Fyzika 7. ročník Tlak, tlaková síla Anotace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pokud balónek opřeme o jeden hřebík - praskne.
Advertisements

Deformační účinky síly
Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Březen 2012
7. ročník Tlak, tlaková síla
Výpočet tlakové síly ze známého tlaku a obsahu plochy
Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod.
Mechanika tekutin Kapalin Plynů Tekutost
Tlak v praxi (Učebnice strana 89 – 90)
Fyzika 7. ročník Síla Anotace
Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova
Pascalův zákon.
TLAKOVÁ SÍLA. TLAK aneb Proč mají tanky pásy? PaedDr. Jozef Beňuška
O traktorech, svěráku, jehlách a podobně
Deformační účinky síly
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o chemických výpočtech Autor Ing. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Žák přečte chemické.
Fyzika 6. ročník Atomy a molekuly Anotace
Fyzika 6. ročník Hmotnost Anotace
Fyzika 6. ročník Těleso a látka Anotace
Fyzika 9. ročník Anotace Prezentace, která se zabývá Ohmovým zákonem
Fyzika 7. ročník Otáčivé účinky síly Anotace
Fyzika 9. ročník Anotace Prezentace, která se zabývá seznámením s elektrotechnickými značkami Autor Ing. Zdeněk Fišer Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci.
Druhy pohybu – posuvný, otáčivý
Petr s Pavlem byli na lyžařském výcviku. Oba si pěkně zalyžovali a navíc měli hezké počasí. Sjezdovky byly upravené a mimo ně bylo až 60 cm sněhu. Však.
Anotace Prezentace, která se zabývá Newtonovými zákony. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znají a umí využívat Newtonovy zákony.
Člověk a příroda Fyzika Člověk a příroda Tlaková síla, tlak VY_52_INOVACE_19 Sada 2 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213 Vypracovala:
Základní škola praktická a základní škola speciální
Vypočítej 1. Hmotnost tanku je 38 t. Celková styková plocha pásů se zemí je 490 dm2. Jaký tlak způsobuje tank na vodorovnou plochu? 2. Jaký tlak způsobuje.
Fyzika 7. ročník Pohyb tělesa Anotace
Tíhová síla a tíha tělesa
Veličina popisující vztah mezi silou a plochou, na kterou síla působí.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Deformační účinky síly Tlak, tlaková síla
Vyvození a procvičení učiva
Výpočet tlakové síly ze známého tlaku a obsahu plochy
Druhy pohybu – rovnoměrný, nerovnoměrný
Fyzika 6. ročník Teplota Anotace
V této kapitole se dozvíme více o deformačních účincích sil
Deformační účinky síly Tlak v praxi. Jaké otázky si zodpovíme? Jaký je rozdíl mezi tlakem a silou? Je vůbec nějaký? Jaký je rozdíl mezi tlakem a silou?
DEFORMAČNÍ ÚČINKY SÍLY
Fyzika 6. ročník Rozměry těles, délka Anotace
Fyzika 7. ročník Skládání sil Anotace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č.materiáluVY_32_INOVACE_475.
Fyzika 6. ročník Fyzikální veličiny Anotace
f – sekunda yveta ančincová
Druhy pohybu – přímočarý, křivočarý
Výpočet hustoty, práce s tabulkami
Tlak Definice tlaku Příklady Výpočet.
Název materiálu: TLAK – výklad učiva.
Fyzika 6. ročník Objem Anotace
Fyzika 7.ročník ZŠ Tlak,Tlaková síla Creation IP&RK.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
V této kapitole se dozvíme více o deformačních účincích sil
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Vyvození a procvičení učiva
Vyvození a procvičení učiva žák vyvodí vzorec výpočtu povrchu kvádru; nachází v realitě jejich reprezentaci Autor: Mgr. Michaela Suchardová Autorem materiálu.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Tlak
T LAKOVÁ SÍLA, TLAK Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět 7.ROČNÍK.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Milada Zetelová NÁZEV: VY_52_INOVACE_17_FYZIKÁLNÍ VELIČINY TEMA:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Tlak v praxi Číslo DUM: III/2/FY/2/1/20 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Fyzikální veličiny.
Petr s Pavlem byli na lyžařském výcviku. Oba si pěkně zalyžovali a navíc bylo i hezké počasí. Sjezdovky byly upravené a mimo ně bylo až 60 cm sněhu.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Tlak
Jméno autora Mgr. Vojtěch John Datum vytvoření Březen Ročník 6.
Tlak Když stlačíme kuličku z plastelíny, zdeformuje se. Podobně se deformuje měkká hlína, když po ní šlapeme nebo hliníková lžička, když ji ohýbáme. V.
Hydraulická zařízení - početní příklady
Hydrostatický tlak Hydrostatický tlak je tlak v kapalině způsobený tíhovou silou Značíme jej ph Jednotkou je 1 Pa (Pascal), je to stejná jednotka, jako.
Transkript prezentace:

Fyzika 7. ročník Tlak, tlaková síla Anotace Prezentace, zabývající se vysvětlením pojmů tlak, tlaková síla Autor Ing. Zdeněk Fišer Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí spočítat tlak a tlak. sílu SVP Ne Klíčová slova Fyzika, tlak, síla Druh učebního materiálu Prezentace Druh interaktivity Kombinace Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání Základní vzdělávání – 2. stupeň Typická věková skupina 12-15 let Celková velikost 812 kB

Fyzika 7. ročník Tlaková síla, tlak

Petr s Pavlem byli na lyžařském výcviku. Oba si pěkně zalyžovali a navíc bylo i hezké počasí. Sjezdovky byly upravené a mimo ně bylo až 60 cm sněhu. Však také Petr se bez lyží do sněhu pěkně zabořil. Pavel se mu smál, protože byl na lyžích. Jak to, že Pavel se na lyžích do sněhu nezabořil? Víte to? Jaký byl rozdíl ve výstroji obou chlapců? Petr měl jen lyžáky, kdežto Pavel byl na lyžích. Oba působili tlakem na sníh. Větším. Petr větším, nebo menším než Pavel? Proč? Plocha podrážky Petrových lyžařských bot je mnohem menší než plocha Pavlových lyží. Když síla tlačí na menší plochu, způsobí větší tlak, a proto se Petr zabořil více do sněhu než Pavel.

U nás na domě dělá zednická firma zateplení U nás na domě dělá zednická firma zateplení. Všiml jsem si, jak lešenáři dávali pod nohy lešení podložky. Děti, víte proč? To, že jsou to auta, jste poznali, ale přeci je mezi nimi určitý rozdíl. Víte v čem? Liší se v počtech kol. Nákladní auto má více širokých kol než osobní auto. A víte proč? Nákladní auto je mnohem těžší než osobní. Má proto více širokých kol, aby se tlaková síla rozložila do větší plochy a neničila vozovky.

Proč má buldozer, tank a bagr pásy? Mají pásy, aby se jejich velká tlaková síla rozložila do větší plochy. A proto se tak snadno nezaboří do terénu. Znáte příklady z praxe, kdy naopak chceme zvyšovat tlak? sekyra hřebík nůž lis na víno jehla

Jehla a hřebíky mají malou plochu na špičce, aby snadno pronikly látkou nebo dřevem. Nože a sekyra mají malou plochu na ostří, aby snadno prořízly maso nebo usekly dřevo. Pan učitel dal žákům tento příklad: Cihla je položena ve 3 variantách. Jaká bude tlaková síla? Ve které variantě bude cihla působit největším tlakem? C B A Tlaková síla bude: stejná, protože hmotnost cihly je vždy stejná ve všech variantách. Největší tlak cihly bude: ve variantě B, protože u ní je plocha cihly nejmenší.

Tlak - opakování Tlaková síla, která je rozložena na větší ploše vyvolává menší tlak než síla, která je rozložena na menší ploše. Tlak je tedy poměr mezi silou, která působí na těleso a plochou, na kterou síla působí. Tlak vypočteme tak, že tlakovou sílu v Newtonech dělíme plochou v metrech čtverečních.

Tlak - vzorec Výpočet tlaku: Plocha (metr čtvereční, m2) Tlaková síla (Newton, N) Tlak (Pascal, Pa)

Příklad na opakování Vypočtěte tlak, kterým působí automobil na silnici. Automobil má hmotnost 12 q. Styčná plocha pneumatik a silnice činí 24 dm2.

Tlaková síla V praxi můžeme chtít vědět jak velká tlaková síla (nebo hmotnost) vyvolá určitý tlak. Dokázali byste říci, které veličiny budeme potřebovat vědět k tomu abychom mohli vypočítat velikost tlakové síly ? V jakých jednotkách budeme udávat tlakovou sílu, kterou vypočteme ?

Tlaková síla - vzorec Výpočet tlakové síly: Plocha (metr čtvereční, m2) Tlaková síla (Newton, N) Tlak (Pascal, Pa)

Příklad Vypočtěte velikost tlakové síly, kterou působí lyžař na sníh, pokud tlak, který vyvine je 75 kPa a plocha, na kterou působí je 100 cm2

Řešení P = 75 kPa = 75 000 Pa S = 100 cm2 = 0,01 m2 F = p . S F = 75 000 . 0,01 = 750 N