIX. seminář energetiků Regulace v energetice z pohledu EU a ČR seminář Energetiky Malenovice, a. s. a TP Otrokovice, a. s. 21. a 22. ledna 2009, Jelenovská.
Advertisements

Obchody na burze Ing. Zdeněk Jelínek.
SOUČASNÁ OBCHODNÍ NABÍDKA Martin Polák senior specialista prodeje ZP, ČEZ Prodej, s.r.o. Praha, 3. června 2010.
AGENDA trhy s elektřinou a zemním plynem
Solární systémy pro aktivní topení Ing. Tomáš Kopecký 10:30.
Větrný Jeníkov.  Jednoduchým nákupem energií v garantovaném prostředí komoditní burzy dosáhnout cenového soupeření dodavatelů a tím i nejlepších.
Krize … A co potom? Autor: Ing. Pavel Voříšek ČS, a.s.
TRH S ELEKTŘINOU TRH S ELEKTŘINOU E URO E NERGIE CZ, spol.s r.o. E URO E NERGIE CZ Pokyny pro ovládání prezentace: Pokyny pro ovládání prezentace: Prezentace.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Oprávněný zákazník na liberalizovaném trhu s elektřinou v ČR
6. Trh termínových kontraktů
Seminář KOMTERM, 21. duben 2010 Dipl. - Ing. Roman Baláž, MBA Generální ředitel SPP CZ, a.s. 1 Bezpečnost dodávek – nevyhnutná podmínka zákazníka.
Registrovaný oprávněný zákazník nutné úvahy pro přestup do vyšší kategorie důvody proč a proti Ing. Jaroslav Kučera, vedoucí odboru energetiky Dopravní.
Tomáš Julínek Reforma zdravotnictví. Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001  Zvýraznění role občana  Zdravotnická zařízení.
Evropská unie – vybrané problémy. ČR a eurozóna Přijetí společné měny je podmíněno tzv. konvergenčními kritérii Konvergenční kritéria: 1. kritérium veřejného.
Pavel Štorkán předseda burzovní komory Českomoravské komoditní burzy Kladno Sdružení tajemníků městských a obecních úřadů ČR Špindlerův Mlýn 24. října.
Hromadná kampaň (např.DUHA, aukce) Kontinuální obchodování
Představení Energetické burzy Praha
Finanční deriváty I. Ing. Martin Širůček, Ph.D.
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
Vliv energetické koncepce na obchodníka s energiemi Dr. Tomáš Křížek Ekonomický ředitel.
Rozvoj „Trhu OTE“ Kamil Rudolf Praha „Trh OTE“ = ??? „Trh OTE“ = veškeré registrované nákupy nebo prodeje elektřiny v systému OTE; min. jedna.
Řízení spotřeby Pavel Šolc Sekce Strategie Seminář AEM
0 Jak ovlivňuje členství v EU obchodování s elektřinou v ČR Seminář AEM Praha, 8-9. září 2004 Jan Kanta.
Role ceny zdravotní péče – ekonomický pohled PhDr. Lucie Antošová Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR.
EURO Gas Business Breakfast Plynárenství před a po otevření trhu z pohledu distributora plynu Ing. Josef Kastl President, Česká plynárenská unie Praha,
Vývoj trhu s elektřinou v Evropě z pohledu provozovatele přenosové soustavy Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
Novinky z provozu ČEPS Dopad novelizace vyhl.373/02 Sb Ing. Pavel Šolc, ČEPS.
Zásobování plynem jako součást energetické bezpečnosti ČR 27. listopadu 2014, Žofínské Fórum.
25. srpna EUro Finance Consulting EUFC CZ s.r.o. Analýza celkové energetické spotřeby Libereckého kraje Liberec, 25. srpna 2009.
Rok 2003, novinky v provozu OTE pro rok 2004, dopad na oprávněné zákazníky Ing. Miroslav Marvan Seminář AEM Spotřebitel energie v roce 2003, výhled na.
1 Optimalizace nákupu elektřiny pro oprávněného zákazníka.
1 Cenová úroveň roku 2005, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
Vývoj požadavků na obchodování s elektřinou Ing.Karel Šimeček Seminář SVSE 11/2003.
Pozice odběratelů elektřiny v ČR Seminář SVSE květen 07 K.Šimeček.
Evropská energetická burza European Energy Exchange (EEX) Dr
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Práce operátora trhu – roční zkušenost Ing. Miroslav Marvan Seminář AEM „Otevření trhu s elektřinou – první rok zkušeností a jak dále“ 5. března 2003.
Strana 1 RM-SYSTÉM tradice, jistota a spolehlivost Investiční příležitosti pro drobné investory Jan Sochor Předseda představenstva RM-SYSTÉM,
Struktura Tradingu v ČEZ
VIII. jarní konference energetických manažerů Poděbrady 9. března 2004
AEM 20. Listopadu 2003 Operátor trhu s elektřinou - činnosti, přeshraniční přenosy, burza.
1 Zabezpečení dlouhodobé spolehlivosti přenosu v podmínkách mezinárodního trhu s energií Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Vliv novelizované legislativy na činnost OTE Miroslav Marvan IX. jarní konference energetických manažerů Poděbrady 15.března 2005.
Typové diagramy dodávek – současný stav, praktická aplikace Ing
Pozice průmyslových spotřebitelů elektřiny Podzimní konference AEM 9/2007 K.Šimeček předseda předsednictva SVSE.
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
Obchodování s elektřinou v ČR a vývoj po vstupu do EU Miroslav Marvan Konference AEM Česká energetika po vstupu do EU 8. září 2004.
Předpokládaná funkčnost trhu s elektřinou v roce 2005 Ing. Miroslav Marvan Asociace energetických manažerů Praha 14. dubna 2004.
Podmínky obchodování se zahraničím Pavel Šolc, ČEPS, a.s. Naše cesta vede k Vám.
Tržní riziko Tržní riziko je pravděpodobnost změny hodnoty podniku, způsobené změnou tržní hodnoty rizikového faktoru. Rizikový faktor  výnos, tzn. změna.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
1 Cenová úroveň roku 2003, vývoj cen pro OZ 1. a 2. etapy otevírání trhu, problematika LDS – stručné shrnutí a úvod dalšího bloku Asociace Energetických.
Pohled operátora trhu na energetickou legislativu a příprava úprav při otevírání trhu s elektřinou Jaroslav Müller Seminář AEM Revize plynoucí z aplikace.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
1 Cenová úroveň u oprávněných zákazníků po 3/4 roku 2002 Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Sdružení velkých spotřebitelů energie (SVSE)
ŘÍZENÍ RIZIK I Finanční rizika Tržní riziko je pravděpodobnost změny hodnoty podniku, způsobené změnou tržní hodnoty rizikového faktoru. Kreditní riziko.
PRODEJ PROSTŘEDNICTVÍM BURZY Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky z pohledu dominantního výrobce Seminář Praha Luděk Horn, ředitel sekce.
Průběh otevírání trhu s elektřinou v České republice 1.část Pavel Kašpar Seminář AEM v Praze 14. dubna 2004.
Určení cenové úrovně roku EEX Roční produkty – BaseLoad a PeakLoad CAL 09 a za období obchodování až přepočtené z € na Kč.
Firemní bankovnictví a jeho trh – distribuce a odměňování
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Pražská energetika, a. s. Fungování energetických trhů Ohrožení a příležitosti z pohledu PRE Žofín
Porovnání regulovaných cen v EU a situace v plynárenství Seminář SVSE Ing. Jiří Gavor, CSc., Ing. Vladimír Štěpán ENA s.r.o.
Pražská energetika, a. s. FUNGOVÁNÍ ENERGETICKÝCH TRHŮ Žofín
Prezentace společnosti CONTE spol. s r.o.
Transkript prezentace:

