Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Statické mechanické zkoušky pevnosti

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Statické mechanické zkoušky pevnosti"— Transkript prezentace:

1 Statické mechanické zkoušky pevnosti
KRUT Dvojice sil

2 Statické mechanické zkoušky pevnosti
Tahu Tlaku Ohybu Krutu Střihu

3 Zkouška KRUTEM Zjišťujeme jakost drátu za studena.
Zkouška za tepla se určuje tvářitelností oceli.

4 Součásti přenášející rotační pohyb.
Zkouška KRUTEM Válcová zkušební tyč se na zkušebním stroji zatěžuje kroucením až do porušení → měří se příslušný kroutící moment a zkroucení tyče na určité měřené délce. Lodní hřídel. Loď OLIMPIK z počátku 20 stol. Součásti přenášející rotační pohyb.

5 Zkouška KRUTEM Což je velmi častý případ u součástí přenášejících rotační pohyb (hřídelů). Zjišťujeme mez pevnosti v krutu-Rmk[Mpa]. Zkušební stroj pro zkoušky krutem s jmenovitým krouticím momentem Nm, což odpovídá síle 5 tun působící na páce o délce 1 m.  Zkoušení lodních hřídelí, u nichž se tak velké krouticí momenty vyskytují.

6 Zkouška KRUTEM Vzorec Dvojice sil Mk – kroutící moment

7 Zkouška KRUTEM Dvojice sil

8 Zkouška krutem Otázky k danému tématu:
Popiš zkoušku krutem……..……………………… U jakých součástí se používá…………….………. Proč je tak důležitá…..…..…………………………. Vypočítej mez pevnosti v krutu když d = 40mm, F = 15kN……………………………………………….. Za jakých teplot se tyto zkoušky provádějí……..

9 Anotace Tato prezentace je určena k výkladu o materiálech. Zabývá se statickými mechanickými zkouškami pevnosti_krutem. V předmětu strojírenská technologie a materiály.

10 IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE Autor: Jan Elsner Vytvořeno dne: 15.9. 2012
Odpilotováno dne: Ve třídě: 1.F Vzdělávací oblast: Materiály a jejich použití Vzdělávací obor: Umělecký kovář Tematický okruh: Mechanické zkoušky Téma: Zkouška krutem Klíčová slova: Zkouška, mechanická, krut, statická, síla.

11 Použité zdroje . Zdroje obrázků:
HLUCHÝ, Miroslav. KOLOUCH, Jan. Strojírenská technologie 1-1.díl. Nauka o materiálu, vydalo Nakladatelství Scientila, společnost. S. r. o., Křížová 1018/6, Praha 5 – Smíchov, 2007, ISBN HLUCHÝ, Miroslav. Strojírenská technologie 1-2.díl. Metalografie a tepelné zpracování, vydalo Nakladatelství Scientila, společnost. S. r. o., Křížová 1018/6, Praha 5 – Smíchov, 2007, ISBN BOHNE, Otakar. Strojírenská technologie vydalo Nakladatelství technické literatury, n. p., Spálená 51, Praha 1, 1989, BOHDE, Otakar. Strojírenská technologie i pro strojírenské učební obory, vydalo Nakladatelství Sobotáles, 1997, ISBN Zdroje obrázků: Kreslící program_AUTODESK INVENTOR Autodesk AutoCAD 2008 a SolidWorks 2012 Galerie klipartů MS Office 2007 .


Stáhnout ppt "Statické mechanické zkoušky pevnosti"

Podobné prezentace


Reklamy Google