ZKOUŠKA PEVNOSTI V TAHU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZKOUŠKA TVRDOSTI PODLE ROCKWELLA
Advertisements

OBJEMOVÁ A DÉLKOVÁ ROZTAŽNOST KOVŮ
ZKOUŠKA PEVNOSTI V OHYBU
VÝROBA OCELI – KYSLÍKOVÝ KONVERTOR
ZKOUŠKA PEVNOSTI V TLAKU
HUSTOTA KOVOVÝCH MATERIÁLŮ
KRYSTALIZACE KOVŮ Název školy
ZKOUŠKA TVRDOSTI PODLE BRINELLA
TEPLOTA TÁNÍ KOVOVÝCH MATERIÁLŮ
Digitální učební materiál
KŘIVKA DEFORMACE.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
ZKOUŠKA PEVNOSTI VE SMYKU
ZKOUŠKA PEVNOSTI V KRUTU (TORZI)
ZKOUŠKA TVRDOSTI PODLE VICKERSE
VYSOKÁ PEC – SUROVINY A PRODUKTY
POSUVNÉ MĚŘIDLO – HLAVNÍ ČÁSTI
NÝTOVÁNÍ – VLASTNOSTI A DRUHY NÝTOVÝCH SPOJŮ
STROJNÍ SLOUPOVÁ VRTAČKA – HLAVNÍ ČÁSTI
NÁSTROJOVÁ OCEL Název školy
SLOŽENÍ OCELI Název školy
ELEKTRICKÁ VODIVOST KOVŮ
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgA. Kateřina Mikešová Název šablonyIII/2 – Inovace.
VRTÁNÍ – DRUHY VRTAČEK Název školy
ROZBRUŠOVÁNÍ – KOTOUČE PRO ÚHLOVÉ BRUSKY
MĚŘENÍ A ORÝSOVÁNÍ - úvod
ROZBRUŠOVÁNÍ – BEZPEČNOST PRÁCE Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Lubor Černobila.
VYSOKÁ PEC – HLAVNÍ ČÁSTI
Kamenina Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorBc. Magda Sudková Název šablonyIII/2 – Inovace a zkvalitnění.
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorBc. Magda Sudková Název šablonyIII/2 – Inovace a zkvalitnění výuky.
TOPENIŠTĚ KOVÁŘSKÉ VÝHNĚ – VÝHŇOVÁ VLOŽKA Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr.
MIKROMETR – HLAVNÍ ČÁSTI
LEGOVÁNÍ OCELÍ Název školy
Průběžné poznámky Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová Název šablonyIII/2.
Nakladatelské informace Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová Název.
Suroviny pro výrobu glazur Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorBc. Magda Sudková Název.
Šachtová a Rotační pec Název školy
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
PRUŽNOST A PEVNOST Název školy
Integrovaná střední škola, Slaný
PRUŽNOST A PEVNOST Název školy
Rok vydání Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová Název šablonyIII/2.
Zatáčení na mechanickém kruhu
TEPELNÁ VODIVOST KOVŮ Název školy
PRUŽNOST A PEVNOST Název školy
VY_32_INOVACE_6B-13 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Název: Mechanické vlastnosti pevných látek Autor: Mgr. Miloš Boháč.
PRUŽNOST A PEVNOST Název školy
PRUŽNOST A PEVNOST Název školy
Mletí Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Pracovní list VY_32_INOVACE_41_03
Bibliografické citace a metody citace Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára.
ROZBRUŠOVÁNÍ – PRINCIP A SLOŽENÍ KOTOUČE Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr.
PRUŽNOST A PEVNOST Název školy
RAKU – pec a příslušenství
ROZBRUŠOVÁNÍ - BRUSKY Název školy
Strojírenství Strojírenská technologie Statická zkouška tahem (ST 33)
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Propagace - periodika Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová Název.
Technická mechanika Pružnost a pevnost Prostý smyk, Hookův zákon pro smyk, pevnostní a deformační rovnice, dovolené napětí ve smyku, stříhání materiálu.
PRUŽNOST A PEVNOST Název školy
PRUŽNOST A PEVNOST Název školy
Mechanické vlastnosti Důležité pro výpočet pevnosti, lze jimi číselně vyjádřit chování materiálu za působení vnějších sil. Zabývají se namáháním jako.
Zkušební tyčinky Zkušební tyčinky před a po zkoušce.
Zkoušky mechanických vlastností materiálů za teplot
Statické mechanické zkoušky pevnosti
Statické mechanické zkoušky pevnosti
Statické mechanické zkoušky pevnosti
Statické mechanické zkoušky pevnosti
Statické mechanické zkoušky pevnosti
Transkript prezentace:

ZKOUŠKA PEVNOSTI V TAHU Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0370 Autor Mgr. Lubor Černobila Název šablony III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMu VY_32_INOVACE_CER0606 Stupeň a typ vzdělání Střední odborné vzdělávání Vzdělávací obor Materiály kovů Tematický okruh Zkouška pevnosti v tahu Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák střední školy, 15 – 18 let Anotace Popis provedení a průběhu zkoušky pevnosti v tahu. Klíčová slova Pevnost v tahu, zkušební vzorky, mez úměrnosti, mez pružnosti, mez kluzu, mez pevnosti v tahu Datum 7.9.2012 www.zlinskedumy.cz

Zkoušky pevnosti podle druhu zátěže: v tahu v tlaku v ohybu Mechanické vlastnosti kovových materiálů Zkouška pevnosti v tahu Zkoušky pevnosti Definice pevnosti: Pevnost je schopnost materiálu odolávat silám, snažícím se porušit soudržnost materiálu. Zkoušky pevnosti podle druhu zátěže: v tahu v tlaku v ohybu v krutu (torzi) ve střihu (smyku) www.zlinskedumy.cz

Zkouška pevnosti v tahu – trhací Mechanické vlastnosti kovových materiálů Zkouška pevnosti v tahu Zkouška pevnosti v tahu – trhací Při zkoušce pevnosti v tahu na vzorek působí tahové síly, které se jej snaží roztrhnout. Zkouška je prováděna v laboratorních podmínkách na speciálních trhacích strojích. Zkouška je destrukční – zkušební vzorek je při zkoušce zničen (přetržen). www.zlinskedumy.cz

Pracovní diagram zkoušky pevnosti v tahu měkké oceli Mechanické vlastnosti kovových materiálů Zkouška pevnosti v tahu Pracovní diagram zkoušky pevnosti v tahu Výstupem zkoušky v tahu je tzv. pracovní diagram. Jedná se o grafické znázornění skutečnosti, jak prodloužení vzorku l závisí na velikosti síly F, kterou je vzorek zatěžován. Pracovní diagram zkoušky pevnosti v tahu měkké oceli U = mez úměrnosti – do tohoto bodu je prodloužení přímo úměrné zatížení (tzv. Hookův zákon). E = mez pružnosti - do tohoto bodu se po odlehčení tyč vrací do původních rozměrů. K = mez kluzu - za tímto bodem nastává již viditelná deformace vzorku P = mez pevnosti - nastává výrazné prodloužení vzorku, které je trvalé. Vzorek je ale stále celistvý. S = přetržení - při tomto zatížení se vzorek přetrhne www.zlinskedumy.cz

Příklady pracovních diagramů různých materiálů Mechanické vlastnosti kovových materiálů Zkouška pevnosti v tahu Příklady pracovních diagramů různých materiálů www.zlinskedumy.cz

Pracovní diagram zkoušky pevnosti v tahu měkké oceli Mechanické vlastnosti kovových materiálů Zkouška pevnosti v tahu Dokážete přiřadit jednotlivým bodům pracovního diagramu zkoušky pevnosti v tahu správné názvy? Pracovní diagram zkoušky pevnosti v tahu měkké oceli Mez pevnosti U Mez pružnosti E K Mez úměrnosti P Přetržení vzorku S Mez kluzu www.zlinskedumy.cz

Mechanické vlastnosti kovových materiálů Zkouška pevnosti v tahu Dokážete přiřadit jednotlivým mezím pracovního diagramu zkoušky pevnosti v tahu správné popisy? - do tohoto bodu se po odlehčení tyč vrací do původních rozměrů U Mez úměrnosti – do tohoto bodu je prodloužení přímo úměrné zatížení (tzv. Hookův zákon) E Mez pružnosti - při tomto zatížení se vzorek přetrhne K Mez kluzu - za tímto bodem nastává již viditelná deformace vzorku P Mez pevnosti S Přetržení vzorku - nastává výrazné prodloužení a deformace vzorku, která je trvalé. Vzorek je ale stále celistvý www.zlinskedumy.cz

ZDROJE: HLUCHÝ, Miroslav, Jan Kolouch. Strojírenská technologie 1., 1. díl, Nauka o materiálu. Praha: Scientia, 1996. ISBN 80-7183-017-8. VOJTĚCH, Dalibor. Kovové materiály. Praha: Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, 2006. ISBN 80-7080-600-1. www.zlinskedumy.cz

Střední odborná škola Luhačovice Díky za Vaši pozornost! Lubor Černobila Střední odborná škola Luhačovice www.zlinskedumy.cz