Marie Forgáčová koordinátorka programu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dobrovolnické centrum při Diecézní charitě ČB
Advertisements

Dobrovolníci v sociálních službách
Návraty po mateřské/rodičovské dovolené na trh práce
Dobrovolnické centrum při Farní Charitě Litomyšl
Dobrovolnictví v Soběslavi Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci - jak na to?“ podpořeného finančními prostředky z.
Zkušenosti OSPOD s hostitelskou péčí
Dobrovolnické centrum Ostrava. DC ADRA Ostrava Nejsme poskytovatel soc. služeb 3 akreditace MV ČR na vysílání dobrovolníků do soc. a zdrav.zařízení –
Časová dotace:16 hodin měsíčně. možnost konzultace problémů souvisejících se speciálními vzdělávacími potřebami žáků vytváření podmínek pro integraci.
Dobrovolnická činnost v Domově Sue Ryder Příklad dobré praxe
PŘÍPRAVNÉ TŘÍDY ZÁKLADNÍCH ŠKOL v Městské části Praha 9 MOST MEZI ŠKOLKOU A ŠKOLOU.
Rozdíly a interakce veřejné služby a dobrovolnické služby Mgr. Petr Beck Odbor rodiny a dávkových systémů Ústí nad Labem
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
„Jekhetanes“ aneb spolu Sophia Dvořáková. KDO JSME? Šance pro Tebe je nestátní nezisková organizace. Šance pro Tebe působí v Pardubickém kraji, sídlo.
Různé role zástupce ředitele školy
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
DÍTĚ V OBTÍŽNÉ ŽIVOTNÍ SITUACI MOŽNOSTI ÚČINNÉ SPOLUPRÁCE
Program PĚT P. Pět P je… Sociálně preventivní volnočasový program Sociálně preventivní volnočasový program Zaměřuje se na: Zaměřuje se na: Přátelství.
Přínos dobrovolnického programu pro onkologické pacienty
Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc
Program KOMPAS ® Sociálně aktivizační služba pro rodiny s dětmi Akreditovaný program dobrovolnické služby Duševní vlastnictví DC, chráněn ®
Pomáháme dětem vkročit do života PROJEKT KÁMOŠ. Nejpřirozenější prostředí pro dítě je rodina.
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
Dobrovolnictví jako sociální služba, nebo příspěvek ke zdravotní péči?
SLEZSKÁ DIAKONIE DOBROVOLNÍCTVÍ VE SLEZSKÉ DIAKONII.
Spojuje tři generace a pomáhá. Celý projekt je postaven na principech lidskosti a vzájemné pomoci a nejdůležitějším předpokladem pro jeho fungování je.
Spojuje tři generace a pomáhá. Program 3G Vznik Praha 2011 Je určen především pro občany ve věku 50+, kteří nemají vlastní vnoučata anebo s nimi nejsou.
Aktuální rizika dobrovolnického programu v nemocnicích a význam metodických doporučení MUDr.Ivana Kořínková Garant a konzultant zdravotně sociálních dobrovolnických.
Představuje pilotní projekt s názvem POLIS. ... je sociálně preventivní pilotní projekt... zkušební doba 18 měsíců... spolufinancován Evropským sociálním.
KOMPAS = sociálně preventivní volnočasový program pro děti ve věku 8 – 15 let Zaměřený na:KOMunikaci PArtnerství Spolupráci V současné době je program.
Sdružení Podané ruce, o.s.
 Pomoci zpříjemnit pomalu plynoucí čas dlouhodobě hospitalizovaným pacientům  Zprostředkovat pacientům kontakt s „venkovním“ prostředím  Podpořit dobrou.
Dobrovolnictví v komunitě jako cesta k sociální soudržnosti Jiří Tošner Na Poříčí 1041/12, Praha 1 tel.:
Pobočka Sokolov Zpracovala: Mgr. Kamila Lišková. Začátky Společnost Člověk v tísni působí v Karlovarském kraji od roku Prvním městem v Karlovarském.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Komunikace mezi generacemi
Dobrovolníci v sociálních službách Dobrá praxe v SAS pro rodiny s dětmi Dobrovolnického centra, o. s.
Sociální patologie SCPT SCPA
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
Konference Brno - město pro rodiny Poradní sbor Rady města Brna pro rodinu Shrnutí realizovaných pro-rodinných činností Mgr. Ing. Pavel Šmýd,
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
PŘÍPRAVNÉ TŘÍDY ZÁKLADNÍCH ŠKOL v Městské části Praha 9
Představení projektu Trojlístek Konference Rodina spojuje generace Mgr. Gabriela Vybíralová Brno.
Minimální preventivní program školy
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
5 P Inex SDA. Inex SDA - Brno Vysíláme dobrovolníky za zkušenostmi na mezinárodní projekty po světě a umožňujeme setkávání různých pohledů na svět, pochopení.
Riziko: Chybí ochranné prostředí, které nevyhovuje individuálním potřebám dítěte. klíčové: uzpůsobit prostředí patří mezi první úkoly + Náročnější prostředí.
Projekt CHIPS Projekt k řešení sociálně-patologických jevů.
Cíle projektu a projektové aktivity Aktivity na národní úrovni  Podpora Národní pracovní skupiny v práci na  Národním akčním plánu ochrany práv dětí.
Ústavní péče o děti. pokud se rodiče neumí, nechtějí či nemohou postarat z důvodů na straně dítěte (postižení, chování) dnes je snaha nechat dítě v rodině,
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
Inkluze pohledem rodiče: příklad dobré praxe z Liberce Dítě s mentálním postižením v běžné základní škole (ZŠ Sokolovská, Liberec) Mgr. Hana Kubíková.
1 Projekt : „ PODPORA ZDRAVOTNICKÝCH OBORŮ“ DOBROVOLNICTVÍ - je svobodně zvolená činnost, konaná ve prospěch druhých bez nároku na odměnu.
Prezentace služeb Komunitní plánování Litomyšl
Osobní asistence pro osoby se zdravotním postižením a seniory Bezplatná právní poradna pro osoby v krizi Rodinné centrum Krumlík a další služby pro rodiny.
Pečující osoby Barbora Uhlířová Transformace sociálních služeb: Příležitost pro lidi 4. Prosince 2012, Brno.
OBLASTNÍ CHARITA MOST NÍZKOPRAHOVÉ ZAŘÍZENÍ PRO DĚTI A MLÁDEŽ ZASTÁVKA DUCHCOV.
Odlišnosti lůžkové a primární péče o děti a dorost MUDr. Alena Šebková Předsedkyně OSPDL ČR.
Co je program Mládež v akci? Největší evropský grantový program na podporu NEFORMÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ.
ŠKOLNÍ SPECIÁLNÍ PEDAGOG. Náplň práce nabízí možnost učitelům, žákům i jejich rodičům konzultovat některé problémy, které souvisí se speciálními vzdělávacími.
Staňte se dobrovolníkem V DOMOVĚ POD LÍPOU LIPNÍK
SOS dětské vesničky.
DOBROVOLNICTVÍ „Na této Zemi nemůžeme dělat velké věci, ale pouze malé věci s velkou láskou.“ Matka Tereza Bc. Petra Moravcová, DiS.
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
SOCIÁLNÍ BYDLENÍ V ARMÁDĚ SPÁSY - a co dál?
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Dobrovolnické programy
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Regionální rodinná politika, její možnosti a význam
Transkript prezentace:

Marie Forgáčová koordinátorka programu Program Pět P Marie Forgáčová koordinátorka programu

Co je to dobrovolnictví? Dobrovolnictví je svobodně zvolená činnost, konaná ve prospěch druhých bez nároku na odměnu. Přirozený projev občanské zralosti. Přináší konkrétní pomoc tomu, kdo ji potřebuje. Poskytuje dobrovolníkovi pocit smysluplnosti, je zdrojem nových zkušeností a dovedností a obohacením v mezilidských vztazích.

Dobrovolník JE KAŽDÝ, KDO ZE SVÉ DOBRÉ VŮLE, VE SVÉM VOLNÉM ČASE A BEZ NÁROKU NA FINANČNÍ ODMĚNU VYKONÁVÁ ČINNOST VE PROSPĚCH JINÝCH LIDÍ NEBO ORGANIZACÍ. DOBROVOLNÍKEM SE MŮŽE STÁT KDOKOLIV, PROTOŽE KAŽDÝ Z NÁS UMÍ NĚCO, CO MŮŽE POSKYTNOUT DRUHÝM.

Co je to program Pět P? Pět P je sociálně preventivní, volnočasový program pro děti nabízí: Podporu Přátelství Prevenci Péči Pomoc

Historie programu Progam vznikl v USA před 100 lety pod názvem Big Brothers Big Sisters měl za úkol pomáhat znevýhodněným dětem. Postupně se rozšířil do celého světa.(Velká Británie,Litva, Kanada,Japonsko, Jižní Korea…). V ČR funguje od r. 1996 pod názvem Pět P. V současné době je realizován v 18ti městech a je koordinován Národním dobrovolnickým centrem Hestia a Asociací Pět P v Praze. Ve Zlíně tento program funguje od r. 2001 pod o.s. DOMEK. Jsme součástí mezinárodní dobrovolnické organizace Big Brothers Big Sisters Internacional.

Cíle programu Podpořit zdravý vývoj dítěte. Odstranit negativní vliv party. Bojovat proti kriminalitě. Smysluplné trávení volného času. Socializace dítěte. Vytvářet kvalitní zázemí dítěti i jeho rodině. Působit na vývoj dítěte.

Komu je program určen ? Do programu se může zapojit dítě ve věku od 6 do 15 let, v případě somatického nebo mentálního postižení to mohou být i děti starší. Podmínkou je souhlas rodičů. Děti přicházejí do programu z různých důvodů: nízké sebevědomí obtížě se začleňováním do kolektivu vrstevníků sociálně slabá rodina zdravotní postižení se slabými školními výsledky neúplná rodina rodiče nemají na dítě čas nebo i pro ty, kteří chtějí zažít něco nového pěstounská péče

Pilíře programu Rodiče + dítě – uživatelé . Dobrovolník – poskytovatel terénní. Koordinátor + supervizor – poskytovatel organizační a řídící.

Jak program funguje ? Dítě se schází jednou týdně na 2 až 3 hodiny s vyškoleným mladým člověkem , starším 18ti let a tráví spolu volný čas. Mohou společně jezdit na výlety, hrát různé hry, chodit do kina, plavat, bruslit a zkrátka dělají, co oba dva baví a co je pro dítě přínosem, ale hlavně spolu kamarádí.

Kdo se může stát dobrovolníkem? Osoba starší 18ti let s čistým výpisem z rejstříku trestů, která prošla: - motivačním pohovorem, – psychologickými testy, - výcvikem sociálně- psychologických dovedností, - má předpoklady pro práci s dětmi.

Koordinátor programu Zajišťuje organizační , koordinační a administrativní činnost: nábor, výběr, výcvik a supervizi dobrovolníků, výběr dětí, vytváří dvojice ( dobrovolník + dítě ), spolupracuje se supervizorem, koordinuje činnost dvojic v průběhu programu, je nápomocen dobrovolníkům, dětem i jejich rodičům.

Supervizor programu Je většinou psycholog. Má zkušenosti s problematikou Pět P (psychika dítěte, komunikační oblast…). Řeší případné problémy, které mohou ve vztahu dítě-rodič–dobrovolník nastat. Garantuje, že program neprobíhá živelně a neodborně.

Rodiče (zákonný zástupce) dítěte Dítě přihlašují do programu sami, nebo využijí nabídky instituce, která je s koordinátorem programu v kontaktu. Spolupracují s dalšími účastníky programu (koordinátor, dobrovolník, supervizor). Dodržují dohodnutá pravidla programu.

Hymna Dobrovolník z pěti P Dobrovolník z pěti P žádné béčko žádné šmé O litlíka postará se když má srdce zmatené O litlíka postará se když má problémy Dobrovolník nezradí pomůže a poradí O litlíka postará se všechny síly nasadí Dobrovolník nezradí bratra sestru nahradí O litlíka postará se když má problémy Dobrovolník dovede na cestu ho zavede O litlíka postará se z bludiště ho vyvede Dobrovolník dovede všechno správně provede Dobrovolník svůj čas dá o gáži se nestará O litlíka postará se i když občas nadává Dobrovolník pracuje o litlíka pečuje O litlíka postará se jeho přítel je

OS a SVP Domek, Česká 4789, ZLÍN Děkuji za pozornost. Kontakt: Marie Forgáčová tel.: 608 781 909 e-mail:(M.Forgacova@seznam.cz) OS a SVP Domek, Česká 4789, ZLÍN 577 242 786, 606 818 818