Závislost hustoty kapaliny na teplotě

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OPAKOVÁNÍ Př. Měděný drát má při teplotě 30°C délku 150 m. Určete jeho délku při teplotě 80°C. Tabulky - Součinitel teplotní roztažnosti mědi - 1,7.10-5K-1.
Advertisements

Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Únor 2012
Změny skupenství.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Proč se tělesa zahřívají při tření?
Var Do kádinky s vodou umístíme teploměr. Vodu budeme zahřívat.
Změna objemu kapalin a plynů při zahřívání nebo při ochlazování
Změny skupenství Druhy látek: A) pevná látka B) kapalná látka
STRUKTURA A VLASTNOSTI KAPALIN II.
Změny teploty těles tepelnou výměnou
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová
Změna objemu pevných těles při zahřívání nebo při ochlazování
Tepelná výměna prouděním
Vlastnosti kapalin, povrchové napětí
Měření teploty Teplota je fyzikální veličina, značí se t.
Voda.
Účinky gravitační síly na kapalinu
Mechanické vlastnosti kapalin Co už víme o kapalinách
Účinky gravitační síly Země na kapalinu
STRUKTURA A VLASTNOSTI
Archimédův zákon.
Digitální učební materiál
Voda a vzduch = základ života
potřebné ke změně teploty nebo přeměně skupenství látky
Vlastnosti plynů.
VY_32_INOVACE_08 - VODA, KOLOBĚH VODY
TÁNÍ A TUHNUTÍ.
Kapalnění Do sklenice nalijeme vodu.
Skupenství a vnitřní energie ZŠ Velké Březno. Co budu na konci hodiny znát? Souvislost změny vnitřní energie a změny skupenství tělesa. Souvislost změny.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK I.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Radomír Tomášů Název šablonyIII/2.
Struktura a vlastnosti kapalin
Vnitřní energie II. část
05 Vlastnosti a změny látek, voda a vzduch
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_HYDROSTATICKY.
Látky mohou mít tři skupenství:
Plavání těles.
Šíření tepla Milena Gruberová Jan Hofmeister Lukáš Baťha Tomáš Brdek
Hydrostatický tlak.
GRAVITACE Fy – prima Yveta Ančincová.
TEPLOTNÍ OBJEMOVÁ ROZTAŽNOST
Číslo: VY_32_INOVACE_22_16 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Teplota
Závislost hustoty kapaliny na teplotě Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
 malé síly mezi molekulami + velké vzdálenosti,  neustálý a neuspořádaný pohyb částic,  tekuté,  rozpínavé,  stlačitelné,  nemají stálý tvar, nemají.
1. 1. Změny skupenství látek Tání Tuhnutí Změna objemu těles při tání a tuhnutí Sublimace a desublimace Vypařování a kapalnění.
Kapaliny.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu. Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: 32 Sada: F6/18 Předmět: Fyzika Ročník: 6. Jméno.
Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu vlastnosti vod Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2. ročníku střední.
Šíření tepla prouděním Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro.
K oběhu vody dochází hlavně díky sluneční energii. Voda se vypařuje z oceánů, vodních toků a nádrží, ze zemského povrchu a z rostlin. Droboučké kapičky.
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková Téma: Vlastnosti látek II.
TÁNÍ – TUHNUTÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_03_32.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_11 Název materiáluSytá pára.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_10 Název materiáluVypařování.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Gravitace Název sady: Fyzika 6. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – jezera, bažiny, rašeliniště, slatiniště – rybníky, přehradní nádrže – podpovrchovou.
Archimédův zákon pro plyny
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Tepelná výměna prouděním TÉMATICKÝ CELEK:
Změny skupenství látek
Termika VY_32_INOVACE_05-42 Ročník: VI. r. Vzdělávací oblast:
Název vzdělávacího materiálu Jevy o hustotě látek
Závislost hustoty kapaliny na teplotě
Vlastnosti kapalin, povrchové napětí
Závislost hustoty kapaliny na teplotě
OPAKOVÁNÍ VNITŘNÍ USPOŘÁDÁNÍ LÁTEK (pevné, kapalné, plynné)
Vlastnosti kapalin.
Závislost hustoty kapaliny na teplotě
Transkript prezentace:

Závislost hustoty kapaliny na teplotě

Voda Kolébka života Nedovedeme si bez ní představit život na Zemi ale ani jinde ve vesmíru Za své podivuhodné vlastnosti vděčí několika fyzikálním vlastnostem

Zkoumání vlastností vody Zahříváme-li kapalinu Molekuly se začnou pohybovat rychleji Zvětšují se mezi nimi vzdálenosti Zvětšuje se objem kapaliny Tato vlastnost se využívá v kapalinových teploměrech

Pokus – výroba teploměru Zavařovací láhev s víčkem, ve kterém je otvor Do otvoru je vsunuté brčko, otvor okolo je utěsněný plastelínou Do lahve je nalitá obarvená voda až po okraj Láhev postupně ohřívej v rukou a ochlazuj v lednici, sleduj změny hladiny kapaliny

Co se děje při zvýšení teploty? Hmotnost (m) kapaliny se nezmění Objem (V) kapaliny se zvětší A protože platí vztah: Zmenší se hustota kapaliny

Rostoucí teplota – menší hustota Kapalina s větší teplotou má menší hustotu a stoupá vzhůru Toho se využívá například u vaření vody Vodu je nutné zahřívat u dna, protože zahřátá voda stoupá vzhůru a ke dnu klesá voda s nižší teplotou KDE JE TOPNÉ TĚLESO V RYCHLOVARNÉ KONVICI?? U DNA UPROSTŘED

Anomálie vody Roste-li teplota kapaliny, její hustota se zmenšuje To ovšem neplatí pro vodu při teplotě od 0°C do 4°C. Tuto výjimku nazýváme TEPLOTNÍ ANOMÁLIE VODY.

Vlastnosti vody Největší hustotu má voda o teplotě 4°C (přesně 3,98°C) Ve velkých rybnících a jezerech má voda u dna tuto teplotu v zimě i v létě Umožňuje proto rybám i dalším vodním živočichům přežít mrazy i horka Rybník v létě Rybník v zimě

Anomálie vody Slovo anomálie označuje nepravidelnost či odchylku od normálního stavu Úkol: voda v nádrži má teplotu od 15°C do 18°C Znázorni v náčrtku, jak je voda s různou teplotou v nádrži rozmístěna 18°C 17°C 16°C 15°C

Důsledek anomálie vody Její pevné skupenství – led – má menší hustotu než voda Téměř všechny ostatní látky mají naopak větší hustotu v pevném skupenství Proto led na vodě plave a izoluje ji od vnějšího chladu či mrazu

Je voda na jiných vesmírných objektech? Astronomové předpokládají, že na velkých měsících Jupitera a Saturnu jsou podpovrchové oceány Jsou chráněné vrstvami ledu silnými několik desítek metrů. Je možné, že zde budou dalšími sondami objeveny zárodky života Saturnův měsíc Enceladus Enceladus

Otázky a úkoly 1. Proč se nemůže do venkovních teploměrů použít voda? 2. Proč louže na rozdíl od rybníků mohou zamrznout celé a ne jen na povrchu?

Řešení 1. voda by při teplotách pod 0°C zamrzla – roztrhla by skleněnou trubičku vlivem anomálie by neukazovala správně ani v intervalu mezi 0°C a 4°C 2. Na rozdíl od rybníků a moří je hloubka louže příliš malá, a proto tenká ledová slupka na loužích neizoluje dostatečně zbytek louže od zamrzání.

Graf Podle následující tabulky zakresli graf závislosti hustoty vody na teplotě (na svislé ose zvol následující stupnici: 999,84; 999,86; 999,88; 999,90;….. 999,98) t (°C) 1 2 3 4 5 6 7 8 ρ (kg/m3) 999,899 999,940 999,964 999,972 999,901 999,848

Graf - řešení

Zápis Při zvýšení teploty kapaliny se zvětší její objem. Protože hmotnost se nemění, hustota kapaliny se zmenší. Výjimkou je voda. Její objem se při zvýšení teploty mezi 0°C a 4°C zmenšuje a hustota vody se zvětšuje. Hustota vody je proto při 4°C největší. Tato výjimka se nazývá teplotní anomálie vody.