DLOUHODOBÉ KONTRAKTY PRO VELKÉ ZÁKAZNÍKY Společný seminář SVSE a Skupiny ČEZ 15. května 2008 Praha ČEZ Prodej, s.r.o. generální ředitel ČEZ Prodej, s.r.o.

AGENDA  Zásadní změna velkoobchodního trhu SE  Nový model/způsob prodeje SE pro konečné zákazníky  Dlouhodobé kontrakty - nový fenomén na trhu s elektřinou

V ROCE 2007 ČESKÝ VELKOOBCHODNÍ TRH S ELEKTŘINOU ZAVRŠIL SVOJI TRANSFORMACI ZAHÁJENÍM ČINNOST ENERGETICKÉ BURZY PRAHA (PXE)  zahájením obchodování na burze (PXE) došlo k zásadní změně fungování velkoobchodního trhu s elektřinou v ČR - nový model je obdobou vyspělých evropských trhů s elektřinou  vznikem a zahájením činnosti burzy (PXE):  došlo k zajištění maximální transparentnosti tvorby velkoobchodní ceny elektřiny a tím konečné ceny pro zákazníky  je umožněno obchodníkům s elektřinou si průběžně pořizovat elektřinu pro svoje konečné zákazníky na příslušná období  se objevily nové výzvy pro účastníky (obchodníci a zákazníci) trhu s elektřinou pro konečné zákazníky Změna modelu prodeje elektřiny ´pro konečné zákazníky (velkoodběratelé) Regulovaný trh Aukce, VPP, obchod ování přes brokers ké screeny Kontinuál ní obchodo vání Hroma dná kampa ň (např. DUHA, aukce) 2007

