Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VRTÁNÍ – DRUHY VRTAČEK Název školy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VRTÁNÍ – DRUHY VRTAČEK Název školy"— Transkript prezentace:

1 VRTÁNÍ – DRUHY VRTAČEK www.zlinskedumy.cz Název školy
Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Lubor Černobila Název šablony III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMu VY_32_INOVACE_CER0705 Stupeň a typ vzdělání Střední odborné vzdělávání Vzdělávací obor Technologie kovů Tematický okruh Vrtání – druhy vrtaček Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák střední školy, 15 – 18 let Anotace Druhy vrtaček používaných při vrtání kovových materiálů, jejich vlastnosti, výhody a možnosti použití. Klíčová slova Vrtání, sklíčidlo, ruční vrtačka, elektrická ruční vrtačka, aku vrtačka, stolní vrtačka, strojní vrtačka, vřeteno, momentová spojka Datum

2 VRTAČKY Vrtačky jsou stroje určené pro vrtání
Druhy vrtaček VRTAČKY Ruční vrtačka foto: Vrtačky jsou stroje určené pro vrtání – tedy pro vytváření rotačních děr v materiálu nástrojem - vrtákem. Stolní vrtačka foto: Sloupová vrtačka foto: Ruční elektrická vrtačka foto: Ruční aku vrtačka foto:

3 Vrtání Druhy vrtaček VRTAČKY Na konci vřetene vrtačky je umístěno sklíčidlo, do kterého upínáme nástroje – vrtáky. Zubové sklíčidlo s kličkou foto: Rychloupínací sklíčidlo Sklíčidlo s momentovou spojkou foto: Příklady sklíčidel vrtaček Do sklíčidel je také možné upínat další nástroje, které nejsou určeny k vrtání - záhlubníky, výhrubníky, výstružníky a podobně. U strojních vrtaček, na kterých lze synchronizovat otáčky vřetene s posuvem do řezu ze možné zhotovovat, pomocí závitníku, závity.

4 Vrtání Druhy vrtaček VRTAČKY Vrtačky je možné rozdělit na několik kategorií podle druhu pohonu a účelu. Ruční vrtačky – jsou to nejjednodušší vrtačky, které se dnes používají minimálně. Jedná se o ruční vrtačky s kličkou nebo tzv. kolovrátky. V dnešní době jsou nahrazeny vrtačkami ručními elektrickými. ruční vrtačka „německá“ foto: ruční vrtačka „malá“ foto: ruční vrtačka „kolovrátek“ foto:

5 ruční elektrické vrtačky
Vrtání Druhy vrtaček VRTAČKY Ruční elektrické vrtačky – jsou napájeny z rozvodné elektrické sítě o napětí 240V. Elektrický výkon těchto vrtaček je obvykle 500 W – 2000 W. Tyto vrtačky mají klasická sklíčidla pro vrtáky s válcovou stopkou, nejčastěji do průměrů mm. Výhodou těchto vrtaček je možnost pohotového vrtání otvorů v různých místech a různých polohách obrobku. Jsou standardně vybaveny elektronickou regulací otáček, volbou směru otáček a příklepem. Renomovaní výrobci obvykle dodávají řady „profi“ (1,2) a „hobby“ (3), které se výrazně liší kvalitou a také cenou. ruční elektrické vrtačky foto: 1/ 2/ 3/

6 Vrtání Druhy vrtaček VRTAČKY Ruční aku vrtačky – jsou obdobou ručních elektrických vrtaček. Jsou napájeny z baterií umístěných v madlu. Tyto vrtačky mají nižší výkon a omezenou dobu činnosti, podle kapacity baterie. Musí se nabíjet v době nečinnosti, kdy ji odkládáme do nabíječky. Výhodou těchto vrtaček je možnost vrtání otvorů místech kde není v dosahu elektrická síť a jsou lehčí. Disponují volbou směru otáček a obvykle jsou ve sklíčidle vybaveny nastavitelnou momentovou spojkou k dotahování šroubů. U těchto vrtaček se vyplatí investice do dražší varianty s vyšším napětím baterie. aku vrtačky - profi foto:

7 Vrtání Druhy vrtaček VRTAČKY Dílenské strojní vrtačky se užívají pro vrtání větších průměrů a můžeme je rozdělit v zásadě na: stolní stojanové vrtačky strojní sloupové vrtačky umístěné základnou na podlaze dílny. Sloupová vrtačka foto: Stolní vrtačka foto:

8 Vrtání je vytváření rotačních děr v materiálu nástrojem - vrtákem.
Druhy vrtaček Doplňte správnou definici vrtání do obdélníku ve větě: Vrtání je Správná odpověď: Vrtání je vytváření rotačních děr v materiálu nástrojem - vrtákem.

9 sklíčidla sklíčidla klíčidla páčidla smýčidla
Vrtání Druhy vrtaček Vyberte správně z možností a doplňte větu: sklíčidla Nástroje u vrtaček upínáme do , které je umístěného na konci vřetene . klíčidla sklíčidla páčidla smýčidla

10 Sklíčidlo s momentovou spojkou
Vrtání Druhy vrtaček Předmětům na obrázcích přiřaď šipkami správné názvy. foto: Sklíčidlo s momentovou spojkou foto: Zubové sklíčidlo s kličkou foto: Rychloupínací sklíčidlo

11 Jakou vrtačku vidíte na obrázku?
Vrtání Druhy vrtaček Jakou vrtačku vidíte na obrázku? a) Stolní vrtačka b) Ruční aku vrtačka c) Sloupová vrtačka foto:

12 Vrtání Druhy vrtaček Přiřaďte vlastnostem aku vrtačky, zda se jedná o výhodu (+) či nevýhodu (-). Vlastnost aku vrtačky + / - Jsou lehké. Dají se používat tam, kde není možnost napájení z elektrické sítě. Mají nízký výkon. Pracují pouze po určitou dobu. Je nutné je dobíjet. foto:

13 Jakou vrtačku vidíte na obrázku?
Vrtání Druhy vrtaček Jakou vrtačku vidíte na obrázku? a) Stolní vrtačka b) Ruční aku vrtačka c) Ruční elektrická vrtačka foto:

14 Vrtání Druhy vrtaček Přiřaďte vlastnostem elektrické ruční vrtačky, zda se jedná o výhodu (+) či nevýhodu (-). Vlastnost elektrické ruční vrtačky + / - Jsou lehké. Mohou pracovat v různých místech a polohách obrobku. Jsou pohotově použitelné Není nutné je dobíjet. Mají minimální nároky na údržbu foto:

15 Střední odborná škola Luhačovice
Díky za Vaši pozornost! Lubor Černobila Střední odborná škola Luhačovice


Stáhnout ppt "VRTÁNÍ – DRUHY VRTAČEK Název školy"

Podobné prezentace


Reklamy Google