VELKOOBCHODNÍ PRODEJ ELEKTŘINY PŘES BURZU (PXE) OVLIVNIL I ZPŮSOB PRODEJE KONEČNÝM ZÁKAZNÍKŮM V SEGMENTU „VELKOODBĚRATELÉ“  obchodníci s elektřinou stanovují ceny elektřiny s ohledem na aktuální vývoj cen elektřiny pro dané období na velkoobchodním trhu, tzn. na burze (PXE)  v segmentu velkoobchodních zákazníků došlo s ohledem na spuštění burzy (PXE) ke změně modelu prodeje elektřiny:  spuštěním PXE byl zahájen přechod k tzv. kontinuálnímu obchodování s elektřinou  ocenění diagramu zákazníka probíhá s ohledem na aktuální ceny na burze (PXE)  nabídky jsou časově omezené (hodiny/dny/týdny), tak aby odráželi změnu cen na velkoobchodním trhu  v případě ČEZ Prodej došlo ke zjednodušení a urychlení procesu kontraktace - využití tzv. „Závazného přijetí nabídky“  obchodník s elektřinou z principu nemůže být a není pro zákazníky garantem nejlepšího nákupu elektřiny v čase  principy fungování burzy (PXE) vnáší do prodeje elektřiny nový prvek/atribut a tím je vývoj kurzu CZK/EUR, který ovlivňuje konečnou cenu pro zákazníky  produktová skladba na burze (PXE) umožňuje a motivuje nabízet víceleté kontrakty pro konečné zákazníky

NABÍDKA VÍCELETÝCH KONTRAKTŮ JE Z POHLEDU OBCHODNÍKŮ S ELEKTŘINOU ZAJÍMAVÁ, ALE VEDLE VÝHOD PŘINÁŠÍ I RIZIKA  obchodníkům s elektřinou umožňují víceleté smlouvy:  zajistit si stabilní portfolio zákazníků na delší časové období  navázat dlouhodobou spolupráci s takovými zákazníky  zajištění výnosů z prodané elektřiny a znalost části nákladů s tím spojených  průběžné pořízení velkoobchodních produktů na burze (PXE), tak aby pokryli příslušnou část dodávky elektřiny  naopak nabídka dlouhodobých kontraktů v sobě skrývá i rizika, která vyplývají z nejistot jak na straně pořízení, tak i na straně prodeje:  na delší období se obchoduje pouze část velkoobchodních produktů (roční pásmo, čtvrtletní pásmo, …) a „ocenění“ ostatních produktů se stává otevřenou/rizikovou pozicí  „dotvarování“ diagramu resp. dorovnání dodávky nad rámec standardních produktů vždy probíhá až v daném roce, což se opět stává otevřenou/rizikovou pozicí  cena odchylky v budoucích letech je též neznámá a její vývoj nemusí vždy kopírovat cenu SE - jedná se o složku, která je ovlivněna regulací  vývoj kurzu CZK/EUR na straně pořízení elektřiny (elektřina na PXE se obchoduje v EUR a většinou je prodávána zákazníkům v CZK) resp. na straně prodeje v případě stanovení konečně ceny v EUR  skutečný tvar diagramu zákazníků v budoucích obdobích (2-3 roky dopředu)

VÍCELETÉ SMLOUVY UMOŽŇUJÍ ZÁKAZNÍKŮM LÉPE ŘÍDIT NÁKLADY V ČASE A ELIMINOVAT RIZIKO RŮSTU CENY ELEKTŘINY V ČASE  víceleté smlouvy na dodávku elektřiny nabízejí konečným zákazníkům řadu výhod:  zajištění dodávky elektřiny na delší časové období za pevnou a dopředu známou cenu a známých podmínek její dodávky  možnost plánování nákladů spojených se spotřebou elektřiny na více let dopředu  díky smluvně stanovené pevné ceně na budoucí období tak zákazník eliminuje riziko spojené s vývojem ceny elektřiny na velkoobchodním trhu  současně tak zákazník eliminuje riziko spojené s vývojem FX CZK/EUR (elektřina na burze PXE je kótovaná v EUR)  lepší vyjednávací pozici s ohledem na vyšší cenu uzavíraného kontraktu  naopak rozhodnutí nakoupit elektřinu na více let dopředu přináší rizika spojená s:  okamžikem rozhodnutí elektřinu nakoupit s ohledem na vývoj její cen na burze (PXE)  možnou změnou tvaru oceněného diagramu pro budoucí období (2-3 roky dopředu)

VÝVOJ CEN NA PRAŽSKÉ BURZE (PXE) POTVRZUJE SPRÁVNOST ROZHODNUTÍ NAKUPOVAT ELEKTŘINY NA DELŠÍ ČASOVÁ OBDOBÍ1/2 Prodejní cena v EURech - PXE

VÝVOJ CEN NA PRAŽSKÉ BURZE (PXE) POTVRZUJE SPRÁVNOST ROZHODNUTÍ NAKUPOVAT ELEKTŘINY NA DELŠÍ ČASOVÁ OBDOBÍ2/2 Prodejní cena v EURech - PXE

9 V „PRODEJNÍ KAMPANI“ NA ROK 2008 ZÁKAZNÍCI ČEZ PRODEJ VELMI UVÍTALI MOŽNOST NAKOUPIT ELEKTŘINU NA 2-3 ROKY DOPŘEDU zákazníci s tříletým kontraktem na období zákazníci s jednoletým kontraktem na rok 2008 zákazníci s dvouletým kontraktem na zdroj:ČEZ Prodej 54% 37% 9% V segmentu firemních zákazníků dosáhli víceleté kontrakty 46% smluveného objemu elektřiny pro rok 2008